Gün Gün İnşaat - Tesisat İşleri Nasıl Yapılır?

Gün gün inşaat yazı dizisinin 15. bölümünde tesisat konusunu ele alacağız. Elektrik tesisatı nasıl kontrol edilir, sıhhi tesisattaki önemli ayrıntı...
tesisat kontrolü, konutta tesisat nasıl çekilir, mutfak tesisatı, banyo tesisatı

Gün gün inşaat yazı dizisinin 15. bölümünde tesisat konusunu ele alacağız. Elektrik tesisatı nasıl kontrol edilir, sıhhi tesisattaki önemli ayrıntılar nelerdir, banyo yerleşimi nasıl yapılır, mutfak tesisatı ölçüleri gibi konular bu yazımın ana başlıkları olacak. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Mutfak tesisatı nasıl yerleştirilir? Mutfak tesisatı yerleşim ölçüleri nelerdir?

mutfak tesisatı projesi, mutfak yerleşim detayı, mutfak projesi
Üstteki fotoğrafta mutfak yerleşim projesi ve benim yerindeki imalatım yer almakta. Detayları aşağıdaki fotoğraflarda açıklayacağım.

mutfak tesisatı projesi, mutfak yerleşim detayı, mutfak projesi
Giderleri çizerek fotoğrafta işaretledim. Kombi yoğuşma gideri projede görünmüyordu, onu ekledim. Onun haricinde lavaboya gelen sıcak su hattı, soğuk su hattı ve makine için soğuk su hattı çıkışı üstteki fotoğrafta görülmekte. 

mutfak tesisatı projesi, mutfak yerleşim detayı, mutfak projesi
Yine aydınlatmalar için uçları ve prizleri oklarla tek tek gösterdim üstteki fotoğrafta. Böylece proje ile birebir uyumu yakaladım. Aşağıdaki fotoğrafta imalatın bitmiş hali için yapılan örnek bir tasarımı görebilirsiniz. Tesisatlar bu projeye göre hazırlandı. Tabi projedeki tüm bu ölçüler şapın üstünden baz alınan ölçüler.

mutfak tesisatı projesi, mutfak yerleşim detayı, mutfak projesi

Banyo tesisatı nasıl yapılır? Banyo yerleşimi için ideal ölçüler nelerdir?

Banyolar bacasıydı kapının açılma payıydı derken diğer ıslak hacimlere göre yerleşimi çok daha zor yapılan mekanlardır. Ancak banyoda olmazsa olmaz elemanlar için gerekli ideal ölçüleri bilirseniz banyo yerleşimini çok daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Tabi vitrifiye olayı çok keyfekeder bir olay olduğu için benim yazımda yer alacak ölçüler standart malzemeler için. Çok farklı klozet tipleri, çok farklı duş tipleri de kullanabilirsiniz. Ancak yerleşim yapmadan, tesisatları hazırlamadan önce malzemelere karar verip ölçüleri netleştirmelisiniz.
Banyo tesisatı nasıl yapılır? Banyo yerleşimi için ideal ölçüler nelerdir?
Üstteki fotoğrafta görüldüğü üzere benim banyo projemde 90x90 duş, kozet ve lavabo var. İstenirse çamaşır makinesi koyabileceğim yer de var ancak bu proje ofis projesi olduğu için buna gerek görmedik. Ve 90x90 duş yerine cam bölme ile 90 genişliğinde duvarı tamamen kapatacak şekilde duş yapmaya karar verdik. Klozet için gerekli rahat ölçü olan 80 cm'i sağladık ve kalan ölçü de lavaboya kaldı. Lavabo ölçüsü daha dar ölçülerde kalsaydı da daha küçük boyutlu tercihler yaparak çözebilirdik. Burada asıl önem teşkil eden duşu, klozeti ve varsa makineyi yerleştirmek.
Banyo tesisatı nasıl yapılır? Banyo yerleşimi için ideal ölçüler nelerdir?
Tabi yerleşim esnasında kullanılacak malzeme boyutları da oldukça önemli. Örneğin klozetin gömme mi yoksa duvara sıfır türde mi yapılacağı dahi banyoda yer kazandıran ya da yer kaybettiren etmenler.
Banyo tesisatı nasıl yapılır? Banyo yerleşimi için ideal ölçüler nelerdir?
Şantiyedeki uygulamamızda da projeyi birebir uyguladık. Üstteki fotoğrafta sol hat sıcak su, sağ hat soğuk su olarak ilerliyor. Kendi evimin inşaatında taharet musluğunu yanlışlıkla sıcak suya bağladığım için artık bu konuya özellikle dikkat ediyorum. Ha gerçi kışın falan iyi oluyor orası ayrı 😊 

Bu projede banyolara çamaşır makinesi koymadım ama buraya çamaşır makinesi ölçülerini yazayım. Kapak kapalıyken işgal edilen alan 60x60cm. Kapak açılınca kapak payıyla beraber 1 metre serbest mesafeye ihtiyaç var.

Klozet ölçüsü için 40x70cm düşünülebilir. Ancak oturma rahatlığı, bacak açma payı, rahat kalkma payı düşünüldüğünde genişlik olarak en az 80 cm'e ihtiyaç var.

Biz şantiyede neler yaptık?

Tuğla ekibi önümüzü açınca (Bkz: Tuğla nasıl örülür, tuğla metrajı, tuğla örme maliyeti) hem elektrik tesisatı için hem de su tesisatı için çalışmalara başladık. Su tesisatı ekibi günde 2 apart dairenin işini bitirirken elektrik tesisatı ekibi günde 3 dairenin tesisatını tamamladı.
tesisat malzemeleri

Şantiyede tuğlacıları tesisatçılar, tesisatçıları sıvacıların kovaladığı bir hale büründük. Bir yandan da ahşap çatı ekibi ile çatı katının ve terasların mantolamasını yapan mantolamacı ekibin birbirini kovalaması devam etti.

Montaj İşleri - 2. Kısım İşler

İkinci kısım montaj işleri, şantiyede sona bıraktığımız işlerdi. Montaj işleri olduğu için malzemenin yıpranmaması adına bu işlerde acele etmedik.

Klozetler

Banyo duvarlarının altında kiriş olduğundan dolayı banyolarda gömme rezervuarlı klozet kullanamadım. Çünkü kirişe zarar vermeden montajımı yapabilmem için duvarın önüne ikinci bir yarım duvar veya dekoratif duvar örmem gerekecekti ancak bu durum zaten küçük olan banyolarımı daha da küçültecekti. Bu nedenle duvara sıfır rezervuarlardan koymaya karar verdim.

Bunun için de Ege Vitrifiye'nin Tyana modelini seçtim. Tyana modelinin tanesini KDV dahil 575 TL'ye satın aldım.

Bataryalar ve Musluklar

Banyo bataryası, lavabo bataryası ve evye bataryasını NewArc marka tercih ettim. NewArc Loft banyo bataryasını KDV dahil 300 TL'ye, NewArc Loft lavabo bataryasını 255 TL'ye, NewArc Loft evye bataryasını ise 371 TL'ye satın aldım.

Taharet musluklarını, ara muslukları ve çamaşır makinası musluklarını Artema marka tercih ettim. Her daireye 2 tane taharet musluğu, 56 adet ara musluk, 14 adet çamaşır makinası musluğu satın aldım. Bunların fiyatları sırası ile KDV dahil; 80 TL, 29,50 TL ve 35 TL idi.

Banyo Dolapları

60 cm'lik antrasit renkli lake banyo dolaplarının tanesini KDV dahil 900 TL bedelle satın aldım. Bu fiyata montaj işçiliği de dahildi.

Cam Duşakabin

Projemde kullandığım muhtelif ölçüdeki cam duşakabin bölmelerinin tanesini KDV dahil 900 TL bedelle yaptırdım.

Parçalayıcı Pompa ve Parsel Bacası İşleri

Zemin kattaki işyerinin tuvaletleri bodrumda bulunduğu için buradaki gideri pompa kullanarak rögara göndermem gerekti. Bunun için de Lowara marka yedekli parçalayıcılı pompa aldım. Yani 2 tane pompa hem sırayla çalışacaktı ve hem de biri arıza yaptığında diğeri bilfiil çalışmaya devam edecekti. İkili parçalayıcılı pompa işçilik ve KDV dahil bana anahtar teslimi 15.000 TL'ye mal oldu.
Parçalayıcı Pompa ve Parsel Bacası İşleri

Parçalayıcı Pompa ve Parsel Bacası İşleri - lowara marka pompa
Parsel bacası yapmak için demiriyle betonuyla uğraşmak yerine veya prefabrik baca satın almak yerine 800'lük HDPE koruge boru kullandım.

rögar ve parsel bacası yapmak

Elektrik tesisatı

Elektrik tesisatında önem verdiğim şeylerin başında; tüm prizlerin kendi içinde eşit kotta, tüm anahtarların kendi içinde eşit kotta hizalanması işlemi geliyor. Onun haricinde söylemeye bile gerek duymuyorum ancak; taşıyıcı sisteme hiçbir surette dokunulmaması gerekiyor. Boatlar beton dökümünden önce kirişlere bırakıldığı için, en fazla kirişin paspayı kadar kazılmasına müsade var.

Ne yazık ki bu konuda çok cesur inşaat firmaları görüyorum. Bu konuyla ilgili sitemlerimi bu yazıda kaleme almıştım: İnşaatta yapılan hataların sorumlusu kim?

elektrik tesisatı sortileri
Üstteki fotoğrafta mutfak bölümündeki elektrik tesisatı sortilerini görüyorsunuz. Bir ofiste ortalama 25 adet sorti mevcut. Talebe göre artış veya azalış olabileceği için elektrik taşeronumla sorti sayısı üzerinden anlaşmıştık.

Montaj İşleri - 2. Kısım İşler

İkinci kısım montaj işleri, şantiyede sona bıraktığımız işlerdi. Montaj işleri olduğu için malzemenin yıpranmaması adına bu işlerde acele etmedik.

Tek çipli led mi kullanılmalı yoksa üç çipli led mi?

Odalarda gizli ışık bandı işlerini bitirdiğimizde sıra uygun şerit ledi kullanmaya gelmişti. Elektrik taşeronumla yaptığım sözleşmede şerit ledler yoktu. Zaten birim fiyat üzerinden bir sözleşme imzalamıştık. Şerit led yapmaya karar verirsek, bunun fiyatını o zaman konuşmak üzere sözleşmiştik. 

Hem tek çipli şerit led için hem de üç çipli led için taşeronumdan işçilik dahil fiyat istedim. Gelen fiyatlar şu şekildeydi;
  • Tek çipli şerit led işçilik dahil: 5 TL / metre
  • Üç çipli şerit led işçilik dahil: 12 TL / metre
  • 2 amper led trafosu: 25 TL + Kdv
  • 5 amper led trafosu: 34 TL + Kdv
  • 10 amper led trafosu: 46 TL + Kdv
  • 12,5 amper led trafosu: 55 TL + Kdv
  • 16 amper led trafosu: 68 TL + Kdv
  • 20 amper led trafosu:75 TL + Kdv
Ortalama 600 metre led işi vardı ve tek çipli şerit led kullanırsam trafo maliyetimin de azalacağı ortadaydı.  Ancak tek çipli şerit ledin aydınlatmasının çok yetersiz olması beni üç çipli ledi seçmeye yöneltti.

Ancak üç çipli led için işçilik dahil fiyat olan 12 TL/metre bana biraz yüksek gelmişti. Ben de malzemeye fiyat aldım. Malzeme için aldığım fiyat 7,30 TL / metre idi ve KDV dahildi. Üstelik de aynı marka için fiyat almıştım: İnoled marka üç çipli şerit led. Kaldı ki henüz pazarlık da etmemiştim.

Tabi ben malzemeye fiyat alınca oyunun kuralları birden değişti. Bu defa elektrik taşeronum işçilik dahil şerit led işinin metresine KDV dahil 7,90 TL fiyat verdi. Bu fiyat üzerinden anlaşmamızı sağladık. Ortaya da gayet güzel bir iş çıktı. Seçtiğimiz renk fotoğrafta beyaz gibi görünse de aslında gün ışığı rengi.
üç çipli şerit led ve tek çipli şerit led farklı, hangisini tercih etmeliyim?
Trafolar için ise pazarlık sonrası fiyatlar şu şekilde oldu;
  • 5 amper led trafosu: 34 TL KDV dahil
  • 10 amper led trafosu: 47 TL KDV dahil
  • 16 amper led trafosu: 69 TL KDV dahil

Görüntülü Diafon

Projemizde Audio görüntülü konuşma diafonu kullandık. Bunun için 4.3 inç boyutundaki ürün için 6.000 TL KDV dahil fiyat üzerinden anlaştık.

Teras ve Balkon Aplikleri

Teraslarda ve balkonlarda kullanmak üzere aşağıdaki ürünleri seçtik ve şantiyede kullandık. Dış cephede kullanılmaya uygun olan bu ürünlerin tane fiyatı KDV dahil 48 TL.
teras ve balkonlar için dış cephe aplikleri

Elektrik işleri malzeme dahil işçilik fiyatı daire başı kaç TL?

Bu projede elektrik taşeronumla birim fiyat üzerinden anlaşmıştım. İş artışları ve azalışlarının ardından yaklaşık olarak bağımsız bölüm başı 5.500 TL (KDV dahil) ücret ödedim. Bu tutara malzeme ve işçilik dahil. Ancak parçalayıcılı pompa bu fiyata dahil değil. O anahtar teslim KDV dahil 15.000 TL'ye mal oldu.

Asansör İşleri

Hatırlayacağınız üzere "Hangi aşamada hangi malzemenin siparişi verilir?" başlıklı yazımda asansör işleri ile ilgili olarak anlaştığım markayı ve anlaşma tutarını yazmıştım. Ancak sonradan karar değiştirdik ve Fermatör marka kapı kullanmaya karar verdik. 

Asansör perdesinin içini beyaza boyadıktan sonra asansör ekibi şantiyede büyük bir hızla çalışmaya başladı. Şaküller atıldı ve misinalara göre ilk olarak konsollar döşendi. Asansör kovasının üç tarafı betonarme perde olduğu için bu durum asansör ekibi için büyük bir kolaylık oluşturdu.

Konsollardan sonra asansörün rayları döşendi. Rayların uzunluğu 5 metreydi ve binaya giriş kapısı ile asansör karşılıklı olmadığı için dükkanın içinden asansörü karşılayacak şekilde 25 cm x 85 cm ölçülerinde tuğla duvarda delik açtık ve rayları buradan asansöre çektik.

İş güvenliği açısından herhangi bir tehdit yaşamamak için kaba inşaat aşamasında kullandığımız asansör filelerini bu defa asansör kapısını kapatacak şekilde monte ettik. Böylece iş güvenliğine karşı güzel bir önlem almış olduk.

Daha önceki şantiyelerimizde asansör kapılarını kalaslarla veya 5x10 ahşap elemanlarla kapatıyorduk. Ancak şantiyede o an çalışan ekiplerden birine bu 5x10 lazım olduğunda söküp götürüyordu ve iş güvenliği tehdidi oluşuyordu. Şimdiyse iş güvenliği ağlarıyla buraları kapattığımız için kafam rahatlamıştı. Kimsenin iş güvenliği ağını sökmeyeceğini biliyordum.

Rayların döşenmesinin ardından kapılar büyük bir titizlikle yerleştirildi. Burada en çok kafa karıştıran husus, asansörün kapısının açılma yönüne göre asansör kapısının merkezinin bir miktar akstan kayacağıydı. Bizim de asansör kapımız, açılacağı yönün ters istikametine doğru 15 cm akstan kaydı.

Kapı kotlarını vermek

Kapılar yerleştirildikten sonra kapı yanlarını tuğla ile ördürmem gerekiyordu. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise; örülen tuğlanın asansör kapı kasasını bir miktar kapatması gerektiğiydi. Daha önceki bir şantiyemizde bunu sıfıra sıfır örtüşecek şekilde yapmıştık ve asansörün hareketinden ötürü aradaki derz görünür hale gelmişti.

Oysa tuğla asansör kapısını bir miktar örttüğünde (Kalan net ölçü 8 cm olacak şekilde tuğlayı ördük. Mermer de alın bölgesini kapattığında ölçü 6 cm'e düşecek.) bu şekilde bir sorun yaşamam söz konusu değildi.

Asansör kapıları ile ilgili en önemli husus tabi ki kot meselesi. Henüz şap atılmamışken, yerden ısıtma boruları döşenmemişken ve şap kotları dağıtılmamışken, asansör kapısının alt kotunu tespit etmek oldukça zor.

Bunu tespit etmek için nivo ile kotları kontrol ettik. Ortalama 8 cm şap öngördük. Ve en üst katta 8 cm asansör kapısı kotu verip, diğer katlar için benim standart kat yüksekliğim olan 2.95 metre ölçüsünü kullandık.

Bunun amacı şuydu; merdiven rıhtları aynı olacağından her katta asansöre farklı kot veremezdik. Kat yüksekliğini sabit tutmalıydık ve nitekim kalıpta herhangi bir hatamız olmadığı için bu sabit kot benim işimi gördü. Yani asansör kapılarının arasında her katta 295 cm mesafe vardı. (295 benim kat yüksekliğim, hatırlayacağınız üzere)

Motor ve kabin montajı için ise mermer işlerimin bitmesini bekledim. Bu nedenle asansör işleri en sona kaldı. Mermer ustası işlerini bitirdikten sonra motor ve kabin montajı tamamlandı.

akış volpi asansör motoru


Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın