Gün gün inşaat yazı dizisinin 15. bölümünde tesisat konusunu ele alacağız. Elektrik tesisatı nasıl kontrol edilir, sıhhi tesisattaki önemli ayrıntı...
Gün gün inşaat yazı dizisinin 15. bölümünde tesisat konusunu ele alacağız. Elektrik tesisatı nasıl kontrol edilir, sıhhi tesisattaki önemli ayrıntılar nelerdir, banyo yerleşimi nasıl yapılır, mutfak tesisatı ölçüleri gibi konular bu yazımın ana başlıkları olacak. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Mutfak tesisatı nasıl yerleştirilir? Mutfak tesisatı yerleşim ölçüleri nelerdir?
Banyo tesisatı nasıl yapılır? Banyo yerleşimi için ideal ölçüler nelerdir?
Biz şantiyede neler yaptık?
Montaj İşleri - 2. Kısım İşler
Klozetler
Bataryalar ve Musluklar
Banyo Dolapları
Cam Duşakabin
Parçalayıcı Pompa ve Parsel Bacası İşleri
Elektrik tesisatı
Montaj İşleri - 2. Kısım İşler
Tek çipli led mi kullanılmalı yoksa üç çipli led mi?
- Tek çipli şerit led işçilik dahil: 5 TL / metre
- Üç çipli şerit led işçilik dahil: 12 TL / metre
- 2 amper led trafosu: 25 TL + Kdv
- 5 amper led trafosu: 34 TL + Kdv
- 10 amper led trafosu: 46 TL + Kdv
- 12,5 amper led trafosu: 55 TL + Kdv
- 16 amper led trafosu: 68 TL + Kdv
- 20 amper led trafosu:75 TL + Kdv
- 5 amper led trafosu: 34 TL KDV dahil
- 10 amper led trafosu: 47 TL KDV dahil
- 16 amper led trafosu: 69 TL KDV dahil
Görüntülü Diafon
Teras ve Balkon Aplikleri
Elektrik işleri malzeme dahil işçilik fiyatı daire başı kaç TL?
Asansör İşleri
Hatırlayacağınız üzere "Hangi aşamada hangi malzemenin siparişi verilir?" başlıklı yazımda asansör işleri ile ilgili olarak anlaştığım markayı ve anlaşma tutarını yazmıştım. Ancak sonradan karar değiştirdik ve Fermatör marka kapı kullanmaya karar verdik.
Asansör perdesinin içini beyaza boyadıktan sonra asansör ekibi şantiyede büyük bir hızla çalışmaya başladı. Şaküller atıldı ve misinalara göre ilk olarak konsollar döşendi. Asansör kovasının üç tarafı betonarme perde olduğu için bu durum asansör ekibi için büyük bir kolaylık oluşturdu.
Konsollardan sonra asansörün rayları döşendi. Rayların uzunluğu 5 metreydi ve binaya giriş kapısı ile asansör karşılıklı olmadığı için dükkanın içinden asansörü karşılayacak şekilde 25 cm x 85 cm ölçülerinde tuğla duvarda delik açtık ve rayları buradan asansöre çektik.
İş güvenliği açısından herhangi bir tehdit yaşamamak için kaba inşaat aşamasında kullandığımız asansör filelerini bu defa asansör kapısını kapatacak şekilde monte ettik. Böylece iş güvenliğine karşı güzel bir önlem almış olduk.
Daha önceki şantiyelerimizde asansör kapılarını kalaslarla veya 5x10 ahşap elemanlarla kapatıyorduk. Ancak şantiyede o an çalışan ekiplerden birine bu 5x10 lazım olduğunda söküp götürüyordu ve iş güvenliği tehdidi oluşuyordu. Şimdiyse iş güvenliği ağlarıyla buraları kapattığımız için kafam rahatlamıştı. Kimsenin iş güvenliği ağını sökmeyeceğini biliyordum.
Rayların döşenmesinin ardından kapılar büyük bir titizlikle yerleştirildi. Burada en çok kafa karıştıran husus, asansörün kapısının açılma yönüne göre asansör kapısının merkezinin bir miktar akstan kayacağıydı. Bizim de asansör kapımız, açılacağı yönün ters istikametine doğru 15 cm akstan kaydı.
Kapı kotlarını vermek
Kapılar yerleştirildikten sonra kapı yanlarını tuğla ile ördürmem gerekiyordu. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise; örülen tuğlanın asansör kapı kasasını bir miktar kapatması gerektiğiydi. Daha önceki bir şantiyemizde bunu sıfıra sıfır örtüşecek şekilde yapmıştık ve asansörün hareketinden ötürü aradaki derz görünür hale gelmişti.
Oysa tuğla asansör kapısını bir miktar örttüğünde (Kalan net ölçü 8 cm olacak şekilde tuğlayı ördük. Mermer de alın bölgesini kapattığında ölçü 6 cm'e düşecek.) bu şekilde bir sorun yaşamam söz konusu değildi.
Asansör kapıları ile ilgili en önemli husus tabi ki kot meselesi. Henüz şap atılmamışken, yerden ısıtma boruları döşenmemişken ve şap kotları dağıtılmamışken, asansör kapısının alt kotunu tespit etmek oldukça zor.
Bunu tespit etmek için nivo ile kotları kontrol ettik. Ortalama 8 cm şap öngördük. Ve en üst katta 8 cm asansör kapısı kotu verip, diğer katlar için benim standart kat yüksekliğim olan 2.95 metre ölçüsünü kullandık.
Bunun amacı şuydu; merdiven rıhtları aynı olacağından her katta asansöre farklı kot veremezdik. Kat yüksekliğini sabit tutmalıydık ve nitekim kalıpta herhangi bir hatamız olmadığı için bu sabit kot benim işimi gördü. Yani asansör kapılarının arasında her katta 295 cm mesafe vardı. (295 benim kat yüksekliğim, hatırlayacağınız üzere)
Motor ve kabin montajı için ise mermer işlerimin bitmesini bekledim. Bu nedenle asansör işleri en sona kaldı. Mermer ustası işlerini bitirdikten sonra motor ve kabin montajı tamamlandı.
YORUMLAR