Gün Gün İnşaat - Mantolama (Isı Yalıtımı) Maliyeti Kaç TL?

Gün gün inşaat yazı dizisinin 18. bölümünde mantolama nedir, mantolama nasıl yapılır, mantolama maliyeti kaç TL'dir, mantolama işleminde hangi ürün...
mantolama maliyeti kaç türk lirası, en ucuz mantolama malzemesi

Gün gün inşaat yazı dizisinin 18. bölümünde mantolama nedir, mantolama nasıl yapılır, mantolama maliyeti kaç TL'dir, mantolama işleminde hangi ürünler kullanılmalıdır gibi sorulara cevap vereceğim.

Hatırlayacağınız üzere 17. bölümde alçıpan ışık bantlarından bahsetmiştim. İçeride sıva ekibi ve alçıpan ekibi çalışırken dışarıda da mantolama ekibi çalışmalarını sürdürdü. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Mantolama (Isı Yalıtımı) Nedir, Nasıl Yapılır?

Özenli bir şekilde dış cephe iş iskelemizi kurduk. Ardından dış cepheye kara kaba sıva yaptık.

Biliyorsunuz ki çelik sıvayı daima kara kaba sıvaya tercih ediyorum. Hem hız açısından hem de kalite açısından çelik sıvanın bir tık önde olduğunu düşünüyorum. Esasında düşünmekle de kalmadım, sıva konulu makalemde detaylı maliyet ve hız analizini yaptım.

Ancak dış cephede çelik sıva yerine kara kaba sıvayı tercih ettim. Bunun nedeni ise uygulamada çelik sıvanın kalınlığının az olmasından kaynaklanıyor. Daha kalın bir çelik sıva yapmaktansa rotayı kara kaba sıvaya çevirdim.

Kara kaba sıvada kullandığım kum; kalkerden kırılmış ve 0-3 kum haline getirilmiş malzemeydi. Bu malzemeyi kırma taştan öğütüp kum haline getirmek de yine firmamızın eseriydi ancak bunu bir başka yazıda kaleme alacağım.

Kara kaba sıva işlemi bittikten sonra mantolama köpüklerimizi yapıştırdık ve dübelledik. Mantolama malzemesinde KYK ürünlerini tercih ettik. Neden?

İlk olarak mantolamada kullanacağımız karbonlu EPS malzemenin en az 16 dansite olmasına karar verdik. Çünkü böylece hem ileride mantolama köpüklerinin arasında çatlakların oluşmasını önleyebilecektik hem de daha sağlıklı bir yalıtım elde edecektik.

Ancak 16 dansite ürün bulmak bizim için hayli zor oldu. Yapı malzemecilerine gittik ve 16 dansite ürünlerin hangi markalarda olduğunu araştırdık. Artık fabrikalar genellikle 14 dansite köpük üretiyor olmalı ya da yapı malzemecileri ekonomik olduğundan dolayı 14 dansite getiriyor olmalı. Çünkü hangi malzemeyi tarttıysak 16 dansite gelmedi. Hatta 16 dansite olduğu iddia edilerek piyasaya satılan karbonlu EPS ürünlerin bile 14 dansite geldiğini fark ettik.

En sonunda aradığımız dansiteyi iki üründe bulduk. Capatect Dalmaçyalı ve KYK Yapı Kimyasalları. İki ürünün de 16 dansite olduğunu tartarak gördük. İki ürünün de uluslararası standartlarda belgeleri olduğunu gördük. Ancak biz tercihimizi Kütahya Yapı Kimyasalları'ndan yana kullandık. Bundaki en önemli faktör fiyat faktörüydü. 

Mantolama Maliyeti Kaç TL?

650 metrekarelik mantolama alanım için (pencere boşlukları düşülmüş net ölçü);

  • 130 paket mantotherm karbonlu köpük 5 cm x 62 TL = 8060 TL
  • 132 torba mantotherm yapıştırıcı x 22 TL = 2904 TL
  • 157 torba mantotherm sıva x 24 TL = 3768 TL
  • 700 m²  mantotherm file x 4,30 TL = 3010 TL
  • 275 boy mantotherm fileli köşe çıtası x 4,75 TL = 1306 TL
  • 4000 adet mantotherm strafor dübeli x 0,25 TL = 1000 TL
  • 100 torba mantotherm mineral sıva x 29,50 = 2950 TL
  • 2 cm'lik XPS (Pencere kenarlarında kör kasa ile birleşen alanlar için) x 135 TL = 270 TL

Böylece mantolama için toplam malzeme maliyetim 650 m²'lik alan için 23.270 TL oldu. Yani her bir metrekare için mantolama malzemesi bedeli yaklaşık 36 TL! (Boya hariç)

Dış cephe boya maliyeti ne kadar?

Gelelim boyaya. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; alüminyum cephe yaptığım ön cephede ve yan cephelerin bir kısmında normalde boya yok. Ancak analizlerin düzgün çıkması için sanki oralara da boya yapmışım gibi hesap yapacağım. Mineral sıvada da bunu yaptım.

Boya konusunda Jotun, Marshall ve Ülkem boya arasında bir seçim yapmamız gerekiyordu. Jotun shield boyanın kovası için 460 TL fiyat aldım. Ortalama olarak 60 m² alan kapatıyordu. Marshall boya içinse Akrikor elastomerik serisinin kovasına 550 TL fiyat aldım. Bu boya ise ortalama 90 m² alan kapatıyordu.

Tahmini metrekare maliyetler Jotun için 7,70 TL/m² olurken Marshall için 6,11 TL/m² oluyordu. 

Ülkem boya ise, dış cephe mantolamamı yapan ustamın önerisiydi ve daha önce hiç kullanmamıştım. Ülkem boya ile boyanmış bir binaya beni götürdü ve yüzeye dokunmamı istedi. Yüzeye dokunduğumda boyalı bir yüzeye dokunuyormuş hissinden daha çok, silikon bir yüzeye dokunuyormuşum gibi hissettim. Ustamın da talebi neticesinde bu projede bu boyayı denemeye karar verdim.

Bu boya ustamın deneyimlerine göre diğerlerinin aksine çok az alan kapatıyordu: 40 m²! Bir kovasını ise 240 TL'ye satın aldım. Böylece metrekare maliyeti 6 TL/m²'ye geldi. Yani neredeyse Marshall boya ile aynı maliyete gelecekti.

13 kova boya ile imalatımı tamamladım ve bir kova boya ile ortalama 50 m² alan kapattım. Böylece gerçek maliyetim astarla birlikte 5,50 TL/m²'ye geldi.

Dış cephe mantolama işçilikleri kaç TL?

Gelelim işçiliğe... Taşeronumla sözleşme imzalarken genel bir fiyat çalışması yaptık. Bu nedenle tüm fiyatları burada görebileceksiniz.

  • Dış cephede kara sıva yapılması işçiliği 8 TL / m²
  • Mantolama yapılması (kaba sıva bu pozun içinde) 28 TL / m²
  • Pencere sövesi yapılması işçiliği 7 TL / m²
  • Kat silmesi yapılması işçiliği 7 TL / m²
  • Eğer mantolama yerine 7-8 cm kalınlığında desenli köpük yapıştırılırsa bunun metrekare işçilik fiyatı 32 TL / m²
  • Eğer mantolama üzerine dekoratif panel yapıştırılırsa bunun metrekare işçilik fiyatı 15 TL / m²
  • Eğer bu dekoratif paneller çift renk boyanacaksa bu defa fiyat 15 TL / m² yerine 20 TL / m²
  • Sadece kara sıva + sıyırma + mineral + boya işçiliği 20 TL / m² (Açık teras altı gibi alanlar)
Burada geçerli olacak fiyatımız ise iki numaralı poz yani 28 TL / m². Ancak sözleşmem gereği, pencere boşluklarını vs. düşmeden işçilik metrekaresi hesaplamam gerekiyor. Bunun nedeni ise iskeleye ve iskele kurulumuna ekstra para ödememiş olmam. Toplam 771 m² işçilik alanı çıktı ve 771 m²'lik alanım için ödemem gereken mantolama işçiliği fiyatı 21.588 TL

Böylece mineral sıva, boya ve işçilik dahil mantolama metrekare maliyeti 74,55 TL / m² oldu. Düz hesap 75 TL/m² diyebiliriz.

Biz Şantiyede Neler Yaptık?

Biz ön cepheyi ve yan cephenin bir kısmını alüminyum ile kaplayacağımız için tabi ki bu alanlara mineral sıva ve boya uygulaması yapmadık. Ancak üstteki mantolama analizinin dışında kat silmeleri ve pencere söveleri, ayrıca dekoratif panel kaplamaları yaptık. Bunların da analizlerini paylaşacağım.

Ancak analizlerden önce mantolama ve dış cephe işleri ile ilgili olarak şunları mutlaka not etmem gerek.
  • Mansart çatının yavru çatılarını yapmadan önce çatı katının mantolamasının bitirilmesi gerek.
  • Ahşap çatı imalatı başlamadan önce bacaların örülmesi ve mineral sıvalarının çekilmesi gerek.
mantolama maliyeti kaç tl
Mansart çatı inşaatının gerektirdiği yavru çatıları yapmadan evvel çatı katının mantolamasını tamamladık. Üstteki fotoğrafta tuğla duvar yüzeye çarpma kara sıva yapılması işlemini görüyorsunuz.
mantolama maliyeti kaç tl, hangi mantolama köpüğü en iyisi
Tam güvenlikli dış cephe iş iskelemizi kurduk. Ancak burada çok kritik bir hata yaptığımızı fark ettik. Ön cephede ve yan cephelerin bir bölümünde alüminyum dış cephe kaplaması yapacaktık ve iskeleyi de buna göre kurduk. Ancak alüminyum dış cephe için iskelenin cepheden 55 cm uzakta kurulması gerekiyordu. Bu mesafenin dış cephe sıvası ve mantolaması işlemleri için risk oluşturacağını ön göremedik. Çünkü dış cephe ekibi sıvaya mastar çekerken epey zorlandılar ve iş güvenliği riski oluştu. Bir sonraki inşaatımda bu konuya kesinlikle çok daha fazla önem göstereceğim.
mantolama maliyeti kaç tl, hangi mantolama köpüğü en iyisi, 16 dansite kyk köpük

mantolama köpüğü nasıl yapıştırılır, en kaliteli mantolama malzemesi

mantolama inşaatı detayları

mantolama maliyeti kaç türk lirası

alüminyum cephe kaplaması maliyeti kaç tl
Binanın ön cephesine uygulayacağımız alüminyum dış cephenin ön projesi üstteki fotoğraftaki gibiydi. Gece aydınlatması da yapacaktık ve bunun için de oldukça kaliteli bir malzeme bulduk. Aynı led firmasından iç cephedeki alçıpan gizli ışık bantlarında da kullanmak üzere fiyat aldım. Yerli firmalardan ledin metresine 10 TL civarlarında fiyat alırken o firmadan 9 küsürlü bir fiyat gelince epey mutlu oldum. Ancak sonradan farkettim ki para birimi TL değil, dolarmış...

Bu arada konudan çok bağımsız olacak belki ama şaşkınlığımı gizleyemiyorum ve yazmam gerektiğini hissediyorum. Ben bu satırları yazarken 1 Dolar 8,19 TL'ye yükseldi. İnanılır gibi değil!

arka cephe mantolaması, köpük söve, kat silmesi
Binanın arka cephesi için hazırladığımız ön proje de bu şekildeydi. Ancak sonradan pencere sövelerini kat silmesinden kat silmesine uzatma kararı aldık.
mantolamada köşe birleşim detayı
Binanın sağ yan cephesinde ise dekoratif panel kaplama yapacağım geniş bir alan mevcuttu. Bu alan için pek çok çalışma yapmış olsak da hiçbirini beğenmemiştik. 
mantolama işlemi işlem adımları, file sıvası
Mantolama köpüklerinin yapıştırılması ve dübellenmesinin ardından file sıvasının yapılması işlemini üstteki fotoğrafta görüyorsunuz.
pencere sövelerinin teraziye alınması, dekoratif söve maliyeti kaç tl
Binanın arka ve yan cepheleri için pencere sövelerini terazi ile yerleştirdik. 
köpük kat silmesi, dış cephe kat silmesi, takoz kat silmesi

Dış cephede söve, kat silmesi ve desen uygulamalarım

Uyguladığım kat silmeleri, desen ve sövelerle ilgili olarak notlarımı da aktarayım. Öncelikle mermerleri söveden sonra koydurduğumu belirtmeliyim. Ancak mermerleri boyadan önce yerine koydurttum ki son tamiratlar boyadan önce yapılabilsin diye.

Kat silmesi için iki sıra 10 cm x 10 cm ölçülerinde kare kesitli takoz kullandım. İki sövenin arasındaki mesafeyi, tüm balkonlarımdaki mermer imalatını da düşünerek belirledim. Buradaki imalatımda kat silmesi dıştan dışa 42 cm oldu. Bu ölçüyü not aldım çünkü bu ölçüdeki kat silmesi cephede gerçekten çok güzel durdu.

10 x 10 cm ölçülerindeki takozların metresini 12 TL + KDV tutar üzerinden satın aldım. Pencerelerin etrafındaki düşey kanallı sütunların metresini 15 TL + KDV tutar üzerinden satın aldım. Desenin ise metrekaresi 55 TL + KDV'ye geldi. Böylece satın aldığım ürünlere toplam 6.600 TL ödedim. (220 metre takoz, 42 metre kanallı sütun, 42 m² desen) Sonra ufak tefek ilaveleri oldu ve maliyetim 7.000 TL'ye geldi.
dış cephede desen söve uygulaması

Toplam dış cephe maliyetim

  • Söveler: 7.000 TL
  • İşçilik: 35.000 TL
  • Boya: 2.400 TL
  • Mantolama malzemesi: 23.000 TL
Toplam maliyetim 67.400 TL oldu. 

Alüminyum cephe yaptığım alanda alüminyum cephe yapmasaydım ve mineral sıvalı, söveli, desenli, kat silmeli cephe yapsaydım toplam maliyetim ne olacaktı peki?
köpük söve dış cephe çalışması

Bu durumda söveler için 14.000 TL, işçilik için 40.000 TL, boya için 3.000 TL ve mantolama malzemesi için yine 23.000 TL harcayacaktım. Yani toplam maliyetim 80.000 TL olacaktı. Bunu 650 m²'ye böldüğümde ise metrekare maliyetimi 123 TL/m² olacak bulurum.

Yani özetle, alüminyum kompozit kaplama işine hiç girmeseydim dış cephemin metrekaresini 123 TL/m²'ye maledebilirdim.

Veya diğer bir deyişle 50 metrelik cephesi olan ve dükkan katı hariç, teras katı dahil 750 m² iskele alanı olan projem için metrekare maliyetim (pencere alanları dahil alan) 107 TL/m² olacaktı. Peki ben alüminyum dış cephe kaplama işini kaç TL'ye mal ettim? Bunun cevabını burada bulabilirsiniz: Alüminyum kompozit dış cephe kaplama detayları ve maliyeti

Spoiler: Alüminyum kompozit işlerine (ışıklandırma dahil) KDV dahil yaklaşık 180.000 TL ödedim. Yani arka cephe ile beraber toplam dış cephe maliyetim 247.400 TL oldu. Kompozit işine hiç girmeseydim, az önce de belirttiğim gibi toplam dış cephe maliyetim 80.000 TL olacaktı. Aradaki fark gerçekten korkunç. Bunun temel nedeni ise ne yazık ki dolar kuru. Alüminyum kompozit işi eskiden bu kadar pahalı değildi. Dolar kuruna endekslemek için kompozit panel işlerini 40$+KDV olarak düşünebilirsiniz.
Gün Gün İnşaat - Mantolama Maliyeti Kaç TL?

Gün Gün İnşaat - Mantolama Maliyeti Kaç TL?

Gün Gün İnşaat - Mantolama Maliyeti Kaç TL?

Mantolama maliyeti kaç TL adlı yazım son bulurken, hatıra olarak kalması açısından iki adet fotoğraf paylaşmak istiyorum. Soldan sağa doğru ben, Adem Usta, Yasin Bey ve Adem Usta'nın çalışanı. Hepimiz bir alttaki fotoğrafta gördüğünüz cepheyi seyredip, cephedeki desenli bölümü çift renk yapıp yapmama konusunu tartışıyoruz. Çift renk yaparsak hangi bölümü koyu renk, hangi bölümü açık renk yapmamız gerektiğine dair görüşlerimizi paylaşıyoruz. Tabi en sonunda düz, tek renkte; beyaz renkte karar kıldık.
dış cephe köpük söve kat silmesi çalışması şantiye ekibi

dış cephede çift renkli desen uygulaması
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Gün Gün İnşaat Yapım Aşamalarının Sıradaki Bölümleri


Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın