Gün Gün İnşaat - Mantolama (Isı Yalıtımı) Maliyeti Kaç TL?
Gün gün inşaat yazı dizisinin 18. bölümünde mantolama nedir, mantolama nasıl yapılır, mantolama maliyeti kaç TL'dir, mantolama işleminde hangi ürünler kullanılmalıdır gibi sorulara cevap vereceğim.
Hatırlayacağınız üzere 17. bölümde alçıpan ışık bantlarından bahsetmiştim. İçeride sıva ekibi ve alçıpan ekibi çalışırken dışarıda da mantolama ekibi çalışmalarını sürdürdü. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Mantolama (Isı Yalıtımı) Nedir, Nasıl Yapılır?
Özenli bir şekilde dış cephe iş iskelemizi kurduk. Ardından dış cepheye kara kaba sıva yaptık.
Biliyorsunuz ki çelik sıvayı daima kara kaba sıvaya tercih ediyorum. Hem hız açısından hem de kalite açısından çelik sıvanın bir tık önde olduğunu düşünüyorum. Esasında düşünmekle de kalmadım, sıva konulu makalemde detaylı maliyet ve hız analizini yaptım.
Ancak dış cephede çelik sıva yerine kara kaba sıvayı tercih ettim. Bunun nedeni ise uygulamada çelik sıvanın kalınlığının az olmasından kaynaklanıyor. Daha kalın bir çelik sıva yapmaktansa rotayı kara kaba sıvaya çevirdim.
Kara kaba sıvada kullandığım kum; kalkerden kırılmış ve 0-3 kum haline getirilmiş malzemeydi. Bu malzemeyi kırma taştan öğütüp kum haline getirmek de yine firmamızın eseriydi ancak bunu bir başka yazıda kaleme alacağım.
Kara kaba sıva işlemi bittikten sonra mantolama köpüklerimizi yapıştırdık ve dübelledik. Mantolama malzemesinde KYK ürünlerini tercih ettik. Neden?
İlk olarak mantolamada kullanacağımız karbonlu EPS malzemenin en az 16 dansite olmasına karar verdik. Çünkü böylece hem ileride mantolama köpüklerinin arasında çatlakların oluşmasını önleyebilecektik hem de daha sağlıklı bir yalıtım elde edecektik.
Ancak 16 dansite ürün bulmak bizim için hayli zor oldu. Yapı malzemecilerine gittik ve 16 dansite ürünlerin hangi markalarda olduğunu araştırdık. Artık fabrikalar genellikle 14 dansite köpük üretiyor olmalı ya da yapı malzemecileri ekonomik olduğundan dolayı 14 dansite getiriyor olmalı. Çünkü hangi malzemeyi tarttıysak 16 dansite gelmedi. Hatta 16 dansite olduğu iddia edilerek piyasaya satılan karbonlu EPS ürünlerin bile 14 dansite geldiğini fark ettik.
En sonunda aradığımız dansiteyi iki üründe bulduk. Capatect Dalmaçyalı ve KYK Yapı Kimyasalları. İki ürünün de 16 dansite olduğunu tartarak gördük. İki ürünün de uluslararası standartlarda belgeleri olduğunu gördük. Ancak biz tercihimizi Kütahya Yapı Kimyasalları'ndan yana kullandık. Bundaki en önemli faktör fiyat faktörüydü.
Mantolama Maliyeti Kaç TL?
650 metrekarelik mantolama alanım için (pencere boşlukları düşülmüş net ölçü);
- 130 paket mantotherm karbonlu köpük 5 cm x 62 TL = 8060 TL
- 132 torba mantotherm yapıştırıcı x 22 TL = 2904 TL
- 157 torba mantotherm sıva x 24 TL = 3768 TL
- 700 m² mantotherm file x 4,30 TL = 3010 TL
- 275 boy mantotherm fileli köşe çıtası x 4,75 TL = 1306 TL
- 4000 adet mantotherm strafor dübeli x 0,25 TL = 1000 TL
- 100 torba mantotherm mineral sıva x 29,50 = 2950 TL
- 2 cm'lik XPS (Pencere kenarlarında kör kasa ile birleşen alanlar için) x 135 TL = 270 TL
Böylece mantolama için toplam malzeme maliyetim 650 m²'lik alan için 23.270 TL oldu. Yani her bir metrekare için mantolama malzemesi bedeli yaklaşık 36 TL! (Boya hariç)
Dış cephe boya maliyeti ne kadar?
Gelelim boyaya. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; alüminyum cephe yaptığım ön cephede ve yan cephelerin bir kısmında normalde boya yok. Ancak analizlerin düzgün çıkması için sanki oralara da boya yapmışım gibi hesap yapacağım. Mineral sıvada da bunu yaptım.
Boya konusunda Jotun, Marshall ve Ülkem boya arasında bir seçim yapmamız gerekiyordu. Jotun shield boyanın kovası için 460 TL fiyat aldım. Ortalama olarak 60 m² alan kapatıyordu. Marshall boya içinse Akrikor elastomerik serisinin kovasına 550 TL fiyat aldım. Bu boya ise ortalama 90 m² alan kapatıyordu.
Tahmini metrekare maliyetler Jotun için 7,70 TL/m² olurken Marshall için 6,11 TL/m² oluyordu.
Ülkem boya ise, dış cephe mantolamamı yapan ustamın önerisiydi ve daha önce hiç kullanmamıştım. Ülkem boya ile boyanmış bir binaya beni götürdü ve yüzeye dokunmamı istedi. Yüzeye dokunduğumda boyalı bir yüzeye dokunuyormuş hissinden daha çok, silikon bir yüzeye dokunuyormuşum gibi hissettim. Ustamın da talebi neticesinde bu projede bu boyayı denemeye karar verdim.
Bu boya ustamın deneyimlerine göre diğerlerinin aksine çok az alan kapatıyordu: 40 m²! Bir kovasını ise 240 TL'ye satın aldım. Böylece metrekare maliyeti 6 TL/m²'ye geldi. Yani neredeyse Marshall boya ile aynı maliyete gelecekti.
13 kova boya ile imalatımı tamamladım ve bir kova boya ile ortalama 50 m² alan kapattım. Böylece gerçek maliyetim astarla birlikte 5,50 TL/m²'ye geldi.
Dış cephe mantolama işçilikleri kaç TL?
Gelelim işçiliğe... Taşeronumla sözleşme imzalarken genel bir fiyat çalışması yaptık. Bu nedenle tüm fiyatları burada görebileceksiniz.
- Dış cephede kara sıva yapılması işçiliği 8 TL / m²
- Mantolama yapılması (kaba sıva bu pozun içinde) 28 TL / m²
- Pencere sövesi yapılması işçiliği 7 TL / m²
- Kat silmesi yapılması işçiliği 7 TL / m²
- Eğer mantolama yerine 7-8 cm kalınlığında desenli köpük yapıştırılırsa bunun metrekare işçilik fiyatı 32 TL / m²
- Eğer mantolama üzerine dekoratif panel yapıştırılırsa bunun metrekare işçilik fiyatı 15 TL / m²
- Eğer bu dekoratif paneller çift renk boyanacaksa bu defa fiyat 15 TL / m² yerine 20 TL / m²
- Sadece kara sıva + sıyırma + mineral + boya işçiliği 20 TL / m² (Açık teras altı gibi alanlar)
Biz Şantiyede Neler Yaptık?
- Mansart çatının yavru çatılarını yapmadan önce çatı katının mantolamasının bitirilmesi gerek.
- Ahşap çatı imalatı başlamadan önce bacaların örülmesi ve mineral sıvalarının çekilmesi gerek.
Binanın arka ve yan cepheleri için pencere sövelerini terazi ile yerleştirdik.
Dış cephede söve, kat silmesi ve desen uygulamalarım
Toplam dış cephe maliyetim
- Söveler: 7.000 TL
- İşçilik: 35.000 TL
- Boya: 2.400 TL
- Mantolama malzemesi: 23.000 TL
Görüşmeye katılın