Gün Gün İnşaat - Alçıpan Gizli Işık Bandı Kesiti ve Uygulama Detayları

Gün gün inşaat yazı dizisinin 17. bölümü olan "Alçıpan Gizli Işık Bandı Kesiti ve Uygulama Detayları" başlıklı yazımda alçıpan ışık bandı uygulama...
Gün Gün İnşaat - Alçıpan Gizli Işık Bandı Kesiti ve Uygulama Detayları

 Gün gün inşaat yazı dizisinin 17. bölümü olan "Alçıpan Gizli Işık Bandı Kesiti ve Uygulama Detayları" başlıklı yazımda alçıpan ışık bandı uygulamasından, uygulama aşamalarından ve gizli ışık bandı kesitlerinden, tavan u ve c profillerden bahsedeceğim. Ve son olarak alçıpan gizli ışık bandı maliyetinden, bir metre alçıpan gizli ışık bandının ne kadar mâl olduğundan bahsedeceğim. Hadi başlayalım! Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Alçıpan Gizli Işık Bandı Nasıl Yapılır?

İlk olarak alçıpan gizli ışık bandının uygulamasından bahsedeyim. Işık bandı imalatının ölçüleri ve kotu belirlendikten sonra tavan u profiller duvara ve tavana monte edilir. Betona veya tuğla duvara sabitlenen tavan u profilleri alçıpan çivisi ile ( 2020 Ekim: 1000 adet alçıpan çivisi 200 TL)

alçıpan gizli ışık bandı uygulaması tavan u profilleri
Ardından alçıpanlar ölçülerine göre kesilerek alçıpan vidaları ile birbirlerine sabitlenirler. Birleşim hattı boyunca üçüncü tavan u profili kullanılır. Dördüncü tavan u profili ise 7 cm'lik alnı kapatmak için kullanılacak. Metraj ve maliyet bölümünde anlatacağım detaylar için ufak ufak tüyolar vermem gerekiyor sanırım imalatı anlatırken.
alçıpan gizli ışık bandı imalatı, gizli kutu ışık bandı
Alçıpan ışık bandı uygulaması yapılırken alın kapatması sona bırakılır. Bu nedenle de genelde alçı sıva ekipleri alçıpan işi de yapar. Eğer alın kapatması işi sona bırakılmazsa sıva imalatı bir miktar zorlaşır. Daha önceki şantiyelerimizde farklı taşeronlara sıva ve alçıpan işini taşore ettiğimizde bu problemi yaşıyorduk.
alçıpan ışık bandı gizli ışık bandı kesit görünüşü
Alçıpan ışık bandı imalatının içeriden görünüşü üstteki fotoğrafta görünüyor. Sağ altta ve sol üstte görünenler duvara ve tavana alçıpan çivisi ile sabitlenen tavan u profilleri. Sol altta görünen ise alçıpan vidası ile birbirine sabitlenen alçıpanların tavan u profili.
alçıpan gizli ışık bandı uygulaması

Üstteki fotoğrafta ise alın kapatması hariç imalatın aşamaları görünüyor. 
alçıpan ışlk bandı filesi

Alçıpan Gizli Işık Bandı Kesitleri

alçıpan gizli ışık bandı kesiti dwg

Üstteki fotoğrafta alçıpan ışık bandı imalatının kesitini görebilirsiniz. Lejant tablosunda hangi rengin neyi temsil ettiği de görünmekte. Bu çizimi autocad'de hazırladım. Eğer isteyen olursa dwg formatında gönderebilirim. Bunun için yorum bölümüne mail adresinizi yazmanız yeterli.
alçıpan ışık bandı perdelik kesiti dwg çizim
Üstteki fotoğrafta da perde yapılacak alanlarda yapılan perdelik alçıpan gizli ışık bandı uygulamasının dwg çizimini görüyorsunuz. Şimdi gelelim ölçülere...
alçıpan ışık bandı ölçüleri kesit çizimi

Benim uygulamamda odalarım ortalama 10-12 m² civarında olduğu için gizli ışık bandını 30 cm genişliğinde yaptım. Dilerseniz bunu daha büyük ölçülerde de yapabilirsiniz. Ancak 30 cm'lik ölçüyü örneğin 50 cm'e çıkarırsanız, alın bölümünden içeri doğru giden 10 cm'lik derinliği korumalısınız.  Unutmadan; sizin ölçülerinize göre metrajlarınız ve maliyetiniz de değişecektir.

Yine benim uygulamama göre alçıpan gizli ışık bandı tavandan 17 cm alçalıyor ve 7 cm yüksekliğinde de alnı var. Bu ölçüler genelde tercih edilen ölçüler. Ben de daha önce bu ölçülerde defalarca uygulama yaptım ve iş sonunda güzel bir görüntü elde ettim.
alçıpan gizli ışık bandı perdelik ölçüleri dwg çizim

Perdelik alçıpan gizli ışık bandı için ise duvardan 20 cm'lik boşluk bırakılır. Kesitte de görüleceği üzere diğer ölçüler normal açıpan gizli ışık bandı ile aynı.

1 metre alçıpan gizli ışık bandının maliyeti

  • Gelelim maliyete. 1 metre alçıpan gizli ışık bandı imalatı için 4 metre tavan u profili kullanılır. 2020 yılı Ekim ayındaki maliyetlerime göre 2.5'lik tavan u profili 5 TL+KDV. Dolayısıyla 4 metrelik tavan u profili 9,44 TL'ye geliyor.
  • 1 metre alçıpan gizli ışık bandı için 10 adet alçıpan çivisi harcanıyor. 1000 adet alçıpan çivisi 200 TL. Dolayısıyla 10 adet çivi için 2 TL maliyete eklenmiş oluyor.
  • 1 metre alçıpan gizli ışık bandı için 30 adet alçıpan vidası harcanıyor. 1000 adet alçıpan vidası 57.60 TL. Dolayısıyla 30 tanesi için maliyetim 1,8 TL oluyor.
  • Alçıpanın metrekaresi 5 TL+KDV ve benim ölçülerime göre 1 metre alçıpan ışık bandına yaklaşık olarak 0,5 m² alçıpan gidiyor. Yani bu da yaklaşık olarak maliyetime 3 TL ekliyor.
  • 1 metre alçıpan gizli ışık bandı için yaklaşık olarak 4 metre derz bandı harcanıyor. 90 metresi 26 TL olan bu ürün için 4 metrelik maliyet 1,20 TL oluyor.
  • 1 metre alçıpan gizli ışık bandı için 2 metre köşebent kullanılıyor ve 27 metresi 40,60 TL olan köşebent için 2 metrelik köşebent 3 TL'ye mal oluyor.
  • Bu imalat için yaklaşık 5 kg'lık alçı sarfiyatı oluyor. Bu da 2 TL'lik maliyet getiriyor.
  • Boya konusuna gelirsek yaklaşık olarak bir kova boyanın 200 m² alan kapattığını düşünürsek yarım metrekarelik alan için boya maliyetini 1 TL olarak düşünebiliriz.
  • 1 metre alçıpan gizli ışık bandı için alçıpan işçiliği 15 TL / metre. Bu imalatın sateni ve boyası için de metresine 5 TL ödemem gerekiyor.
Böylece toplam maliyetim yüzde 4 zaiyatla birlikte 45 TL / metre oluyor. Piyasada ise bu işi malzeme dahil 50 TL / metre bedel karşılığında yapıyorlar. 

Bu yazıyı hazırlamamda yardımcı olan İnşaat Mühendisi Yasin Yiğit'e teşekkürlerimle....

Tek çipli led mi kullanılmalı yoksa üç çipli led mi?

Alçıpan işlerini bitirdiğimizde sıra uygun şerit ledi kullanmaya gelmişti. Elektrik taşeronumla yaptığım sözleşmede şerit ledler yoktu. Zaten birim fiyat üzerinden bir sözleşme imzalamıştık. Şerit led yapmaya karar verirsek, bunun fiyatını o zaman konuşmak üzere sözleşmiştik. 

Hem tek çipli şerit led için hem de üç çipli led için taşeronumdan işçilik dahil fiyat istedim. Gelen fiyatlar şu şekildeydi;
  • Tek çipli şerit led işçilik dahil: 5 TL / metre
  • Üç çipli şerit led işçilik dahil: 12 TL / metre
  • 2 amper led trafosu: 25 TL + Kdv
  • 5 amper led trafosu: 34 TL + Kdv
  • 10 amper led trafosu: 46 TL + Kdv
  • 12,5 amper led trafosu: 55 TL + Kdv
  • 16 amper led trafosu: 68 TL + Kdv
  • 20 amper led trafosu:75 TL + Kdv
Ortalama 600 metre led işi vardı ve tek çipli şerit led kullanırsam trafo maliyetimin de azalacağı ortadaydı.  Ancak tek çipli şerit ledin aydınlatmasının çok yetersiz olması beni üç çipli ledi seçmeye yöneltti.

Ancak üç çipli led için işçilik dahil fiyat olan 12 TL/metre bana biraz yüksek gelmişti. Ben de malzemeye fiyat aldım. Malzeme için aldığım fiyat 7,30 TL / metre idi ve KDV dahildi. Üstelik de aynı marka için fiyat almıştım: İnoled marka üç çipli şerit led. Kaldı ki henüz pazarlık da etmemiştim.

Tabi ben malzemeye fiyat alınca oyunun kuralları birden değişti. Bu defa elektrik taşeronum işçilik dahil şerit led işinin metresine KDV dahil 7,90 TL fiyat verdi. Bu fiyat üzerinden anlaşmamızı sağladık. Ortaya da gayet güzel bir iş çıktı. Seçtiğimiz renk fotoğrafta beyaz gibi görünse de aslında gün ışığı rengi.
üç çipli şerit led ve tek çipli şerit led farklı, hangisini tercih etmeliyim?
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

5 yorum

  1. 08 Haziran, 2022 17:03
    Merhabalar, yazınız cok faydalı gerçekten kaleminize sağlık :) alçıpan ışık bandı uygulaması çiziminizi ecedurdas@hotmail.com adresine yollamanız mümkünmü acaba :)
  2. 09 Haziran, 2022 11:03
    ALÇIPAN IŞIK BANDI DETAY ÇİZİMİNİ DWG OLARAK YOLLAYABİLECEĞİNİZİ YAZMIŞSINIZ ACABA MAİL OLARAK ecedurdas@hotmail.com ADRESİNE YOLLAYABİLİR MİSİNİZ?
  3. 31 Ekim, 2022 23:58
    Açıklamanız mükemmel.Çok yararlı bilgi..Detay cizimi mhmtrsyy@gmail.com a gönderebilir misisin. Teşekkürlet
  4. 12 Ocak, 2023 22:42
    Çok tşkler bilgiler için. Işık bandı detay çizimlerini meteayten@hotmail.com a yollarmısınız... Tşkler
  5. 15 Mart, 2023 16:53
    banunnc@gmail.com