Anahtar Teslim İnşaat Maliyeti - Eylül 2024
Anahtar teslim inşaat maliyetleri konusu üzerine yazı yazmadan önce anahtar teslim inşaat maliyeti faktörünün çok değişken olduğunu söylemem gereki...
Bu yazımda 2024 yılı Eylül ayı itibariyle güncellediğim inşaat maliyetlerinden bahsedeceğim.
2024 yılı güncel malzeme fiyatları için tıklayın: İnşaat malzemesi fiyatları ve işçilik ücretleri
Gerçek yapı yaklaşık birim maliyeti kaç TL?
Anahtar teslim inşaat maliyetleri konusu üzerine yazı yazmadan önce anahtar teslim inşaat maliyeti faktörünün çok değişken olduğunu söylemem gerekir. Örneğin;- Dış cephedeki kaplamanın alüminyum kompozit cephe kaplaması olması veya klasik mantolama üzeri boya şeklinde cephe kaplaması olması,
- Zemin iyileştirme yapılıp yapılmaması, yapılırsa zemin iyileştirme yöntemi,
- Kullanılan malzemeler,
- Yapı kat alanı,
- Nizam şekli (bitişik veya ayrık vb.) birim maliyeti etkileyen faktörlerden sadece birkaçıdır.
Düşünsenize, her katta dört dairenin olduğu beş katlı bir apartmana binen asansör maliyeti ile her katta bir dairenin olduğu beş katlı apartmandaki asansörün etkisi aynı olabilir mi? Yani daha da açık konuşmam gerekirse, 500.000 TL maliyet ile bir asansör aldınız diyelim. Her katta dört daire varsa beş katlı binada 20 daire var demektir. Her biri 100 metrekare olsa toplamda 2.000 metrekare için 500.000 TL'lik asansör maliyetiniz var demektir.
Diğer yandan baktığımızda ise her katta tek daire varsa toplamda 400 metrekareli bir apartman için de 500.000 TL harcamanız gerekir. Bu nedenle iş büyüdükçe, birim metrekare maliyeti azalır.
Anahtar teslim inşaat maliyeti kaç TL?
Çok değerli arkadaşım inşaat mühendisi Semih Şener, Eskişehir'de oldukça ünlü bir inşaat şirketinde inşaat mühendisi olarak çalışıyor. Başlayacakları bir proje için de hesap yapması gerekti.
Proje toplam 2260 m² inşaat alanından oluşan, 4 konut katı ve bir garaj katı olan toplamda 5 katlı ve 12 daireli, ayrık nizam, bahçeli bir proje. Projenin ve yapılan hesabın öne çıkan bazı özellikleri şu şekilde;
- Şantiye kurulumu, konteyner, kalıp direği kiralama, güvenlik ağı, plywood vb. stoklu demirbaş malzemelerimiz hesaba katılmamıştır.
- Kombi, portmanto ve ankastre gibi ürünler hesaba dahil edilmiştir.
- Dış cephe taşyünü ile mantolanacak olup, cephede; tuğla kaplama ve söve gibi görsel hareketler ile balkon tavan kaplamaları olacaktır.
- PVC doğramalar; renkli, kapıları sürgülü ve tamamı panjurlu olacaktır.
- Çelik kapılar, kaplamalı ve çok noktadan kilitlidir.
- İç kapılar, 6mm mdf kaplı ve lake boyalı olacaktır.
- Senksiyonel garaj kapılı olacaktır.
- Dekoratif asma tavan, ışık bandı ve spotlar yapılmayacaktır.
- Seramikler kale marka olup, 30*60 , 45*45 ebatlı ürünlerdir.
- Lavabo, klozet, bataryalar kale markadır.
- Mutfak dolabı akrilik kapaklı, tezgah ise belenco veya çimstone olacaktır.
Bu kriterlere göre Semih Bey'in anahtar teslim inşaat maliyeti bu proje için 31.075.000,00 TL.
Ancak bu maliyet de her geçen gün değişmekte.
100 m² dairenin inşaat maliyeti nedir?
Peki ortalama standartlarda bir 100 m² (2+1) dairenin maliyeti kaç TL olur?
Bu tarzda 100 m² dairenin maliyeti 100 x 13.750 TL = 1.375.000 TL olacaktır. Bu tutara arsa payı ve müteahhit kârı dahil değil. Öyleyse asıl soru şu olmalı. 100 m² daireyi ne kadar satın alabilirim?
Yazının bu bölümünü okuyucularımla birlikte yorumlamak istiyorum. Mevcut ülke ekonomisinde enflasyon değerlerini göz önünde bulundurarak müteahhit firmanın bu maliyetine göre ne kadarlık bir tutardan daireyi satışa koyması gerekir? (Arsa sahipleri ile %50 paylaşım ile anlaşılmış olsun)
5 katlı 10 daireli bir binanın maliyeti nedir?
Yine sık sorulan sorulardan biri. Ortalama 100 m² kat brütü olan 10 daireli ve 5 katlı bir apartmanın maliyeti de toplam inşaat alanı olan 1.000 m²'nin 13.750 TL/m² birim maliyetle çarpılmasıyla bulunur. Yani 5 katlı ve 10 daireli bir binanın maliyeti yaklaşık 13.750.000 TL olacaktır. Tabi bu değer, dairelerin kat brütü 100 m² olduğu varsayımıyla bulunmuş bir değerdir.
Müstakil ev / villa maliyeti nedir?
Ortalama 150 m² bir müstakil ev veya villa için maliyetiniz ise normal bir apartman maliyetinin birim maliyetinden daha fazla olacaktır. Çünkü tek temel ve tek çatıyı yine kuracaksınız ancak bu defa sadece bir veya iki katlı bir yapı olacak.
Bu nedenle müstakil ev / villa maliyeti hesaplarken birim metrekare maliyetini 20.625 TL / m²'den hesaplamak mantıklı olacaktır. Dolayısıyla 150 m² bir villa inşaatını 3.100.000 TL'ye mâl etmeniz mümkün. Tabi villa / müstakil ev tasarlarken genelde özel imalat çok fazla olduğu için bu maliyet yukarı yönlü çok daha fazla gidebilir. Benim burada yazdığım tamamen yaklaşık bir değer.
82 yorum
Şunu sormak istiyorum; yukarıda resmi yapı yaklaşık birim maliyetleri olarak sıraladığınız değerler ( ör: 3B grubu yapıların KDV hariç birim maliyeti 3.000 TL/m²) tam olarak neyi ifade ediyor ?
Devletin alacağı vergiler vs. hesaplanırken esas alınacak birim fiyatlar mıdır?
Çünkü sizin hesapladığınız yaklaşık maliyet ile bu değerler arasında ciddi fark var..
Bu 5.100 TL'yi hala baz alabilir miyiz? Yoksa artış oldu mu ? Teşekkürler
1 ekim 2022 bugün
Imar plani 16 kat
Duydumlara göre 150m2 daireler yapilacakmis
Su an yatirim yapmak dogrumu?
1000 hisse alsam kac daire düser?
Tsk ederim.
Te versem üç yada dört tane villa yapılsa benim 100 de kaç pay hakkım olur sizce. Arsa denize 700 metre.
110 mt2 10 daire ve 90 mt2 3 dükkan olan bir apartmanda metre kare fiyatı 22bin verildi ve 7 mt2 de ortak alan söylendi müteahhit imar planından dolayı 2 daire kalırsa daire sahiplerine yaklaşık ne kadar indirim uygulanır