Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?
Öncelikle çatlakları iki ana başlık altında değerlendirmemiz gerekir. İlki taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar; ki bu en tehlikelisidir. Binanın taş...
Bana en çok sorulan sorular arasında olan "Evimde çatlaklar var ne yapmalıyım?" sorusunun cevabını detaylı olarak analiz edeceğim. Tabi her meslek dalında bu tarz klasikleşmiş sorular var. Bana sorulan en temel sorulardan diğerleri ise genellikle şunlar oluyor;
Duvar Çatlakları Neden Kaynaklanır?
Öncelikle bu konuyu iki ana başlık altında değerlendirmemiz gerekir. İlki taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar; ki bu en tehlikelisidir. Binanın taşıyıcı kolonunda, kirişinde veya döşemesinde meydana gelen çatlaklar uzman mühendisler tarafından incelenmeli, onların vereceği rapora göre hareket edilmelidir. İkinci çatlak türü ise taşıyıcı olmayan elemanlarda meydana gelen çatlaklardır. Sıva çatlağı, boya çatlağı, alçı çatlağı, duvar çatlağı gibi konular bu başlık altında incelenebilir. Biz kolaydan zora doğru anlatmaya başlayalım.
İngilizce olarak adım adım anlatılan aşağıdaki basit duvar tamiri videosunu izleyebilirsiniz:
- Yeni binada neden çatlak olur?
- Bina oturması durumunda nasıl çatlaklar oluşur?
- Tavanların çatlamasının sebepleri nelerdir?
- Dış duvar çatlakları nasıl kapatılır?
- Hangi duvar çatlakları tehlikeli?
- Sıva çatlağı nasıl kapatılır?
- Alçı çatlaması neden olur?
- Pencere ve kapı kenarındaki çatlaklar neden olur?
- Duvarlarımda çatlaklar var ne yapmalıyım?
İçeriği okumadan önce videolu içeriği izleyebilirsiniz.
Çatlaklarla ilgili sık sorular soruları inceleyerek, yaşadığınız problemin değerlendirmesini kolaylıkla yapabilirsiniz. Çünkü sizden önce de aynı problemleri yaşayan 400'ü aşkın kişi bana mail attı ve aynı soruları sordu. Ayrıca sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden de yorumlarınızı gönderebilirsiniz.
Çatak Türleri
Boya Çatlağı Nedeni Nedir? Nasıl Tamir Edilir?
Boya çatlağı, tüm çatlaklar içerisinde en zararsız olanıdır. Sıcaklık değişimleri, astar kullanılmaması, yapının çok çok eski olması, su izolasyonu sıkıntıları, binanın farklı oturmalar yapması en tipik boya çatlağı nedenlerindendir. Madde madde inceleyecek olursak; ani sıcaklık değişimleri boyada çatlama yapabilir. Bu bilinir.
Astar konusu biraz farklıdır. Çünkü özellikle alt tabaka boyasının türü ile, yeni boyanın türünün uyuşmaması durumunda bu durum ortaya çıkabilir. Mesela yağlı boyalı bir yüzeye su bazlı boya yapıldığında, öncelikle dönüşüm astarı uygulanmalıdır. Dönüşüm astarı ya da geçiş astarı dediğimiz bu malzeme, son kat boya atılmadan önce, bir kat uygulandığında yeterli olacaktır. Geçiş astarları özellikle parlak ve kaygan yüzeylerde boyanın daha iyi tutmasını sağlar.
Astar konusu biraz farklıdır. Çünkü özellikle alt tabaka boyasının türü ile, yeni boyanın türünün uyuşmaması durumunda bu durum ortaya çıkabilir. Mesela yağlı boyalı bir yüzeye su bazlı boya yapıldığında, öncelikle dönüşüm astarı uygulanmalıdır. Dönüşüm astarı ya da geçiş astarı dediğimiz bu malzeme, son kat boya atılmadan önce, bir kat uygulandığında yeterli olacaktır. Geçiş astarları özellikle parlak ve kaygan yüzeylerde boyanın daha iyi tutmasını sağlar.
Su izolasyonu sıkıntıları konusu ne yazık ki pek çok hanede başlıca sorundur. Özellikle teras altı katlar, zemin katlar ve toprakla temas eden katlarda görülmektedir. Diğer katlarda da görülür ancak bunlar daha çok tesisat kaçağı ile alakalıdır.
Binanın farklı oturmalar yapması da, boya çatlağına neden olabilir. Hatta diğer yapısal çatlaklara da neden olabilir. Bu nedenle bunu "Taşıyıcı Sistem Kaynaklı Çatlaklar" başlığı altında inceleyeceğiz.
Boya çatlağının tamiri oldukça basittir. Tamir ihtiyacı varsa saten alçı ile tamir edilen yüzey, ardından lokal olarak boyanır. Basit boya çatlakları ile alakalı aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:
Sıva Neden Çatlar? Sıva Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?
Ev sahiplerini en çok korkutan çatlak türü sıva çatlağıdır. Bizlere en çok sorular soru da dolayısıyla "Sıva neden çatlar?" olmaktadır. Şimdi bunu detaylıca analiz edelim.
Öncelikle çimentolu sıva dediğimiz olay, bir nevi betondur. Bu nedenle betona uygulanan bakımların hepsinin sıvaya da uygulanması gerekir. Örneğin, sıvanacak yüzeyin, sıva işleminden önce nemlendirilmesi şarttır. Bu uygulama şantiyede önerildiğinde çok büyük tepki alsa da, işin teorik doğru kısmı budur. Bu sayede kara kaba sıva ve çimentolu ince sıva işlemlerinde örümcek ağı şeklinde yayılan sıva çatlaklarını önleyebilirsiniz.
Sıva uygulamasından sonra da, aynı betona kür uygular gibi, nemli kalması sağlanmalı hatta sulanmalıdır. Ancak çok çok uzun süre nemli ortama maruz kalması da terleme etkisi oluşturabilir. Yani ideali yakalamak gerekir. Sıva uygulamasının ehil ellerde yapılmaması, harcın doğru oranlarda karışmamış olması da sıva çatlaklarının nedenlerindendir. Pürüzsüz yüzeyli betonarme kalıbından çıkan betona veya pürüzsüz yüzeyli dolgu malzemelerine uygulanan sıva işleminden önce, sıva ile yüzey arasında yapışmayı (aderansı) artıracak astar kullanılmalıdır.
Bunlar dışında, boya çatlağına da neden olan binanın farklı oturmalar yapması en sık karşılaşılan durumlardandır. Tamiri için öncelikle bu bölüm dikkatli bir şekilde kazılmalı. Ardından öncelikle çimento enjekte edilerek ardından da kaba karışık alçı + saten alçı + boya uygulaması yapılarak tamiri tamamlanmalıdır.
Alçı Sıva Çatlağı Nedeni Nedir? Nasıl Tamir Edilir?
Alçı sıva çatlakları en çok kapı ve pencere kenarlarında görülür. Bunun nedeni, bu bölgelerin geçiş bölgesi olmasıdır. Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar. Bu nedenle bu bölgelerde kapıyı açıp kapatmaktan kaynaklanan ve pencereyi açıp kapatmaktan kaynaklanan alçı çatlakları gözlemlenebilir. Bu bölgelerin alçı tamiratı için bu bölgeler dikkatli bir şekilde kazılmalı, birleşim, dönüş gibi yerlere file çekilmeli, ardından alçı işlemi ve boya işlemi uygulanmalıdır.
Ancak alçı çatlağı duvar yüzeyi üzerinde ise bu çatlağın nedeni duvar olabilir. Alçı uygulamasında yapılan hatalar da, alçıların çatlamasına hatta dökülmesine neden olabilir. Pürüzsüz yüzeylere uygulanan alçı işlemlerinde alçı ile pürüzsüz yüzey arasında aderans artıracak astar kullanılmazsa, yine alçı dökülmelerine ve çatlaklara neden olabilir. Alçı tamiri için öncelikle çatlağın nedeni tespit edilmelidir. Ardından bu yüzey dikkatlice soyulmalı, sonra da kaba karışık alçı + saten alçı + boya işlemleri uygulanmalıdır.
Duvar Neden Çatlar? Duvar Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?
Tuğla, gazbeton vb. dolgu malddesinin çatlaması belki de taşıyıcı olmayan yapı elemanları arasındaki çatlaklar arasında en çok iş çıkaran çatlak türüdür. Deprem, yapıdaki farklı temel oturmaları ve tuğla örümü esnasında, dönüş yerlerindeki tuğlaların birbiri ile kilitlenmemesi en bariz tuğla çatlakları olarak söylenebilir. Yığma yapılarda da (kolonsuz, sadece duvarların taşıdığı binalar) en çok hasar farklı temel oturmalarından kaynaklanır. Ayrıca duvarın oturduğu kiriş veya döşemenin beklenenin üzerinde sehim yapması da yine duvar çatlakları oluşturur.
Temelden konu açılmışken, en güvenilir temel tipi olan radye temel hakkında şu kısa videoyu izlemenizi öneririm:
Bir başka duvar çatlağı bölgesi ise şudur; kolon ile duvar birleşim ekseninde ve kiriş ile duvar birleşim ekseninde çatlaklar görülebilir. Bunun sebebi bu iki farklı malzemenin (beton ve tuğla) hissedemeyeceğimiz kadar ufak bina hareketlerinde bile farklı davranış göstermesi ve dolayısıyla çatlamasıdır. Aslında bu bölgede görülen çatlaklar daha çok alçı sıva çatlağı olarak görülür. Endişelenecek bir durum söz konusu değildir.
Duvar çatlağını onarmak başlı başına bir iştir. Kazılan bölge köpük ile bir miktar sağlamlaştırılarak işlem yapılır. Ancak en iyi çözüm o duvarın yeniden inşasıdır.
İngilizce olarak adım adım anlatılan aşağıdaki basit duvar tamiri videosunu izleyebilirsiniz:
Taşıyıcı Sistem Kaynaklı Çatlaklar Neden Oluşur?
Taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar mutlaka uzman bir mühendise danışılması gereken konulardır. Binanın temelinin farklı oturması sonucu, donatı yetersizliği sonucu, demirin korozyona uğraması sonucu, betonun büzüme etkisine girmesi sonucu taşıyıcı sistemde çatlaklar görülebilir. En sık görülen taşıyıcı sistem çatlakları şunlardır;
- Betonarme elemanlarda kesme çatlağı
- Betonarme elemanlarda eğilme çatlağı
- Betonarme elemanlarda burulma çatlağı
- Betonarme elemanlarda korozyona bağlı çatlaklar
- Betonarme elemanlarda rötreye bağlı çatlaklar
- Betonarme elemanlarda gerilme çatlakları
- Betonarme elemanlarda basınç çatlakları
Yapıda taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar adlı makalemizde bu konuyu detaylıca ele aldık.
Hem Duvarda Hem de Kirişlerde Çatlak Ne Anlam İfade Eder?
Geçtiğimiz hafta sonu bana ulaşan bir okurum, hafta içi bir ev alacağını ancak evin belirli bölümlerinde çatlaklar olduğunu söyledi. Attığı ilk iki fotoğraf duvarlarda meydana gelen birtakım çatlaklardan ibaretti. Duvardaki çatlaklar farklı odalarda ancak aynı yönlüydü. Dairenin zemin katta olması ve temelin sürekli temel olması, birtakım konularda şüphe doğuruyordu ancak kesin bir şeyler söylemek için yeterli delil yoktu.
Ancak üçüncü ve son fotoğraf, kafamdaki soruların şekillenmesini sağladı. Çünkü çatlak kirişteydi ve eğilme çatlağı gibi, kirişin dar kenarına paraleldi. Ancak eğilme çatlağından farklı olarak, kirişin orta bölgesine değil, mesnet bölgesine (kolona) yakındı.
Okuruma, öncelikle durumdan kesin olarak emin olmak için, kirişin üzerindeki sıvayı kazıyarak kaldırmasın gerektiğini söyledim. Çünkü tüm şüphelerime rağmen bu çatlaklar, sadece sıva çatlağı da olabilirdi ve sıvayı kaldırdığımızda çatlağın tam olarak nerede olduğunu tespit etmiş olacaktık.
Okuruma, "müteahhitin bu durumdan hoşlanmayacağını ancak, şüpheli durumu tamamen ortadan kaldırana kadar, birkaç günlüğüne de olsa tapu işlemlerini ertelemesi gerektiğini" söyledim ve konu ile ilgili birtakım bilgiler verdim. Siz de karşılaştığınız problemler için sık sorulan sorular sayfasını ziyaret edebilir veya sayfanın en altındaki yorum bölümünden bana danışabilirsiniz.
Sizlerden Gelenler - Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?
2020 yılının Ocak ayı itibariyle deprem fırtınası yaşanması ve özellikle de Elazığ depremi sonrası, insanlar evlerine, duvarlarına daha bir dikkatle bakmaya başladılar. Daha önce farkedilememiş olan çatlaklar, art arda yaşanan depremlerden sonra hane halkının dikkatini çekmeye başladı. Ve özellikle Elazığ depreminden sonra sizlerden pek çok mail aldım. Bunların bir kısmını yayınlamayı uygun gördüm. Bu arada, bu yazının da ilginizi çekeceğini düşünüyorum: Deprem nedir? Neden İstanbul Depremi bekliyoruz?
Bana gönderilen sorularda ve fotoğraflarda genellikle tehlike arz etmeyen durumlar olsa da, acilen tahliye edilmesi gereken yapılara da şahit oldum. Özellikle Elazığ depreminden sonra ağır hasar alan bir yığma bina için olumlu şeyler düşünebilmek mümkün değildi. Acilen ilgili belediyeye veya Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne kontrol için talepte bulunulması gerekiyordu. Binanızın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, yine sayfanın en altındaki yorum bölümünden bana danışabilirsiniz.
Bana sorulan sorularda genellikle sıva çatlağına rast geldim ancak kolonlarda ve kirişlerde meydana gelen sıva çatlaklarını ne olursa olsun, sıvayı kazımak suretiyle kontrol etmek gerek. Yani çatlağın betonarme yapıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı veya sıvadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı mutlak suretle tespit edilmeli.
Ayrıca dikkatimi çeken bir başka husus ise, sıva çatlağı veya tuğla duvar çatlağı yaşayan daire sahiplerinin büyük bir kısmının zemin katta yaşıyor olmasıydı. Zannediyorum ki, müteahhit firmalar subasman perdesini binayı dıştan dışa çevreleyecek şekilde koyuyorlar ancak, zemin kattaki tuğla duvarların izdüşümü olan bölgelere yükseltme perdesi koymaktan kaçınıyorlar ve doğrudan doğruya iç bölgeye dolgu yapıp üzerine hasır çelikli beton atıyorlar. Dolgudaki en ufak oturmada da, altı boşa çıkan tuğla duvar ve üzerindeki sıva çatlamaya başlıyor.
Kafanıza takılan herhangi bir konuda iletişim bölümünden bana ulaşabileceğinizi unutmayın.
6 Şubat 2023 tarihli depremlerin ardından güncelleme
6 Şubatta yaşadığımız ve ellibini aşkın insanımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından pek çok ulusal medya kanalı bu sayfadan ve web sitemdeki diğer sayfalardan bilgiler paylaştı.Ve bu depremlerden sonra da pek çok kişiye bilgi anlamında destek olmaya çalıştım. Ancak fotoğrafları güncellemeyle uğraşmadım ve eski fotoğraflar şimdilik duruyor.
Depremden sonra Malatya'da geçirdiğim süre boyunca hasar tespiti çalışmalarına katıldım. Orada geçirdiğim süreci buraya tıklayarak okuyabilirsiniz: Deprem Günlüğü - Hasar Tespiti Süreci
176 yorum
Eğer binanın projesinde o bölgede duvar yoksa ve siz oraya ilave olarak duvar ördüyseniz; binaya, hesapta olmayan bir yük vermişsiniz demektir. Duvarın bindiği kiriş veya döşeme bu beklenmeyen yüke karşılık bir miktar eğilme hareketi yapabilir. Hatta şu anda karşılaştığınız çatlaklar da bu eğilme hareketinin sonucu olabilir.
Biz inşaat mühendisleri olarak hesapta olmayan duvarların örülmesinden pek hoşlanmayız. Çünkü 15 katlı ve 60 daireli bir apartmanda herkes 1 duvar örse, o binaya ilave olarak 120 ton yük verilmiş olur. (yaklaşık hesapta her daireye 4 metre uzunluğunda duvar örüldüğünü ve sıvalı duvarın metresinin 500 kg olduğunu varsaydım) Bu durumda bina, deprem anında çok daha fazla zorlanacaktır. Çünkü deprem kuvvetinin ağırlıkla doğrudan ilgisi var.
Mutlaka duvar örülmesi gerekiyorsa, en hafif malzemelerden biri olan alçıpan gibi malzemelerle bağımsız bölümlerin ayrılmasını tavsiye ediyorum.
Aradaki duvarın kaldırılmasını istiyorsanız, eşinize bu şekilde izah edebilirsiniz.
2 katlı müstakil binanın giriş katında oturmaktayım. Eski bir bina nihayetinde. Hol ile mutfak arasındaki duvar iki taraftan da aynı hizada boydan boya çatlak. Geçen sene çatlakları biraz oyup kalekim ile doldurdum ama tekrar aynı yerden ve iki taraftan çatladı duvar. Ne yapmamı önerirsiniz?
Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki terasta kullanılabilecek pek çok çeşit yalıtım uygulaması bulunmakta. Su geçirimsizlik katkılı beton, katkılı şap, polyester keçe taşıyıcılı membran, sürme yalıtım vb. Nasıl bir yol izlendiği, işçiliğin düzgün yapılıp yapılmadığı önemli. Teras katında suyun doğrudan tahliye olacağı yeterli bir eğimin olup olmadığı gibi pek çok değişken söz konusu.
Sizin şu şekilde yorumladığınızı tahmin ediyorum; "7 yıldır izolasyon sıkıntısı olmamışsa demek ki iyi bir uygulama yapılmış"
Bana kalırsa ben de böyle düşünüyorum. Ancak kullanılan malzemeyi, uygulama türünü bilmeden izolasyonun daha kaç yıl iş görür durumda olacağını tahmin etmek zor.
Yine de şöyle bir durum var ki; teras ortak alan olarak geçtiği için, sizin üst katta oturuyor olmanız izolasyon problemleriyle tek başına savaşacağınız anlamına gelmez. Binada bulunan 10 daire; arsa payları oranında binanın ortak giderlerinden (izolasyon, dış cephe, bodrum kattaki ortak alanlar, terastaki ortak alanlar vb.) sorumludurlar. Yani eğer bundan 2-3 yıl sonra su kaçağı durumu oluşursa; izolasyonun tamir edilmesi gibi durumlar tüm apartmanın ortak problemidir. Kat Mülkiyeti Kanunu bu şekilde söyler.
Binanın son katta olması (hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum) bir miktar ısı giderlerinizi artırabilir. Eğer kar kalınlığı 50-60 cm'e ulaşan bir şehirde yaşıyorsanız kar yağdığında terasın mutlaka kardan arındırılması gerektiğini de söylemeyliyim. Çünkü birikmiş halde duran kar, izolasyon için tehdittir.
Tüm bunların ışığında; daireyi beğendiyseniz almanızı tavsiye ederim. Çünkü izolasyon problemi apartmanın problemidir ve karşılaşacağınız problemlerde tüm apartman arsa payları oranında sorumludur.
İyi akşamlar dilerim...
Dairede farklı yerlerde çatlaklar var mı? Duvarlarda yatay çatlaklar var mı? İletişim bölümünden detayları ve mail adresinizi yazarsanız sizinle iletişime geçeceğim.
İyi günler dilerim...
Yaklaşık 12 yıl önce kendi arsamızın üzerine 2+1 mustakil bir ev yaptırdık.ev yolun tam kenarında.gectigimiz yaz da ilave 1 oda yaptırdık.suan evin tüm odaları içerden ve dışardan, çoğunluğu enine çatlak şeklinde.sonradan yapılan oda ise tam kolon bağlantı yerinde yukardan aşağıya.
Evi yapan usta ile görüştüğümde kendiside gördüğünde;toprağın kaydığını,temelin oturduğunu ki(temel atarken sözde 4 metreden fazla yaptı ki kat çıkmak istersek sağlam olsun diye)falan söyledi. Çözüm olarakta duvarların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi.Ev yazlık olarak kullanılıyor ve ben bugün ıstanbuldan tekirdaga geldim.gün içinde başka bir usta gelip bakıcak.kimisi perde duvar diyor,kimisi inceltip tekrar sıvarız diyor?gün içinde resimleri atsam en azından ne yapılması gerektiği konusunda yardımcı olurmusunuz?
Eğer yine kafanıza takılan bir şey olursa iletişim bölümünden bana ulaşabilirsiniz.
Sizin bu yazinizi okuduktan sonra kara kara düşünmeye başladım.. Çünkü birakin çatlağı biz evi tadilat ettirirken kalorifer borularini duvara gomdurduk ve dogal olarak kolonlarda nasibini aldi bundan.. Demire dokunulmadigi icin bisey olmaz mantigiyla kolonlarda yontuldu enlemesine.. Borular gömülüp alcipanla kapandi.. 4 katli binanin 1. Katindayiz.. Simdi bu durumda bize ne onerirsiniz? Teşekkürler..
Mehmet Yıldız
mehmetyildiz@uzunergida.com
mystar1980@gmail.com
Ayrıca dikkatimi çeken bir başka husus ise, sıva çatlağı veya tuğla duvar çatlağı yaşayan daire sahiplerinin büyük bir kısmının zemin katta yaşıyor olmasıydı. Zannediyorum ki, müteahhit firmalar subasman perdesini binayı dıştan dışa çevreleyecek şekilde koyuyorlar ancak, zemin kattaki tuğla duvarların izdüşümü olan bölgelere yükseltme perdesi koymaktan kaçınıyorlar ve doğrudan doğruya iç bölgeye dolgu yapıp üzerine hasır çelikli beton atıyorlar. Dolgudaki en ufak oturmada da, altı boşa çıkan tuğla duvar ve üzerindeki sıva çatlamaya başlıyor.
Tam olarak sorunumuz bu geçen sene evin salonu ve bir odasında olan çatlakları tamirettirdik. Tabanı kazıyıp demir ve beton güçlendirme yaptık. Bu sene tekrar çatladı. Yapmamız gerekn nedir acaba
Lütfen üstteki yazıya göz atın.
Ayrıca İzmir depreminden sonra bana ulaşan her okuruma söylediğim gibi; lütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
0543 558 15 71 /
Problem masraf konusu ise, tüketici hakları kanalıyla veya mahkeme kanalıyla hakkınızı arayabilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak bir avukata danışmanızı öneririm.
Diğer konuda, "metal çubuk görünen yerleri var" dediğiniz konuyu net olarak anlamadım. Ancak bu yazıda aradığınız çatlak türünü bulabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html?m=1
Veya taşıyıcı sistemle ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız doğrudan çevre ve şehircilik ile irtibat kurabilirsiniz.
Ancak gözlemlerime göre, çimentolu kaba sıva olmayan evlerde; bina oturmasından kaynaklı veya depremden kaynaklı olarak; daha doğrusu binanın herhangi bir hareketinden kaynaklı olarak daha çok sıva çatlağı görülmektedir. Yani çimentolu kaba sıva bu konuda avantajdır.
Size mail gönderdim aynı sorunlar yüzünden.
Umarım görüp yardımcı olursunuz.
Teşekkürler, saygılar
şu fotoğrafları yorumlar mısınız?
tedirgin olmamıza gerek var mı?
ev sahibiyle görüştüğümde bu çatlaklarında olduğu duvarda kiriş kolon olmadığını söyledi.
https://1.bp.blogspot.com/-8E035B26tJY/X81Af6pMk6I/AAAAAAAA984/JTZG2EMFCXkc_j1BqL2Fv-HGkGwkeQnBgCLcBGAsYHQ/s16000/B8F22E1D-B639-49E4-94FE-BF1AAD630451.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-9IBra2-rpNA/X81AgQbJVzI/AAAAAAAA988/VBE3rhqUUt86ys2h7Yb4x_mqI65lAZ8vgCLcBGAsYHQ/s16000/EEDC5BBE-CDD1-482E-908E-14B7093737BC.jpeg
https://1.bp.blogspot.com/-n2P4_BucQMg/X81DyWa_PPI/AAAAAAAA99U/iEGX1Awg75wSeqID5VNGuLziCjqo8TkRgCLcBGAsYHQ/w640-h480/IMG-0252.jpg
2015 yılında almış olduğum dairenin dış cephesinde çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar neticesinde evimin iki odasında duvarlarda nemden dolayı kusma dediğimiz olay oluştu ve duvarlarda küf ortaya çıktı. öncelikle bu sorunu nasıl çözebilirim? ikincisi burada binayı yapan kşiin birsorumluluğu varmıdır? teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
Binamız normal 11 kat giriş ve katta bodrum katı var Dairem 10 katta gün akşam otururken büyük bir sesle salon duvarı çatladı bina 1 yıllık duvarlar ytong çatlak duvarın iki yüzünde var ancak çok ince konu hakkında bilgi verebilşrmisiniz
Binanız çok yeni sayılmaz ancak pencere kenarı gibi yerlerde neden çatlaklar oluştuğunu bu yazıda izah etmeye çalıştım.
dökülüyor. Neden oluyor bilemedik
Z.seyma.erdem@gmail.com mail adresimden cevaplayabilirseniz sevinirim. İyi günler.
https://drive.google.com/drive/folders/19MSfOkt8PYyO55kS7EPr0ZDTtUe6VvKq
Babam iki taraflı ek duvar örerek banyonun yerini seneler önce değiştirmiş. Şimdi ise catlatarak ek duvar üçgen biçimde yukarıdan ayrılmış. Sizce ne kadar tehlikeli ve nasıl sağlamlaştırabiliriz?