Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?

Öncelikle çatlakları iki ana başlık altında değerlendirmemiz gerekir. İlki taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar; ki bu en tehlikelisidir. Binanın taş...
Bana en çok sorulan sorular arasında olan "Evimde çatlaklar var ne yapmalıyım?" sorusunun cevabını detaylı olarak analiz edeceğim. Tabi her meslek dalında bu tarz klasikleşmiş sorular var. Bana sorulan en temel sorulardan diğerleri ise genellikle şunlar oluyor;
evimde çatlaklar var ne yapmalıyım?
Yazıya başlamadan önce şunu söylemeliyim. Bu yazı, sürekli olarak güncellediğim bir yazı. Son güncelleme tarihim ise 11 Mayıs 2023. Bu yazıyı okuduktan sonra; evinizde kendi kendinize 15 dakikada uygulayabileceğiniz hızlı, bina sağlamlığı testini çözmeyi unutmayın.
İçeriği okumadan önce videolu içeriği izleyebilirsiniz.

Çatlaklarla ilgili sık sorular soruları inceleyerek, yaşadığınız problemin değerlendirmesini kolaylıkla yapabilirsiniz. Çünkü sizden önce de aynı problemleri yaşayan 400'ü aşkın kişi bana mail attı ve aynı soruları sordu. Ayrıca sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden de yorumlarınızı gönderebilirsiniz.

Çatak Türleri

hangi çatlaklar tehlikeli, duvar çatlağı, sıva çatlağı
Duvar Çatlakları Neden Kaynaklanır? Öncelikle bu konuyu iki ana başlık altında değerlendirmemiz gerekir. İlki taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar; ki bu en tehlikelisidir. Binanın taşıyıcı kolonunda, kirişinde veya döşemesinde meydana gelen çatlaklar uzman mühendisler tarafından incelenmeli, onların vereceği rapora göre hareket edilmelidir. İkinci çatlak türü ise taşıyıcı olmayan elemanlarda meydana gelen çatlaklardır. Sıva çatlağı, boya çatlağı, alçı çatlağı, duvar çatlağı gibi konular bu başlık altında incelenebilir. Biz kolaydan zora doğru anlatmaya başlayalım.
sıva çatlağı, boya çatlağı, sıva tamiri

Boya Çatlağı Nedeni Nedir? Nasıl Tamir Edilir?

Boya çatlağı, tüm çatlaklar içerisinde en zararsız olanıdır. Sıcaklık değişimleri, astar kullanılmaması, yapının çok çok eski olması, su izolasyonu sıkıntıları, binanın farklı oturmalar yapması en tipik boya çatlağı nedenlerindendir. Madde madde inceleyecek olursak; ani sıcaklık değişimleri boyada çatlama yapabilir. Bu bilinir.

Astar konusu biraz farklıdır. Çünkü özellikle alt tabaka boyasının türü ile, yeni boyanın türünün uyuşmaması durumunda bu durum ortaya çıkabilir. Mesela yağlı boyalı bir yüzeye su bazlı boya yapıldığında, öncelikle dönüşüm astarı uygulanmalıdır. Dönüşüm astarı ya da geçiş astarı dediğimiz bu malzeme, son kat boya atılmadan önce, bir kat uygulandığında yeterli olacaktır. Geçiş astarları özellikle parlak ve kaygan yüzeylerde boyanın daha iyi tutmasını sağlar.

Su izolasyonu sıkıntıları konusu ne yazık ki pek çok hanede başlıca sorundur. Özellikle teras altı katlar, zemin katlar ve toprakla temas eden katlarda görülmektedir. Diğer katlarda da görülür ancak bunlar daha çok tesisat kaçağı ile alakalıdır.

Binanın farklı oturmalar yapması da, boya çatlağına neden olabilir. Hatta diğer yapısal çatlaklara da neden olabilir. Bu nedenle bunu "Taşıyıcı Sistem Kaynaklı Çatlaklar" başlığı altında inceleyeceğiz.
hangi çatlaklar tehlikeli
Boya çatlağının tamiri oldukça basittir. Tamir ihtiyacı varsa saten alçı ile tamir edilen yüzey, ardından lokal olarak boyanır. Basit boya çatlakları ile alakalı aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Sıva Neden Çatlar? Sıva Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?

Ev sahiplerini en çok korkutan çatlak türü sıva çatlağıdır. Bizlere en çok sorular soru da dolayısıyla "Sıva neden çatlar?" olmaktadır. Şimdi bunu detaylıca analiz edelim.
yeni binada neden çatlak olur
Öncelikle çimentolu sıva dediğimiz olay, bir nevi betondur. Bu nedenle betona uygulanan bakımların hepsinin sıvaya da uygulanması gerekir. Örneğin, sıvanacak yüzeyin, sıva işleminden önce nemlendirilmesi şarttır. Bu uygulama şantiyede önerildiğinde çok büyük tepki alsa da, işin teorik doğru kısmı budur. Bu sayede kara kaba sıva ve çimentolu ince sıva işlemlerinde örümcek ağı şeklinde yayılan sıva çatlaklarını önleyebilirsiniz.

Sıva uygulamasından sonra da, aynı betona kür uygular gibi, nemli kalması sağlanmalı hatta sulanmalıdır. Ancak çok çok uzun süre nemli ortama maruz kalması da terleme etkisi oluşturabilir. Yani ideali yakalamak gerekir. Sıva uygulamasının ehil ellerde yapılmaması, harcın doğru oranlarda karışmamış olması da sıva çatlaklarının nedenlerindendir. Pürüzsüz yüzeyli betonarme kalıbından çıkan betona veya pürüzsüz yüzeyli dolgu malzemelerine uygulanan sıva işleminden önce, sıva ile yüzey arasında yapışmayı (aderansı) artıracak astar kullanılmalıdır.

Bunlar dışında, boya çatlağına da neden olan binanın farklı oturmalar yapması en sık karşılaşılan durumlardandır. Tamiri için öncelikle bu bölüm dikkatli bir şekilde kazılmalı. Ardından öncelikle çimento enjekte edilerek ardından da kaba karışık alçı + saten alçı + boya uygulaması yapılarak tamiri tamamlanmalıdır.
duvar çatlağı sebepleri, sıva çatlağı sebepleri

Alçı Sıva Çatlağı Nedeni Nedir? Nasıl Tamir Edilir?

Alçı sıva çatlakları en çok kapı ve pencere kenarlarında görülür. Bunun nedeni, bu bölgelerin geçiş bölgesi olmasıdır. Alçı çok gevrek bir malzemedir. En ufak bir çekme gerilmesinde dahi çatlar. Bu nedenle bu bölgelerde kapıyı açıp kapatmaktan kaynaklanan ve pencereyi açıp kapatmaktan kaynaklanan alçı çatlakları gözlemlenebilir. Bu bölgelerin alçı tamiratı için bu bölgeler dikkatli bir şekilde kazılmalı, birleşim, dönüş gibi yerlere file çekilmeli, ardından alçı işlemi ve boya işlemi uygulanmalıdır. 

Ancak alçı çatlağı duvar yüzeyi üzerinde ise bu çatlağın nedeni duvar olabilir. Alçı uygulamasında yapılan hatalar da, alçıların çatlamasına hatta dökülmesine neden olabilir. Pürüzsüz yüzeylere uygulanan alçı işlemlerinde alçı ile pürüzsüz yüzey arasında aderans artıracak astar kullanılmazsa, yine alçı dökülmelerine ve çatlaklara neden olabilir. Alçı tamiri için öncelikle çatlağın nedeni tespit edilmelidir. Ardından bu yüzey dikkatlice soyulmalı, sonra da kaba karışık alçı + saten alçı + boya işlemleri uygulanmalıdır.

evin duvarının çatlaması neden olur
Duvar Neden Çatlar? Duvar Çatlağı Nasıl Tamir Edilir?

Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?
Tuğla, gazbeton vb. dolgu malddesinin çatlaması belki de taşıyıcı olmayan yapı elemanları arasındaki çatlaklar arasında en çok iş çıkaran çatlak türüdür. Deprem, yapıdaki farklı temel oturmaları ve tuğla örümü esnasında, dönüş yerlerindeki tuğlaların birbiri ile kilitlenmemesi en bariz tuğla çatlakları olarak söylenebilir. Yığma yapılarda da (kolonsuz, sadece duvarların taşıdığı binalar) en çok hasar farklı temel oturmalarından kaynaklanır. Ayrıca duvarın oturduğu kiriş veya döşemenin beklenenin üzerinde sehim yapması da yine duvar çatlakları oluşturur.

Temelden konu açılmışken, en güvenilir temel tipi olan radye temel hakkında şu kısa videoyu izlemenizi öneririm:

evimde çatlaklar var ne yapmalıyım
Bir başka duvar çatlağı bölgesi ise şudur; kolon ile duvar birleşim ekseninde ve kiriş ile duvar birleşim ekseninde çatlaklar görülebilir. Bunun sebebi bu iki farklı malzemenin (beton ve tuğla) hissedemeyeceğimiz kadar ufak bina hareketlerinde bile farklı davranış göstermesi ve dolayısıyla çatlamasıdır. Aslında bu bölgede görülen çatlaklar daha çok alçı sıva çatlağı olarak görülür. Endişelenecek bir durum söz konusu değildir.

Duvar çatlağını onarmak başlı başına bir iştir. Kazılan bölge köpük ile bir miktar sağlamlaştırılarak işlem yapılır. Ancak en iyi çözüm o duvarın yeniden inşasıdır.

İngilizce olarak adım adım anlatılan aşağıdaki basit duvar tamiri videosunu izleyebilirsiniz:

Taşıyıcı Sistem Kaynaklı Çatlaklar Neden Oluşur?

çatlak çeşitleri

Taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar mutlaka uzman bir mühendise danışılması gereken konulardır. Binanın temelinin farklı oturması sonucu, donatı yetersizliği sonucu, demirin korozyona uğraması sonucu, betonun büzüme etkisine girmesi sonucu taşıyıcı sistemde çatlaklar görülebilir. En sık görülen taşıyıcı sistem çatlakları şunlardır;
  • Betonarme elemanlarda kesme çatlağı
  • Betonarme elemanlarda eğilme çatlağı
  • Betonarme elemanlarda burulma çatlağı
  • Betonarme elemanlarda korozyona bağlı çatlaklar
  • Betonarme elemanlarda rötreye bağlı çatlaklar
  • Betonarme elemanlarda gerilme çatlakları
  • Betonarme elemanlarda basınç çatlakları
Yapıda taşıyıcı sistem kaynaklı çatlaklar adlı makalemizde bu konuyu detaylıca ele aldık.

Hem Duvarda Hem de Kirişlerde Çatlak Ne Anlam İfade Eder?

Geçtiğimiz hafta sonu bana ulaşan bir okurum, hafta içi bir ev alacağını ancak evin belirli bölümlerinde çatlaklar olduğunu söyledi. Attığı ilk iki fotoğraf duvarlarda meydana gelen birtakım çatlaklardan ibaretti. Duvardaki çatlaklar farklı odalarda ancak aynı yönlüydü. Dairenin zemin katta olması ve temelin sürekli temel olması, birtakım konularda şüphe doğuruyordu ancak kesin bir şeyler söylemek için yeterli delil yoktu.

Ancak üçüncü ve son fotoğraf, kafamdaki soruların şekillenmesini sağladı. Çünkü çatlak kirişteydi ve eğilme çatlağı gibi, kirişin dar kenarına paraleldi. Ancak eğilme çatlağından farklı olarak, kirişin orta bölgesine değil, mesnet bölgesine (kolona) yakındı. 

Okuruma, öncelikle durumdan kesin olarak emin olmak için, kirişin üzerindeki sıvayı kazıyarak kaldırmasın gerektiğini söyledim. Çünkü tüm şüphelerime rağmen bu çatlaklar, sadece sıva çatlağı da olabilirdi ve sıvayı kaldırdığımızda çatlağın tam olarak nerede olduğunu tespit etmiş olacaktık.

Okuruma, "müteahhitin bu durumdan hoşlanmayacağını ancak, şüpheli durumu tamamen ortadan kaldırana kadar, birkaç günlüğüne de olsa tapu işlemlerini ertelemesi gerektiğini" söyledim ve konu ile ilgili birtakım bilgiler verdim. Siz de karşılaştığınız problemler için sık sorulan sorular sayfasını ziyaret edebilir veya sayfanın en altındaki yorum bölümünden bana danışabilirsiniz.

Sizlerden Gelenler - Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?

2020 yılının Ocak ayı itibariyle deprem fırtınası yaşanması ve özellikle de Elazığ depremi sonrası, insanlar evlerine, duvarlarına daha bir dikkatle bakmaya başladılar. Daha önce farkedilememiş olan çatlaklar, art arda yaşanan depremlerden sonra hane halkının dikkatini çekmeye başladı. Ve özellikle Elazığ depreminden sonra sizlerden pek çok mail aldım. Bunların bir kısmını yayınlamayı uygun gördüm. Bu arada, bu yazının da ilginizi çekeceğini düşünüyorum: Deprem nedir? Neden İstanbul Depremi bekliyoruz?
odamda çatlak var
evdeki duvar çatlağının sebebi nedir
sıva çatlağı deprem

kolon çatlağı nasıl anlaşılır


Bana gönderilen sorularda ve fotoğraflarda genellikle tehlike arz etmeyen durumlar olsa da, acilen tahliye edilmesi gereken yapılara da şahit oldum. Özellikle Elazığ depreminden sonra ağır hasar alan bir yığma bina için olumlu şeyler düşünebilmek mümkün değildi. Acilen ilgili belediyeye veya Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne kontrol için talepte bulunulması gerekiyordu. Binanızın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, yine sayfanın en altındaki yorum bölümünden bana danışabilirsiniz.

Bana sorulan sorularda genellikle sıva çatlağına rast geldim ancak kolonlarda ve kirişlerde meydana gelen sıva çatlaklarını ne olursa olsun, sıvayı kazımak suretiyle kontrol etmek gerek. Yani çatlağın betonarme yapıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı veya sıvadan kaynaklanıp kaynaklanmadığı mutlak suretle tespit edilmeli.

Ayrıca dikkatimi çeken bir başka husus ise, sıva çatlağı veya tuğla duvar çatlağı yaşayan daire sahiplerinin büyük bir kısmının zemin katta yaşıyor olmasıydı. Zannediyorum ki, müteahhit firmalar subasman perdesini binayı dıştan dışa çevreleyecek şekilde koyuyorlar ancak, zemin kattaki tuğla duvarların izdüşümü olan bölgelere yükseltme perdesi koymaktan kaçınıyorlar ve doğrudan doğruya iç bölgeye dolgu yapıp üzerine hasır çelikli beton atıyorlar. Dolgudaki en ufak oturmada da, altı boşa çıkan tuğla duvar ve üzerindeki sıva çatlamaya başlıyor.

Kafanıza takılan herhangi bir konuda iletişim bölümünden bana ulaşabileceğinizi unutmayın.

6 Şubat 2023 tarihli depremlerin ardından güncelleme

6 Şubatta yaşadığımız ve ellibini aşkın insanımızın hayatını kaybettiği depremlerin ardından pek çok ulusal medya kanalı bu sayfadan ve web sitemdeki diğer sayfalardan bilgiler paylaştı.Ve bu depremlerden sonra da pek çok kişiye bilgi anlamında destek olmaya çalıştım. Ancak fotoğrafları güncellemeyle uğraşmadım ve eski fotoğraflar şimdilik duruyor. 

Depremden sonra Malatya'da geçirdiğim süre boyunca hasar tespiti çalışmalarına katıldım. Orada geçirdiğim süreci buraya tıklayarak okuyabilirsiniz: Deprem Günlüğü - Hasar Tespiti Süreci
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

166 yorum

  1. 19 Ağustos, 2019 02:47
    Son bir senedir tüm mahallenin duvarlarırında çatlaklar oluşmaya başladı. İki alt sokakta yeni binalar yapılmaya başlandıktan sonra başladı bu çatlaklar. Başta önemsemedik ama herkeste aynı durumun olması tüm mahalleyi telaşlandırdı. Yapılan derin kazılardan ötürü zeminde kaymaların olduğunu söylüyorlar. Size mail olarak çatlakları gönderdim. Ne yapmamız gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok seviniriz.
    1. 04 Eylül, 2019 13:49
      İletişime geçtim :)
  2. 19 Mart, 2020 19:39
    Iyi gunler 5 yillik bir binada otryrm duvarlarda catlaklar var ve cogaliyo ankarada otryrm ne yapmam gerekiyor yardimci olrmusunuz ince catlaklar disariya bakan duvarlardada var
    1. 20 Mart, 2020 09:41
      Merhaba, yorum yazarken mail adresinizi vb. iletişim bilgilerinizi girmemişsiniz, bu nedenle sizinle iletişim kuramadım. Sizinle iletişim kurabilmem için mail adresinizi yazar mısınız?
  3. 21 Mart, 2020 13:42
    4 senelik bir binada oturuyoruz duvarimda çatlak oluştu duvar kalın çatladı mutaite dava acmayi düşünüyorum neyapmaliyiz
    1. 21 Mart, 2020 19:28
      Merhaba, müteahhit firmaya dava açarak hakkınızı sonuna kadar arayabilirsiniz. Ancak tavsiyem: öncesinde firma ile irtibata geçip sorunları çözmesini isteyin ve firma ile uzlaşma yoluna gidin.
  4. 28 Mart, 2020 13:58
    Bizim evin salonu mutfakla birdi sonra biz açık olan duvarı ördürduk sonra kapatılan yer hafif hafif çatladı acaba bu duvar kendiliğinden yıkılır mi ben tekrar açılmasını istiyorum eşim istemiyor acaba ne yapmalıyım ıyice catlasın açılsın diye
    1. 28 Mart, 2020 22:45
      Merhaba, öncelikle kısa vadede büyük bir uygulama hatası yoksa duvarın kendi kendine yıkılmasını beklemiyorum. Ancak ilave duvar örerken kama kullanılmadıysa deprem anında yıkılabilir. Veya dediğiniz gibi çatlaklar oluşmaya başladıysa altındaki taşıyıcı eleman eğilmiş (sehim yapmış) olabilir ve bu da duvarın deprem anında yıkılma ihtimali olduğunu gösterir. Sormak istediğim bir soru var: çatlaklar yatay mı? Bana iletişim bölümünden fotoğraf gönderebilirsiniz veya buraya yorum olarak cevabınızı yazabilirsiniz.

      Eğer binanın projesinde o bölgede duvar yoksa ve siz oraya ilave olarak duvar ördüyseniz; binaya, hesapta olmayan bir yük vermişsiniz demektir. Duvarın bindiği kiriş veya döşeme bu beklenmeyen yüke karşılık bir miktar eğilme hareketi yapabilir. Hatta şu anda karşılaştığınız çatlaklar da bu eğilme hareketinin sonucu olabilir.

      Biz inşaat mühendisleri olarak hesapta olmayan duvarların örülmesinden pek hoşlanmayız. Çünkü 15 katlı ve 60 daireli bir apartmanda herkes 1 duvar örse, o binaya ilave olarak 120 ton yük verilmiş olur. (yaklaşık hesapta her daireye 4 metre uzunluğunda duvar örüldüğünü ve sıvalı duvarın metresinin 500 kg olduğunu varsaydım) Bu durumda bina, deprem anında çok daha fazla zorlanacaktır. Çünkü deprem kuvvetinin ağırlıkla doğrudan ilgisi var.

      Mutlaka duvar örülmesi gerekiyorsa, en hafif malzemelerden biri olan alçıpan gibi malzemelerle bağımsız bölümlerin ayrılmasını tavsiye ediyorum.

      Aradaki duvarın kaldırılmasını istiyorsanız, eşinize bu şekilde izah edebilirsiniz.
  5. 18 Nisan, 2020 22:18
    Merhabalar
    2 katlı müstakil binanın giriş katında oturmaktayım. Eski bir bina nihayetinde. Hol ile mutfak arasındaki duvar iki taraftan da aynı hizada boydan boya çatlak. Geçen sene çatlakları biraz oyup kalekim ile doldurdum ama tekrar aynı yerden ve iki taraftan çatladı duvar. Ne yapmamı önerirsiniz?
    1. 24 Mayıs, 2020 16:36
      Merhaba, bu çatlaklar pek çok sebepten meydana gelmiş olabilir. Bana çatlakların fotoğraflarını geniş açılı olacak şekilde gönderirseniz sizinşe irtibata geçebilirim. Fotoğraflar için mail adresim: emirhanaydin2011@gmail.com
  6. 24 Nisan, 2020 13:35
    hayirli gunler , oturdumuz bina 28 yillik, dikkatimi ceken 3 katin ust perde bolumlerinde ayni adalarda ve ayni kisimlarda yatay ince catlaklarin olmasi , sac snceliginde iken simdi daha belirgin bir hal almalari , ve bir daire satilacakken sav odanin birinde ters kolon diye not dusulmuş inceleme asamasinin gerektigi solenmisti , sizce bu bina da durmamiz dok mu.tehlikelidir
    1. 24 Mayıs, 2020 16:35
      28 yıllık binada çatlaklar büyüyor olması tehlike işareti olabilir. Bana geniş açılı fotoğrafları mail yoluyla gönderin, inceleyeyim. Ancak lütfen fotoğrafları yakından değil, uzaktan çekin. Mail adresim: emirhanaydin2011@gmail.com
  7. 30 Nisan, 2020 20:03
    Emirhan bey merhaba. Biz ev almayı düşünüyoruz. Bir evi beğendik her anlamda içimize sindi. Ancak tabi bazı korkularımız var. Bina 4 katlı 10 daire var ve 7 yaşında. Bizim alacağımız daire ise 4. Katta. Evin çatısı yok. Bizim alacağımız evin karşı dairesinde de arsa sahibi oturuyor. Onunla karsilastik dedik boyle boyle son kat izolasyon nasil korkuyoruz diye. Adam ben de son katta oturuyorum izolasyonu özellikle iyi yaptırdık. “3 gün su beklettik” gibi 4,5 tane işlem söyledi şunu yaptılar bunu yaptılar diye. Bizim aklımızda bu kaldı. Çok uzattım kısacası yani evi çok beğendik ama ilerde sıkıntı olur mu izolasyonun iyi olup olmadığını nasıl öğrenebiliriz?. Evin içinden hiç bir sıkıntı yok tek bir problem gözükmüyor. 2. Soru ise diyelimki izolasyonu gerçekten iyi yapılmış.7 yaşında bina. Ne kadar süre sıkıntı çıkarmaz? Cevabınızı bekliyoruz. Teşekkürler
    1. 01 Mayıs, 2020 21:02
      Merhaba Ertuğrul Bey,

      Öncelikle şunu belirtmem gerekir ki terasta kullanılabilecek pek çok çeşit yalıtım uygulaması bulunmakta. Su geçirimsizlik katkılı beton, katkılı şap, polyester keçe taşıyıcılı membran, sürme yalıtım vb. Nasıl bir yol izlendiği, işçiliğin düzgün yapılıp yapılmadığı önemli. Teras katında suyun doğrudan tahliye olacağı yeterli bir eğimin olup olmadığı gibi pek çok değişken söz konusu.

      Sizin şu şekilde yorumladığınızı tahmin ediyorum; "7 yıldır izolasyon sıkıntısı olmamışsa demek ki iyi bir uygulama yapılmış"

      Bana kalırsa ben de böyle düşünüyorum. Ancak kullanılan malzemeyi, uygulama türünü bilmeden izolasyonun daha kaç yıl iş görür durumda olacağını tahmin etmek zor.

      Yine de şöyle bir durum var ki; teras ortak alan olarak geçtiği için, sizin üst katta oturuyor olmanız izolasyon problemleriyle tek başına savaşacağınız anlamına gelmez. Binada bulunan 10 daire; arsa payları oranında binanın ortak giderlerinden (izolasyon, dış cephe, bodrum kattaki ortak alanlar, terastaki ortak alanlar vb.) sorumludurlar. Yani eğer bundan 2-3 yıl sonra su kaçağı durumu oluşursa; izolasyonun tamir edilmesi gibi durumlar tüm apartmanın ortak problemidir. Kat Mülkiyeti Kanunu bu şekilde söyler.

      Binanın son katta olması (hangi şehirde olduğunuzu bilmiyorum) bir miktar ısı giderlerinizi artırabilir. Eğer kar kalınlığı 50-60 cm'e ulaşan bir şehirde yaşıyorsanız kar yağdığında terasın mutlaka kardan arındırılması gerektiğini de söylemeyliyim. Çünkü birikmiş halde duran kar, izolasyon için tehdittir.

      Tüm bunların ışığında; daireyi beğendiyseniz almanızı tavsiye ederim. Çünkü izolasyon problemi apartmanın problemidir ve karşılaşacağınız problemlerde tüm apartman arsa payları oranında sorumludur.

      İyi akşamlar dilerim...
  8. 03 Mayıs, 2020 23:42
    Merhaba binamız 2 yıllık ve zemin katında içeride, pencere kenarından aşağıya giden bir çatlak gördük. ince bir çatlak ama biraz endişelendik. binanın o kısmına gelen yerde dışarıda herhangi bir şey yok. ama parkenin altında yerle birleşiyor mudur bunu düşününce çok endişelendik. bi de ev bahçe içinde yani toprakla buluşuyor. toprağın yumuşamasının ihtimali var mı yağmur suyuyla vs.? cevabınızı bekliyorum. teşekkürler şimdiden.
    1. 04 Mayıs, 2020 01:20
      Merhaba Özlem Hanım,

      Dairede farklı yerlerde çatlaklar var mı? Duvarlarda yatay çatlaklar var mı? İletişim bölümünden detayları ve mail adresinizi yazarsanız sizinle iletişime geçeceğim.

      İyi günler dilerim...
    2. 06 Kasım, 2023 08:41
      Benim dairemde aynen bu şekilde.pence RE kenarlarinda çatlamalar varmve farklı bölgelerde aynı hizada yatay çatlaklar mevcut.4..en üst kattayim.bina 25yillil.var.ankaradayim..herkes temel parçalı oturuyor ve sıvalar iyi değil diyor.baska dairelerde de aynı bolgelerde çatlamalar var.endishe duyuyorum
  9. 11 Mayıs, 2020 08:01
    Merhabalar emir bey 2015 yilında tek kat müstakıl ev yaptim temelini falan baya saglam yaptim kolonlarda c 30 beton kullandim lakin duvarlar yıgma oldu tavan aasmalun tüm evin duvarlarinda cizik cizik çatlaklar olustu acaba bunun nedeni nedir
    1. 12 Mayıs, 2020 23:13
      Yorumunuzu geç gördüm kusura bakmayın, neyse ki sizinle zaten iletişim kurduk. Geçmiş olsun tekrardan.
  10. 20 Mayıs, 2020 17:06
    Merhaba emir bey 2 katlı evde kalıyoruz 6 7 yıl önce yaptik evin birçok yerinde çatlaklar var . Yardımcı olabilseniz çok seviniriz,
    1. 21 Mayıs, 2020 22:35
      Merhaba, İletişim bölümünden bana fotoğrafları gönderebilirsiniz..
  11. 21 Mayıs, 2020 22:29
    Merhaba 50 senelik binanın balkon taşıyıcı kolonlarında çatlaklar var bana sıva çatlağıymış gibi geliyor ev çatı katıyla birikte 3 katlı ve ikiz villalar çatlaklar sadece bizim bölümümüzde var yandaki evde çatlak yok size fotoğtafını atsam bakabilirmisiniz?
    1. 21 Mayıs, 2020 22:35
      Merhaba, İletişim bölümünden bana fotoğrafları gönderebilirsiniz..
  12. 28 Mayıs, 2020 17:28
    Merhaba bayram öncesi evimizdeki catlaklarin fotigrafini attık hemen yardimci oldugunuz ve ilgilendiğiniz için çok tesekkur ederiz. Çok sağolun . artık böyle insan kaldi mi dedik..
    1. 29 Mayıs, 2020 23:38
      Nazik yorumunuz için teşekkür ederim.
  13. 30 Mayıs, 2020 22:45
    Slm kardas bizim ev bahce duvarinin uzerine yapilmis 1981 yilinda evde 29 yildir catlaklar var tek tarafli evin icinden iki odada catlaklar var bizde demir kolun vermeyi dusunuyoruz sizce faydasi olurmu
    1. 31 Mayıs, 2020 12:31
      Merhaba, projesi olmayan, hesabı kitabı yapılmayan hiçbir uygulamayı yapmanızı önermiyorum. Size en yakın mühendislik firmasından destek almalısınız. Ev bahçe duvarının üzerine inşa edildiği için yıkıp; projeli, ruhsatlı bir şekilde yeniden inşa etmek öncelikli düşünceniz olmalı.
  14. 31 Mayıs, 2020 23:31
    Merhaba iç cephe balkon duvarlarimda dikine catlaklarim vardı dahada derinleşti. ( Dışarıya bakan duvari pencere ve duvar birleştiği yer) ne yapmalıyım? Balkon düşer mi
    1. 31 Mayıs, 2020 23:54
      Merhaba, mail atmışsınız sanırım. Size dönüş sağladım.
  15. 01 Haziran, 2020 23:34
    Merhabalar Emirhan bey watsaap üzerinden resimler gönderebilmek mümkün mü? Teşekkür ediyorum.
    1. 01 Haziran, 2020 23:39
      Merhabalar, emirhanaydin2011@gmail.com adresine mail olarak gönderebilirsiniz. İyi akşamlar...
  16. 02 Haziran, 2020 02:21
    Merhabalar.
    Yaklaşık 12 yıl önce kendi arsamızın üzerine 2+1 mustakil bir ev yaptırdık.ev yolun tam kenarında.gectigimiz yaz da ilave 1 oda yaptırdık.suan evin tüm odaları içerden ve dışardan, çoğunluğu enine çatlak şeklinde.sonradan yapılan oda ise tam kolon bağlantı yerinde yukardan aşağıya.
    Evi yapan usta ile görüştüğümde kendiside gördüğünde;toprağın kaydığını,temelin oturduğunu ki(temel atarken sözde 4 metreden fazla yaptı ki kat çıkmak istersek sağlam olsun diye)falan söyledi. Çözüm olarakta duvarların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini söyledi.Ev yazlık olarak kullanılıyor ve ben bugün ıstanbuldan tekirdaga geldim.gün içinde başka bir usta gelip bakıcak.kimisi perde duvar diyor,kimisi inceltip tekrar sıvarız diyor?gün içinde resimleri atsam en azından ne yapılması gerektiği konusunda yardımcı olurmusunuz?
    1. 02 Haziran, 2020 15:34
      İnşaat mühendisiyle çalışmak yerine ustaya projesiz inşaat yaptırmanın bedelini ödemişsiniz ne yazık ki. İmalatı yıktırıp, inşaat mühendisi ile çalışınız.
  17. 07 Haziran, 2020 13:00
    İyi günler evimizin bir yıllık dökümü var ama yapılardan kısa bir süre sonra çok ince bir çatlak oluştu ve evin içine su kaçırıyor kaçırmasın önlemek için ne yapalım lütfen yardımcı olurmusunuz
    1. 07 Haziran, 2020 20:47
      Merhaba bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim: Yeni binada neden çatlak olur?
      Eğer yine kafanıza takılan bir şey olursa iletişim bölümünden bana ulaşabilirsiniz.
  18. 10 Temmuz, 2020 19:26
    Merhabalar geçtiğimiz günlerde evimizdeki çatlağın fotoğrafını atmıştım hemen yardimci oldugunuz ve ilgilendiğiniz için çok tesekkur ederim, Çok sağolun .
    1. 11 Temmuz, 2020 13:44
      Rica ederim, tekrar geçmiş olsun.
  19. 19 Temmuz, 2020 20:12
    Merhaba Emirhan Bey yaklaşık 8 yıl önce yazın kalmak için 100 m2 lik müstakil bir ev yaptırdık evin tamamında hazir beton kullanıldı temelden sonrası tuğla ile örüldü bazi bölümlerde kolon var ama çatlak oluşan odalarda kolon yok bu evin karşılıklı iki odasında aynı seviyede yatay şekilde çatlak oluştu Bu çatlak iki yıldır var tehlikeli bir durum olup olmadığını bilmiyoruz sizce ne gibi bir tedbir almamız gerekiyor.
    1. 20 Temmuz, 2020 16:23
      Öncelikle projeli bir iş miydi? Çatlağın yatay olması binada düşey bir hareket olduğu anlamına geliyor. Yani temelde beklenmeyen bir oturma olmuş olabilir. Temeliniz radye temel değildir diye tahmin ediyorum. Fotoğrafları iletişim bölününden gönderirseniz sevinirim.
  20. 24 Temmuz, 2020 20:06
    Merhaba
    Sizin bu yazinizi okuduktan sonra kara kara düşünmeye başladım.. Çünkü birakin çatlağı biz evi tadilat ettirirken kalorifer borularini duvara gomdurduk ve dogal olarak kolonlarda nasibini aldi bundan.. Demire dokunulmadigi icin bisey olmaz mantigiyla kolonlarda yontuldu enlemesine.. Borular gömülüp alcipanla kapandi.. 4 katli binanin 1. Katindayiz.. Simdi bu durumda bize ne onerirsiniz? Teşekkürler..
    1. 25 Temmuz, 2020 15:15
      Hiç iyi yapmamışsınız. Resmi kurumlara başvurup binanızı test ettirmeniz en doğrusu.
  21. 02 Ağustos, 2020 16:23
    Selam 25 yıllık bir dairede oturuyorum Antreden salona giriş kısmında odanın birini salondan ayırdım yutok duvar örüldü1 sene oldu dün akşam örülen duvar hizasında catirdama ses geldi sanki biri küçük bir taş attı bir uçtan bir uca ses geldi nedir acaba sağında solunda çatlak falan yok ama parke olduğu için görünmedimi acaba bir şey olurmu?
    1. 03 Ağustos, 2020 03:10
      Merhaba, proje dışı ilave imalatları önermiyorum. Hesapta olmayan bir yük yüklemiş oluyorsunuz binaya. Bu tarz bölmelerin daha hafif bir malzeme olan alçıpanla inşa edilmesini öneririm.
  22. 02 Ağustos, 2020 23:21
    Merhaba iki katli apartmanin birinci katinda kiraciyim.. benim oturdugum bu dairede pencere kenarında çatlak var..bizim ev sahibi de eskiden tek daire olan giriş katı ikiye bölüp iki daire yapmış ve evde rutubet te var.. çatlaklar bunlardan mı kaynaklı acaba
    1. 03 Ağustos, 2020 03:11
      Merhaba, çatlakları görmeden net bir şey söylenmesi pek mümkün değil. İletişim bölümünden bana çatlakların fotoğraflarını gönderebilirsiniz.
  23. 13 Ağustos, 2020 23:09
    İyi gunler Emirhan bey biz ev almak istiyoruz istediğimiz ev cift daire yan komsunun evinde mutfak la salon arasinda catlak vardı cift tarafli korktuk catlak ıkısıde aynı hızda olunca ve oturan adam geceleri duvarlardan ses geldıgını soyluyorr ne yapabılırız
    1. 15 Ağustos, 2020 20:02
      Lütfen Sık sorulan sorular sayfasını ziyaret ediniz.
  24. 16 Ağustos, 2020 16:48
    Emirhan bey,merhaba.bizim binanın bodrumundaki kolonda çatlak mevcut.yere dik bir şekilde uzanıyor.o kolonu tamir ettirmeyi düşünüyoruz.diger kolonları da yaptırmak gerekir mi?yalnızca o kolonu yaptırsak yeterli olurmu?
    1. 17 Ağustos, 2020 13:48
      Merhaba, çatlak kolonda ise; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yerinde tespit yapılması için talepte bulunmalısınız.
  25. 20 Ağustos, 2020 10:42
    Merhaba adm zeynep 20 senelik binamz var duvarlarnda hem dışardan hem içerden çatlaklar var her duvarda var ve boydan boya bu 20 sne sonra bugunde üstüne 1 kat bina yapıldı çatlaklarmz daha çok arttı korkulcak bi durum mu lutfen cevap yazın
    1. 21 Ağustos, 2020 13:29
      Merhaba, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvuru yapın lütfen.
  26. 25 Ağustos, 2020 16:23
    Merhaba 4 yıl önce aldığımız binada çatlarlar olustu yan taraf boydan boya catlak alt katimin benimse cocuk odasi ve mutfak tarafi bilgi alabilirmiyim iletisim eniyisi_prenses@hotmail.com
    1. 28 Ağustos, 2020 13:24
      Bu sayfayı inceleyin lütfen: Sık sorulan sorular
  27. 25 Ağustos, 2020 16:52
    Merhaba çatlak olan duvarı tamir ettikten sonra köpük yapsak tutarmı
    1. 28 Ağustos, 2020 13:25
      Bu sayfada bu konu ile ilgili görüşlerimi okuyabilirsiniz: Sık sorulan sorular
  28. 01 Eylül, 2020 16:11
    Merhabalar ben İstanbul’da ikamet ediyorum evimiz 22 senelik 5 katında oturuyorum 12 daire üstümüzde çekme kat var bizim oturduğumuz daire istanbul 5.8 depremimden sonra oturma odasında ince çizgi halinde girişin yanından başlayan çatlak var boyadan mu yoksa tehlikeli bir durum diyeni düşünmeliyim onun dışında evde görünen başka sıkıntı yok ne yapmalıyım şimdiden teşekkürler
    1. 01 Eylül, 2020 16:23
      Merhaba, lütfen bu sayfayı ziyaret ediniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  29. 19 Eylül, 2020 10:31
    Merhaba, evimiz 2 katlı müstakil 40 senelik yığma tuğla ile yapılmış bir evdir. evimin duvarlarında çatlaklar oluştu. resimleri mail adresinize gönderdim. Yorumunuzu rica ediyorum. Teşekkürler.
    Mehmet Yıldız
    mehmetyildiz@uzunergida.com
    mystar1980@gmail.com
    1. 24 Eylül, 2020 12:48
      Merhaba mail kutumdaki astronomik sayıda talepten ötürü maillere dönüş yapamıyorum. Lütfen bu yazıyı inceleyin: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  30. 19 Eylül, 2020 11:13
    Merhaba
    Ayrıca dikkatimi çeken bir başka husus ise, sıva çatlağı veya tuğla duvar çatlağı yaşayan daire sahiplerinin büyük bir kısmının zemin katta yaşıyor olmasıydı. Zannediyorum ki, müteahhit firmalar subasman perdesini binayı dıştan dışa çevreleyecek şekilde koyuyorlar ancak, zemin kattaki tuğla duvarların izdüşümü olan bölgelere yükseltme perdesi koymaktan kaçınıyorlar ve doğrudan doğruya iç bölgeye dolgu yapıp üzerine hasır çelikli beton atıyorlar. Dolgudaki en ufak oturmada da, altı boşa çıkan tuğla duvar ve üzerindeki sıva çatlamaya başlıyor.

    Tam olarak sorunumuz bu geçen sene evin salonu ve bir odasında olan çatlakları tamirettirdik. Tabanı kazıyıp demir ve beton güçlendirme yaptık. Bu sene tekrar çatladı. Yapmamız gerekn nedir acaba
    1. 24 Eylül, 2020 12:50
      Merhaba, aynı durum tekrar yaşandıysa ne yazık ki tadilata gereken önem gösterilmemiş demektir. Şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden yerine gelip bakmasını ve gerekli gördüğü takdirde imalatı yenilemesini ya da sizi bir firmaya yönlendirmesini talep edebilirsiniz.
  31. 27 Eylül, 2020 16:52
    Emirhan bey iyi günler benimde evimde çatlaklar var. mailim; yakuptopuz@gmail.com iletişim numaram 05060926161 size foto atmak istiyorum
    1. 28 Eylül, 2020 14:32
      Merhaba, bu yazıda sorularınıza cevap bulabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  32. 20 Ekim, 2020 06:23
    Benim evin duvarlarındada çatlak oluşuyor kapı pencere kenarında duvar çatlağı oluyor farklı yerlerdede karşılıklı çatlak var temel zemini sert fakat temelin biraz kısmı yumuşak temel açarken sıfırdan açtırmıştık eğimli olduğu için ne yapabiliriz
    1. 20 Ekim, 2020 09:53
      https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html
      Lütfen üstteki yazıya göz atın.
  33. 31 Ekim, 2020 21:07
    Merhaba 3 yıllık bina Teras katındaki balkonda catkakvar dikey olarak evin farklı yerlerinde de dikey ve yatay çatlaklar var sıkıntı olurmu
    1. 03 Kasım, 2020 18:28
      Lütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
  34. 03 Kasım, 2020 00:44
    Merhaba deprem sonrası binada çatlaklar oluştu. Fotoğraflarını atsam bir inceler misiniz?
    1. 03 Kasım, 2020 18:30
      Merhaba, lütfen bu yazıyı okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html

      Ayrıca İzmir depreminden sonra bana ulaşan her okuruma söylediğim gibi; lütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
  35. 04 Kasım, 2020 12:31
    Elazığ depremini Malatya'da da çok şiddetli yaşadık ve evimizde oluştu. Yaklaşık 13-14 yıllık bir ev çeşitli çatlaklar var ancak görenler sıva çatlağıdır diyor ama henüz bir uzmana gösteremedik. ne yapmak gerekir acaba?
    1. 05 Kasım, 2020 09:24
      Lütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
  36. 07 Kasım, 2020 09:17
    Merhaba, öncelikle güzel bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Benim de bir sorum var. Evimin doğuya bakan duvarlarda çatlaklar var. Bu çatlaklar kimi yerde 1,5mm. Kimi yerde 1mm. Dışarıda da aynı içten görünen çatlağın olduğu yerde içe paralel şekilde çatlaklar var. Yağmur yağdığında evin içine dıştan süzülen yağmur giriyor. 14 katlı bir apartman ve 3.ve 4. katlara kadar bu çatlaklar aynı yerlerden var. En alt katta ben varım onlarda içe yağmur girişi yok. Müteahhite ulaşamıyoruz. Kendisi bize yada başkaları yardımcılarını yönlendiriyor. Bu gün akşam saat 6 da gelecek. Ve Yanın da bir usta ile. Usta malzemeleri ve masrafı çıkartacakmış bize. Kendileri hiçbir sorumluluk almak istemiyorlar. Bu konuda 48 daireli bir site ne yapmalı. A ve B blok olarak 2 kısım var. Ben A bloktayım. Ama b Blokta muhtemelen taşıyıcı olması gerek ki metal çubuk görünen yerleri var dışardan. Bana bu konuda yardımcı olmanızı ve neler yapmamız gerektiğini söylerseniz çok memnun olurum.

    0543 558 15 71 /
    1. 08 Kasım, 2020 13:39
      Merhaba, teşekkür ederim iyi dilekleriniz için.

      Problem masraf konusu ise, tüketici hakları kanalıyla veya mahkeme kanalıyla hakkınızı arayabilirsiniz. Bu konu ile ilgili olarak bir avukata danışmanızı öneririm.

      Diğer konuda, "metal çubuk görünen yerleri var" dediğiniz konuyu net olarak anlamadım. Ancak bu yazıda aradığınız çatlak türünü bulabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html?m=1

      Veya taşıyıcı sistemle ilgili bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız doğrudan çevre ve şehircilik ile irtibat kurabilirsiniz.
  37. 07 Kasım, 2020 13:01
    Merhaba kolay gelsin 7 yıllık bir binada oturuyorum bina kendime ait size şunu sormak istiyorum mutehit duvarları alçı uapmis yani sanırım soba olmadan alciyla doldurulmuş buda ses geciriyo binada benim merakım deprem esnasında tehlikelimi bu
    1. 09 Kasım, 2020 01:59
      Merhaba, sormak istediğiniz soru: "evimde çimentolu kaba sıva yok, evim yıkılır mı?" ise cevabım hayır. Çünkü binanızı taşıyan şeyler taşıyıcı sistem dediğimiz; kolonlar, kirişler, perde kolonlar ve döşemelerdir.

      Ancak gözlemlerime göre, çimentolu kaba sıva olmayan evlerde; bina oturmasından kaynaklı veya depremden kaynaklı olarak; daha doğrusu binanın herhangi bir hareketinden kaynaklı olarak daha çok sıva çatlağı görülmektedir. Yani çimentolu kaba sıva bu konuda avantajdır.
  38. 20 Kasım, 2020 04:50
    Emirhan bey merhabalar.5 katlı bir binada ters dubleks evim var.dubleks olan alt kat duvarlarında çizik halinde yatay çatlaklar vardı ve zaman geçtikçe aynı çatlaklar büyümeye başladı. Yan dairede de aynı hizada çatlaklar oluşmuş. Ama dairemin üst katında çaylak hiç yok. Sadece zemin katta var. Bina 5 yıllık ayrıca. Eksper çağırdım Dask ilgileniyor bu konuyla denildi. Ne yapmam gerekiyor? Çatlaklar dış değil iç duvarlarda. Vereceğiniz cevap için teşekkğr ederim.
    1. 21 Kasım, 2020 22:32
      Merhaba lütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html
  39. 04 Aralık, 2020 10:44
    Emirhan Bey Merhaba,
    Size mail gönderdim aynı sorunlar yüzünden.
    Umarım görüp yardımcı olursunuz.
    Teşekkürler, saygılar
    1. 05 Aralık, 2020 23:53
      Merhaba, mail kutumdaki astronomik sayıdaki talepten ötürü yetişemiyorum. Anlayışınız için teşekkürler.
  40. 06 Aralık, 2020 23:43
    sa emirhan hocam.
    şu fotoğrafları yorumlar mısınız?
    tedirgin olmamıza gerek var mı?
    ev sahibiyle görüştüğümde bu çatlaklarında olduğu duvarda kiriş kolon olmadığını söyledi.

    https://1.bp.blogspot.com/-8E035B26tJY/X81Af6pMk6I/AAAAAAAA984/JTZG2EMFCXkc_j1BqL2Fv-HGkGwkeQnBgCLcBGAsYHQ/s16000/B8F22E1D-B639-49E4-94FE-BF1AAD630451.jpeg

    https://1.bp.blogspot.com/-9IBra2-rpNA/X81AgQbJVzI/AAAAAAAA988/VBE3rhqUUt86ys2h7Yb4x_mqI65lAZ8vgCLcBGAsYHQ/s16000/EEDC5BBE-CDD1-482E-908E-14B7093737BC.jpeg
    1. 12 Aralık, 2020 23:07
      Merhaba, sıvayı kazıyarak altında betonarme bir yapı olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için lütfen bu yazıya göz atın: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html?m=1
  41. 06 Aralık, 2020 23:50
    biraz geniş açıdan bölgenin anlaşılması için

    https://1.bp.blogspot.com/-n2P4_BucQMg/X81DyWa_PPI/AAAAAAAA99U/iEGX1Awg75wSeqID5VNGuLziCjqo8TkRgCLcBGAsYHQ/w640-h480/IMG-0252.jpg
  42. 10 Ocak, 2021 16:05
    Evimiz 2 katli 30 yıllık giriş katında oturuyoruz ve evimizin duvarlarında boydan boya catlaklar var ve catlaklar gozlemlerime gore diger odalara sıçramaya başladı ve daha önce kıl gibiydi aralıkları şimdi 1,5 tırnak girecek kadar açıldı bu tehlike arz edermi ?teşekkür ediyorum..
    1. 11 Ocak, 2021 20:32
      Merhaba, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile irtibat kurun, yerinde tespit yapsınlar.
  43. 17 Ocak, 2021 16:49
    Merhaba binamız 4 katlı en alt daire ve onun hizasında yukarıda 2 dairede duvarlarında çatlaklar oluştu taşıyıcı kolon ve kilişlerde çatlak ve deforme yok sadece duvarlarda var
  44. 19 Ocak, 2021 16:42
    Merhabalar benim evim 6 senelik bir ev daha yeni sayılır fakat 2 sene içinde evde çatlaklar farkettik. İlk olarak salon duvarın da cam kenarında priz kenarın da ve dün gece de yüksek bir ses geldi ve mutfak duvarı çatladı. Tam olarak neyden dolayı çatladığını bilmediğimiz için korkuyoruz ve bu arada 2 katlı ama yüksek bir bina da oturuyoruz biz 1. katız ve üst katımız da bir daire daha var fakat onların evinde çatlak oluşmadığını öğrendik bizim alt katımızda da dükkan var. Tam olarak neyden dolayı olduğunu öğrenmek istiyoruz çünkü çok yüksek bir ses geldi bu arada istanbulda yaşıyoruz iletişime geçip yardımcı olursanız çok sevinirim:(
    1. 29 Ocak, 2021 10:17
      Merhaba; bu iki yazıyı okuyun lütfen. https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html ve https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html?m=1
  45. 19 Ocak, 2021 23:56
    Selam tavanı ağaç olan müstakil evde oturuyorum odamın birinin duvarı komple enine çatlamaya başladı gün gün arttı şuan bariz bisekilde duvar çatlağı var çok korkuyorum yardım edebilir misiniz.
    1. 29 Ocak, 2021 10:18
      Merhaba, yaşadığınız probleme ilişkin detaylı yorumum bu sayfada mevcut: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  46. 05 Şubat, 2021 07:21
    Merhaba bizim evimizde son depremden sonra gecen sene mutfak ile cocuk odasinin duvarinda bir catlama oldu.catlama uzun ve derin.şimdi biz mutfaga badana etmek istiyoruz fakat bu catlaklar tehlike yaratirmi bilemedigimizden bir danismak istedim.geri dönüs yaparsaniz cok makbule gecer
    1. 07 Şubat, 2021 20:09
      Merhaba, bu yazıyı okuyun lütfen: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  47. 16 Şubat, 2021 15:56
    Merhabalar.

    2015 yılında almış olduğum dairenin dış cephesinde çatlaklar oluştu. Bu çatlaklar neticesinde evimin iki odasında duvarlarda nemden dolayı kusma dediğimiz olay oluştu ve duvarlarda küf ortaya çıktı. öncelikle bu sorunu nasıl çözebilirim? ikincisi burada binayı yapan kşiin birsorumluluğu varmıdır? teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
    1. 18 Şubat, 2021 18:56
      Merhaba, öncelikle müteahhit firma ile iletişim kurmayı deneyin. Genellikle bu tarz olumsuz durumlarda müteahhit firma adına leke gelmesini istemez ve sorunu çözer. Çözmezse o zaman bir avukata danışmakta fayda var.
  48. 24 Şubat, 2021 20:59
    Merhaba ben izmirde oturuyorum eski bi binada oturuyorum evin bi cok yerinde sıva çatlağı var ve bi kolonda ince bi çatlak var yetkili yerleri arıyorum ulaşamıyorum tehlikeli olup olmadığını nasil anlayabilirim
    1. 26 Şubat, 2021 16:33
      Merhaba, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile irtibata geçin. Ulaşamazsanız, direkt olarak kuruma gidin.
  49. 26 Şubat, 2021 22:59
    Merhaba benim oturduğum yer de eski bina ve odaların hepsinde tavanda çatlaklar var ve hemen yanimizda bina yıkımı yapıldı operatörler çalıştıkça sallayi hissedyoruz kimse de ilglenmiyor birşey olmaz diyip geçiştiryolar
  50. 18 Nisan, 2021 17:28
    Merhaba evimi yeni aldım iki buçuk yıl oldu ev bina sıfır bina idi Zaman la evi duvarlarında kapı bin üst ve tavana doğru pencere den tabana doğru üst kolonlara ve tavanda çatlaklar oluştu ince kılcal damar gibi kimisi bira daha büyük tuvaletin duvarında kıl gibi ince yukarıdan adaya doğru çatlak oluştu böle evde 30 tana çatlak var napacami bilemiyorum kafayı siyiracam
    1. 19 Nisan, 2021 10:13
      Bu yazıyı ( https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html ) okuyabilirsiniz veya doğrudan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile irtibat kurabilirsiniz.
  51. 05 Mayıs, 2021 11:30
    Ankarada 15 yıllık müstakil 2. Evimiz var evin belirsiz yerlerinde duvarda çatlamalar oluyor sürekli. Nasıl önüne geçebiliriz
    1. 07 Mayıs, 2021 00:16
      Bu yazıyı ( https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html ) okuyabilirsiniz veya doğrudan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile irtibat kurabilirsiniz.
  52. 29 Haziran, 2021 08:33
    Emirhan Bey Merhaba, balkonumda oluşan çatlaklarla ilgili size mail gönderdim. Bilgilendirme yapabilir misiniz?
    1. 09 Temmuz, 2021 19:52
      Merhaba, mail kutumda astronomik sayıda mail olduğu için dönüş yapamıyorum. Ancak bu yazıyı okuyabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  53. 09 Temmuz, 2021 20:01
    Emirhan bey, iyi günler. Duvardaki çatlamalar üst katta, çatlayan duvarın altı boşluk ve şömineye denk geliyor, boydan boya dik ve 1mm den fazla kalınlık var. Duvar gaz beton (yutong) kullanılmış. Yaz mevsiminde çatlama oldu, yardımcı olursanız sevinirim. Fotoğraf yollamam mümkün mü?
    1. 09 Temmuz, 2021 20:04
      Merhaba, mail kutumdaki astronomik sayıda talepten ötürü maillere bakamıyorum ne yazık ki. Ancak bu yazı kafanızdaki sorulara yanıt olabilir: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  54. 07 Ağustos, 2021 09:14
    Merhaba,
    Binamız normal 11 kat giriş ve katta bodrum katı var Dairem 10 katta gün akşam otururken büyük bir sesle salon duvarı çatladı bina 1 yıllık duvarlar ytong çatlak duvarın iki yüzünde var ancak çok ince konu hakkında bilgi verebilşrmisiniz
    1. 09 Ağustos, 2021 12:17
      Merhaba, lütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html
  55. 05 Ekim, 2021 16:17
    Evim yapilakai 1sene oldu ancak çatlaklar var tavanda duvarda çok canım sıkılıyor ne yapabilirim
    1. 05 Ekim, 2021 16:26
      Lütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html
  56. 05 Ekim, 2021 23:12
    Kolay gelsin. Köyde tek katlı yığma evimiz var. Üzerine kat attık. Bunu yaparken, çatı katı kenar duvarları vs. yıkarken, biraz şiddetli yıkıldı. Sonrasında üstüne kat attık. Tabla betonu dökülmeden uzun süre havalar yağmurlu geçti ve alt tabla şu geçirdi ve evin içine de sızdı. Bunlarda sonra ise ağırlıklı olarak kapı ve pencere üzerinde ince çatlaklar oluştu. Normal kapanan kapılar artık kapanmıyor. Bunların da sebebi şu alıp şişme mi yoksa başka biresey mi bilemiyorum. Fikrinizi rica ediyorum
    1. 07 Ekim, 2021 02:50
      Üzerine yük gelince mevcut katın tabliyesinde eğilme olmuş ve kapıların kapanmasını engellemiş. Çatlakların sebebi de yüksek ihtimalle ilave kat. Lütfen şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden, yerinde inceleme yapması hususunda danışmanlık hizmeti alınız. Sizi sağlıklı çözümler konusunda yönlendirecektir.
  57. 27 Ekim, 2021 19:03
    Merhabalar bizim evimiz iki katlı en az 40 yıllık bina giris katta oturuyoruz giriş kapı ustunde yata sekilde catlak var ve zamanla buyume yapiyor cok saglam bir yapi degil korkmaya basladik
    1. 13 Kasım, 2021 17:28
      Merhaba, binanızı test ettirip yeniden yapılaşmayı düşünebilirsiniz.
  58. 10 Kasım, 2021 11:57
    Benim evim 9 yillik ve bir duvarinda orumcek agi gibi yayilan ince catlaklar olustu. Ayrica birkac pencere ve kapi ustlerindede bu catlaklardan var. Apartman 5 katli 10 daire bu catlaklar bizim alt ve ust dairedeki komsularimizdada ayni bolgede olusmus sebebi ne olabilir..
    1. 13 Kasım, 2021 17:29
      Lütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/02/yeni-binada-neden-catlak-olur.html

      Binanız çok yeni sayılmaz ancak pencere kenarı gibi yerlerde neden çatlaklar oluştuğunu bu yazıda izah etmeye çalıştım.
  59. 28 Kasım, 2021 18:15
    Giriş katta oturuyoruz evin dışında fayans yaptırdık su alıyordu.faysns olduğu halde yinede duvar kabarıp
    dökülüyor. Neden oluyor bilemedik
    1. 30 Kasım, 2021 01:57
      Merhaba, yalıtımla ilgili bir sorununuz mu var? Lütfen şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden yalıtım uygulamaları konusunda ücreti mukabilinde teknik destek alın. Mantıklı bir yalıtım uygulamasıyla sorununuzu çözecektir. Sevgiler...
  60. 29 Kasım, 2021 05:54
    Merhaba 5 yıllık binada oturmaktayım ancak duvarlarda çatlaklar oluşmaya başladı salonda ki çatlak kabardı şişti diğer odalarda tüm cam kolon çevreleri düz duvar kıl gibi çatlaklar mevcut ne yapmalıyız
  61. 29 Ocak, 2022 07:07
    Merhabalar binamız 5yillik her dairede duvarlarda. Çatlaklar var boydan boya kısa kısa nereye kime başvurmanız lazım Düzce'de oturuyoruz bütün bina sakinleri tedirginlik içindeyiz
    1. 29 Ocak, 2022 17:24
      Çevre ve şehircilik bakanlığı il müdürlüğü ile irtibat kurunuz.
  62. 26 Şubat, 2022 18:10
    İyi günler 2 yıllık binadayiz Yalova da.son bir yıl içinde bazı kirişlerde ve kolonlarda duvarla birleşim yerlerinde kirise veya kolona paralel ince cizgiler oluştu.0.5 uç girmeyecek sekilde. Kiriş altına denk gelecek şekilde ve iki üç metre uzuyor.En üst kattayim, üstü teras. Şu alma kaynaklı olabilir mi endişelenmeli miyim.
    1. 25 Mart, 2022 17:59
      Bu yazıda birtakım cevapları bulabileceğinizi düşünüyorum: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html Eğer bu cevaplar yeterli olmazsa lütfen şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alınız.
  63. 26 Şubat, 2022 18:21
    Kolon/kiriş te değil duvarda tam birleşim yerlerinde kirişin görünmediği duvar tarafına denk gelecek şekilde
  64. 02 Mart, 2022 09:39
    Merhaba 8 katlı bir binada oturuyorum ve depremden çok endişeliyim. Binamızda farklı dairelerde parmak girecek kadar çatlaklar olduğunu söylüyorlar. Benim de evimde vardı ama boya yapınca geçti. Sağlam olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
    Z.seyma.erdem@gmail.com mail adresimden cevaplayabilirseniz sevinirim. İyi günler.
    1. 25 Mart, 2022 18:00
      Lütfen şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alınız veya doğrudan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile irtibat kurunuz.
  65. 25 Mart, 2022 17:47
    Merhaba Emirhan Bey, eski bir köy evimiz var.Zemin kat duvarları yaklaşık 80cm kalınlığında yığma taş ile yapılmış.Üzerine de yığma tuğla vs karışık bir kat daha yapılmış.Toplam 2 kat. Taş duvar üst hizasından çatı hizasına kadar dikey çıkan, aralığı 1mm den 1cm e kadar değişen ayrıklar var ve sürekli bu ayrıklar milimetrik olarak artmakta. Sizce en doğru çözüm nedir?
    1. 25 Mart, 2022 18:01
      İnşaat mühendisi tarafından projelendirilmemiş bir yapı ise, yıkılıp yeniden yapılması daha doğru bir çözüm olacaktır.
  66. 27 Mart, 2022 16:30
    merhaba 2 katlı müstakil evimiz var düvarlarda ve tavanda çatlaklar oluşmuş özellikle mutfağın tavanında ben çok korkuyorum ama eşim normal karşılıyor sizce bu normal mi
    1. 19 Nisan, 2022 22:02
      Merhaba, şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alın ve durumu yerinde incelesin. Geçmiş olsun.
  67. 02 Temmuz, 2022 22:10
    Merhaba Emirhan Bey. Evin bir kısmında baya geniş (içerisine bıçak girebilecek kadar), 45 derece şeklinde birden fazla paralel, duvarı boylu boyunca saran çatlaklar var. Ayrıca bu duvarlarda çatlakların iki tarafında seviye farkı oluşmuş. Taşınmak için ev bakıyoruz ancak bu zamanda bulmak zor. Kiracıyız ve hem belediyeye hem de bakanlığa telefonlar açtım ancak kimse ilgilenmiyor. Ev sahipleri de ilgili birini pahalı diye getirtmiyorlar. Bu binanın, içerisinde yaşayanlar ve çevre için risk teşkil ettiğini düşünüyorum ne yapmalıyız? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla
    1. 12 Temmuz, 2022 15:57
      Ne yazık ki kanunlarımıza göre riskli yapı başvurusunu apartmandaki kat maliklerinden biri yapabiliyor sadece.
  68. 14 Temmuz, 2022 20:14
    Merhaba emirhan bey 4 yillik binada otiruyorum en ust kattayim dam baya catlamis su deydigi gibi evin icine damliyor ne yapmam lazim simdiden tesekurler
    1. 04 Eylül, 2022 01:32
      Şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alarak yerinde inceleme yapmasını talep edebilirsiniz.
  69. 25 Ağustos, 2022 20:18
    Merhaba Emirhan Bey Samsun da 4 yıl önce aldığım evde duvar tavan duvar ve tavan birleşim yerlerinde tedirgin edici çatlaklar var.Pencere üzerinde duvar ve tavanın birleşim yerlerinde oluşan çatlağın alçısını dökünce işaret parmağımın girdiği bir yarıkla karşılaştım, sebebi nedir acil yardım bekliyorum.Fotoğraf ve videoları gönderebilirim.Mütehit tedirgin olacak bir şey yok diyor ama iki yıldır çatlaklar çoğalıyor ve derinleşiyor ne yapmalıyım
    1. 04 Eylül, 2022 01:32
      Şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alarak yerinde inceleme yapmasını talep edebilirsiniz.
  70. 31 Ağustos, 2022 20:43
    Selamlar evimin mutfak ve yan odasında yatay boydan boya uc kısımları aşayagı inen çatlaklar mevcut gecen yaz alcı ile kapattım ama çatlak sanki daha büyük oldu sonrasında yardım ve yorumunuzu rica ederim
    1. 04 Eylül, 2022 01:32
      Şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alarak yerinde inceleme yapmasını talep edebilirsiniz.
  71. 06 Kasım, 2022 03:10
    Merhaba, iki fotoğraf ile çatlak göstermek istiyorum. Nasıl ulaşabilirim size tespit edebilir misiniz tehlikeli mi diye
  72. 20 Aralık, 2022 02:00
    Merhaba. 5 yıllık bir site de oturuyorum 11 katlı . 1. Katı yeni taşındık. Ev içinde bir problem yok fakat apartmanın içinde ve otopark duvarlarda catlaklar gördüm. Fakat cok kolon var büyük bir site yapmışlar kolonlarda çatlak yok . Cok büyük bir alan mailden de fotoğraf yollayacağım. Tam kolon gelcekken catlama olmuş sıva çatlağı diyorlar umarım oyledir🙏🏻
  73. 20 Aralık, 2022 02:00
    Merhaba. 2 yıllık bir site de oturuyorum 11 katlı . 1. Katı yeni taşındık. Ev içinde bir problem yok fakat apartmanın içinde ve otopark duvarlarda catlaklar gördüm. Fakat cok kolon var büyük bir site yapmışlar kolonlarda çatlak yok . Cok büyük bir alan mailden de fotoğraf yollayacağım. Tam kolon gelcekken catlama olmuş sıva çatlağı diyorlar umarım oyledir🙏🏻
  74. 28 Aralık, 2022 15:06
    Merhaba salon duvarının kalın mi ince olduğu nasıl anlaşilir
  75. Adsız
    Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
  76. 09 Şubat, 2023 16:44
    Evimde sadece büyük odasında (misafir odası) ve kapının köşesinde çatlaklar var boya çatlağı mi değil mi anlayamadım eşim de Maraşta yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler
  77. 10 Şubat, 2023 01:58
    Merhaba evimde kapıya çıkan koridordaki köşede yukarıdan aşağıya doğru inen, aşağıya ulaşmayan bir catlak oluştu. Köşeden kapıya doğru giden duvarda benzeri ve derin de olmayan bir çatlaga rastladım. Ek olarak salondaki boydan boya pencerelerin duvarla bitistigi yerde de ufak bir çukur var, yeni ki depremle mi oldu bilmiyorum. Samsun'da yaşıyorum tehlike dururmu var mi
  78. 10 Şubat, 2023 01:59
    Lütfen cevap verin çok önemli
    1. 08 Mart, 2023 18:13
      Merhaba, bu yazıyı okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  79. 11 Şubat, 2023 16:57
    Merhabalar.Öncelikle vermiş olduğunuz değerli bilgiler için teşekkür ederiz.Sizin bilgi birikiminize ihtiyaç duyduğumuz bir konu var:Üç sene önce almış olduğumuz evde çok azda olsa çatlaklar var fakat bizi ziyadesiyle tedirgin etmeye yetti.Sizden konuyla ilgili yorum rica ediyoruz.Şimdidem teşekkürler.
    1. 11 Şubat, 2023 16:57
      Ozantaner80@hotmail.com.
  80. 12 Şubat, 2023 00:52
    Buyuk Depremden sonra evimin pencerelerin kenarlarinda catlaklar olustu karamanda otuuyorum tehlikei bi durum mu
  81. 15 Şubat, 2023 00:18
    Merhaba Adana’dan yazıyorum büyük depremden sonra evimizin bütün duvarlarını birbirini takip eden çatlaklarla oluştu kolonlarda gözle görülür çatlak yok 11 katın 1 katında oturuyorum en sistemli nasıl kontrol ettire biliriz evimize giremiyoruz
    1. 08 Mart, 2023 18:13
      Merhaba, hasar tespiti için evinize geldiler mi?
  82. 23 Şubat, 2023 21:57
    Merhaba, bizim iki odanin arasindaki duvarlar catlak durumda, iki taraftanda görücelecek sekilde. Istanbulda oturuyoruz, bizimledw irribaata gecebilirseniz, fotograflafi iketmek ister sizden yorumunuzu duymak isteriz. Saygilarimla deniz.pekguer@hotmail.de
    1. 08 Mart, 2023 18:14
      Merhaba, bu yazıyı okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  83. 05 Mart, 2023 01:27
    İyi günler Emirhan bey çok teşekkür ederim verdiğiniz değerli bilgiler için Gaziantep de ikamet ediyoruz Maraş depreminden bizde etkilendik daire giriş kapısının sol üst kısmında çatlak var ve sizin söylediklerimizi göre bizi korkutuyor bu konuda bize nasıl yardımcı olursunuz eetf110514@hotmail.com
  84. 11 Nisan, 2023 14:29
    Sizinle nasıl iletişime geçebilirim
  85. 25 Ağustos, 2023 11:51
    Merhabalar Emirhan Hocam, internette duvar çatlakları ile alakalı araştırma yaparken sizinle karşılaştım ve yaşadığım durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Kirada oturduğum evin duvarlarında karşılıklı şekilde çatlaklar oluşmaya başladı ve neredeyse her duvarda var bu çatlaklardan. Duvarlarda çatlaklar yatay, dikey ve çapraz şekillerde ilerliyor. Fotoğraflar aşağıdaki linkte mevcut. Görüşlerinizi bekliyorum. İyi günler.

    https://drive.google.com/drive/folders/19MSfOkt8PYyO55kS7EPr0ZDTtUe6VvKq
  86. 22 Eylül, 2023 14:09
    Merhaba tavandaki çatlaklar sorun olurmu
  87. 27 Kasım, 2023 00:29
    Merhaba emirhan bey tavanlarda oluşan çatlak nedeni nedir tavanın çeşitli yerlerinde var baştan sona uzayan çatlaklar var ama kılcal ince çatlaklar
  88. 09 Aralık, 2023 10:02
    Merhaba. Evimde deprem sonrası bazı çatlaklar oluştu. Bunların durumunu merak ediyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim😢
  89. 19 Şubat, 2024 22:53
    Merhaba
    Babam iki taraflı ek duvar örerek banyonun yerini seneler önce değiştirmiş. Şimdi ise catlatarak ek duvar üçgen biçimde yukarıdan ayrılmış. Sizce ne kadar tehlikeli ve nasıl sağlamlaştırabiliriz?
    1. 27 Şubat, 2024 15:32
      Merhaba, evin duvarlarını projesindeki orjinal haline getirebilirsiniz. Veya şehrinizde bulunan bir inşaat mühendisinden danışmanlık alın ve detaylı bir yorum yapsın. Kolay gelsin.
  90. 09 Mart, 2024 10:49
    Merhaba ben yeni piriketle iki katli yığma mustakil evyapiyorum catiya kadar herhangi bir catlak sorun yoktu cati yapildi temel dolgu uzerine 40 cm komple table beton atip pirketle sade dişlari dolandim köşelerde pirketin 13 devresinde boto ici boş duvar bitdikten sonra beton atilir bu sekilde yapildi betonla kolon yapilmadi santiye bitdi temel tablede ucgen seklinde catlama oldu haliyle bu 3metre uzunlugunda kapi kenarinda ve 70 cm tasiyici pirket dikey catlama oldu hem yaninda 2 metre genisliginde pencere duvara yansidi catlama bi kac yerde dikey ve yapay seklinde yurudu öle kaldi buna nasil bir mudahale etmemiz lazim sayilar sunar tesekkur ederim.
    1. 09 Mart, 2024 13:58
      Merhaba, iletişim bölümünden benimle iletişime geçebilirsiniz.