Gün Gün İnşaat: Beton Sulanmazsa Ne Olur?

Gün gün inşaat yazı dizisinin 8. bölümü olan "Beton sulanmazsa ne olur?" makalesinde betonun kürlenmesi, betonun bakımı konularını ele alacağım...
Gün Gün İnşaat: Beton Sulanmazsa Ne Olur?
Gün gün inşaat yazı dizisinin 8. bölümü olan "Beton sulanmazsa ne olur?" makalesinde betonun kürlenmesi, betonun bakımı konularını ele alacağım. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Beton Kürü Nedir?

İlk olarak betonu tanıyalım. Beton bildiğiniz üzere sıvı halde şantiyeye gelir. Kalıplara doldurulur ve ardından priz alması beklenir. Priz alma sürecinde betonun su kaybetmesini engellemek ve hidratasyonunun koşullarını uygun tutmak oldukça önemlidir. Çimentonun hidratasyonu için yeterli su ve sıcaklık gereklidir. Eğer bu koşullar sağlanamazsa betonda dayanım ve dayanıklılık kaybı oluşur.

Betonun bu kayıpları yaşamaması ve hidratasyona devam etmesi içinse bakıma ihtiyacı vardır. Bu işlemlere beton kürü veya betonun bakımı denir.

Bu yazıyı 2020 yılında yazmış olsam da 2023 yılında hazırladığım, konuyla ilgili bu içeriği izlemenizi tavsiye ediyorum.

Beton Kürleme Yolları Nelerdir?

Betonu kürlemek için 3 yol tercih edilir.
  • Betona sulama yoluyla bakım yapılması
  • Kimyasal bakım yöntemleri
  • Polietilen örtüler

Betona sulama yoluyla bakım yapılması

Betonun bakımı için en çok tercih edilen ve hemen hemen her şantiyede uygulanan "su ile beton bakımı" yöntemine değineceğim ilk olarak. Betonun karışımına ilave edilen su, betonun dayanımını düşürürken; beton prizini aldıktan sonra betona verilen su beton için oldukça faydalıdır.

Bu yöntemde en fazla dikkat edilmesi gereken konu şudur: Beton daima nemli görüntüsünde kalmalıdır. Betonun nemli görüntüsünü kaybetmemesi oldukça önemlidir. Yani bahçe sular gibi günde 1-2 kez döşemeyi ıslatmak betonun bakımını yapmak değildir.

2020 yılı Ramazan Bayramı'nda koronavirüs salgınından ötürü ülke genelinde uygulanan sokağa çıkma yasağından birkaç gün önce beton dökümü yapmıştım. Dolayısıyla bu betonun bakımını yapmak için sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde de sokağa çıkmam, şantiyeye gitmem gerekiyordu. Valiliğe gidip durumumu izah ettim ve izin aldım. Sonrasında o izin kağıdıyla beraber emniyet müdürlüğüne gittim. Bana izin vermesi gereken amir: "Betonun içinde artık katkılar var betonun sulanmasına gerek yok" dedi gayet bilmiş bir şekilde. Sonra da ekledi "Hem tüm gün zaten izin veremem, yağmur yağmadığı günlerde akşam 6-7 arası izin yazıyorum" dedi.

Bakın burası çok enteresan: "Yağmurun yağmadığı günlerde..."

Bizim memleketin en önemli sorunu da bu aslında. Herkes her şeyi çok bildiğini zannediyor. Neyse ki güç bela amiri ikna ettim. Siz o amir gibi olmayın. Yağmur sizin döşemenizi sular, doğru. Ama kolonlarınızı ve kirişlerinizi sulamaz. Dolayısıyla en az 7 gün boyunca hem döşemenizi hem kolonlarınızı sürekli olarak nemli görüntüsünde tutmalısınız. Kolon ve perde gibi yapılardan su aşağı doğru kayacağı için bu elemanları telis beziyle veya su tutucu örtülerle sarıp sürekli olarak nemli tutmalısınız.

Beton Sulanmazsa Ne Olur?

Gelelim makaleme konu olan sorunun cevabına: "Beton sulanmazsa ne olur?"

Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.

Su o kadar faydalıdır ki bakım konusunda; başta bakımı yapılmayan ancak birkaç gün sonra bakımı yapılmaya başlanan betonda bile dayanım değeri hızla yükselmeye başlar. Bu konuda yapılan akademik çalışmalar bunu göstermekte.

Kimyasal bakım yöntemleri

Betonun bakımı için tek çözüm su değildir. Kimyasal ürünlerle de betonun kürlenmesi sağlanabilir. Daha önceki yıllarda yaptığımız trapez kanal işinde; beton kalınlığı ince olduğundan betonu düzenli olarak sulamamıza rağmen betondaki rötre çatlaklarını engelleyemiyorduk. Sonra kimyasal bakım yöntemine geçtik ve imalatlarımızın hiçbirinde çatlak oluşmadı. Ancak bu yöntem betonu sulamanın tadını kesinlikle vermiyor.

Polietilen örtüler

Beton yüzeyin polietilen örtülerle kaplanarak su kaybını engellemesi de alternatif bakım yöntemlerinden biridir. Kür uygulaması bu yöntemde diğerlerine göre bir tık daha erken başlar.

Biz şantiyede neler yaptık?

Kalıp nasıl çakılır? başlıklı makalemde bodrum kat betonunu döktüğümüzden bahsetmiştim. Ardından binamızın bahçe duvarlarını inşa ettik. İnşa ettiğimiz 1,75m yüksekliğindeki istinat duvarlarını projelendirdik.

istinat duvarı imalatı

bahçe duvarı imalatı

bahçe duvarı imalatı ve istinat duvarı imalatı
Ardından ZA İş Merkezi projesinin zemin kat kalıbını kurmaya başladık. Zemin kat yüksekliğimiz 3,50 metreydi. Binanın zemin katındaki iş yeri için oldukça iyi bir yükseklik. Kalıp demişken, kalıp nasıl çakılır adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.
kolon kalıpları kurulumu, kolon kalıbı nasıl çakılır

kolon kalıpları kurulumu

kiriş kalıpları kurulumu ve kiriş tabanı

döşeme donatısı

beton dökümü, hazır beton, c35
16 Haziran 2020 tarihinde de zemin kat betonumuzu döktük. Bodrum kat betonunda sözünü ettiğim gibi yine bahçe sulama fıskiyelerimizi betondan önce kolon filizlerine monte ettik. Böylece sulama işlemlerini fıskiye sistemiyle, daha basit bir şekilde ve daha yüksek bir verimle gerçekleştirdik. Kolon kalıbının sökülmesinin ardından da kolonlarımızı sardık ve düzenli bir şekilde suladık. Kalıp nasıl çakılır adlı makalemde fıskiye sistemine dair fotoğraf ve videoları bulabilirsiniz.

Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Gün Gün İnşaat Yapım Aşamalarının Sıradaki Bölümleri

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

5 yorum

  1. 09 Nisan, 2023 18:42
    Kolonlarda korozyon çatlağı vat ve Tamiri için bı usta yeterlimi Belediye izni olmadan
    1. 10 Nisan, 2023 03:33
      Merhaba, yerinde uzman kişilerce inceleme yapılması gerek. Usta ile olmaz.
  2. 10 Nisan, 2023 14:07
    Merhaba, bilgiler için teşekkürler. Sulamada kullandığınız fıskiye tipini merak ettim. Fotolarda göremedim
    1. 15 Nisan, 2023 02:49
      Merhaba, bu yazıda fotoğraf koymuşum: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/06/gun-gun-insaat-demir-isciligi-fiyati-kac-tl.html
  3. 07 Temmuz, 2023 01:24
    Merhaba benim evim 6 yıllık ve iki katlı alt katın kolonlarıni ayda bir sulasam faydası olur mu yani sadece taze beton mu sulanir