Hazır Beton Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hazır Beton Nedir? Hazır beton, beton santralinde bilgisayar destekli sistemler ile üretilen, şantiye alanına mikserler ile teslim edilen taze betona denir. Hazır beton, her türlü inşaatta kullanılan; ekonomik, pratik ve güvenli bir beton teknolojisidir....

Hazır Beton Nedir? Avantajları Nelerdir?
Hazır Beton Nedir?

Hazır beton, beton santralinde bilgisayar destekli sistemler ile üretilen, şantiye alanına mikserler ile teslim edilen taze betona denir. Hazır beton, her türlü inşaatta kullanılan; ekonomik, pratik ve güvenli bir beton teknolojisidir.

Santralde, bilgisayarlar yardımı ile malzemelerin miktarlarının hazırlanması sayesinde beton dayanımının standartlaşması, homojen bir yapının elde edilmesi ve dayanım için en optimum reçetenin tespit edilmesi; hazır beton teknolojisinin hem güvenli, hem ekonomik hem de pratik bir teknoloji olduğunu gösterir.

Hazır beton; içinde su, agrega (iri ve ince taneli kırmataş), çimento ve katkı maddelerini barındıran bir yapı elemanıdır. Hazır beton kullanılmadan önce agreganın elek aralıklarında, agreganın nem durumunda, çimento dozajında ufak hatalar yapıldığında, bunun dayanıma nasıl bir etki edeceği ön görülemiyordu. Bu nedenle elle beton atılan binalardan karot alırsanız, aynı binanın aynı katında farklı beton dayanımı değerleri görebilirsiniz.

Ancak şimdi bilgisayar destekli sistemler ile bu tarz hataların önüne geçilmiş oldu. Bu sayede standart bir beton üretimi gerçekleştirebiliyoruz. Hangi malzemeden ne kadar eklenmesi gerektiğini ve hangi beton reçetesi ile hangi sonucun alınacağını kestirebiliyoruz.
Güncel grobeton ve beton fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz: Güncel grobeton ve beton fiyatları

Hazır Betonun Avantajları Nelerdir?

Hazır Betonun Avantajları Nelerdir?

Hazır betonun, elle hazırlanan betona göre birtakım avantajları vardır. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
  • Kaliteli beton üretimine olanak tanır.
  • Standartlara uygun beton üretimine olanak tanır.
  • İşçilikten tasarruf sağlar.
  • Hızlı çalışma imkanı sağlar.
  • Pratiktir.
  • Pompa ile erişilmesi güç yerlere beton eriştirme imkanı olur.
  • Kontrol altında üretilir.
  • Taşınması ve yerleştirilmesi kolaydır.
  • Çevre kirliliği azalır.
  • Homojen yapı elde edilir.

Beton Sınıfları Nelerdir? C25, C30 Beton Ne Demektir?

hazır beton dayanım sınıfları
Hazır beton nedir?
C25/30 beton, bir santimetre karesi 250 kg yük taşıyabilen beton demektir. C30/37 beton ise bir santimetre karesi 300 kg yük taşıyabilen beton demektir.

C25/30 yazılmasının sebebi; silindir numune basınç dayanımı 25 MPa, küp numune basınç dayanımı 30 MPa olmasından ileri gelir. Aynı şekilde C30/37 betondaki 30 değeri silindir numuneyi, 37 değeri de küp numuneyi temsil eder.

TBDY 2018 ile birlikte betonarme binalardaki en düşük beton sınıfı C25 olabilir. Oysa TDY 2007 yönetmeliğinde ise C20 betonu da binalarda kullanılabiliyordu. Benim tavsiyem ise en az C30/37 betonunun kullanılması yönünde. Bu yazı da ilginizi çekebilir: Hazır Beton Siparişi Nasıl Verilir?
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın