Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi (Kirlilik Deneyi)

Gün gün inşaat yazı dizisinin onuncu bölümü olan "Metilen mavisi testi" yazısında; beton dökmeden önce beton santralinde yapılan agrega kirlilik testini anlatacağım...
Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi (Kirlilik Deneyi)
Gün gün inşaat yazı dizisinin onuncu bölümü olan "Metilen mavisi testi" yazısında; beton dökmeden önce beton santralinde yapılan agrega kirlilik testini anlatacağım.

Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi (Kirlilik Deneyi)

Anlaşmalı beton santralinden verim alamıyor olmamız, slump değerlerinin sürekli olarak değişkenlik göstermesi ve beton üretiminde kullandıkları agregada metilen değerlerinin yüksek çıkması; bizi farklı beton santralleri arayışına yönlendirmişti. Bir önceki yazımda bahsetmiş olduğum betonda kuş gözü problemi de aldığımız bu kararda etkili olmuştu.

Anlaştığımız yeni beton firması ile dökeceğimiz betonun sabahında santralden bize telefon geldi. Taş ocağından gelen malzemenin rengi kırmızıya çalıyordu ve demir oksitten kaynaklandığını ilettiler. Tabi bu durumun bizi nasıl etkileyeceğini bilemezdik. Bu agrega ile ilgili kimyasal testlerin yapılması gerekiyordu. Beton firması testlerin yapıldığını ve bir sorun olmadığını, ancak beton atıldıktan sonra klasik beton renginden ziyade bir tık daha farklı bir renk görebileceğimizi söyledi.

Bu durum karşısında beton santrali ile yapı denetim firması ile ve laboratuvar ile bir dizi telefon trafiğinden sonra beton döküm saatini birkaç saat erteledik. Niyetimiz bu süre içerisinde kırmızı renkli malzemenin diğer beton üretimlerinde tüketilmesi ve bize alışageldiğimiz renkte malzeme ile üretilmiş beton getirilmesiydi.

Beklediğimiz gibi de oldu; beton saati geldiğinde kırmızı malzeme neredeyse tüketilmiş vaziyetteydi. Yine de santrale kadar gitmişken metilen mavisi deneyi yapılmasını talep ettik.
Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi

Metilen mavisi deneyi nedir?

Metilen mavisi deneyi, 2 mm'lik elekten geçen malzemenin kil oranının belirlenmesi amacıyla yapılan bir deneydir. Kısacası; agregadaki kirlilik oranını tespit etmeye yarayan hızlı, ucuz ve etkili bir testtir. Kil tarafından absorbe edilemeyen boya; deney kağıdında hale şeklinde iz bırakır. Bu da kirlilik oranının tespit edilmesi sağlar.
Deneyde kullandığımız agrega 230 gram geldi ve deneyimizi bu ağırlığa göre ilerlettik. Çözeltinin 5 dk karıştırılmasının ardından ilk metilen boyamızı (5 ml) ilave ettik ve 1 dakika daha karıştırdık. Ardından da hale şeklinin oluşması için ilk damlamızı deney kağıdımıza damlattık.

Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi

Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi

Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi

Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi
Üstteki fotoğrafta göreceğiniz üzere, ilk damlamızı damlattık ancak; hale şekli oluşmadı. Bu da 5 ml'nin yeterli olmadığını, içerikteki kilin daha fazla boyayı tutabileceğini anlamamızı sağladı.
Gün Gün İnşaat: Metilen Mavisi Testi
Yine aynı şekilde 10 ml boya ile yaptığımız deneyden de istediğimiz sonucu alamadık. Ancak son olarak 15 ml boya ile yaptığımız deney sonuç verdi ve damlattığımız boyanın etrafında güne açan çiçekler gibi hâlemizi gördük. Bunun anlamı (15 ml / 230 gram x 10) = 0,65 kirlilik oranının olduğuydu. Bu oran; standartlara göre kabul edilebilir bir düzeydi.

Betonumuzu döktük, slump değerinin dengeli gelmesi için santral ekstra bir çaba harcamış olmalı ki hiç sorun yaşamadık. Tabi santralin şantiyeme sadece 10 dakikalık mesafede olması ve bu nedenle de santralden çıktığı gibi şantiyeme ulaşması, slump'ın düşmemesi konusundaki en büyük avantajlarımdan biriydi. Daha önce çalıştığım hazır beton firması şantiyeme ancak 30 dakikada ulaşabiliyordu.

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın