Yeni Binada Neden Çatlak Olur? Panik Yapmayın!

Bu çatlaklar; boyada, sıvada, betonda veya tuğla duvarda görülebilir. Hatta yeni yapılmış binalarda daha çok çatlak görülebilir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Bu yazımda "Yeni binada neden çatlak olur?" sorusunun cevabını ele alacağım.
Yeni Binada Neden Çatlak Olur
Yeni binada daire satın aldınız ve evinize taşındınız. Ancak bir süre sonra duvarlarda çatlaklar oluşmaya başladı. Evinizin duvarlarında oluşan bu çatlaklar çok rahatsız edici görünebilir. Fakat bu çatlaklar; rahatsız edici görünmesinin yanı sıra, tehlikeli durumların sinyallerini de veriyor olabilir. Bu çatlaklar; boyada, sıvada, betonda veya tuğla duvarda görülebilir. Hatta yeni yapılmış binalarda daha çok çatlak görülebilir. 

Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Bu yazımda "Yeni binada neden çatlak olur?" sorusunun cevabını ele alacağım. Ayrıca duvarlardaki dikey çatlaklar, evin duvarının çatlaması, bina oturmasından kaynaklı çatlaklar, kolon çatlağı nasıl anlaşılır soruları yine bu yazımda yanıt bulacak.

Aradığınız soruların yanıtını bu yazıda bulacaksınız. Ancak evinizdeki çatlaklarla ilgili diğer okurlarımın yaşadığı problemleri görüp, içinde bulunduğunuz durumu değerlendirmek için yapılarda oluşan çatlaklar hakkında sık sorulan sorular sayfasını ziyaret etmelisiniz. Ayrıca sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden de yorumlarınızı gönderebilirsiniz.

Yeni Binada Çatlak Nedenleri

Sıcaklık ve nemin dalgalanmasına bağlı olarak yapı malzemelerinin genleşme, büzüşme gibi hareketleri duvarlarda çatlaklar oluşturur. Bu tarz çatlaklar yapının güvenliği için problem oluşturmaz. Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir. Yeni inşa edilmiş bir evin 1 yıl içerisinde ortalama olarak kaybettiği su miktarı 4.000 litredir. Yeni binada neden çatlak olur sorusunun cevabını yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz sanırım.

İnşaatlarda neden derz bırakmaya ihtiyaç duyduğumuzu hiç merak ettiniz mi? Sıcaklık farkları; malzemelerin genleşmesine ve büzüşmesine neden olur. Örneğin fayanslar arasında derz bırakmamış olsaydık, fayanslar genleşme ve büzüşme yaparken beklenmeyen çatlakların oluşmasına neden olacaktık. Bu derzler, sıcaklık ve nem dalgalanmalarında oluşan gerilmelerin boşaltılması için kusursuz alanlardır.

pencere kenarında çatlaklar
Ayrıca çatlakların çoğunluğunun kapı ve pencere kenarlarından kaynaklandığına dikkat edin! Çünkü bu geniş boşluklar, duvarlarda oluşan gerilmeleri boşaltmak için mükemmel deşarj alanlarıdır. Ayrıca kapı ve pencereleri açıp kapatırken yaşanan o küçük hareketler de bu çatlaklara sebep olur.

Yeni Binada Oturma Nedeniyle Çatlak Oluşması

Her katı 300 m² olan beş katlı bir bina hayal edin. Bu binanın ağırlığı kaç ton olabilir? Ben söyleyeyim. Yaklaşık 2.500 ton! Binanın yapılacağı zemine, 2.500 tonluk bir yük getirecek şekilde bina inşa ettiniz. Sizce zeminin buna tepki vermemesi mümkün mü? Zeminde bir miktar sıkışma ve oturma görüleceği aşikar. Evimizde çatlaklar oluşmasının nedeni bu mu?

Temeldeki en ufak oturma, yapının bütününe yansıyacaktır. Aşağıdaki videoyu izleyerek, en güvenilir temel tipi olan "radye temel" hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Eğer zemin dediğimiz yapı kusursuz bir yapı olsaydı ve her bölgesi eşit derecede oturma yapsaydı, o zaman belki de bu çatlaklarla karşılaşmazdık. Ancak zeminde oluşacak en ufak bir farklı oturma, binanın bütününe yansıyacağından, dairelerin içinde çatlaklar görmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda zeminin analizi çok önemli. Aşağıdaki video, zeminin güçlendirilmesini anlatan oldukça kısa bir video.
Ayrıca, temelin altındaki zeminin, don derinliğinin altında kalacak şekilde yapının inşa edilmesini isteriz. Bu sayede don seviyesindeki çözülme ve donmalarda yaşanacak genleşme ve büzülmelerin binaya yansımasını engellemek isteriz. Eğer burada yapılan bir proje hatası ya da imalat hatası olursa yine dairelerin içlerinde çatlaklar görebiliriz.

Özetle yeni yapılarda; yapının zemine ve koşullara alışması biraz zaman alır. Bu süreçte de yaşanacak birkaç çatlak ne yazık ki kaçınılmaz olabilir. Zaten müteahhit firmanın çatlakları onarım için bir yıl geçmesini beklemesinin başlıca sebebi de budur. Binanın hareketlerinin çoğunu tamamlamasını beklerler. Peki bu çatlakların tehlikeli olup olmadığını nasıl ayırt ederiz?
sıva çatlağı
Eğer kolon, kiriş, perde gibi elemanların haricindeki bölümlerde, yani duvarlarda; çatlaklar saç kalınlığını geçmiyorsa bu çatlak yüksek ihtimalle önemsizdir. Ancak saç kalınlığını geçiyorsa, bu incelenmesi gereken çatlak sınıfına girer ve incelenmesi gerekir. Peki binanızın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Duvarlardaki Dikey, Yatay ve Eğik Çatlaklar

Yeni binada, duvarlarda oluşan dikey çatlakları 1.5 mm'den inceyse, bu çatlaklar yapısal kusurları göstermez. Genleşme ve büzüşmeden kaynaklı doğal çatlaklardır. Genellikle farklı malzemelerin birleşim bölgelerinde görülürler.

duvarlarda eğik çatlaklar
Duvarlarda oluşan yatay ve eğik çatlaklar ise dikey çatlaklara göre daha tehlikeli olabilir. Temeldeki büyük kaymalar, drenaj problemleri, zemin kat tuğlalarının altındaki subasman perdelerinin imal edilmemiş olması gibi nedenlerden kaynaklanabilirler. 

Ancak asıl tehlike, taşıyıcı sistem çatlaklarının görülmesiyle başlar. Eğer evinizdeki kolon, kiriş, perde kolon gibi elemanlarda veya tavanlarda çatlak görüyorsanız, bu çatlaklar mutlaka incelenmelidir. Bana kolon çatlakları hakkında danışan okurlarıma genellikle, kolonun üzerindeki sıvayı kazımaları gerektiğini söylüyorum. Sıvayı kazıyıp beton elemana ulaştıklarında, yani asıl kolona ulaştıklarında çatlağın hala var olup olmadığına bakıyoruz. 

Eğer çatlak betonarme kolonda yoksa, bu demek oluyor ki sadece sıva çatlağı ile karşı karşıyayız. Ancak çatlak betonarme elemanda var ise, binanın acilen uzman mühendisler tarafından denetlenmesi gerektiğine kanaat getiriyoruz.
kolon çatlağı nasıl anlaşılır

kolon çatlağı nasıl anlaşılır

Zemin Katlarda Oluşan Çatlaklar

Okurlarımdan evlerinde karşılaştıkları çatlaklarla ilgili her gün mail alıyorum. İncelediğim yapılarda karşılaştığım çatlakların büyük çoğunluğu zemin katlarda, daha doğrusu, temelin üstündeki ilk katlarda gerçekleşiyor. Ve bunun nedenini tespit etmek bir inşaat mühendisi için çok kolay. Bu yazıda zemin katlarda oluşan çatlaklar ne ifade eder sorusunu özetlemeye çalışacağım ancak bu konuyu detaylı bir şekilde okumak isterseniz sizi buraya alalım: Zemin katlarda oluşan çatlaklar ne ifade eder?

Hatalar silsilesi projeyi hazırlayan inşaat mühendisi ile başlıyor. Temelin altını, don derinliği seviyesinin altına kadar indirmek zorunda kalan proje mühendisi, mecburen giriş katı seviyesini subasman perdeleriyle yükseltiyor. Buraya kadar herhangi bir sorun yok. Ancak unuttuğu durum şu ki; subasman perdeleriyle çevresini yükselttiği yapının, içi tamamen doldurulacak. Dolayısıyla, zemin kattaki duvarın kaderi, doğrudan dolgunun çöküp çökmemesine bağlı oluyor. Peki doğrusu nedir?

Doğrusu; binanın çevresi için projelendirilen subasman perdelerinin, binanın içinde de, tuğla yükü gelecek yerlerde imal edilmesi, buna göre projelendirilmesi olacaktır.

Hatalar silsilesi, bu projeyi kontrol eden denetim görevlisi ile devam ediyor. Onun gözünden kaçan durum şantiyedeki mühendisin gözünden kaçıyor. Yapı denetimin gözünden kaçıyor. E müteahhitin zaten canına minnet. Sonra satılık daire ilanını görüp, zemin kattaki bu daireyi satın alan vatandaş yıllarca sorun yaşıyor.

Bu hatalar silsilesinin bir başka ağı ise şu şekilde; projelendirilmede ve imalatta sorun çıkmıyor. Ancak daireyi satın alan kişinin isteğine göre, projede olmayan bir yere tuğla duvar örülüyor. Ama bu yeni tuğla duvarın altında subasman perdesi olmadığından bu bölge; dolguda oluşan çökmelerden, doğrudan doğruya nasibini alıyor ve ne yazık ki kat maliği bir sürü tadilat ile uğraşıyor.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

144 yorum

  1. 03 Mart, 2020 20:37
    Verdiğiniz önemli bilgiler icin çok teşekkür ederim yeni bir bina ne kadar da oturur saygılar
    1. 04 Mart, 2020 10:38
      Merhaba, bu konuda net bir cevap vermek çoğu zaman pek mümkün olmuyor. Ancak yapınızın bulunduğu zemin hakkında net bilgi sahibiyseniz, sizi az çok yönlendirebilirim.

      Zeminlerde iki tip oturma türü vardır. Biri ani oturma, diğer ise konsolidasyon oturması. Ani oturma, iri taneli zeminlerde gözlemlenir. Bina yapılırken, inşaat aşamasındayken bu ani oturmanın çoğu gerçekleşir. Apartman sakinleri binaya taşındıktan sonra bu ani oturma etkileriyle çok fazla karşı karşıya gelmez.

      Diğer bir oturma tipi ise konsolidasyon oturması. Bu nispeten daha tehlikeli. Çünkü kil, silt gibi ince taneli zeminlerde görülen bu oturma tipinin yıllarca sürmesi ihtimali var. Bu, inşaat süreci tamamlanıp apartman sakinleri evlerine taşındıktan sonra da oturmanın devam edeceği anlamına gelebilir. Pisa kulesi bunun güzel örneklerinden.

      Tabi yönetmeliklerimiz oluşabilecek temel oturmalarını öngörmüş ve bu oturmaları zemin tipine göre ve temel tipine göre belli limitlerle sınırlandırmıştır. Yine de zaman zaman bu oturmalar beklenenden fazla olmaktadır.
  2. 20 Mayıs, 2020 01:58
    Tskler
    1. 20 Mayıs, 2020 02:10
      Rica ederim...
  3. 20 Mayıs, 2020 02:02
    Emirhan bey inşaat sektörundeyim,bu çatlakları 1 yıl geçmesine rağmen tedaliat onarım yaptık halen geçmedi yine oluştu, her odada ve özelikle en üst katlarda daha çoğunlukta oluşuyor
    1. 20 Mayıs, 2020 02:10
      Merhaba, çatlaklar tam olarak nerede? Taşıyıcı elemanlarda mı yoksa üst katmanlarda mı? Sıvayı kazıyıp bakabilir misiniz? Benimle İletişim bölümünden de irtibat kurabilirsiniz.
  4. 20 Mayıs, 2020 02:46
    Duvarlarda var, kolon ve kirislerde herhangi bir çatlama yok, duvarları ordugumuzde kama çok sık kullandık, yetmedi duvarlarda kalmaya ekstra olarak köpük kullandık kirislerin altında duvarlarda çatlama oluyor,
    1. 20 Mayıs, 2020 16:07
      İletişim bölümünden yazmışsınız. Sizinle irtibata geçtim.
  5. 27 Mayıs, 2020 23:09
    eve yarın taşınacağız ev yeni yapıldı ve pek çok duvarında ince ama çok uzun boya çatlağı olduğunu düşündüğüm çatlaklar var bazılarını yapan usta düzeltti ama her geçen gün başka duvarlarda aynı türden çatlaklar oluşuyor ne yapmalıyız
    1. 27 Mayıs, 2020 23:23
      Merhaba, üstte anlattığım sebeplerle birtakım çatlaklarla karşılaşmanız doğal. Ancak önemli olan bu çatlakların tehlikeli olup olmadığı. Aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederim:
      Evimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?,
      Taşıyıcı sistem çatlakları,
      Yeni binada neden çatlak olur?
  6. 01 Haziran, 2020 13:11
    İki yıllık bir binanın son katını (14.kat) satın aldık alırken bir kaç yerde düz inen çatlaklar vardı müteahhit bunun normal olduğunu apartmanın oturduğunu söyledi ve buraları kapattılar.ancak taşındıktan sonra bu kapatılan yerler yeniden çatladı.bunlarin dışında bir çok yerde yeni çatlaklar çıktı bazıları merdiven şeklinde ilerliyor özellikle Elazığ depreminden sonra arttı. Olduğumuz şehir adana yani çok az sallanmamiza rağmen catlaklardaki bu artış beni endişelendiriyor.kolonlarin nerde olduğu da anlaşılmıyor bu durum normal mi ya da ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim
    1. 06 Haziran, 2020 23:45
      Merhaba, emirhanaydin2011@gmail.com adresine çatlakların fotoğraflarını gönderirseniz inceleyip geri dönüş yaparım.
    2. 28 Ağustos, 2020 21:36
      Bizde de ayni problem var sorun nedir acaba? Önemli birsey mi?
  7. 03 Haziran, 2020 05:49
    Emirhan Bey iyi gunler.Samsunda yasiyoruz ev alacağız baktığımız bina iki yıllık. Bazı odaların tavalarinda ince çatlaklar oluşmuş ve tavan boyası kabarmış. Ayrıca aynı odada tavandan zemine kadar duvarda dik catlak var. O odanın hemen arkasindaki odada da kolon bitiş yerinden zemine kadar dik çatlak var. Sizce önemli bir durum mu . Evi almalimiyiz.
    1. 06 Haziran, 2020 23:45
      Merhaba, emirhanaydin2011@gmail.com adresine çatlakların fotoğraflarını gönderirseniz inceleyip geri dönüş yaparım.
  8. 06 Haziran, 2020 23:40
    Merhabalar, 11 katlı binanın muhtelif katlatında özellikle büyük ebatlı camlarda çatlamalar oluyor, hiç cam çatlağından bahseden olmamış acaba bu normal mi, yoksa sorun teşkil eder mi? Saygılar.
    1. Ahmet
      Bu yorum yazar tarafından silindi.
    2. 07 Haziran, 2020 00:03
      Merhaba, bunun pek çok sebebi olabilir? Her katta mı kırıldı? Camların ölçüleri ve büyüklükleri nasıl? Bana fotoğraf gönderebilir misiniz? emirhanaydin2011@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

  9. 06 Haziran, 2020 23:47
    Genelde bina sakinleri tarafından boşluk verilmeksizin hatalı montaj yapılan camların, küçük zemin oturmalarına verdiği tepki yorumu yapılıyor ama, işin aslı uzman gözüyle nedir? Teşekkürler
    1. 07 Haziran, 2020 00:03
      Merhaba, bunun pek çok sebebi olabilir? Her katta mı kırıldı. Camların ölçüleri ve büyüklükleri nasıl? Bana fotoğraf gönderebilir misiniz? emirhanaydin2011@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.
  10. 19 Haziran, 2020 20:40
    Hocam sitede 8. katta oturuyorum bina 11katlı deprem olduğunda üst katların alt katlara göre fazla sallanması normal mi hep böyle midir? Bina yaklaşık 25 yıllık.Depreme dayanıklı mı değil mi bilmiyorum.Binada hangi beton kullanıldığı kolonlarda kirişlerde ne kadar demir kullanıldığı falan bunun bilgisini belediyeden alabilir miyim ya da nereden bulabilirim.Teşekkürler.
    1. 19 Haziran, 2020 22:47
      Merhaba, evet bu normal bir durumdur. Binanın projelerini belediye arşivinden alabilirsiniz. Depreme dayanıklılık konusunda şüpheleriniz varsa binanızı test ettirmenizi öneririm.
  11. 23 Haziran, 2020 23:03
    Emirhan Bey merhaba, Almanyada yasiyoruz ve mustakil bir ev alma asamasindayiz. Evde bir cok catlak var. Emlakci daha onceki ev sahibinin sizinde yazinizda belirttiginiz gibi projede olmayan sekilde bazi duvarlari kirdigini ve duvar ordugunu catlaklarin ondan kaynakli oldugunu soyluyor. Catlaklar oldukca buyuk. Projede olmayan tugla orme evin statik yapisina ciddi bir zarar vermis olabilir mi? Ayni zamanda evin zemininde subasman perdelerinde de problem oldugu ve kontrol edilmesi gerektigini soyluyor. Toplamda 70K € masraf olacagini evin fiyatinin bu sebeple dusuk oldugunu soyluyor. Masraf yuksek olsada evi cok begendigimiz icin eger bu problemler gercekten cozulebilecek seylerse ilerlemek istiyoruz. Sizinde degerli goruslerinizi almak isterim. Tesekkurler
    1. 24 Haziran, 2020 00:43
      Merhabalar, öncelikle eski ev sahibi duvarları vs yıkarken kolonlara zarar vermiş mi? Eğer kolonlara zarar vermemişse; eziyetli bir süreç olur ama aksaklıklar giderilebilir. Eve taşınmadan önce tüm problemler giderilmelidir. "Sonradan yaparız" derseniz pişman olursunuz. Emlakçının dediğine bakmadan bir kaç müteahhit veya taşeron götürüp işin kaça mal olacağını net bir şekilde tespit etmelisiniz. Çatlakların fotoğraflarını emirhanaydin2011@gmail.com adresine gönderirseniz çatlaklarla ilgili de yorum yapabilirim.
  12. 28 Haziran, 2020 12:42
    İyi günler evin bir odasinda zemin kısmında bir duvardan diğer duvara kadar çatlak var nedeni ne olabilir bina 23 yıllık.
    1. 28 Haziran, 2020 18:10
      Merhaba, aşağıdaki linkte yer alan bilgilerle birlikte iletişim bölümünden benimle irtibata geçebilirsiniz.
      https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  13. 20 Temmuz, 2020 01:34
    Merhaba evimiz neredeyse 25 30 senelik ve 1. Katta oturuyoruz yattığım oda da ki taşıyıcı kolon da büyük bir şişme meydana geldi neredeyse yerden 50 cm yukarıda diyebilirim ve içi de boş sürekli dökülme sesleri geliyor ve evimizin çogu yerinde sıva çatlakları var acaba nedir suana kadar 1 kolon da böyle bir hareketlenme oldu olurken ruhum bile duymadı çok büyük bir sorun mu acaba
    1. 20 Temmuz, 2020 16:26
      Duyduğum en enteresan vakalardan biri. Kolonun genişleyen bölgelerinden jel sızıntısı oldu mu? Lütfen iletişim bölümünden bana kolonun fotoğraflarını mail yoluyla gönderin.
  14. 28 Temmuz, 2020 14:10
    Merhaba Emirhan Bey,
    öncelikle herkese gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.8 ay önce bir ev satın aldım, eveev 0, taşma yok, ilk kat ve son kat aynı metrekare. Fakat salonumun zemini çok sallanıyordu, tabi ben taşındıktan sonra farkettim. hafif zıplamayla, konsoldaki tabaklardan ses geliyordu, müteahhitle kavga ettim, parkeleri söküp sıvı hızlı kuruyan çimento döktüler, sarsıntı biraz azaldı(en azından tabak sesi gelmiyor). daha sonra küçük odanın duvarında da ince yatay çatlaklar oluşmaya başladı, kapı kenarında. Gerçekten psikolojim bozuldu, o kadar para verip, borca girip, içime sinmeyen, sinemeyen bir evde oturuyorum şuan. Bu iki konuya yorumunuz olur mu, istanbul tuzlada oturuyorum, deprem olmasın diye dua ediyorum.
    1. 03 Ağustos, 2020 03:08
      Merhaba, döşeme kalınlığı nispeten az olabilir veya döşeme açıklığı nispeten fazla olabilir. Yeni binaysa endişeleneceğiniz bir durum olacağını düşünmüyorum. Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Yeni binada neden çatlak olur?
  15. 27 Ağustos, 2020 21:03
    Hocam merhabalar, ben yurtdışında yaşıyorum bir ev alacağım, bina 2 yıllık olmasına rağmen zemin katında duvarlarda 5-6 noktada çatlaklar var. Bunun nedeni ne olabilir, ya da size bir fotoğrafını atabilme imkanım var mıdır yorum için?
    1. 28 Ağustos, 2020 13:26
      Merhaba, mail kutumda astronomik rakamda talep olduğundan maillere vakit ayıramıyorum. Ancak bu sayfaya göz atabilirsiniz: Sık sorulan sorular
  16. 30 Ağustos, 2020 14:03
    Slm abi benmde ewm 4 5 yılık üçüncü katı yeni boyatim siwaydi smdi bir sene olmadı pencerenin kenarları çatlamış yatay şekilde ama cok buyuk çatlak deil ama gözle görülebilir büyüklükte sikinti acaba teskeurler
    1. 31 Ağustos, 2020 17:48
      Merhaba, üstteki makaleyi ve bu makaleyi okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  17. 10 Eylül, 2020 16:37
    Mrh evime yeni taşındım. Evi yeni yaptık daha fakat boyadan sonra sıvada çatlaklar oluştu her odada var genelde pencere ve kapı üstünde ne yapabiliriz.
    1. 11 Eylül, 2020 13:40
      Merhaba, bu sayfayı da ziyaret edebilirsiniz: Sık sorulan sorular
  18. 12 Eylül, 2020 09:22
    İki katlı bahçe içi müstakil ev, 12 yıllık, 7 yıldır bende, yılın 5-6 ayı kalıyorum
    Son 3-4 yıldır binaya giriş için eklenen merdivenlerde binadan ayrılma, evin çevresindeki bahçe ile arasındaki betonda çatlaklar ve yükselti farkları ve kapı-pencerelerde kapanma problemleri çıktı
    Kime göstersem oturuyor normal dediler
    Hatta başka bir sorun için gelen iki farklı sigorta ekspertizi de öyle dedi ama tatmin olamadım
    Oturmaya ne zaman biter nereye kadar gider
    Değilse ne yapmam lazım
    1. 12 Eylül, 2020 14:18
      Merhaba, zemin kil zemin ise oturma yıllarca da devam edebilir. Bölgenizde bulunan bir inşaat mühendisinden yerine gelip bakmasını talep etmenizi öneririm. Gerekli görürse zemin etüdü alıp zeminin yapısını da inceletebilirsiniz.
  19. 08 Ekim, 2020 09:47
    Merhaaba evim 3 yıllık evinin misafir odasının ust asma tavan altıyla yatay kucuk çatlama kabarma dökülme oldu bu çatlama uzadı gun geçtikçe odanın yanıyla tuvalet var ordan olsa alt tarafta olur ust bölgede çatlama o zaman ust komşunun yan komşusundan olabilirmi duvarı soyunca içindeki alçı ufaladkca dökülüyor alçıdayım sonra boya yaptik bakalim ne olacak sizce nedendir?
    1. 09 Ekim, 2020 11:28
      Merhaba, tesisatı kontrol ettirmenizde fayda var. Binada başka bir yerlerde çatlak varsa bu sayfayı da incelemelisiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  20. Figen Eğin
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
  21. 15 Ekim, 2020 11:17
    Merhaba, yeni aldığımız evin iç duvarında, yatay bir çatlak var. Bina 3 yıllık. Çatlak duvarın hem önünden hem arkasından yani her iki odadan da görünüyor. Tehlikeli bir durum mudur acaba?
    1. 15 Ekim, 2020 23:12
      Lütfen bu yazıya göz atın: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  22. 23 Ekim, 2020 00:09
    Merhaba,
    2003 yılında yapılmış 10 katlı bir binanın en üst katındayız. Dairemizin hemen her odasında dikey duvar çatlağı var. Bunların kalınlığı 1mm den fazla değil. Bu çatlaklar sıva çatlağı değil diye düşünüyorum çünkü duvarın her iki yüzünde de aynı yerde çatlak var. Çatlaklar genelde kolon ile duvarın birleşiminde bulunuyor (duvar kolondan ayrılıyor gibi). Kolonların kendisinde çatlama göremedim ancak tavanlarımızda da çatlamalar var. Ayrıca geceleri tavan ve duvarlardan "çıt" "çat" gibi sesler geliyor. En kısa zamanda apartman sakinlerini ikna edebilirsem denetim yaptıracağım ancak sizin de bir fikrinizi almak isterim.
    1. 23 Ekim, 2020 00:19
      Ekleme: Bir odada merdiven şeklinde kalınlığı 1mm kadar çatlak bulunmakta.
  23. 02 Kasım, 2020 11:39
    Merhabalar,
    Adanadan oturuyorum babamdan kalma 4 katlı bir evin 3.katı ço eski bir yapıya sahip. odalarımızda zeminde duvarlarda çok kalın olmasada her oda da çatlaklar mevcut..3. kat yani benim evimin kapından çıktıktan sonraki merdiven boşluğu çökecekmiş gibi dırıyor. alt tarafı 2-3 sene önce 2 demir blokla desteklenmiş ama şimdiki hali bolğu tutan yerlerin yanından koca çatlaklar var..bununla lakalı yıkım kararı mı almak gerekli..yada sadece bir usta bulup merdivenin o çatlak kısmı onarılabilir mi
    1. 03 Kasım, 2020 18:31
      Usta ile olacak iş değil lütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
  24. 05 Kasım, 2020 19:22
    Emirhan bey merhabalar,üç ay önce Kocaeli Başiskele de bir dublex daire satın aldık.Geçen hafta evin üst katındaki odalarda ve girişte uzunca yatay çatlaklar meydana geldi.Çatlak ilk önce bir odanın duvarındaydı. Sonra üst katın tüm odaların duvarlarında kılcal şekilde uzunca çatlaklar oluştu. Daireyi satın almadan önce binanın dış cephesinin bir duvarında da yatay şeklinde bir çatlak vardı.Müttahit izolasyon da bir poşet malzemenin bozuk çktığını çatlağın o yüzden oluştuğunu söylemişti.O zaman çok önemsememiştik .Ama şimdi tüm odalarda çatlak oluşunca çok endişelendik.Müttahit kara sıva yapmadıklarını alçı sıva yaptığını ve çatlakların alçı sıvanın kurumasından kaynaklandığı ve tadilat yapacağını söyledi.Ama çok endişeliyiz.Yazınızda yatay çatlakların daha ciddiye alınması gerektiğini yazmışsınız.Ne yapmalıız ?Açıkçası Mütahit in söylemlerine güvenmiyoruz.Lütfen! yardımcı olursanız sevinirim
    1. 06 Kasım, 2020 22:01
      Lütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
  25. 05 Kasım, 2020 19:36
    Bu arada bina 2017 yapımı henüz üç yasında
  26. 05 Kasım, 2020 20:18
    Emirhan Bey merhaba.1991 yılında yapılan 6 katlı bir binanın en üst katında oturuyoruz.Evimizin içinde,apartmanimizin içinde en ufak bir çatlak yok.Fakat Bodrum'a indigimizde bazı çatlaklar gördük.Bunlar ne anlama geliyor,bilgilendirirseniz çok seviniriz
    1. 06 Kasım, 2020 22:02
      Bu yazıyı okuyun lütfen: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  27. 05 Kasım, 2020 20:19
    Fotograflar mevcut nasıl gönderrbilirim size
    1. 09 Kasım, 2020 01:50
      Karşılaştığınız çatlak tipini bu yazıda bulabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  28. 05 Aralık, 2020 22:23
    Merhaba Emirhan bey. İstanbulda Kağıthane ilçesinde yeni bir binaya tasinacagim. Bina 2 yıllık bina fakat İskani yeni çıkmış iki ay kadar önce. Evin kolonunda 45 derecelik açıyla yukarı doğru bir çatlak gördüm. Sordum sıva çatlağı dediler. Yeni bina olunca çok onemsemedim söylenene güvendim fakat şimdi aklıma takılıyor. Henüz taşınmadik. Sizce durum ne olabilir İskanin bu kadar geç alınmış olması da
    normall mi
    1. 05 Aralık, 2020 23:55
      Merhaba, lütfen bu yazıyı inceleyiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  29. 09 Ocak, 2021 17:28
    Merhaba giriş katta oturuyorum 1 tane kolonun alt ve üst kısmına vurduğum zaman boş tık tık diye ses gelmektedir orta kısımda o şekilde birşey yok. Kolonun bir kısmı fayans ve fayans kırıkları oluştu neyi işaret Bilgi verir misiniz
    1. 11 Ocak, 2021 20:31
      Acaba kolon sandığınız şey tesisat bacası olabilir mi? Bana kalırsa doğrudan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yerinde tespit yapılması için başvuruda bulunun.
  30. 15 Ocak, 2021 23:47
    Merhaba Emirhan bey biz yeni ev aldık ev sıfır 3 yıllık bina ama balkon duvarında gözle görülür bir şekilde çatlaklar var karşı dairenin balkonyyla duvar bağlantılı olduğu için onlarınki de çatlak evin her odasında hemen hemen çatlaklar mevcut bunun nedeni nedir neden çatlak olusur
    1. 16 Ocak, 2021 13:54
      Merhaba, lütfen bu yazıları okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html ve
      https://www.emirhanaydin.com.tr/2019/08/evimde-catlaklar-var-ne-yapmaliyim.html
  31. 24 Mart, 2021 23:29
    Emirhan Bey merhaba bizim Bina Hem açık Garaj Hemde Kapali Garaj Var Acik Garaj L şeklide Yani Binanin Girişi açık Garajin Oldugu Yerdir beton atılmış lakin Betonlar Oturduğu için binanin köşelerinden Ayrilma Yapiyor Suan Bina 4 senelik Sizce bunlar normal mi Yoksa konsolidasyon çökmesimi acaba Dairede ve binada çatlak gözükmüyor suan Süpürgelik tarzi Birsey yapıp kapattı Suan Su Girmiyor Sizce 4 betonun binadan ayrilmasi normal mi
    1. 26 Mart, 2021 15:33
      Merhaba, konuyu tam anlayamadım. Tretuvar betonunun bina ile olan birleşim yerinde ayrılma mı var? Lütfen noktalama işaretleri kullanarak tane tane anlatınız.
  32. Ünal demir
    Bu yorum yazar tarafından silindi.
  33. 29 Nisan, 2021 21:41
    Kolay gelsin Emirhan bey köye 2 katlı ev yaptırdık geçen aralıkta kaba inşaatı bitti bu günlerde de sıva işini tamamladık ama tabana şap atarken üst katta tabana yakın yerde karşılıklı 2 duvardan 2 şer metre uzunluğunda yere paralel çatlaklar vardı 2mm kadar orayı sıva ile kapattık ama şimdi de bi arka duvarda bu sefer tavana yakınyerde aynı çatlaklar var kolon ve kirişlerde bi sıkıntı yok bu durum beni çok düşundürüyo ne yapabiliriz
    1. 29 Nisan, 2021 22:23
      Merhaba, ruhsatlı ve projeli bir iş mi? Projesine uygun bir şekilde inşa ettiniz mi? Isı yalıtımı iyi olsun diye proje dışı bir imalat olarak iki sıra tuğla örüp arasına köpük koydunuz mu? Detay verebilir misiniz?
  34. 29 Nisan, 2021 21:45
    Merhaba...iki katlı taban oturumu 90m2 bir villada 50 cm radye temel kullanıldı...projede c25 beton yeterliliğine rağmen, C30/37 beton kullanildim...fakat ampat yapılmadan yapıldi...projedede ampat yoktu ...yapı denetimdendede geçti ve binamız yapıldı...projeyi çizen mühendise sordum ampat neden yapılmadı Diye...genelde gördüğüm çoğu projede ampat var diye ,,,o bölgeden alınan toprak numunesine göre gerek görülmedi o yüzden yapılmadı dedi...korkmami gerektiren bı durum varmidir
    1. 29 Nisan, 2021 22:28
      Hayır, korkmanızı gerektiren bir durum yok. Proje müellifi gerekli bulmadığı için ampatmansız bir şekilde projenizi hazırlamıştır. Hesap sonucu gerekli görseydi daha farklı bir temel projelendirirdi. Rahat olun, az katlı ve radye temelli bir yapınız var.
  35. 23 Mayıs, 2021 02:24
    Selamın aleyküm bende size birşey danışmak istiyorum bizimde yeni aldığımız dairede tavanda ve kolunlarda şişme oluyor ve alçı dökülüyor bu neden oluyo acaba ve çözümü nedir
    1. 30 Mayıs, 2021 14:01
      Bu yazıyı okuyun lütfen: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html

      İlave olarak, yalıtımla veya tesisatla ilgili problemlerinizin olup olmadığını kontrol edin.
  36. 31 Mayıs, 2021 20:32
    Merhabalar benim oturduğum site gökdelen kule 30 katlı bir bina 6 yıllık bina ve duvarlarında büyük çatlaklar oluştu..Tehlikeli bir durum mudur acaba.
    1. 03 Haziran, 2021 12:54
      Lütfen yetkili kurumlarla iletişime geçip binanızı test ettirin.
  37. 03 Haziran, 2021 14:25
    Teşekkürler Emirhan bey
    1. 25 Haziran, 2021 16:38
      Rica ederim
  38. 01 Temmuz, 2021 00:19
    Emirhan bey merhaba, 3-4 yıllık bir sitede ev aldık, bahçe katı.duvarlarımızda çatlaklar var, projenin mühendisiyle görüştük önemli bişey değil dedi perdemeyle sıva yaptılar boyadılar, ama geçen gün salondaki kolonda bir gümbürtü koptu ve dikey 1mm yi geçen uzun uzun çatlaklar oluştu, ben çok korktum, sizden de fikir almak istiyorum teşekkür ederim
    1. 09 Temmuz, 2021 19:53
      Lütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2021/06/zemin-katlarda-yatay-catlaklar-ne-ifade.html

      Eğer yaşadığınız sorunun farklı olduğunu düşünüyorsanız lütfen yetkili kurumlarla iletişime geçiniz.
  39. 02 Temmuz, 2021 11:40
    Merhabalar 3 yıllık binada oturuyorum tavanlar üstümüze düştü duvarda parmağımın içine gireceği alçı sıva çatlagı oluştu bu konuda yardımcı olurmusunuz ne yapmalıyım
    1. 09 Temmuz, 2021 19:55
      Lütfen bu iki yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html ve https://www.emirhanaydin.com.tr/2019/08/evimde-catlaklar-var-ne-yapmaliyim.html
  40. 30 Temmuz, 2021 12:27
    Benim evin çoğu yerde duvar çatlakları görüyorum ilk zamnlar yoktu 8 ay oldu yeni yeni görmeye basladim binada 2017 yapılmış neden olabilir
  41. 10 Ağustos, 2021 15:31
    Emirhan bey merhaba,
    Evimiz yeni sıfır daire bitimi 1sene önce oldu. biz 1 aydır oturuyoruz.Daire içlerinde henelde kapı üstü ve uzun duvarların tam ortasında çatlaklar oluştu. çatlaklar 1-2mm genişliğinde duvarlar ytong ve üzeri alçı kaplı ancak file uygukaması yok. her geçen gün yeni bir kılcal çatlak gözüme çarpıyor. 3+1 evde 5 yerde var. binamız fore kazık üstüne yapıldı. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
    1. 09 Eylül, 2021 09:29
      Yeni bina olması, zeminde zemin iyileştirme yapılmış olması güven verici sebepler. Belki, çimentolu kaba sıva yapılmamış olması bu kılcal çatlakları görmenize neden oluyordur. Aklıma ilk gelen sebep bu oldu.

      Yine de çatlakları izlemeye devam edin. Sevgiler...
  42. 07 Eylül, 2021 22:49
    Merhaba kiracı olarak bir ev tuttuk .tutarken boyalar kabarmış sorulmuştu..Iyi bir boyacı çağırdık çatlak sayılmaları kazıdı sıvadı boyadı. 45 gün oldu tekrar kılcal boya çatlakları başladı sanırım yine kabaricak, ev sahibi sallamiyor. Bütün apartmanda aynı sorun varmış, bu silikonu mu denesem acil çözüm lütfen çok üzülüyorum. Yazık dünya badana parası verdim
    1. 09 Eylül, 2021 09:33
      Kabarma dediğinizde aklıma ilk olarak tesisat kaçakları veya binanın dış cepheden su alması geldi. Ama şu anda kabarma olmadan da çatlamalar görüyorsunuz anladığım kadarıyla. Kaç yıllık bina? Şu yazıya da göz atar mısınız?: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
  43. 09 Ekim, 2021 00:45
    Temelin toprak zeminle iki santim kadar bir boşluk oluşmuş ne yapabiliriz
    1. 09 Ekim, 2021 22:50
      Fotoğrafları iletişim bölümünden gönderin inceleyeyim.
  44. 09 Kasım, 2021 14:02
    Mrb 6 yıllık bina da oturuyorum yani yeni bina ama geçen gün bi anda bina yıkılacak oldu evden kaçtık daha sonra geri girdik binada çatalak oluşmuş oturma yapıyor dediler ama çatlağı biraz kazıdım tuğla eğri duruyor sebebi kötü mü
    1. 13 Kasım, 2021 17:28
      Merhaba, bina nasıl yıkılacak oldu anlamadım. Yani nasıl bir durum yaşadığınızı anlamadım. Binanızın yapı denetim firması ile veya inşaat mühendisi ile görüşmenizi tavsiye ediyorum. Bence farklı bir durum var ve incelenmesi iyi olur.
  45. 11 Aralık, 2021 20:28
    Merhaba yazlığıma geldiğimde zeminde biraz çökme olduğunu ve tavana sıfır olan mutfak dolabında da aşağı iniş farkettim . Evi ben geçen yıl aldım, ancak ev on beş yıllık. Sebep ne olabilir ve ne yapmalıyım... şimdiden çok teşekkür ederim.
  46. 05 Şubat, 2022 02:45
    Merhaba,

    Sakarya'da bilinen bir müteahhitten bir daire aldık. Sıfır daire. Bir kaç aydır oturuyoruz. Biz en üst kat olan üçüncü kattayız. İki üç günde bir, çatıdan (bize göre çatıdan) güm diye bir ses geliyor. Bir kere geliyor ses, şiddetli geliyor. Genelde gece 1-4 arası oluyor. Saç teli gibi ince birkaç çatlak var. Açıkçası korkmaya başladım. Malum deprem bölgesi de. Sizin yorumunuzu almayı çok isterim.
    1. 16 Şubat, 2022 17:37
      Merhaba, sıfır daire ise 2018 yönetmeliğine göre inşa edilmiştir. Öncelikle müteahhit firmanın inşaat mühendisiyle konuşmanızı, akabinde resmi kurumlarla iletişime geçmenizi öneriyorum.
  47. 17 Nisan, 2022 15:41
    Merhabalar Emirhan Bey, araştırma yaparken yazılarınıza rastladım. Mesajla gelenlere dönüş yaptığınızı da görünce içimi karartan problemi affınıza mağruren izah etmek istedim.

    2018 yılında sıfır alıp taşındığım dubleks dairemin üst katının birkaç noktasında kılcal çatlaklar mevcuttu. Bunların ilki güneye bakan odanın kapısının hemen üstünde, diğeri de kuzeye bakan odanın balkon kapısının üstünde idi.

    Üst katı pek kullanmadığımdan dikkatimden kaçmış olan şu hadise ile karşılaştım; bu çatlaklar zaman içerisinde büyümüş ve boya çatlağı sandığım şeyler baya tuğla çatlağına dönüşmüş. Daha kötüsü, üst kattaki tüm odaların camlarının üst tarafında tavana birleştiği noktalarda boydan boya ayrılma mevcut. (Üst katın tavanları alçıpan kaplama)

    Alt katta ise hiçbir sorun tespit edemedim. Bu bahsettiğim sorun karşı dairemde de var. kapı üstlerinde bir kaç noktada dikey çatlak ve perde takılan yerlerde duvarla alçıpanın birleştiği yerde bir miktar ayrılma. Ve iki dairenin arasında bulunan asansör…
  48. 16 Haziran, 2022 16:19
    Merhaba ben iki katlı altı depo üstü tek yayre alt oturumu 360 metre üstü 430 metre kare evi 2021 nisan ayında son tabliyeyi bitirdik 2021 aralık ayında eve taşındım kışın evde birşey his etmedik mart ayında asma alçı tavandan tıkırtı şeklinde ses duymaya başladım mayıs ay başında tavanlarda çatlakların oluştugunu görmeye başladım bu durum beni rahatsız ediyor yardımcı olursanınız sevinirim saygılar
  49. 16 Ekim, 2022 22:06
    Merhabalar yaklaşık 1 yıldır müstakil iki katlı bir ev yaptık evin hemen hemen bütün duvarlarında kılcal çatlaklar var bina oturyor felan dedi yapı denetim evin damında iki odanın üstünde de uzun çatlaklar meydana gelmiş ve o odalrın içerinde tavanın da aynı çatlaklar var ne yapabiliriz tşk.
  50. 28 Kasım, 2022 19:11
    Emirhan bey 2013 de yeni yapılan 26 daireli 4 kat üsttede teras olan binadan alt giriş kattan bir daire aldım binaya yerleştikten bir kaç sene sonra asansörlü bina artı geniş ortada merdivenler var merdiven sahanlıkları bir ana binaya birde ortadaki kirislere sabit ilk merdivenlerin sahanlıklarının bağlandıkları yerlerde çatlama oldu sonra binanın ortası geniş boşluk var kenarlarda kat kat dairelere gitmek için balkon tarzı balkon tarzı yürüyüş yolları var onların benim daire tarafında köşede çatlamalar oldu bina resmen oturdu benim dairedede bir iki köşede boyalarda çizikler oldu çok az belli belirsiz bina çok perde kolonlu mutfağın tavanında üst hasırda kılçal bir çatlak bile gördüm aradan geçti 7-8 sene burda 5.8 deprem yaşadık bina gerçekten sağlam çatlak patlak olmadı fakat bu mutfağın tavanındaki kılcal çatlak ilerlemiş kirişlere kadar gitmiş kiriştede belli belirsiz saçtan bile ince kirişin üçte birine kadar hafif iz yapmış iz diyorum çünkü çok zor görünüyor bu sıkıntı yar…
  51. 30 Kasım, 2022 00:35
    Merhabalar 2013 yapımı bir evde oturuyoruz İstanbulda. Deprem korkusundan dolayı evi incelediğimde kolon ve duvar birleşiminde boydan boya çatlak olduğunu gördüm. Aynı sorun üst kat komşumda da mevcut sebebi ne olabilir? Korkulacaka bir durum mudur?
  52. 08 Şubat, 2023 20:12
    Merhaba, 2 yıllık binada kapalı otoparkta beton boydan boya çatlamış. Müteahhite sorduğumuzda yeni binalarda çok normal olduğunu söyledi sizce boydan boya neredeyse otoparkı 2’ye bölmüş bir çatlak normal mi ?
    1. 08 Mart, 2023 18:15
      Hangi yönde çatlak? Boydan boya düşey ise dilatasyon vardır.
  53. 09 Şubat, 2023 00:24
    Emirhan bey merhaba duvarda ince çatlaklar var ama duvarin ön yuzunde olan çatlak arka yüzünde aynı yerde ayni boy aynı uzunlukta .bu şekilde sanki sıva çatlağı değilde duvar komple çatlamış gibi.Sizce böyle sıva çatlağı olabilir mi?
    1. 08 Mart, 2023 18:16
      Duvarda da çatlak vardır, diye düşündüm.
  54. 12 Şubat, 2023 10:51
    Iyi çalışmalar bu deprem yüzünden bende baya tedirgin oldum günlerdir araştırma yapıyorum erzurumda yaşıyorum bingöl depremi için oturduğum binada araştırmalar yapıyorum ama resmi yerlerden henüz ses yok şuan oturduğum ev kentsel dönüşüme gitmiş 3 yıl önce bunu öğrendiğim anda evi boşaltmak istediğim yeni ev tuttum ve bu evde de dün gidip inceleme yaptim 1 senelik bina ve dairelerde 2 3 yerde boydan çatlamalar gördüm 1 de cam kenarında 1 tanesi kolondaydi sonrasinda sonrasında en alt katta otopark olduğunu öğrendim kolonların durumuna baktım kolonlar ince ve uzundu 1 kaç yerde boydan çatlama vardı fotoğraflarını da çektim yardımcı olabilir mısınız en azından yorunumuzu bekliyorum
    1. 08 Mart, 2023 18:17
      Bana bu mesajı da kopyalarak mail atın.
  55. 14 Şubat, 2023 21:56
    Merhaba Emirhan Bey
    2021 yılında teslim edilen 17 katlı bir binanın 6. Katında oturuyorum. Samsun ili Atakum merkez ilçesi. Son yaşadığımız Maraş depremi sonrasında bugün apartman giriş katının duvarlarını inceledim. Biz de sallandık çünkü.

    Apartmanımızda bodrum kat bulunmuyor. Asansör arkası tamamen sığınak olarak belirlenmiş bir alandan oluşuyor. Kolonların üstünde çok ince saç teli kadar çatlaklar gördüm. Ancak beni 50 cm uzunluğundaki yatay çentikli çatlak endişelendirdi. Buraya fotoğrafını koymaya çalışacağım. Bu yatay çatlak için endişelenmeli miyiz?

    Fotoğrafı buraya kopyalayıp yapıştıramadım maalesef
    1. 08 Mart, 2023 18:17
      Yeni binalarda sorun olacağını düşünmüyorum ancak bu yazınızı kopyalayarak bana mail atın lütfen.
  56. 03 Mart, 2023 00:24
    Emirhan bey yeni aldığım dairemde kılcal çatlaklar var özellikle arka 2 odada bina garaj + 4 kat 16 daire yeni bina benim dairem 4 üncü katta fark ödeyerek kaba sıva attırmıştım tek benim dairemde var çatlak kaba sıva kaynaklımı yoksa bina oturmamı yapıyor çatlaklar duvar da çok fazla can sıkıcı bu konuda bişey yapabilir miyim teşekkürler
    1. 08 Mart, 2023 18:18
      Uygun sıva imalatı yapılmamış, uygun bakım yapılmamış olabilir. Diğer dairelerde hiç çatlak yok ve sadece sizin dairede var, daireler arasındaki tek fark da sizin dairenizde kaba sıva ilave edilmiş olması, doğru mu?
  57. 03 Mart, 2023 22:38
    Çok aydınlatıcı bilgiler teşekkürler
    1. 08 Mart, 2023 18:19
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
  58. 04 Mart, 2023 00:07
    Emirhan bey Merhaba! Tokiden daire aldım bu son depremde tavanda kılcal çatlaklar var perde kolonlar sağlam tokilerde kiriş olmadığı için mi sıkıntı olur mu
    1. 08 Mart, 2023 18:19
      Sıva çatlağıdır diye düşünüyorum. Kontrollerinizi yapın, bilen bir gözden bakması için talepte bulunun.
  59. 27 Nisan, 2023 00:33
    Bizim evde yeni ev tasindik kapı ve pencerede çatlaklar olustu sebep ev yapildiktan hemen sonra erken goçdugumuzden olabilirmi?
    1. 11 Mayıs, 2023 18:58
      Merhaba, kapı ve pencere alanları deşarj alanlarıdır. Yukarıda detaylı olarak anlattım.
  60. 07 Mayıs, 2023 23:31
    Emirhan bey Gaziantep’te yaşıyorum. Deprem sonrası binaya az hasarlı raporu verildi. Evimde çatlaklar vardı ancak çok derin değildi. Artçılar yüzünden sürekli bi çatlaklar artıyor ve derinleşiyor. Bu durum normal mi bina oturduğu için olabilir mi yoksa tekrar incelenmesi gerekir mi çok korkuyorum artık
    1. 11 Mayıs, 2023 18:59
      Merhaba, geçmiş olsun. Rapora itiraz ederseniz tekrar incelemeye geleceklerdir.
  61. 11 Haziran, 2023 02:57
    Emirhan bey iyi günler. 2021 yılında satın aldığımız yeni binada iki yıl içerisinde hem bizim dairede hem de muhtelif başka dairelerde pencerelerin üst köşelerinden sağa ve sola doğru açılan çatlaklar oluştu. Binamız 22 katlı ve biz 7nci kattayız. Taşıyıcı sistemlerden karot örneği alındı ve rapor olumlu çıktı. Zaten bu çatlaklar da sadece pencere kenarlarında oluyor. Bunun sebebi ne olabilir?
  62. 10 Eylül, 2023 11:44
    Merhaba değerli hocam. 6 Şubat'tan sonra oturduğum eve hiç güvenemez oldum. Birkaç çatlak da depremden sonra dikkatimi çekti, öncesinde var mıydı, emin değilim. Zemin katın dış cephesinde dikdörtgenin sağı, solu ve üst kenarı gibi görüntü oluşturan çatlaklar var. Binanın girişinde kısa fakat saç telinden daha kalın görünen ve yaklaşık sanırım 45-50 derecelik açıyla duran bir çatlak var. Dairenin içindeki duvarın neredeyse tam ortasında ve yine neredeyse tabandan tavana kadar saç teli kalınlığında diyebileceğim bir çatlak var. İncelemeye gelince kolonlarda sıkıntı yok demişler fakat kolonları sağlam durduğu halde duvarları yıkılan onlarca bina gördüğümüz için çok tedirginim. Lütfen beni de aydınlatır mısınız? 😔 Mardin'deyiz ve "burada deprem olmaz" denildiği için binaların çok da sağlam yapıldığını zannetmiyorum.
  63. 10 Eylül, 2023 11:47
    Bu arada binanın alt katındaki dükkan oto yıkama ve yıkamayı içeride yapıyorlar. Binanın dış cephesinde alt kısımlar rutubetlenmiş. Bunun da binanın güvenliğini riske atma ihtimali var mı acaba? Bina 2015'te yapılmış. Şiddetli depremler olduğu esnada demirlerden gırç gırç sesler geliyor.
    1. 11 Eylül, 2023 00:53
      Merhaba, iletişim bölümündeki mail ile benimle irtibata geçin. İletişim formunda bir sıkıntı var şu anda kullanılamıyor ancak maili kullanabilirsiniz.
    2. 11 Eylül, 2023 22:07
      Uzun zaman önce yazılmış yorumları bile görünce belki bana dönüş sağlamazsınız diye endişelenmiştim. Ne kadar naziksiniz, çok teşekkür ederim. Yarın fotoğrafları çekip mail göndereceğim. Emeğinize, yüreğinize sağlık.
  64. 06 Aralık, 2023 14:09
    Merhaba Emirhan bey, oturduğumuz ev 2016 yılında yapılmış. Her katın koridorunda belirgin çatlaklar var. Bina yöneticisine sorduğumuzda sol taraf ve sağ taraf sırayla çıktığı için kot farkı nedeniyle temel oturdukça sıva çatlağı oluştu dedi. Bu durumda ne yapmamız gerekir bilgilendirirseniz sevinirim.