Bu çatlaklar; boyada, sıvada, betonda veya tuğla duvarda görülebilir. Hatta yeni yapılmış binalarda daha çok çatlak görülebilir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Bu yazımda "Yeni binada neden çatlak olur?" sorusunun cevabını ele alacağım.
Yeni binada daire satın aldınız ve evinize taşındınız. Ancak bir süre sonra duvarlarda çatlaklar oluşmaya başladı. Evinizin duvarlarında oluşan bu çatlaklar çok rahatsız edici görünebilir. Fakat bu çatlaklar; rahatsız edici görünmesinin yanı sıra, tehlikeli durumların sinyallerini de veriyor olabilir. Bu çatlaklar; boyada, sıvada, betonda veya tuğla duvarda görülebilir. Hatta yeni yapılmış binalarda daha çok çatlak görülebilir. Peki bunun nedenini hiç düşündünüz mü? Bu yazımda "Yeni binada neden çatlak olur?" sorusunun cevabını ele alacağım. Ayrıca duvarlardaki dikey çatlaklar, evin duvarının çatlaması, bina oturmasından kaynaklı çatlaklar, kolon çatlağı nasıl anlaşılır soruları yine bu yazımda yanıt bulacak.
Aradığınız soruların yanıtını bu yazıda bulacaksınız. Ancak evinizdeki çatlaklarla ilgili diğer okurlarımın yaşadığı problemleri görüp, içinde bulunduğunuz durumu değerlendirmek için sık sorulan sorular sayfasını ziyaret etmelisiniz. Ayrıca sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden de yorumlarınızı gönderebilirsiniz.
Aradığınız soruların yanıtını bu yazıda bulacaksınız. Ancak evinizdeki çatlaklarla ilgili diğer okurlarımın yaşadığı problemleri görüp, içinde bulunduğunuz durumu değerlendirmek için sık sorulan sorular sayfasını ziyaret etmelisiniz. Ayrıca sayfanın en altında yer alan yorum bölümünden de yorumlarınızı gönderebilirsiniz.
Yeni Binada Çatlak Nedenleri
Sıcaklık ve nemin dalgalanmasına bağlı olarak yapı malzemelerinin genleşme, büzüşme gibi hareketleri duvarlarda çatlaklar oluşturur. Bu tarz çatlaklar yapının güvenliği için problem oluşturmaz. Beton, alçı, harç, sıva ve boya gibi malzemeler, içerdikleri nemi zaman içerisinde kaybettiklerinden bu küçük çatlakların oluşması normaldir. Yeni inşa edilmiş bir evin 1 yıl içerisinde ortalama olarak kaybettiği su miktarı 4.000 litredir. Yeni binada neden çatlak olur sorusunun cevabını yavaş yavaş anlamaya başlıyoruz sanırım.
İnşaatlarda neden derz bırakmaya ihtiyaç duyduğumuzu hiç merak ettiniz mi? Sıcaklık farkları; malzemelerin genleşmesine ve büzüşmesine neden olur. Örneğin fayanslar arasında derz bırakmamış olsaydık, fayanslar genleşme ve büzüşme yaparken beklenmeyen çatlakların oluşmasına neden olacaktık. Bu derzler, sıcaklık ve nem dalgalanmalarında oluşan gerilmelerin boşaltılması için kusursuz alanlardır.
Ayrıca çatlakların çoğunluğunun kapı ve pencere kenarlarından kaynaklandığına dikkat edin! Çünkü bu geniş boşluklar, duvarlarda oluşan gerilmeleri boşaltmak için mükemmel deşarj alanlarıdır. Ayrıca kapı ve pencereleri açıp kapatırken yaşanan o küçük hareketler de bu çatlaklara sebep olur.
Yeni Binada Oturma Nedeniyle Çatlak Oluşması
Her katı 300 m² olan beş katlı bir bina hayal edin. Bu binanın ağırlığı kaç ton olabilir? Ben söyleyeyim. Yaklaşık 2.500 ton! Binanın yapılacağı zemine, 2.500 tonluk bir yük getirecek şekilde bina inşa ettiniz. Sizce zeminin buna tepki vermemesi mümkün mü? Zeminde bir miktar sıkışma ve oturma görüleceği aşikar. Evimizde çatlaklar oluşmasının nedeni bu mu?
Temeldeki en ufak oturma, yapının bütününe yansıyacaktır. Aşağıdaki videoyu izleyerek, en güvenilir temel tipi olan "radye temel" hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Eğer zemin dediğimiz yapı kusursuz bir yapı olsaydı ve her bölgesi eşit derecede oturma yapsaydı, o zaman belki de bu çatlaklarla karşılaşmazdık. Ancak zeminde oluşacak en ufak bir farklı oturma, binanın bütününe yansıyacağından, dairelerin içinde çatlaklar görmek zorunda kalıyoruz. Bu konuda zeminin analizi çok önemli. Aşağıdaki video, zeminin nasıl güçlendirildiğini anlatan oldukça kısa bir video.
Ayrıca, temelin altındaki zeminin, don derinliğinin altında kalacak şekilde yapının inşa edilmesini isteriz. Bu sayede don seviyesindeki çözülme ve donmalarda yaşanacak genleşme ve büzülmelerin binaya yansımasını engellemek isteriz. Eğer burada yapılan bir proje hatası ya da imalat hatası olursa yine dairelerin içlerinde çatlaklar görebiliriz.
Özetle yeni yapılarda; yapının zemine ve koşullara alışması biraz zaman alır. Bu süreçte de yaşanacak birkaç çatlak ne yazık ki kaçınılmaz olabilir. Zaten müteahhit firmanın çatlakları onarım için bir yıl geçmesini beklemesinin başlıca sebebi de budur. Binanın hareketlerinin çoğunu tamamlamasını beklerler. Peki bu çatlakların tehlikeli olup olmadığını nasıl ayırt ederiz?
Eğer çatlak saç kalınlığını geçmiyorsa bu çatlak yüksek ihtimalle önemsizdir. Ancak saç kalınlığını geçiyorsa, bu şiddetli çatlak sınıfına girer ve incelenmesi gerekir. Peki binanızın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Eğer çatlak saç kalınlığını geçmiyorsa bu çatlak yüksek ihtimalle önemsizdir. Ancak saç kalınlığını geçiyorsa, bu şiddetli çatlak sınıfına girer ve incelenmesi gerekir. Peki binanızın sağlam olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Duvarlardaki Dikey, Yatay ve Eğik Çatlaklar
Yeni binada, duvarlarda oluşan dikey çatlakları 1.5 mm'den kalın ve 1.5 mm'den ince olarak ikiye ayırmalıyız. Eğer çatlaklar 1.5 mm'den inceyse, bu çatlaklar yapısal kusurları göstermez. Genleşme ve büzüşmeden kaynaklı doğal çatlaklardır. Yalnız birbirine paralel olan bir sürü dikey çatlak varsa o zaman durum tehlikeli olabilir. Ayrıntılı bir mühendislik denetimi gerekir. Çatlakların genişliği 1.5 mm'yi geçiyorsa yine mutlaka ayrıntılı bir mühendislik denetimi gerekir.
Duvarlarda oluşan yatay ve eğik çatlaklar ise dikey çatlaklara göre daha tehlikeli olabilir. Temeldeki büyük kaymalar, drenaj problemleri, zemin kat tuğlalarının altındaki subasman perdelerinin imal edilmemiş olması gibi nedenlerden kaynaklanabilirler.
Ancak asıl tehlike, taşıyıcı sistem çatlaklarının görülmesiyle başlar. Eğer evinizdeki kolon, kiriş, perde kolon gibi elemanlarda veya tavanlarda çatlak görüyorsanız, bu çatlaklar mutlaka incelenmelidir. Bana kolon çatlakları hakkında danışan okurlarıma genellikle, kolonun üzerindeki sıvayı kazımaları gerektiğini söylüyorum. Sıvayı kazıyıp beton elemana ulaştıklarında, yani asıl kolona ulaştıklarında çatlağın hala var olup olmadığına bakıyoruz. Eğer çatlak betonarme kolonda yoksa, bu demek oluyor ki sadece sıva çatlağı ile karşı karşıyayız. Ancak çatlak betonarme elemanda var ise, binanın acilen uzman mühendisler tarafından denetlenmesi gerektiğine kanaat getiriyoruz.
Zemin Katlarda Oluşan Çatlaklar
Okurlarımdan evlerinde karşılaştıkları çatlaklarla ilgili her gün mail alıyorum. İncelediğim yapılarda karşılaştığım çatlakların büyük çoğunluğu zemin katlarda, daha doğrusu, temelin üstündeki ilk katlarda gerçekleşiyor. Ve bunun nedenini tespit etmek bir inşaat mühendisi için çok kolay. Bu yazıda zemin katlarda oluşan çatlaklar ne ifade eder sorusunu özetlemeye çalışacağım ancak bu konuyu detaylı bir şekilde okumak isterseniz sizi buraya alalım: Zemin katlarda oluşan çatlaklar ne ifade eder?
Hatalar silsilesi projeyi hazırlayan inşaat mühendisi ile başlıyor. Temelin altını, don derinliği seviyesinin altına kadar indirmek zorunda kalan proje mühendisi, mecburen giriş katı seviyesini subasman perdeleriyle yükseltiyor. Buraya kadar herhangi bir sorun yok. Ancak unuttuğu durum şu ki; subasman perdeleriyle çevresini yükselttiği yapının, içi tamamen doldurulacak. Dolayısıyla, zemin kattaki duvarın kaderi, doğrudan dolgunun çöküp çökmemesine bağlı oluyor. Peki doğrusu nedir?
Doğrusu; binanın çevresi için projelendirilen subasman perdelerinin, binanın içinde de, tuğla yükü gelecek yerlerde imal edilmesi, buna göre projelendirilmesi olacaktır.
Hatalar silsilesi, bu projeyi kontrol eden denetim görevlisi ile devam ediyor. Onun gözünden kaçan durum şantiyedeki mühendisin gözünden kaçıyor. Yapı denetimin gözünden kaçıyor. E müteahhitin zaten canına minnet. Sonra satılık daire ilanını görüp, zemin kattaki bu daireyi satın alan vatandaş yıllarca sorun yaşıyor.
Bu hatalar silsilesinin bir başka ağı ise şu şekilde; projelendirilmede ve imalatta sorun çıkmıyor. Ancak daireyi satın alan kişinin isteğine göre, projede olmayan bir yere tuğla duvar örülüyor. Ama bu yeni tuğla duvarın altında subasman perdesi olmadığından bu bölge; dolguda oluşan çökmelerden, doğrudan doğruya nasibini alıyor ve ne yazık ki kat maliği bir sürü tadilat ile uğraşıyor.
Verdiğiniz önemli bilgiler icin çok teşekkür ederim yeni bir bina ne kadar da oturur saygılar
YanıtlaSilMerhaba, bu konuda net bir cevap vermek çoğu zaman pek mümkün olmuyor. Ancak yapınızın bulunduğu zemin hakkında net bilgi sahibiyseniz, sizi az çok yönlendirebilirim.
SilZeminlerde iki tip oturma türü vardır. Biri ani oturma, diğer ise konsolidasyon oturması. Ani oturma, iri taneli zeminlerde gözlemlenir. Bina yapılırken, inşaat aşamasındayken bu ani oturmanın çoğu gerçekleşir. Apartman sakinleri binaya taşındıktan sonra bu ani oturma etkileriyle çok fazla karşı karşıya gelmez.
Diğer bir oturma tipi ise konsolidasyon oturması. Bu nispeten daha tehlikeli. Çünkü kil, silt gibi ince taneli zeminlerde görülen bu oturma tipinin yıllarca sürmesi ihtimali var. Bu, inşaat süreci tamamlanıp apartman sakinleri evlerine taşındıktan sonra da oturmanın devam edeceği anlamına gelebilir. Pisa kulesi bunun güzel örneklerinden.
Tabi yönetmeliklerimiz oluşabilecek temel oturmalarını öngörmüş ve bu oturmaları zemin tipine göre ve temel tipine göre belli limitlerle sınırlandırmıştır. Yine de zaman zaman bu oturmalar beklenenden fazla olmaktadır.
Ben Almanya’da yaşıyorum bu duvar çatlama sorunu zeminden kaynaklıysa Almanya’da neden böyle bir sorun yok ????
SilMerhaba Ercan Bey,
SilYazımın tamamını okursanız duvar çatlakların sadece zeminle alakalı olmadığını göreceksiniz. Ayrıca zemindeki oturmanın Almanya'sı İngiltere'si yok. Buyrun ingilizce kaynak: Source
Bu da rusça bir kaynak: Source 2
Almancam yok ancak bir arkadaşımdan rica ettim, buyrun bu da almanca kaynak: Source 3
Demek ki Almanya'da da böyle bir sorun varmış.
Altı yıllık bir bina alacağız salon kolonunda dikey bir çatlak var önemlimidir sizce
SilTskler
YanıtlaSilRica ederim...
SilEmirhan bey inşaat sektörundeyim,bu çatlakları 1 yıl geçmesine rağmen tedaliat onarım yaptık halen geçmedi yine oluştu, her odada ve özelikle en üst katlarda daha çoğunlukta oluşuyor
YanıtlaSilMerhaba, çatlaklar tam olarak nerede? Taşıyıcı elemanlarda mı yoksa üst katmanlarda mı? Sıvayı kazıyıp bakabilir misiniz? Benimle İletişim bölümünden de irtibat kurabilirsiniz.
SilDuvarlarda var, kolon ve kirislerde herhangi bir çatlama yok, duvarları ordugumuzde kama çok sık kullandık, yetmedi duvarlarda kalmaya ekstra olarak köpük kullandık kirislerin altında duvarlarda çatlama oluyor,
YanıtlaSilİletişim bölümünden yazmışsınız. Sizinle irtibata geçtim.
Sileve yarın taşınacağız ev yeni yapıldı ve pek çok duvarında ince ama çok uzun boya çatlağı olduğunu düşündüğüm çatlaklar var bazılarını yapan usta düzeltti ama her geçen gün başka duvarlarda aynı türden çatlaklar oluşuyor ne yapmalıyız
YanıtlaSilMerhaba, üstte anlattığım sebeplerle birtakım çatlaklarla karşılaşmanız doğal. Ancak önemli olan bu çatlakların tehlikeli olup olmadığı. Aşağıdaki yazıları okumanızı tavsiye ederim:
SilEvimde Çatlaklar Var, Ne Yapmalıyım?,
Taşıyıcı sistem çatlakları,
Yeni binada neden çatlak olur?
Çok teşekkürler
SilYeni ev yaptım 2 katlı tavanlarda kılcal çatlaklar oldu ve duvar kırış lerdede tehlikeli mi teşekkür
Silİletişim bölümünden bana ulaşınız.
SilMerhaba elazigda ilçesi kovancilarda 1yıllik bina yeni tokiler.. bu gece sanki üst kat duvarından çat çat kırt kırt duvar sesleri duyduk uykudan uyandık.. komşulardan bu sesi duydumu (bilmiyoruz) perde beton bina... zemin dağlı bölge kayalık
SilSlm bizimde 2 yıllık bı evimiz var ye ı tasındık zemın tavanda boyuna catlak olustu, bu kat ısıtmıyoruz ısı farkında. Catlak olabilir mı,
Silİki yıllık bir binanın son katını (14.kat) satın aldık alırken bir kaç yerde düz inen çatlaklar vardı müteahhit bunun normal olduğunu apartmanın oturduğunu söyledi ve buraları kapattılar.ancak taşındıktan sonra bu kapatılan yerler yeniden çatladı.bunlarin dışında bir çok yerde yeni çatlaklar çıktı bazıları merdiven şeklinde ilerliyor özellikle Elazığ depreminden sonra arttı. Olduğumuz şehir adana yani çok az sallanmamiza rağmen catlaklardaki bu artış beni endişelendiriyor.kolonlarin nerde olduğu da anlaşılmıyor bu durum normal mi ya da ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevinirim
YanıtlaSilMerhaba, emirhanaydin2011@gmail.com adresine çatlakların fotoğraflarını gönderirseniz inceleyip geri dönüş yaparım.
SilBizde de ayni problem var sorun nedir acaba? Önemli birsey mi?
SilMerhaba, bu yazıyı okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilEmirhan Bey iyi gunler.Samsunda yasiyoruz ev alacağız baktığımız bina iki yıllık. Bazı odaların tavalarinda ince çatlaklar oluşmuş ve tavan boyası kabarmış. Ayrıca aynı odada tavandan zemine kadar duvarda dik catlak var. O odanın hemen arkasindaki odada da kolon bitiş yerinden zemine kadar dik çatlak var. Sizce önemli bir durum mu . Evi almalimiyiz.
YanıtlaSilMerhaba, emirhanaydin2011@gmail.com adresine çatlakların fotoğraflarını gönderirseniz inceleyip geri dönüş yaparım.
SilMerhabalar, 11 katlı binanın muhtelif katlatında özellikle büyük ebatlı camlarda çatlamalar oluyor, hiç cam çatlağından bahseden olmamış acaba bu normal mi, yoksa sorun teşkil eder mi? Saygılar.
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilMerhaba, bunun pek çok sebebi olabilir? Her katta mı kırıldı? Camların ölçüleri ve büyüklükleri nasıl? Bana fotoğraf gönderebilir misiniz? emirhanaydin2011@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.
SilGenelde bina sakinleri tarafından boşluk verilmeksizin hatalı montaj yapılan camların, küçük zemin oturmalarına verdiği tepki yorumu yapılıyor ama, işin aslı uzman gözüyle nedir? Teşekkürler
YanıtlaSilMerhaba, bunun pek çok sebebi olabilir? Her katta mı kırıldı. Camların ölçüleri ve büyüklükleri nasıl? Bana fotoğraf gönderebilir misiniz? emirhanaydin2011@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.
SilEmirhan bey, henüz içinde bizim oturduğumuz bir ev değil bu sebeple elimde görüntü mevcut değil, ama farklı odalarda olmak üzere birkaç komşudan bu şikayeti duydum, bu evi satın almayı düşünüyoruz,ilk etapta çok problem olabileceğini düşünmediğimden çok detaylı incelemedim, sonradan kafamı kurcalamaya başladı. Birde bizim muhatap olduğumuz dairenin camından eşya çekilip yeniden montaj yapılmış
SilAyrıca cam hizasında duvar ve tavanda vs çatlak görmedim evin şimdiki sahibi de duvarlarda herhangi bi sorun yok dedi
SilMerhaba Ahmet Bey, yapı ile ilgili bilgim yok. Fotoğraf da görmedim. Bu koşullar altında benim de ilk düşüncem temelde farklı oturmaların yaşanmış olabileceği şeklinde. Ama bunun dışında pek çok farklı sebep olabilir. Pvc ürünüyse destek sacı konmamış olabilir, kusurlu imalat olmuş olabilir. Dolayısıyla sıcaklık farklarından ötürü gerilmeler gerçekleşiyor olabilir. Lento imalatı zayıf yapılmış olabilir. Bu nedenle pvc pencereye ekstra duvar yükü biniyor olabilir. Bazı markalar destek sacı olmadan da artık dayanıklılığı sağlıyor ancak üründe hatalı bir durum olabilir. Fotoğraf çekebilirseniz daha detaylı yorumlarım ama şimdilik bunlar ilk aklıma gelenler oldu. Eğer aynı sorun farklı bloklarda da aynı şekildeyse malzemenin temin edildiği fabrika ile konuyu detaylıca ele almak gerekebilir.
SilTeşekkür ediyorum. Bu işten anlamayan bana, ancak bu kadar güzel ablatılabilirdi. ��
SilRica ederim :)
SilHocam sitede 8. katta oturuyorum bina 11katlı deprem olduğunda üst katların alt katlara göre fazla sallanması normal mi hep böyle midir? Bina yaklaşık 25 yıllık.Depreme dayanıklı mı değil mi bilmiyorum.Binada hangi beton kullanıldığı kolonlarda kirişlerde ne kadar demir kullanıldığı falan bunun bilgisini belediyeden alabilir miyim ya da nereden bulabilirim.Teşekkürler.
YanıtlaSilMerhaba, evet bu normal bir durumdur. Binanın projelerini belediye arşivinden alabilirsiniz. Depreme dayanıklılık konusunda şüpheleriniz varsa binanızı test ettirmenizi öneririm.
SilEmirhan Bey merhaba, Almanyada yasiyoruz ve mustakil bir ev alma asamasindayiz. Evde bir cok catlak var. Emlakci daha onceki ev sahibinin sizinde yazinizda belirttiginiz gibi projede olmayan sekilde bazi duvarlari kirdigini ve duvar ordugunu catlaklarin ondan kaynakli oldugunu soyluyor. Catlaklar oldukca buyuk. Projede olmayan tugla orme evin statik yapisina ciddi bir zarar vermis olabilir mi? Ayni zamanda evin zemininde subasman perdelerinde de problem oldugu ve kontrol edilmesi gerektigini soyluyor. Toplamda 70K € masraf olacagini evin fiyatinin bu sebeple dusuk oldugunu soyluyor. Masraf yuksek olsada evi cok begendigimiz icin eger bu problemler gercekten cozulebilecek seylerse ilerlemek istiyoruz. Sizinde degerli goruslerinizi almak isterim. Tesekkurler
YanıtlaSilMerhabalar, öncelikle eski ev sahibi duvarları vs yıkarken kolonlara zarar vermiş mi? Eğer kolonlara zarar vermemişse; eziyetli bir süreç olur ama aksaklıklar giderilebilir. Eve taşınmadan önce tüm problemler giderilmelidir. "Sonradan yaparız" derseniz pişman olursunuz. Emlakçının dediğine bakmadan bir kaç müteahhit veya taşeron götürüp işin kaça mal olacağını net bir şekilde tespit etmelisiniz. Çatlakların fotoğraflarını emirhanaydin2011@gmail.com adresine gönderirseniz çatlaklarla ilgili de yorum yapabilirim.
Silİyi günler evin bir odasinda zemin kısmında bir duvardan diğer duvara kadar çatlak var nedeni ne olabilir bina 23 yıllık.
YanıtlaSilMerhaba, aşağıdaki linkte yer alan bilgilerle birlikte iletişim bölümünden benimle irtibata geçebilirsiniz.
Silhttps://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
Merhaba evimiz neredeyse 25 30 senelik ve 1. Katta oturuyoruz yattığım oda da ki taşıyıcı kolon da büyük bir şişme meydana geldi neredeyse yerden 50 cm yukarıda diyebilirim ve içi de boş sürekli dökülme sesleri geliyor ve evimizin çogu yerinde sıva çatlakları var acaba nedir suana kadar 1 kolon da böyle bir hareketlenme oldu olurken ruhum bile duymadı çok büyük bir sorun mu acaba
YanıtlaSilDuyduğum en enteresan vakalardan biri. Kolonun genişleyen bölgelerinden jel sızıntısı oldu mu? Lütfen iletişim bölümünden bana kolonun fotoğraflarını mail yoluyla gönderin.
SilMerhaba Emirhan Bey,
YanıtlaSilöncelikle herkese gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim.8 ay önce bir ev satın aldım, eveev 0, taşma yok, ilk kat ve son kat aynı metrekare. Fakat salonumun zemini çok sallanıyordu, tabi ben taşındıktan sonra farkettim. hafif zıplamayla, konsoldaki tabaklardan ses geliyordu, müteahhitle kavga ettim, parkeleri söküp sıvı hızlı kuruyan çimento döktüler, sarsıntı biraz azaldı(en azından tabak sesi gelmiyor). daha sonra küçük odanın duvarında da ince yatay çatlaklar oluşmaya başladı, kapı kenarında. Gerçekten psikolojim bozuldu, o kadar para verip, borca girip, içime sinmeyen, sinemeyen bir evde oturuyorum şuan. Bu iki konuya yorumunuz olur mu, istanbul tuzlada oturuyorum, deprem olmasın diye dua ediyorum.
Merhaba, döşeme kalınlığı nispeten az olabilir veya döşeme açıklığı nispeten fazla olabilir. Yeni binaysa endişeleneceğiniz bir durum olacağını düşünmüyorum. Bu yazıyı da okumanızı tavsiye ederim: Yeni binada neden çatlak olur?
SilHocam merhabalar, ben yurtdışında yaşıyorum bir ev alacağım, bina 2 yıllık olmasına rağmen zemin katında duvarlarda 5-6 noktada çatlaklar var. Bunun nedeni ne olabilir, ya da size bir fotoğrafını atabilme imkanım var mıdır yorum için?
YanıtlaSilMerhaba, mail kutumda astronomik rakamda talep olduğundan maillere vakit ayıramıyorum. Ancak bu sayfaya göz atabilirsiniz: Sık sorulan sorular
SilSlm abi benmde ewm 4 5 yılık üçüncü katı yeni boyatim siwaydi smdi bir sene olmadı pencerenin kenarları çatlamış yatay şekilde ama cok buyuk çatlak deil ama gözle görülebilir büyüklükte sikinti acaba teskeurler
YanıtlaSilMerhaba, üstteki makaleyi ve bu makaleyi okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilMrh evime yeni taşındım. Evi yeni yaptık daha fakat boyadan sonra sıvada çatlaklar oluştu her odada var genelde pencere ve kapı üstünde ne yapabiliriz.
YanıtlaSilMerhaba, bu sayfayı da ziyaret edebilirsiniz: Sık sorulan sorular
Silİki katlı bahçe içi müstakil ev, 12 yıllık, 7 yıldır bende, yılın 5-6 ayı kalıyorum
YanıtlaSilSon 3-4 yıldır binaya giriş için eklenen merdivenlerde binadan ayrılma, evin çevresindeki bahçe ile arasındaki betonda çatlaklar ve yükselti farkları ve kapı-pencerelerde kapanma problemleri çıktı
Kime göstersem oturuyor normal dediler
Hatta başka bir sorun için gelen iki farklı sigorta ekspertizi de öyle dedi ama tatmin olamadım
Oturmaya ne zaman biter nereye kadar gider
Değilse ne yapmam lazım
Merhaba, zemin kil zemin ise oturma yıllarca da devam edebilir. Bölgenizde bulunan bir inşaat mühendisinden yerine gelip bakmasını talep etmenizi öneririm. Gerekli görürse zemin etüdü alıp zeminin yapısını da inceletebilirsiniz.
SilMerhaaba evim 3 yıllık evinin misafir odasının ust asma tavan altıyla yatay kucuk çatlama kabarma dökülme oldu bu çatlama uzadı gun geçtikçe odanın yanıyla tuvalet var ordan olsa alt tarafta olur ust bölgede çatlama o zaman ust komşunun yan komşusundan olabilirmi duvarı soyunca içindeki alçı ufaladkca dökülüyor alçıdayım sonra boya yaptik bakalim ne olacak sizce nedendir?
YanıtlaSilMerhaba, tesisatı kontrol ettirmenizde fayda var. Binada başka bir yerlerde çatlak varsa bu sayfayı da incelemelisiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilMerhaba, yeni aldığımız evin iç duvarında, yatay bir çatlak var. Bina 3 yıllık. Çatlak duvarın hem önünden hem arkasından yani her iki odadan da görünüyor. Tehlikeli bir durum mudur acaba?
YanıtlaSilLütfen bu yazıya göz atın: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilMerhaba,
YanıtlaSil2003 yılında yapılmış 10 katlı bir binanın en üst katındayız. Dairemizin hemen her odasında dikey duvar çatlağı var. Bunların kalınlığı 1mm den fazla değil. Bu çatlaklar sıva çatlağı değil diye düşünüyorum çünkü duvarın her iki yüzünde de aynı yerde çatlak var. Çatlaklar genelde kolon ile duvarın birleşiminde bulunuyor (duvar kolondan ayrılıyor gibi). Kolonların kendisinde çatlama göremedim ancak tavanlarımızda da çatlamalar var. Ayrıca geceleri tavan ve duvarlardan "çıt" "çat" gibi sesler geliyor. En kısa zamanda apartman sakinlerini ikna edebilirsem denetim yaptıracağım ancak sizin de bir fikrinizi almak isterim.
Ekleme: Bir odada merdiven şeklinde kalınlığı 1mm kadar çatlak bulunmakta.
SilMerhabalar,
YanıtlaSilAdanadan oturuyorum babamdan kalma 4 katlı bir evin 3.katı ço eski bir yapıya sahip. odalarımızda zeminde duvarlarda çok kalın olmasada her oda da çatlaklar mevcut..3. kat yani benim evimin kapından çıktıktan sonraki merdiven boşluğu çökecekmiş gibi dırıyor. alt tarafı 2-3 sene önce 2 demir blokla desteklenmiş ama şimdiki hali bolğu tutan yerlerin yanından koca çatlaklar var..bununla lakalı yıkım kararı mı almak gerekli..yada sadece bir usta bulup merdivenin o çatlak kısmı onarılabilir mi
Usta ile olacak iş değil lütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
SilEmirhan bey merhabalar,üç ay önce Kocaeli Başiskele de bir dublex daire satın aldık.Geçen hafta evin üst katındaki odalarda ve girişte uzunca yatay çatlaklar meydana geldi.Çatlak ilk önce bir odanın duvarındaydı. Sonra üst katın tüm odaların duvarlarında kılcal şekilde uzunca çatlaklar oluştu. Daireyi satın almadan önce binanın dış cephesinin bir duvarında da yatay şeklinde bir çatlak vardı.Müttahit izolasyon da bir poşet malzemenin bozuk çktığını çatlağın o yüzden oluştuğunu söylemişti.O zaman çok önemsememiştik .Ama şimdi tüm odalarda çatlak oluşunca çok endişelendik.Müttahit kara sıva yapmadıklarını alçı sıva yaptığını ve çatlakların alçı sıvanın kurumasından kaynaklandığı ve tadilat yapacağını söyledi.Ama çok endişeliyiz.Yazınızda yatay çatlakların daha ciddiye alınması gerektiğini yazmışsınız.Ne yapmalıız ?Açıkçası Mütahit in söylemlerine güvenmiyoruz.Lütfen! yardımcı olursanız sevinirim
YanıtlaSilLütfen Çevre ve Şehircilik ile irtibat kurun.
SilEmirhan bey cevabınız için çok teşekkür ederim."Lütfen Çevre ve şehircilikle irtibat kurun" diye yazmışsınız.Peki nasıl irtibata geçececiz .Evin bulunduğu belediye'ye gidip haber vermemiz gerekir.Rica etsem daha açıklayıcı cevap yazar mısınız?
SilÇevre ve Şehircilik il müdürlüğü'ne gidebilirsiniz. Telefonla il müdürlüğü'nü arayabilirsiniz. Veya alo 181 hattını arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sil
YanıtlaSilBu arada bina 2017 yapımı henüz üç yasında
Emirhan Bey merhaba.1991 yılında yapılan 6 katlı bir binanın en üst katında oturuyoruz.Evimizin içinde,apartmanimizin içinde en ufak bir çatlak yok.Fakat Bodrum'a indigimizde bazı çatlaklar gördük.Bunlar ne anlama geliyor,bilgilendirirseniz çok seviniriz
YanıtlaSilBu yazıyı okuyun lütfen: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilFotograflar mevcut nasıl gönderrbilirim size
YanıtlaSilKarşılaştığınız çatlak tipini bu yazıda bulabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilMerhaba Emirhan bey. İstanbulda Kağıthane ilçesinde yeni bir binaya tasinacagim. Bina 2 yıllık bina fakat İskani yeni çıkmış iki ay kadar önce. Evin kolonunda 45 derecelik açıyla yukarı doğru bir çatlak gördüm. Sordum sıva çatlağı dediler. Yeni bina olunca çok onemsemedim söylenene güvendim fakat şimdi aklıma takılıyor. Henüz taşınmadik. Sizce durum ne olabilir İskanin bu kadar geç alınmış olması da
YanıtlaSilnormall mi
Merhaba, lütfen bu yazıyı inceleyiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilMerhaba giriş katta oturuyorum 1 tane kolonun alt ve üst kısmına vurduğum zaman boş tık tık diye ses gelmektedir orta kısımda o şekilde birşey yok. Kolonun bir kısmı fayans ve fayans kırıkları oluştu neyi işaret Bilgi verir misiniz
YanıtlaSilAcaba kolon sandığınız şey tesisat bacası olabilir mi? Bana kalırsa doğrudan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne yerinde tespit yapılması için başvuruda bulunun.
SilMerhaba Emirhan bey biz yeni ev aldık ev sıfır 3 yıllık bina ama balkon duvarında gözle görülür bir şekilde çatlaklar var karşı dairenin balkonyyla duvar bağlantılı olduğu için onlarınki de çatlak evin her odasında hemen hemen çatlaklar mevcut bunun nedeni nedir neden çatlak olusur
YanıtlaSilMerhaba, lütfen bu yazıları okuyunuz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html ve
Silhttps://www.emirhanaydin.com.tr/2019/08/evimde-catlaklar-var-ne-yapmaliyim.html
Emirhan Bey merhaba bizim Bina Hem açık Garaj Hemde Kapali Garaj Var Acik Garaj L şeklide Yani Binanin Girişi açık Garajin Oldugu Yerdir beton atılmış lakin Betonlar Oturduğu için binanin köşelerinden Ayrilma Yapiyor Suan Bina 4 senelik Sizce bunlar normal mi Yoksa konsolidasyon çökmesimi acaba Dairede ve binada çatlak gözükmüyor suan Süpürgelik tarzi Birsey yapıp kapattı Suan Su Girmiyor Sizce 4 betonun binadan ayrilmasi normal mi
YanıtlaSilMerhaba, konuyu tam anlayamadım. Tretuvar betonunun bina ile olan birleşim yerinde ayrılma mı var? Lütfen noktalama işaretleri kullanarak tane tane anlatınız.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilKolay gelsin Emirhan bey köye 2 katlı ev yaptırdık geçen aralıkta kaba inşaatı bitti bu günlerde de sıva işini tamamladık ama tabana şap atarken üst katta tabana yakın yerde karşılıklı 2 duvardan 2 şer metre uzunluğunda yere paralel çatlaklar vardı 2mm kadar orayı sıva ile kapattık ama şimdi de bi arka duvarda bu sefer tavana yakınyerde aynı çatlaklar var kolon ve kirişlerde bi sıkıntı yok bu durum beni çok düşundürüyo ne yapabiliriz
YanıtlaSilMerhaba, ruhsatlı ve projeli bir iş mi? Projesine uygun bir şekilde inşa ettiniz mi? Isı yalıtımı iyi olsun diye proje dışı bir imalat olarak iki sıra tuğla örüp arasına köpük koydunuz mu? Detay verebilir misiniz?
SilHayır ruhsat almadık fazla bilgim yok bu konularda 250m2 alt oturumun 180m2si garaj üstünde 250m2 ev var altta mütemadi garaja gelen kısımda 4.5 m arası Bi kolon olacak şekilde zaten ne olduysa şap atıldıktan sonra oldu garaja gelen kısımlarında bu sorun oluştu ama garaj tabanında herhangi Bi sarkma yok kolon ve kırılırken çatlakalarda yok
SilGörmeden ve incelemeden net yorum yapılması mümkün değil ancak; kirişlerde yetersiz donatıdan ötürü sehim oluşmuş ve üzerindeki duvarda 2mm'lik çatlak oluşmuş gibi görünüyor. Projesiz, ruhsatsız işlerde ne yazık ki hep oluyor. Lütfen bir inşaat mühendisinden teknik destek alınız. Geçmiş olsun.
SilMerhaba...iki katlı taban oturumu 90m2 bir villada 50 cm radye temel kullanıldı...projede c25 beton yeterliliğine rağmen, C30/37 beton kullanildim...fakat ampat yapılmadan yapıldi...projedede ampat yoktu ...yapı denetimdendede geçti ve binamız yapıldı...projeyi çizen mühendise sordum ampat neden yapılmadı Diye...genelde gördüğüm çoğu projede ampat var diye ,,,o bölgeden alınan toprak numunesine göre gerek görülmedi o yüzden yapılmadı dedi...korkmami gerektiren bı durum varmidir
YanıtlaSilHayır, korkmanızı gerektiren bir durum yok. Proje müellifi gerekli bulmadığı için ampatmansız bir şekilde projenizi hazırlamıştır. Hesap sonucu gerekli görseydi daha farklı bir temel projelendirirdi. Rahat olun, az katlı ve radye temelli bir yapınız var.
SilEmirhan bey merhabalar emirhan bey ben müstakil bahçeli evim var üstüne bir ev yaptım 1 yıl önce eve taşındık fakat evin hemen hemen tüm odalarında mutfak ta dahil olmak üzere duvarlarında dikey saç teli kadar uzun çatlaklıklar oluşmaya başladı aceba neyden kaynaklı oluştu bu çatlaklar dahada genişler mi bilginiz i alabilirmiyim saygılar
SilLütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilSelamın aleyküm bende size birşey danışmak istiyorum bizimde yeni aldığımız dairede tavanda ve kolunlarda şişme oluyor ve alçı dökülüyor bu neden oluyo acaba ve çözümü nedir
YanıtlaSilBu yazıyı okuyun lütfen: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
Silİlave olarak, yalıtımla veya tesisatla ilgili problemlerinizin olup olmadığını kontrol edin.
Merhabalar benim oturduğum site gökdelen kule 30 katlı bir bina 6 yıllık bina ve duvarlarında büyük çatlaklar oluştu..Tehlikeli bir durum mudur acaba.
YanıtlaSilLütfen yetkili kurumlarla iletişime geçip binanızı test ettirin.
SilTeşekkürler Emirhan bey
YanıtlaSilRica ederim
SilEmirhan bey merhaba, 3-4 yıllık bir sitede ev aldık, bahçe katı.duvarlarımızda çatlaklar var, projenin mühendisiyle görüştük önemli bişey değil dedi perdemeyle sıva yaptılar boyadılar, ama geçen gün salondaki kolonda bir gümbürtü koptu ve dikey 1mm yi geçen uzun uzun çatlaklar oluştu, ben çok korktum, sizden de fikir almak istiyorum teşekkür ederim
YanıtlaSilLütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2021/06/zemin-katlarda-yatay-catlaklar-ne-ifade.html
SilEğer yaşadığınız sorunun farklı olduğunu düşünüyorsanız lütfen yetkili kurumlarla iletişime geçiniz.
Merhabalar 3 yıllık binada oturuyorum tavanlar üstümüze düştü duvarda parmağımın içine gireceği alçı sıva çatlagı oluştu bu konuda yardımcı olurmusunuz ne yapmalıyım
YanıtlaSilLütfen bu iki yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html ve https://www.emirhanaydin.com.tr/2019/08/evimde-catlaklar-var-ne-yapmaliyim.html
SilBenim evin çoğu yerde duvar çatlakları görüyorum ilk zamnlar yoktu 8 ay oldu yeni yeni görmeye basladim binada 2017 yapılmış neden olabilir
YanıtlaSilLütfen bu yazıyı okuyun: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilEmirhan bey merhaba,
YanıtlaSilEvimiz yeni sıfır daire bitimi 1sene önce oldu. biz 1 aydır oturuyoruz.Daire içlerinde henelde kapı üstü ve uzun duvarların tam ortasında çatlaklar oluştu. çatlaklar 1-2mm genişliğinde duvarlar ytong ve üzeri alçı kaplı ancak file uygukaması yok. her geçen gün yeni bir kılcal çatlak gözüme çarpıyor. 3+1 evde 5 yerde var. binamız fore kazık üstüne yapıldı. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
Yeni bina olması, zeminde zemin iyileştirme yapılmış olması güven verici sebepler. Belki, çimentolu kaba sıva yapılmamış olması bu kılcal çatlakları görmenize neden oluyordur. Aklıma ilk gelen sebep bu oldu.
SilYine de çatlakları izlemeye devam edin. Sevgiler...
Merhaba kiracı olarak bir ev tuttuk .tutarken boyalar kabarmış sorulmuştu..Iyi bir boyacı çağırdık çatlak sayılmaları kazıdı sıvadı boyadı. 45 gün oldu tekrar kılcal boya çatlakları başladı sanırım yine kabaricak, ev sahibi sallamiyor. Bütün apartmanda aynı sorun varmış, bu silikonu mu denesem acil çözüm lütfen çok üzülüyorum. Yazık dünya badana parası verdim
YanıtlaSilKabarma dediğinizde aklıma ilk olarak tesisat kaçakları veya binanın dış cepheden su alması geldi. Ama şu anda kabarma olmadan da çatlamalar görüyorsunuz anladığım kadarıyla. Kaç yıllık bina? Şu yazıya da göz atar mısınız?: https://www.emirhanaydin.com.tr/2020/05/yapilarda-olusan-catlaklarla-ilgili-sss.html
SilTemelin toprak zeminle iki santim kadar bir boşluk oluşmuş ne yapabiliriz
YanıtlaSilFotoğrafları iletişim bölümünden gönderin inceleyeyim.
SilMrb 6 yıllık bina da oturuyorum yani yeni bina ama geçen gün bi anda bina yıkılacak oldu evden kaçtık daha sonra geri girdik binada çatalak oluşmuş oturma yapıyor dediler ama çatlağı biraz kazıdım tuğla eğri duruyor sebebi kötü mü
YanıtlaSilMerhaba, bina nasıl yıkılacak oldu anlamadım. Yani nasıl bir durum yaşadığınızı anlamadım. Binanızın yapı denetim firması ile veya inşaat mühendisi ile görüşmenizi tavsiye ediyorum. Bence farklı bir durum var ve incelenmesi iyi olur.
SilMerhaba yazlığıma geldiğimde zeminde biraz çökme olduğunu ve tavana sıfır olan mutfak dolabında da aşağı iniş farkettim . Evi ben geçen yıl aldım, ancak ev on beş yıllık. Sebep ne olabilir ve ne yapmalıyım... şimdiden çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilMerhaba,
YanıtlaSilSakarya'da bilinen bir müteahhitten bir daire aldık. Sıfır daire. Bir kaç aydır oturuyoruz. Biz en üst kat olan üçüncü kattayız. İki üç günde bir, çatıdan (bize göre çatıdan) güm diye bir ses geliyor. Bir kere geliyor ses, şiddetli geliyor. Genelde gece 1-4 arası oluyor. Saç teli gibi ince birkaç çatlak var. Açıkçası korkmaya başladım. Malum deprem bölgesi de. Sizin yorumunuzu almayı çok isterim.
Merhaba, sıfır daire ise 2018 yönetmeliğine göre inşa edilmiştir. Öncelikle müteahhit firmanın inşaat mühendisiyle konuşmanızı, akabinde resmi kurumlarla iletişime geçmenizi öneriyorum.
Sil