Kütahya'nın Sosyal Mekanları - Gezilecek Yerler

...Osmanlılara" kadar uzanan köklü bir kent Kütahya. Şehirde attığınız her adımda mistik bir hava yakalamanız mümkün. Çünkü kuruluştan kurtuluşa, tarihin kalbi bu topraklarda atmıştır. Bu yazımda, sizlere tarihin sıfır noktasından günümüze, Kütahya'nın Sosyal Mekanlarını ve Gezilecek Yerlerini...
Tarihi; "Friglerden Romalılara; Germiyanoğulları Beyliği'nden Osmanlılara" kadar uzanan köklü bir kent Kütahya. Şehirde attığınız her adımda mistik bir hava yakalamanız mümkün. Çünkü kuruluştan kurtuluşa, tarihin kalbi bu topraklarda atmıştır. Bu yazımda, sizlere tarihin sıfır noktasından günümüze, Kütahya'nın Sosyal Mekanlarını ve Gezilecek Yerlerini anlatacağım. Ayrıca Kütahya'nın en iyi kafeleri hangileri, Kütahya'nn en iyi restoranları hangileri, Kütahya'nın en iyi otelleri hangileri soruları yine bu yazımda cevap bulacak.

Sıfır Noktası: Aizanoi Antik Kenti

Kütahya tarihinin bilinen sıfır noktası Aizanoi Antik Kenti'dir. İlk yerleşim kalıntıları milattan önce 3.000 yılına ait olan Aizanoi Antik Kenti, dünyanın en turistik yerlerinden biri olan Stonehenge ile yaşıttır. Roma döneminde bu kentte yaklaşık 80.000 kişi yaşamıştır. Zeus Tapınağı, Akraterler, 15.000 kişilik tiyatro, 13.500 kişilik stadyum, hamamlar, dünyanın ilk ticaret borsa yapısı, tarihi köprüler ve sütunlu cadde Aizanoi Antik Kenti'nin en önemli yapılarındandır.

Zeus tapınağının altında şimdilerde müze olarak kullanılan tonoz yapı bulunmaktadır. Bu tonoz yapı için iki farklı efsane günümüze gelmiştir. İlki, Zeus'un annesi Rhea, Zeus'u bir mağarada doğurduğu için, burasının mağarayı anımsatacak şekilde inşa edildiği yönündedir. Bir diğer efsane ise, burasının Zeus'un hediyelerini saklayacağı yer olarak inşa edildiği yönündedir.
aizanoi antik kenti efsanesi

Aizanoi Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? - Kütahya'nın Sosyal Mekanları - Gezilecek Yerler

Kütahya Merkez'e olan uzaklığı 59 km olan Aizanoi Antik Kenti, Kütahya'dan yola çıktığınızı düşünürsek; Afyon - Uşak yol ayrımından sonra sadece 49 km. Afyon - Uşak yol ayrımında Uşak tarafına yöneldikten sonra Çavdarhisar ilçe merkezine kadar ilerlemeniz gerekmekte. Ardından Cumhuriyet Cd.'ne dönüp, Aizanoi Antik Kenti'ne ulaşabilirsiniz.
Aizanoi Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir

Bizans'ın Kalıntıları: Kütahya Kalesi - Hisar

Şehrin en yüksek noktalarından birinde, şehre hakim bir tepede, etrafı uçurumlarla dolu olan ve düşmanın her hareketini kilometrelerce öteden görmenin mümkün olduğu, Bizanslılardan kalma bir yapıdır Kütahya Kalesi. 5. yüzyılda inşa edilen kale, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sine göre 72 adet burca sahiptir. Süslü bir mimariye sahip olan yapı, 3 kilometre uzunluğundadır. Bizanslılardan sonraki dönemlerde Selçuklular, Germiyanoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu bu surları güçlendirmiş ve onarmıştır. Kütahya Kalesinde ayrıca çeşmeler, mescitler ve döner gazino bulunmaktadır.

Kütahya Döner Gazino - Kütahya'nın Sosyal Mekanları - Gezilecek Yerler

1973 yılında yapımı tamamlanan döner gazino fikri, dönemin belediye başkanı Abdurrahman Karaa Bey'in; 1970 Gediz depreminden sonra, yardımlarından ötürü Almanya'ya yaptıkları ziyaretin ardından çıkmıştır. Kütahya'ya yerli ve yabancı turistin ilgisini çekmek için yapılan Kütahya Döner Gazino, 45 dakikada bir tam tur dönmektedir. Yapı şu anda restoran olarak kullanılmaktadır.

Bu yapı sadece Kütahya inşaat sektörüne değil, Türkiye inşaat sektörüne farklı bir bakış açısı kazandırmıştır. Çünkü o tarihe dek bu tarzda inşa edilmiş hiçbir yapı yoktu. Ancak daha sonraki yıllarda aynı yapı Antalya'da da inşa edildi. (Tünektepe Döner Gazino)
kütahya kalesi hisar tarihi

Kütahya Arkeoloji Müzesi

Germiyan Beyi Umur Bin Savcı tarafından 1314 yılında yaptırılan, eski adıyla Vacidiye Medresesi olan yapı, günümüzde Kütahya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Antik Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait eserler sergilenen müzedeki en kıymetli eser; Amazonlar Lahitidir. Kabartma tekniği ile yapılan lahit, Aizanoi Antik Kenti'nde bulunmuştur.
amazonlar lahidi kütahya arkeoloji müzesi
Lahitte, Yunanlılar ile Amazonların savaşı kabartma tekniği ile anlatılmaktadır. Müze 1965 yılında ziyarete açılmıştır. Arkeoloji müzesi Kütahya Ulu Cami'nin hemen yanındadır.
kütahyanın en iyi müzeleri

Kütahya Ulu Cami - Yıldırım Bayezit Cami

Yapımı yaklaşık 20 yıl süren ve 1401 yılında ibadete açılan Kütahya Ulu Cami, 25m x 45m'lik bir alanı kaplamaktadır. Yıldırım Bayezit, Germiyanoğulları'ndan Devlet Hatun ile evlenince Kütahya'ya vali olarak atandığı dönemde bu caminin inşaatını başlatmıştır. Kütahya'nın en büyük ve en güzel camisi olan bu yapı, Kanuni Sultan Süleyman zamanında bizzat Mimar Sinan'ın kendisi tarafından onarılmıştır. Son büyük tadilatını 2. Abdülhamit Han zamanında geçiren caminin içerisindeki sütunlar, Aizanoi Antik Kenti'nden getirilmiştir.

Kütahya Ulu Cami, tarih sahnesinde pek çok kez önemli anlara tanıklık etmiştir. Kanuni Sultan Süleyman Rodos seferinden önce ve Irak seferinden önce birkaç gün Kütahya'da konaklamış ve namazlarını Kütahya Ulu Cami'de kılmıştır.

Ayrıca Hürrem Sultan'ın ve Kanuni Sultan Süleyman'ın oğulları olan 2. Selim (Sarı Selim), babasının ölümünün ardından ilk cuma hutbesini bu camide okutmuş ve padişahlığını bu camide ilan ederek İstanbul'a hareket etmiştir. 
Kütahya'nın Sosyal Mekanları - Gezilecek Yerler

Kütahya Ulu Cami'sine Nasıl Gidilir? - Kütahya'nın Sosyal Mekanları - Gezilecek Yerler

Kütahya Ulu Cami, şehrin merkezinde yer almaktadır. Şehrin simgesi haline gelen Vazo'ya olan yürüyüş mesafesi 850 metredir. Ayrıca, toplu taşıma araçları ile de gidilebilir. Ancak tavsiyem, Sevgi Yolu üzerinden yürüyerek gitmeniz yönündedir. Bu sayede 18. yüzyıldan kalma Alipaşa Cami'yi ve 15. yüzyıldan kalma tarihi Küçük Hamamı da görebilirsiniz.
Kütahya Ulu Camiye Nasıl Gidilir?

Germiyan Sokağı ve Germiyan Konağı

19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden olan Germiyan Sokağı evleri, 2-3 katlı mimarileriyle ve ahşap payandalarıyla kendilerine has üsluplarını ön plana çıkarıyorlar. Restore edilerek günümüzde hala kullanılabilir durumda olan Germiyan Sokağı evleri, restoran olarak, müze olarak veya eğitim alanı olarak hala kullanılmakta. Unutmadan, Eskişehir Odunpazarı evlerinin restorasyonunda bu sokağın örnek alındığını hatırlatmayı kendime borç biliyorum. 

Ayrıca Kütahya yöresel lezzetler bakımından oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Germiyan Sokağı'nda yer alan bu konaklarda yöresel lezzetleri tadabilir, aynı zamanda bu tarihi dokuda yemek yiyor olmanın benzersiz ahengini keşfedebilirsiniz.


Kütahya'nın En İyi Restoranları

Kütahya zengin yöresel mutfağının yanı sıra, farklı kültürlerden pek çok damak tadına da ev sahipliği yapmaktadır. Balkan lezzetleri, İtalyan mutfağı, Meksika mutfağı ve Anadolu mutfağı bunlardan bazılarıdır. İşte Kütahya'nın en iyi restoranları:

Etusta - Kütahya'nın Sosyal Mekanları - Gezilecek Yerler

Kütahya Eskişehir karayolu üzerinde 8. km'de bulunan et restoranı, halk arasında "Eski Şirin Izgara" olarak da biliniyor. Toplu yemek organizasyonları için de epey uygun olan bu restorandaki fiyatlar, oldukça ekonomik. Hardallı antrikotunu ve incirli muhallebisini mutlaka denemelisiniz.
Kütahya'nın En İyi Restoranları

Antre Cafe - Kitchen (Antre Gurme)

Kütahya Eskişehir karayolu üzerinde 3. km'de, Kütahya Şehirlerarası Otogarı'nın tam karşısında bulunan bu restorandaki eşsiz lezzetlerin fiyatları, bir tık pahalı. Ama inanın buna değer! Şaşlık adlı lezzeti mutlaka denemelisiniz. Bu restoran toplu yemek organizasyonları için de oldukça uygun.


Kütahya'nın En İyi Kafeleri

Kütahya kafe ve tatlı kültüründe de oldukça geniş yelpazelere kucak açmaktadır. Franchise kahve zincirleri, yerel kahve dükkanları, pastaneler, çikolata dükkanları Kütahya'nın sosyal mekanları ve gezilecek mekanlarından bazılarıdır. İşte Kütahya'nın en iyi kafeleri:

Kahverengi Kültür Sanat - Kütahya'nın Sosyal Mekanları - Gezilecek Yerler

Kütahya kafeler caddesinde yer alan Kahverengi Kültür Sanat, el yapımı tatlıları ve üçüncü nesil taze kahveleriyle müşterilerini ağırlıyor. Şehirdeki tek üçüncü nesil kahveci olan Kahverengi Kültür Sanat'daki fiyatlar oldukça ekonomik. "Sen de mi Leyla?" adlı tatlısını mutlaka denemelisiniz.
Kütahya'nın en iyi kafeleri

İnci Lounge

Kütahya'da pek çok şubesi bulunan ve şehrin en büyük pastane zinciri olan İnci Lounge kafedeki fiyatlar oldukça ekonomik. Aynı zamanda üretici firma olan İnci Lounge'da dondurmalı profiterolü mutlaka denemelisiniz.

Gloria Jean's Coffees

Kütahya kafeler caddesinde, Laleli Palas Apartmanı'nda yer alan, Türkiye'nin ikinci en büyük kahve zinciri Gloria Jean's Coffees'te içeceğiniz kahveler bir tık pahalı. Ancak buna değer. Kütahya'da "self servis kahve" ve "take a way" konseptinin öncüsü olan Gloria Jeans Coffees Kütahya'da filtre kahveyi mutlaka tatmalısınız.
kütahya gloria jeans coffees

Colombia Coffee Kütahya

Royal Plaza'da açılan Colombia Coffee hem lezzetli kahveleriyle hem de ferah konseptiyle gönüllere taht kurmuş durumda. Filtre kahvesini mutlaka denemelisiniz.


Kütahya'da Konaklanacak En İyi Oteller

Kütahya; termal turizmiyle öne çıkan şehirlerden birisidir. Yoncalı ve Ilıca bölgesindeki şifalı kaplıca sularının pek çok hastalığa iyi geldiği kanıtlanmıştır. Yurt içinden ve yurt dışından pek çok turistin akın ettiği Kütahya kaplıcaları'nın faydaları saymakla bitmiyor...

Kaplıca Suyunun Faydaları

Termal suyun faydalarından bazıları: 
  • Kireçlenme
  • Böbrek taşı
  • Safra kesesi taşı
  • Kadın hastalıkları
  • Fibromiyalji
  • Boyun fıtığı
  • Bel fıtığı
  • Cilt hastalıkları
  • Romatizma
  • Kemik erimesi
  • Gut
  • Kas ağrıları
  • Bağırsak rahatsızlıkları
  • Mide rahatsızlıkları

Gülümser Hatun Termal Otel & Spa

Kütahya'da kalınacak en iyi oteller listemizin zirvesinde olan Gülümser Hatun isminin çok sevdiğim bir efsanesi var. Bunu anlatmadan geçemeyeceğim. Efsaneye göre; Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'ın Gülümser adlı kızı bir hastalığa yakalanır. Bu hastalık Gülümser'in tüm vücudunu çıbanlarla doldurur ve Gülümser Hatun insan içine çıkmaya utanır hale gelir. Sonrasında her efsane gibi klasik bir sonra biten efsanemiz; Gülümser Hatun'un Yoncalı'daki şifalı sularda derdine derman bulmasıyla sona eriyor. Kütahya merkeze 18 km uzaklıkta, Yoncalı'da bulunan Gülümser Hatun, kapalı ve açık havuz, SPA, aquapark, a la cart restoran hizmetleri veriyor.
Kütahya'da Konaklanacak En İyi Oteller
Şehri sevdiniz ama otelde konaklamak size göre değil mi? Kütahya satılık daireler açısından pek çok farklı alternatife sahip. Detaylı bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz..

Kütahya'nın En İyi Alışveriş Merkezleri

Sera Alışveriş Merkezi

2012 yılında 120.000.000 TL'lik yatırımla açılan Sera AVM; yerli, ulusal ve uluslararası onlarca markayı barındıran dev bir alışveriş merkezi. Önündeki büyük otopark alanı sayesinde binlerce müşteriyi aynı anda ağırlayabilen Sera AVM, yol üstünde olması nedeniyle de şehirler arası yolculuk yapanların ilk tercihi.
Kütahya'nın En İyi Alışveriş Merkezleri

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın