Ahşap Oturtma Çatı Maliyeti - 2021 Kasım Fiyatlarıyla

Bu yazımda sizlere Wintergarden Plaza projesinde imalatını yaptığım ahşap oturtma çatıdan ve ahşap oturtma çatı maliyetinden bahsedeceğim. Her ne k...
Ahşap Oturtma Çatı Maliyeti - 2021 Kasım Fiyatlarıyla
Bu yazımda sizlere Wintergarden Plaza projesinde imalatını yaptığım ahşap oturtma çatıdan ve ahşap oturtma çatı maliyetinden bahsedeceğim. Her ne kadar her geçen gün inşaat maliyetleri değişse de bu yazının, kafanızda bir fikir oluşturacağını ümit ediyorum. Çatı konusunu daha derinden ele almak isteyenler için: Çatı çeşitleri

Ahşap oturtma çatı ve çatı maliyeti konusunda hazırladığım videoyu şimdi izleyin 👇

Kereste fiyatları

Ben bu iş için yaklaşık 18 m³ keresteyi 39.000 TL'den satın aldım. Yani kerestenin metreküp fiyatı 1.800+KDV TL! Kereste fiyatlarının geçtiğimiz seneye göre epey arttığını söyleyebilirim. Geçen sene kerestenin metreküpünü 980 TL + KDV'den satın almıştım. Peki maliyetler sadece kereste için mi arttı? Gelin diğer malzemelere de hızlıca göz atalım.

Beton kiremit fiyatı kaç TL?

Bu projemde çatı kiremiti olarak beton kiremit kullandım. Beton kiremit sarfiyatı olarak her bir metrekarede 10 adet kiremit döşediğimi söyleyebilirim. Çok düşük bir cümle oldu. Tekrarlıyorum. Her bir metrekareye 10 adet beton kiremiti harcadım. Tabi zaiyatı düşünürsek aslında sarfiyatım daha fazla. 

Bu projemde biraz da zaiyat payını düşünerek (ilerleyen zamanlarda kırılan kiremitler olabilir, fazlalıkları çatı arasına koymak suretiyle) 3.000 adet beton kiremit (1 adet beton kiremit fiyatı 3,50 TL+KDV) satın aldım. 90 adet de mahya satın aldım. Yalıtımıydı şusuydu busuydu derken 19.500 TL ücret ödedim.

Ahşap oturtma çatı işçiliği kaç TL?

Ahşap oturtma çatı işçiliğini 10.800 TL (270x40 TL/m²) karşılığında betonarme inşaatımı yapan ekibe verdim. Bu fiyata yalıtım ve kiremit işlerinin işçiliği de dahildi. Yani bana çatıyı her şeyiyle teslim edecekti ancak malzemesini ben temin edecektim. Sadece bu imalatların üzerine baca şapkası, oluklar, dereler gibi işlemleri ben yapacaktım. Fena bir anlaşma değil.

Çeşitli demir / metal işleri

Wintergarden Plaza projesinde de selçuklu miğferi tipi dediğimiz baca şapkasını kullandım. Bu baca şapkası oldukça maliyetli bir çözüm olsa da görsel olarak göze çok hoş geliyor. Baca şapkaları için 14.280 TL ödeme yaptım. Bu tutara işçilik ve malzeme dahil. Bunun dışındaki sac işleri için (yangın duvarının üstü sac kaplaması, baca kenarları, dereler, oluklar vs.) 10.000 TL ödedim.

Dip not: Eksik olukların standart ölçüleri 10cm x 8cm veya 10cm x 6cm. Bu nedenle standart eksik oluk benim yağmur hesabımı kurtarmadı ve bu ürünleri kullanamadım.

Tüm bu giderleri üst üste koyduğumda planda 270 m² çatı işi için (%40 eğimli) toplam harcamam sarf giderler dahil 95.000 TL oldu. Bu da planda bir merekare çatı için 350 TL/m² birim maliyetimin olduğunu gösteriyor. Geçen seneki projemde bu tutar 270-300 TL/m² olduğunu söyleyebilirim. 

Tabi geçen seneki imalatımla bu seneki imalatım aynı değil. Geçen seneki projemde osb+p3000+shingle uygulaması yapmıştım. Çünkü mansart çatılardaki eğimin yüksek olması beni buna itmişti. Ancak bu seneki projemde mansart çatının olmayışı bu konuda bana avantaj sağladı. Bu yazı da ilginizi çekebilir: Kaba inşaat maliyeti 2022 Mart ayı güncel fiyatlarıyla

Standart katsayılarla ahşap oturtma çatı maliyeti

Malzeme fiyatları her geçen gün değiştiği için bunu bazı katsayılara göre sabitlemek daha kullanışlı olacak. Bu nedenle çatı işlerini aşağıdaki katsayılara göre sabitledim. Aldığınız fiyatları bu tabloya yazarak yaklaşık maliyetinizi çıkarabilirsiniz.

A=Plandaki çatı alanı
K=Kerestenin metreküp fiyatı
BK = Beton kiremit fiyatı
MK = Marsilya kiremit fiyatı
DF = Demir fiyatı (TL/ton)
NAÜ = Net asgari ücret

  • A x 0,07 x K = Ahşap oturtma çatı malzemesi
  • A x 11 (Beton kiremit için) x BK x 1,50 (Diğer malzemeler) = Beton kiremit malzemesi ve diğer malzemeler
  • A x 16 (Marsilya kiremit için) x MK x 1,50 (Diğer malzemeler) = Marsilya kiremit malzemesi ve diğer malzemeler
  • A x DF x 0,01 = Çeşitli demir işleri maliyeti
  • A x NAÜ x 0,015 = İşçilik tutarı

Kontrol;

270 x 0,07 x 2.214 = 40.143 TL
270 x 11 x 4,13 x 1,50 = 18.400 TL
270 x 10.000 x 0,01 = 27.000 TL
270 x 2.825 x 0,015 = 11.440 TL
Toplam: Yaklaşık 97.000 TL

Çatıda yağmur borusu sayısı ve yağmur oluğu çapı nasıl hesaplanır?

Gelelim çatı işlerinde önem arz eden bir başka konuya: Yağmur borularının çapı ve sayısı nasıl belirlenmeli? Genellikle bu bilgi onaylı projelerde yer alsa da zaman zaman bu bilgiler eksik, yetersiz veya hatalı olabilir. Oysa bu hesap oldukça basit bir hesaptır ve kolaylıkla hesaplanabilir. Haydi gelin hızlıca hesaplayalım:

Qr = A x r x φ
A = Yağış alan yatay yüzey (Balkonları ilave et, sadece çatı değil ardından 10.000'e böl.
r = Yağış şiddeti (L/s.hektar) 
φ = Akma dağılma şiddeti

Yağış şiddetini bulma

Yağış şiddetini bulma

Akma dağılma şiddetini bulma

Bu değer çatı eğimine bağlı bir değerdir. Çatı eğimi 3 dereceden büyükse bu değer 1 alınır. Çatı eğimi 3 dereceden küçükse bu değer 0,8 olarak alınır. Çakıl kaplı çatılarda ise 0,5 alınır.

Yağmur suyu kolon çaplarını bulma

Hesaplanan yağmur debisi;
  • 1,40 ile 3,50 arasında ise boru çapı 100 mm
  • 3,50 ile 7 arasında ise 125 mm
  • 7 ile 10 arasında ise 150 mm olmalıdır.

Örnek yağmur suyu borusu çapı hesaplama

Çatı alanımız balkonlar dahil 300 m² olsun. İş Kütahya'da. Çatı eğimi 3 dereceden fazla. Toplamda 4 adet yağmur iniş borusu kullanacağım. Acaba boruların çapları ne olmalı?
Qr = A x r x φ
A = 300 m² / 10.000
r = 398 (Tablodan)
φ = 1 (Akma dağılma şiddetini bulma alt başlığından)

Bu durumda Qr = 0,03 x 398 x 1 = 11,94 lt/s
Bu bulduğumuz değeri de 4 boruya bölelim.

11,94 / 4 = 3,0 lt/s (yaklaşık)

Yağmur suyu kolon çaplarını bulma alt başlığını incelediğimizde 1,40 ile 3,50 arasındaki değerler için boru çapı olarak 100 mm'in yeterli olduğunu görüyoruz. Yani böyle bir işin 4 adet 100'lük boru kullanmam yeterli olacak. Peki toplamda 4 adet değil de 2 adet boru kullanmam gerekseydi nasıl bir boruya ihtiyacım olacaktı?

Bu durumda 11,94 / 2 = 6 lt/s (yaklaşık) değerine ulaşacaktım. Bu değer 3,50 ile 7 arasında kaldığı için kullanmam gereken boru çapı 125 mm'lik olacaktı.

İnşaatta bayrak dikmek ne anlama gelir?

İnşaatın kabası bittiğinde, yani betonarme inşaat, tuğla işleri ve çatı işleri tamamlandığında taşeron ekip çatı katına Türk Bayrağı diker. Bunun anlamı işin başarıyla bitirilmesidir ve bayrağımız bu nedenle binanın en üst noktasında dalgalandırılır. 

İnşaat işlerindeki en güzel geleneklerden biri olan bu gelenek, müteahhit firmanın taşeron ekibe hediye dağıtmasıyla son bulur. Eskiden, yani inşaatlar bu kadar yoğun değilken, bu hediyeleri çevre halkı verirmiş.

Yararlandığım kaynaklar: MMO ve https://www.tesisat.org/yagmur-suyu-hesabi.html
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın