Çatı Nedir? Çatı Çeşitleri Nelerdir?

Çatı; bir binayı yağmur, kar gibi dış etkenlerden koruyan, binanın en üstünde inşa edilen yapı elemanıdır. Üzerine gelen suları bekletmeden binadan...

çatı çeşitleri, çatı tipleri, mansart çatı, sundurma çatı, beşik çatı, kırma çatı, kelebek çatı

Çatı nedir?

Çatı; bir binayı yağmur, kar gibi dış etkenlerden koruyan, binanın en üstünde inşa edilen yapı elemanıdır. Üzerine gelen suları bekletmeden binadan uzaklaştırabilmesi için çatı yüzeyinde eğim bulunur. Bu eğim, binanın bulunduğu şehrin iklimine, çatı kaplaması malzemesine göre değişir.
Çatı nedir? Çatı çeşitleri, çatı elemanları, mahya, dere

Özetle çatının başlıca görevi binaya üstten gelen suyu ve karı binadan uzaklaştırmaktır.

Biçimlerine göre çatı çeşitleri

çatı çeşitleri, çatı tipleri, mansart çatı, sundurma çatı, beşik çatı, kırma çatı, kelebek çatı

Sundurma çatı nedir?

Sundurma çatı; tek tarafa akıntısı olan çatı tipidir. Genellikle genişliği az olan binalarda, bir tarafta yüksek bitişik nizam bina varsa uygulanır. Çatının yüksek olduğu tarafta kalkan duvar bulunur.

sundurma çatı nedir? sundurma çatı tipi, çatı tipleri, çatı çeşitleri

Beşik çatı nedir?

Karşılıklı iki tarafa akıntısı olan çatı tipine beşik çatı denir. Çatı oluğunun bulunmadığı kenarlarda kalkan duvarı bulunur.
beşik çatı nedir? beşik çatı tipi, çatı tipleri, çatı çeşitleri

Kırma çatı nedir?

Binanın kenar sayısı kadar eğimli yüzeyi bulunan çatı tipine kırma çatı denir. Bu çatı tipinde binanın her kenarında yağmur oluğu bulunur. Çatı çeşitleri arasında en çok tercih edilen çatı tipi kırma çatı tipidir.
kırma çatı nedir? kırma çatı tipi, çatı tipleri, çatı çeşitleri

Kelebek çatı nedir?

Kelebek çatı; içe doğru akıntılı olan çatı tipidir. Genelikle tek katlı yapılarda uygulanır. Cephelerin ışık alma seviyesi artar. Ancak yüksek ışığa rağmen görsel olarak mimarların tercih ettiği bir çatı tipi değildir.
kelebek çatı nedir? kelebek çatı tipi, çatı tipleri, çatı çeşitleri

Mansart çatı nedir? - Mansard Çatı

Genellikle çatı arası katların dubleks daire olarak kullanıldığı durumlarda uygulanan mansart (mansard) çatının kökeni Fransız mimarisidir. 
mansart çatı nedir? mansart çatı tipi, çatı tipleri, çatı çeşitleri

Şet çatı nedir?

Testere dişli çatı olarak da bilinen şet çatı, genellikle atölye, fabrika gibi endüstriyel binalarda tercih edilir.

Kule çatı nedir?

Kule çatı; ebatı küçük ancak yüksekliği fazla olan binalarda tercih edilir. Cami ve kilise minareleri kule çatı tipine en güzel örneklerdendir.

Kubbe çatı nedir?

Cami, hamam ve tarihi binalarda sıkça rastladığımız çatı tipidir.

Silindir çatı nedir?

Tonoz çatı olarak da bilinen silindir çatı, planı dikdörtgen şeklinde olan yapılarda uygulanır.

Fenerli çatı nedir?

Açıklıklı binalarda binanın iç bölümünün ışık alması ve havalandırılması için fenerli çatı tercih edilir.
Çatı Nedir? Çatı Çeşitleri Nelerdir? Çatı tipleri

Çatı ne kadara mal olur?

2021 yılı güncel fiyatlarla sıfırdan anahtar teslimi çatı maliyeti 270-300 TL / m² arasındadır. Yani 100 m² çatınız varsa; kiremit, membran, kereste, oluk, baca şapkası, kalkan duvarı vs. dahil maliyetiniz yaklaşık 27.000 TL ile 30.000 TL arasında olacaktır. Güncel çatı maliyeti için sizi böyle alalım: 2021 Kasım Çatı Maliyeti

Çatıdaki tadilat son katta oturanları mı ilgilendirir? Bina çatı tadilatı masrafını kim öder? Apartmanda çatı masrafı kime aittir?

Çatı ile ilgili teknik bilgiler verdikten sonra biraz da kanunlarla ilgili bilgi vermek istiyorum. Çünkü bu konu apartmanlarda sürekli olarak tartışma konusu olmaktadır.

Çatıda yapılan tadilatlar ve onarımlar binadaki tüm malikleri ilgilendirir. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre ortak alanlarda yapılan masraflar tüm apartmanın ortak gideridir. Çatı da ortak alanlardan olduğundan, çatıdaki masraflar sadece son katta oturanları değil, tüm apartman sakinlerini ilgilendirir. Apartmandaki çatı masrafı, arsa payları oranında tüm maliklere paylaştırılır.

Dubleks evlerde çatı ortak alan mıdır?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre çatı binanın ortak alanıdır. Dolayısıyla son katın teraslı dubleks daire olması bu durumu değiştirmez. Çatıdaki onarım ve bakımlar için binadaki tüm apartman sakinleri sahip oldukları arsa payları oranında maliyete katılmak durumundadırlar.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın