Mimarlar İçin; Klasik Kirişli Sistemli (Plak Döşeme) Proje Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mimarlar için; klasik kirişli sistemli (plak döşeme) proje hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler başlıklı bu yazımda, binanın statik açıdan sağlığ...

Mimarlar İçin; Klasik Kirişli Sistemli (Plak Döşeme) Proje Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mimarlar için; klasik kirişli sistemli (plak döşeme) proje hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler başlıklı bu yazımda, binanın statik açıdan sağlığı gözetilerek mimari proje hazırlama ayrıntılarına değineceğim.

Bu yazı, Konya Teknik Üniversitesi'nde konuk olarak katıldığım betonarme dersinin yazılı metin haline getirilmiş halidir. Dilerseniz doğrudan dersin videosunu da izleyebilirsiniz.

Kolonlar

kolon nedir, en küçük kolon boyutu kaça kaç cm, kaç katlı binada kaçlık kolon uygun olur?
Kolonlar, bildiğiniz gibi yapıların en önemli elemanları. Düşey taşıyıcı konumunda olan kolonlar, kirişlerden aldıkları yükleri temele aktarmakla yükümlüdürler.
kolonların ön boyutlandırılması, kaç katlı binada kaça kaç cm kolon yeterli olur?

kolonların ön boyutlandırılması, kaç katlı binada kaça kaç cm kolon yeterli olur?
Üstte verdiğim linkte bu hesabı detaylarıyla anlattım ancak; fotoğraflardaki hesaplarda da gördüğünüz üzere mühendisler boyutları hesaptakinden bir tık daha büyük seçmeye çalışıyor. Peki bunun nedeni ne? Bunun nedeni inşaatlarda yapılan hatalar. Bu konuyla ilgili olarak bu sayfaya mutlaka göz atmalısınız: İnşaatlarda yapılan inanılmaz hatalar
inşaatlarda yapılan inanılmaz hatalar, inşaatlarda nasıl hatalar yapılır?

inşaatlarda yapılan inanılmaz hatalar, inşaatlarda nasıl hatalar yapılır? segregasyon nedir?

tesisat ustalarının binalara verdikleri zararlar

Betonarme perdeler

betonarme perde nedir? perdelerin özellikleri nelerdir?
Betonarme perdeler, yapıların sigortalarıdır. Yani depreme karşı koyan pehlivanlar: betonarme pedelerdir. Ancak perdeler doğru kullanılırsa etkili olurlar. Doğru kullanmak ne demek? Bunu yazının ilerleyen bölümlerinde anlatacağım.
betonarme perdelerin sınır değerleri
Betonarme perdelerin sınır değerleri üstteki fotoğraftaki gibidir. Uzunluğu eninin en az altı (6) katı olmalıdır. En küçük perde boyutu ise 25cm x 150cm'dir. Projeye perde eklemek müteahhit firmalara hep "maliyet" gibi gelir. Oysa binaya 4 adet 35cmx210cm'lik perde eklemek toplam maliyeti sadece %1 artırır. Oysa sağladığı yarar %100'den az değildir.

Perdeler binada nasıl yerleştirilmelidir?

Perdeler binada nasıl yerleştirilmelidir? Simetrik yerleştirilmelidir.
Perdeler binada simetrik bir şekilde konumlandırılmalıdır. Çünkü binada iki adet noktanın bulunduğunu kabul ederiz. Bunlardan biri binanın ağırlık merkezi ve bir diğeri de rijitlik merkezidir. Deprem, binaya ağırlık merkezinden etki eder. Rijitlik merkezinden ise bina depreme cevap verir. Dolayısıyla ikisinin üst üste çakışması oldukça önemlidir.
Perdeler binada nasıl yerleştirilmelidir? Simetrik yerleştirilmelidir.
Eğer bu iki nokta çakışmazsa, binada burulma kuvvetleri oluşur. Bu durum bina için olduça olumsuz bir durumdur. (Fotoğrafların kaynakları: Prof. Dr. Ahmet Topçu)

Kirişler

kirişlerin en küçük boyutu ne oılmalıdır? önerilen kiriş boyutları nelerdir?
Gelelim kirişlere. Kirişlerin en küçük boyutları 25cmx30cm. Ancak bunda dikkat edilmesi gereken bir 3d kuralı var. Yani kirişin derinliği kirişe bağlı döşemenin kalınlığının en az 3 katı olmalı. Peki klasik kirişli (plak döşeme) sistemlerde kirişlerle kaç metrelik açıklıkları geçebiliriz? 

Betonarme esas olarak kompozit bir yapı. Yani betonun yetersiz kaldığı durumlarda demir donatı ile eksikliğimizi giderebiliriz. Ancak standart konut yapılarında ne mimar ne mühendis 6-7 metrelik açıklığın daha fazlasını geçmeyi tercih etmeyecektir. Çünkü standart konut yapılarında bu açıklığı geçmeye ihtiyaç yok. Peki geçilemez mi? Geçilebilir. Eğer uygun bir tasarım yapılıp tüm etkiler göz önüne alınırsa 6-7 metreden daha fazla açıklıklı kirişler inşa etmek de mümkün. Ama dediğim gibi. Standart konut yapılarının %99'unda 6-7 metreden daha fazla açıklık yapmanıza ihtiyacınız olmayacak.

Kirişlerde süreklilik kavramı

kirişlerde süreklilik ne demek? sürekliliğin önemi nedir?
Kirişlerde süreklilik, yapılar için oldukça önemli bir kavramdır. Kirişlerin doğrusal bir şekilde yapı boyunca ilerlemesine kirişlerin sürekliliği denir. Kirişlerin sürekliliği birtakım nedenlerle bozulabilir. Bunlar (bozulmalar) istenmeyen durumlardır.

Üstteki fotoğrafta bir yapının hem X hem de Y yönünde kirişlerde süreklilik açısından incelenmesi durumunu görüyorsunuz. Yapı X yönünde %100 sürekli iken Y yönünde sadece %50 oranında süreklidir. Bu konuda oranın en az %50 olması önerilir. (Kaynak: Onur Kaplan, Ahmet Topçu, Yunus Özçelikörs)
kirişlerin sürekliliği ne demek? neden önemli?
Üstteki fotoğrafta bir yapının X yönünde kirişlerin sürekliliği açısından incelenmesi durumunu görüyorsunuz. İncelemede görüldüğü üzere X yönünde kirişlerin çoğu süreksiz. Sadece cephedeki çerçeve kirişleri sürekli. Kirişilerin bu kadar süreksiz olması durumu, kesinlikle istenmeyen bir durum.,

Saplama kirişlerin içinde saplama kirişler - Saplamation

saplama kiriş nedir? saplama kiriş neden istenmeyen bir durumdur?
Saplama kirişler yapıda istenmeyen durumlardandır. Kirişin her iki ucunda da kolon olması istenir. Ancak kirişin bir ucunda veya iki ucunda başka bir kiriş olması durumu, yük iletimini uzatan, zorlaştıran bir durum olur.

Döşemelerin yüklerini bir an önce kirişlere, kirişlerin en kısa yoldan kolonlara ve kolonların da en kısa yoldan yükleri temele iletmesi istenir. Ancak saplama kirişler bu mantığı bozan durumlardır. Kirişlerdeki yükün bir başka kirişe, oradan kolona aktarılması iyi değildir.

Üstteki sağdaki fotoğraflarda saplama kiriş içinde başka saplamalar görüyorsunuz. Inception filmindeki rüya içinde rüya görme durumu gibi tıpkı...
binada rijitlik konusu
Gelelim üstteki fotoğrafa. Üstteki fotoğraf marmara depreminde hasar alan bir yapının kalıp planı. Sizce bu binada ne eksik? Ne yapılabilirdi? Bu binayı tasarlayan mühendis, binanın hasar aldığını da göz önünde bulundurarak; şu an yeniden tasarlasa nasıl bir tasarım yapardı? Yorumlarınızı sayfanın en alt kısmında bekliyor olacağım. Ancak aşağıdaki fotoğrafla da ufak bir kopya bırakmak istedim.
99 depreminde hasar alan binanın kalıp planı

99 depreminde hasar alan binanın kalıp planı

Neden mühendisler kirişleri kolonların ortasına bodoslama saplıyor?

kuşatılmış kuşatılmamış kolon konusu
Gelelim mimarların çok şikayetçi olduğu bir konuya. Mühendisler neden kirişleri kolonların ortasına bodoslama saplıyor da kolonun yanağından bağlantı vermiyor? Bu konuda mühendislerin elini kolunu bağlayan durum kuşatılmış / kuşatılmamış kolon hesapları. 

Basit bir anlatımla; güvenlik değerini sağlayamadığımızda formüldeki üç değişkeni kullanarak bu güvenlik faktörünü aşmaya çalışırız. Bunlar;
  • Beton kalitesini artırmak: Bu seçenek müteahhitlerin pek hoşuna gitmez.
  • Kolonun derinliğini artırmak: Bu seçenek hem müteahhitin hem mimarın hoşuna gitmez.
  • Kiriş aksını kolonun ortasına getirmek: Bu kimseyi kızdırmayan tek çözüm. Üstelik de uygulama açısından da oldukça sağlıklı.

Fun Fact! Depremin büyüklüğü ve depremin şiddeti arasındaki farkı biliyor musunuz?

Fun Fact! Depremin büyüklüğü ve depremin şiddeti arasındaki farkı biliyor musunuz?
Depremin büyüklüğü ve depremin şiddeti kavramları sıklıkla karıştırılan kavramlar. Hatta pek çok TV ve gazetede de yanlış kullanıldığına şahit oluyoruz. Üstte ülkemizin en köklü haber ajansı olan Anadolu Ajansı'nın büyük ve şiddet kavramlarını nasıl karıştırıp hatalı bir kullanım örneği gösterdiğini görüyoruz.
Fun Fact! Depremin büyüklüğü ve depremin şiddeti arasındaki farkı biliyor musunuz?
Doğru kullanım; "5.3 büyüklüğünde deprem oldu" olmalıydı. Ancak ajans sehven "5.3 şiddetinde deprem oldu" olarak kullanmış. Zaten dediğim gibi, pek çok zaman bu kullanımlar hatalı oluyor.
mercalli şiddet endeksi
Peki depremin şiddetini nasıl ölçeriz? Depremin şiddeti Mercalli şiddet endeksiyle ölçülür. Gözlemseldir.
depremin büyüklüğü ritcher ile ölçülür
Depremin büyüklüğünü ise sayısal olarak net bir şekilde tespit etmemiz mümkündür. Bunun için de o televizyonlarda gördüğünüzü kalp grafisi gibi sonuçlar veren sismograf denilen aletleri kullanılır. Depremin büyüklüğü için kullandığımız ölçeğe Ritcher ölçeği denir.

Üstteki fotoğrafta memleketim olan Kütahya'da yaşanan 1970 Gediz depremini kırmızı ile kutucuk içerisine aldım. Gediz depremi oldukça yıkıcı bir depremdi ve ülkemizde yaşanan en büyük ve en şiddetli 10 deprem arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu depremden sonra Gediz ikiye ayrılıyor ve depremden etkilenen bölge Eski Gediz ismini alırken, yeni yapılaşmalar Yeni Gediz bölgesinde gerçekleşiyor.
1970 gediz depremi ve polüretan köpüklerden yapılan deprem evleri
Depremin ardından Alman bir ilaç firması üstte gördüğünüz gibi kubbe şekilde evlerden hediye ediyor bölge halkına. Gediz'in Akçaalan köyüne inşa edilen bu evlerin yapımı oldukça basit. Kasnakların etrafına poliüretan köpük sıkılıyor. Ardından altındaki kalıp çıkartılıyor ve ev hazır. Son olarak kapısı penceresi açılıyor ve taşınacağı yere götürülüyor. Zaten taşıması basit. Sol üstteki fotoğrafta nasıl taşındığını görebilirsiniz.

Şu anda bu firmaya yardımlarından ötürü sempati duymuş olabilirsiniz. Ancak poliüretan köpükler kanserojen... 

Aşağıya da depremin yaşandığı Gediz ilçesinin kanser sayılarıyla alakalı bir veriyi ekledim.

kütahya kanser haritası
Üstteki fotoğraf Kütahya ilinin kanser haritası içerikli bir çalışmadan aldığım bir ekran görüntüsü. Kaynak: hkmo.org.tr

mimari ve statik projenin uyumu
Mimari ve statik projenin uyumu adlı bu bölümü videodan izlemeniz gerekir.
proje hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler

Mimarlar İçin; Klasik Kirişli Sistemli (Plak Döşeme) Proje Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu sunumda içeriğime katkı sağlayan tüm kaynaklarıma teşekkürü bir borç bilirim.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın