Gün Gün İnşaat - İskan Nedir? İskan Almak İçin Gerekli Evraklar

Gün gün inşaat yazı dizisinin bu bölümünde iskan nedir, iskan almak için hangi evraklar gereklidir, kısmi iskan nedir, kısmi iskan nasıl alınır, i...

Gün Gün İnşaat - İskan Nedir? İskan Almak İçin Gerekli Evraklar nelerdir 

Gün gün inşaat yazı dizisinin bu bölümünde iskan nedir, iskan almak için hangi evraklar gereklidir, kısmi iskan nedir, kısmi iskan nasıl alınır, iskan sorgulama nasıl yapılır gibi konulara değineceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

İskan nedir?

İskan, bir diğer adıyla yapı kullanma izin belgesi; inşaatı biten binanın, projesine ve yönetmeliklerdeki standartlara uygun olarak inşa edildiğinin ve o inşaatla ilgili tüm işlerin bittiğini gösteren bir belgedir. İskanlı ev, iskanlı bina tabirleri, o mülkün resmi olarak kullanılabilir durumda olduğunu belirten ifadelerdir.

İskan almak için gerekli evraklar nelerdir?

İskan almak için inşaatın projelere tamamen uygun olması gerekir. Ayrıca inşaatta eksik hiçbir iş kalmaması gerekir. Tüm işler bittikten sonra iskan için belediyeye başvuru yapılır. İskan belgesi (yapı kullanma izin belgesi) için gerekli evraklar şunlardır;
  • İskan dilekçesi (Yapı denetim hazırlar.)
  • Maliye ilişik kesme belgesi (Müteahhit hazırlar.)
  • Asansör tescil belgesi (Müteahhit hazırlar.)
  • SGK'dan ilişiksizlik belgesi (Müteahhit hazırlar.)
  • Telefon ankastre yazısı (Müteahhit firmanın elektrik taşeronu hazırlar.)
  • Tapu fotokopisi (TC'lerle birlikte) (Müteahhit hazırlar.)
  • İskan harçları dekontları (Müteahhit hazırlar.)
  • Yapı ruhsatı fotokopisi (Yapı denetim hazırlar.)
  • Bağımsız bölüm listesi (Yapı denetim hazırlar.)
  • Röperli ölçü krokisi (Haritacı hazırlar.)
  • Hakediş raporu (Yapı denetim hazırlar.)
  • Enerji kimlik belgesi (Müteahhit hazırlar.)
  • Kaldırım yazısı (Yapı denetim hazırlar.)
  • Kalanizasyon görüşü (Yapı denetim hazırlar.)
  • Teknik uygunluk raporu (Yapı denetim hazırlar.)
  • Vaziyet ve bağımsız bölüm planı (Haritacı hazırlar.)

Kısmi iskan nedir? Kısmi iskan nasıl alınır?

Kısmi iskan, inşaatının tamamının sona ermediği ancak bazı bölümlerdeki imalatın sona erdiği durumlarda alınan bir belgedir. Örneğin, bina inşaatı devam ederken zemin kattaki işyeri ile işiniz bittiyse, işyeri için kısmi iskan alabilirsiniz. Kısmi iskan almak için, tıpkı normal iskan alır gibi tüm belgeleri hazırlamanız gerekir.

Ancak örneğin işyerinin binadaki asansörle bir ilişkisi yoksa, asansör tescil belgesini hazırlamanız gerekmez. Ya da maliye ilişik kesme belgesinde ve iskan harçlarında tüm yapının harcını ödemeniz gerekmez. Bu doğrultuda, SGK'dan da kısmi ilişiksizlik belgesi almanız gerekir.

İskansız daire satın alınır mı?

İskansız daireyi satmak veya satın almak mümkün. Ama mantıklı mı? Değil. İskansız daire bir anlamda kaçak yapı demektir. Bu nedenle iskansız daire satın almak mantıklı bir tercih olmayacaktır. Bu yazıya da mutlaka göz atmalısınız: Daire satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

İskansız dairenin dezavantajları nelerdir?

İskansız dairenin pek çok dezavantajı olur. Bunların en önde geleni, iskan alınmasını engelleyen kaçak ve proje dışı unsurların yıkılıp, projeye uygun hale getirilmesi olacaktır. Çünkü bu çok ciddi maliyetler getirir.

Bir diğer dezavantaj ise iskansız binada yaşayanların şantiye elektriği ve şantiye suyu kullanmak zorunda kalması olacaktır. Bu da normal abonelik maliyetine göre daha yüksek bir maliyet demektir.

Son olarak, kredili satış işlemlerinde birtakım sorunlar yaşanabilir.

İskan sorgulama nasıl yapılır?

İskan sorgulamak için birkaç yöntem mevcut. Bunların arasında en öne çıkan yöntem kat mülkiyeti tapusuna bakmak. Bir mülkün kat mülkiyeti tapusu varsa o mülk iskanlı demektir. Ancak sadece kat irtifakı tapusu varsa dairenin iskanlı olup olmamasıyla ilgili kesin bir sonuca varmak mümkün değil.

Bir diğer yöntem ise mülkün iskan durumunu belediyeye sormak. Belediyeye sorarak söz konusu dairenin ya da iş yerinin iskanlı olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Ne yazık ki ülkemizde dijital bir iskan sorgulama servisi yok. Ancak çok yakında bu sistemin de devreye gireceğine inanıyorum.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 13 Nisan, 2022 19:18
    Emeğinize sağlık. Maliyetler konulu yazılarınızın referans olabilme özelliği enflasyon sebebiyle geçerliliğini yitirmiş olmasına rağmen hâlâ benim gibi yeni başlayanlar için az bulunur bir bilgi kaynağı olarak değerini koruyorlar. Sektörün yabancısı olup hasbelkader bu işe girişmiş,kendi inşaatının müteahhitliğini üstlenenler için uyarı, yönlendirme ve önerilerinizi içeren yazılarınızı bekliyoruz.