Saten Alçı Nedir?

Saten alçı, sıvası yapılmış yüzeylerde veya alçıpan yüzeylerde boyadan önce uygulanan son kat işlemidir. İpeksi bir yüzey elde edilmesini sağlar...
Saten alçı nedir? Nerelerde kullanılır? 1 kg saten alçı kaç metrekare yer yapar? Saten alçı ne kadar sürede kurur?

 Saten alçı, sıvası yapılmış yüzeylerde veya alçıpan yüzeylerde boyadan önce uygulanan son kat işlemidir. İpeksi bir yüzey elde edilmesini sağlar. Evinizdeki duvarlara dokunduğunuzda pürüzsüz, temiz bir yüzey elde edilmesi, saten alçı sayesindedir. Saten perdah alçısı veya perdahlı alçı sıva olarak da adlandırılır.

Saten alçı nedir? Nerelerde kullanılır?

Saten alçının ne olduğuna değinmeden önce kısaca alçıdan bahsederek konuya girmek istiyorum. Alçı, doğal bir malzemedir. Doğal bir malzemeden üretildiğinden insan sağlığına zarar vermez. Alçının pH değeri 5,5'tur ve bu değer insan cildi için oldukça uygundur. Rutubet dengeleyici bir madde olan alçı, ortamdaki fazla nemi absorbe eder. Ateşe karşı da dayanıklı bir madde olan alçı, yalıtım konusunda da binaya katkı sağlar. Alçı aynı zamanda oldukça hafif bir malzemedir.

Gelelim saten alçıya;

Sıvanmış yüzey üzerine boyadan önce son kat işlemi olarak uygulanan saten alçı, boya işlemi için kusursuz bir yüzey sağlar. Sıva işlemindeki pürüzleri ve ufak hataları yok eder. Yüksek yapışma özelliğine sahiptir.

Saten alçı hangi yüzeylere uygulanır?

Saten alçı; sıvanmış düzgün yüzeylere ve alçıpan yüzeylere kolaylıkla uygulanabilir.  

Saten alçı ne kadar sürede kurur?

Saten alçı harcının işlenebilirliğini kaybetme süresi ortalama 90 dakikadır. Ancak saten alçının boyaya hazır hale gelmesi için yani tam olarak kuruması için en az bir gün geçmesi gerekir. Bir günün ardından henüz saten alçının kurumadığı tespit edilirse bekleme süresi uzatılmalıdır.

Alçı sıva sağlıklı mı?

Alçı sıva oldukça sağlıklıdır. Nefes alan doğal bir malzemedir. Sahip olduğu pH değeriyle de insan cildine en uygun malzemedir.

1 kg saten alçı kaç metrekare yer yapar?

1 kg saten alçı 1 mm kalınlığında 1 m² alanı kapatır. Yani 30 kg'lık torbada bulunan saten alçının bir torbasıyla 30 m² yer kapatabilirsiniz.

Saten alçı nasıl hazırlanır?

7 litre su ve 10 kg saten alçı ile karışım hazırlanır. Ardından saten alçının uygulanacağı yüzey tozdan temizlenir. Mala izi kalmayacak şekilde, aynı yönde çekilen çelik mala ile saten alçı uygulaması yapılır. Uygulamanın daha iyi anlaşılması için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.


Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın