Çelik Sıva Nedir? Uygulaması Nasıl Yapılır?

Çelik Sıva Nedir? Uygulaması Nasıl Yapılır?

Çelik Sıva Nedir?

 Çelik Sıva, makine ile atıldığı için çok fazla vakit kazandıran ve bu nedenle de kaba alçı veya kara sıva (çimentolu kaba sıva) yerine kullanılan çimento esaslı el ve makine sıvasıdır. Daha çok iç cephede uygulanan bu ürün, dış cephede de kullanıma uygundur. 35 kilogramlık paketler halinde satılan bu ürün, 9 litre su ile karıştırılarak çelik sıva harcı elde edilir. Metrekarede 17 kg sarfiyata sahip olan çelik sıva, tek katta 1 cm kalınlık olacak şekilde uygulanır.

Priz alma süresi; karışımda harcanan su miktarına ve hava sıcaklığına bağlı olarak değişse de, üretici firmanın kullanım şartnamesine göre 5 dakika sonra başlamaktadır.
Tuğla, kü-blok, gazbeton, bims duvar gibi yüzeylerde yüksek yapışma stabilitesi ile rahatlıkla uygulanabilir. Plywood kalıptan çıkan pürüzsüz betonarme yüzeylerde ise, çelik sıva ile betonu kaynaştıracak aderans artırıcı astar kullanılmalıdır.
çelik sıva fiyatları tl
Tamamı çelik sıva ile sıvanmış bir bina

Çelik Sıva Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Bütün çimentolu ürünlerde olduğu gibi, uygulamadan önce ve sonra harcın kürlenmesine özen gösterilmelidir. Teorik olarak çelik sıvanın uygulanacağı yüzeyin çok hafif nemli olması, mukavemet artırıcı bir etken olacaktır. Çelik sıva uygulamasından sonra 7 gün boyunca da bu imalat ara ara sulanmalıdır. Çelik sıvanın yapıldığı ortam şartları çok soğuk veya çok sıcak ise, standart beton koruma koşulları çelik sıva için de geçerlidir. Yani çok soğuk havalarda ve çok sıcak havalarda, ortam koşullarının ideal sıcaklığa getirilmesi için azami özen gösterilmelidir. (+5 derece ile +35 derece arası)

Çelik sıvanın harcının içine su dışında herhangi bir ürün (kireç, kum, çimento vb) ilave edilmemelidir. Düzgün bir satıh elde etmek için alüminyum mastar profiller, köşe profiller, kapı / pencere gibi ekli kısımlarda da sıva filesi kullanılmalıdır. 

Çelik Sıvanın Maliyeti Nedir?

Çelik sıvanın maliyetinin detaylı analizi için sizi bu sayfaya alalım: Çelik sıvanın maliyeti ile kabva sıvanın maliyetinin karşılaştırması 

Çelik Sıva Sağlamlığa Katkı Sağlıyor

Aragonit Yapı Kimyasalları firmasının üretmiş olduğu çelik sıva adlı ürünü biz de şantiyelerimizde kullandık. Aslında bu ürün, Kütahya inşaat piyasasında oldukça yaygın olarak kullanılıyor.

Çimentolu kara sıvanın elle atılmasından ötürü çok vakit kaybettiriyor olması ve çelik sıvanın makine ile atılabiliyor olmasından ötürü işçilikten ve zamandan kazandırması, çelik sıvanın çimentolu kara sıvaya karşı en büyük avantajı.

Uygulama olarak makineli alçı sıvasının uygulamasına benziyor oluşu, çelik sıvayı uygulayacak ustalar açısından da büyük bir kolaylık. Şunu inkar etmemek gerekir ki; alçı uygulamasından bir tık daha fazla işçilik gerekebiliyor. En azından, şantiyedeki ustalarımızdan aldığımız geri dönüşler bu şekilde oldu.

Ancak şunu da pas geçmemek gerekir ki; müteahhit firmalar, işleri çabuk bitirmek adına son yıllarda çimentolu kara sıva uygulamasını tamamen rafa kaldırmışlardı. Halbuki, hem ses yalıtımı hem de duvarların sağlamlığı açısından çimentolu kara sıva uygulamasından vazgeçilmemeliydi. Hem de böylece; müşteri ağzıyla “duvara çivi bile çakılmıyor” serzenişlerini kimse işitmezdi. Çelik sıva tam da tüm bu dertlere derman oldu diyebiliriz. Çünkü hem zamandan tasarruf ettirirken, hem de tuğla duvarın sağlamlığına katkı sağlıyor. Üstelik denedik; çelik sıva uygulanmış duvara çivi de çakılabiliyor.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 19 Ağustos, 2019 03:21
    Böyle bir ürünü bilmiyordum. Ama hem işçilikten hem de zamandan kazandıracağı kesin. Üstelik de müşterilerin, "çimentolu kaba sıvası olmayan" eve karşı olan yaklaşımını kökünden değiştirecek bir uygulama. Uygulama için ekstra bir makinaya ihtiyaç olmaması da cabası. Alçı makinasına sahip olan her usta bunu kullanabilecek. Tabi şu var; paket fiyatı yaklaşık olarak kaba alçıyla aynı olsa da, yoğunluk farkından ötürü sarfiyat alçı sıvaya göre fazla olacaktır. Yani tuğla üzerine doğrudan alçı yapmaya göre, bir miktar daha pahalıya gelecektir bu sistem. Yinede çimentolu kaba sıvalı duvarların deprem anında bile çok daha dayanıklı olduğu bilinen bir gerçek.