Pere Nedir? Kuru Pere ve Harçlı Pere Neye Denir?

Bu yazımda sizlere pere, kuru pere ve harçlı pere terimlerini izah edeceğim. Özellikle DSİ, Demiryolları ve Karayolları gibi resmi kurum işlerinde...
Pere Nedir? Kuru Pere ve Harçlı Pere Neye Denir?
Herkese merhaba, bu yazımda sizlere pere, kuru pere ve harçlı pere terimlerini izah edeceğim. Özellikle DSİ, Demiryolları ve Karayolları gibi resmi kurum işlerinde çokça karşılaştığımız pere imalatı oldukça kolay gibi görünse de teknik olarak birtakım detayları da barındırır. Öyleyse gelin ve pere işlerine hızlıca bir göz atalım.

Pere Nedir?

Pere, şevli yüzeylerde şevin stabilitesini korumak amacıyla taş, mermer vb. malzemelerle yapılan bir yüzey destekleme işlemidir. İnşa edilen pere sayesinde heyelan, erozyon gibi durumlar önlenir.

Pere inşaatında iri ve ağır taşların kullanılması önemlidir. Bu sayede örneğin bir taşkın koruma işinde (DSİ) pere yapılıyorsa, akarsu/nehir sularının bu bölgede oluşturacağı erozyonu engellemiş olursunuz. Bunun yerine küçük taşlar kullanılırsa; yağış veya taşkın durumlarında stabilitenin sağlanamaması söz konusu olabilir.
Pere Nedir? Kuru Pere ve Harçlı Pere Neye Denir?
Pere işinde dikkat edilmesi gereken bir başka ayrıntı ise pere işinin aynı zamanda estetik ve mimari kaygılar güdüyor olmasıdır. Yani pere işi göze hitap etmelidir. Bu nedenle kullanılacak taşların görünür yüzeylerinin düzgün olması önemlidir. Bu amaca uygun olacak şekilde yapılacak işçiliğin de gözü doyurması ve nizami bir pere işçiliğinin çıkarılması önemlidir. Böylece satıh adeta bir seramik işçiliği gibi görünecektir.

Bu arada bu yazı içerisinde kullandığım fotoğraflar firmamız tarafından yapılan bir pere işine ait fotoğraflardır. Bu işin ardından firmamıza, o dönemin Tarım ve Orman Bakanı tarafından "Teşekkür Belgesi" verilmesi kararlaştırılmıştır. Mütevazı olmayacağım, iyi iş çıkarmıştık! O işin şantiye şefi inşaat mühendisi Yasin Yiğit Bey'e de ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. (Bkz: Kanal Hisarcık Projesi)

Pere işi kuru pere ve harçlı pere olarak ikiye ayrılır.

Kuru Pere Nedir?

Kuru pere, kullanılan taşların arasına harç ilave edilmeden yapılan pere işine denir. Bu yöntemde taşlar birbirine daha yakın konumlandırılır. Kuru pere işi esnasında yine taşların iri, ağır ve görünür yüzeylerinin düzgün olmasına özen gösterilmelidir. Genellikle tercih edilen pere türü ise harçlı peredir. Gelin bir de kısaca harçlı pereye göz atalım.

Harçlı Pere Nedir?

Harçlı pere, kuru perenin aksine taşların arasında harç bulunan pere türüdür. Bu yöntemde harç bir bağlayıcı özelliği taşır ve kullanılan taşlar arasında bağ vazifesi görür. Harçlı pere göze daha çok hitap eder. Benim de sevdiğim yöntem harçlı pere yöntemidir.
Harçlı Pere Nedir?

Pere Nasıl Yapılır? Uygulama Aşamaları

Pere işine başlanmadan önce uygun malzemelerin seçilmesi önemlidir. Bu aşamada işin yakınlarında taş ocağı veya mermer ocağı olup olmadığı araştırılır. Taş ocağından alınacak malzeme için genellikle bir bedel ödemeniz gerekirken, mermer ocağının artık malzemesini ücretsiz bir şekilde almanız mümkün. Tabii bu durum biraz ticaret şansı.

Ben görsel olarak mermer kullanılmasını daha estetik buluyorum. Eğer mermer bulmak mümkünse bu ihtimal değerlendirilmeli.

Malzeme bulunduktan sonra;
  • Uygulama yüzeyi düzgün hale getirilmeli.
  • Uygulama için şablon oluşturulmalı. 
  • İşin kapsamına uygun kalınlıktaki malzemeler aşağıdan yukarı doğru dizilmeli. Bu aşamada ekskavatör işin kabasını yapar ancak sonrasında ince işçilik gerekecektir.
  • Perenin yüzeyinin aynı kotta ve düzgün olmasına azami özen gösterilir.
  • Eğer iş harçlı pere işiyse taşlar yerleştirildikten sonra projesindeki dozaj kullanılarak harç karılır ve boşluklar harç ile doldurulur. Yakında hazır beton santrali varsa bu aşamada hazır beton kullanmak daha pratik olacaktır. TS206 Beton Standartlarına göre beton sınıfının Çevresel Etki Sınıflarına göre tespit edilmesi gerekecektir. (Önerim C30/37)
  • Harçlama işi tamamlandıktan sonra betonun bakımı ile ilgili kurallara özen gösterilir.

Harçlı Pere Yapılması Pozu - Analiz - Fiyat (TL)

Son olarak da bu yazımda harçlı pere yapılması işinin pozuna değinmek istiyorum. KGM/3522 poz numarasına sahip "50 cm Kalınlıkta Ocak Taşı İle Harçlı Pere" pozu için 2023 yılı 2. dönem fiyatı 765,43 TL.

Birimi metrekare olan pozun analizi ise şu şekilde;
  • Ocaktan taş hazırlanması: 0,6 m³
  • Her dozda çimento harcı hazırlanması: 0,15 m³
  • Duvarcı ustası: 1,50 saat
  • Usta yardımcısı: 3,00 saat
  • Ekskavatör ücreti (100-139 hp): 0,042 saat
  • Lastik tekerlekli yükleyici: 0,013 saat
  • Düz işçi: 0,30 saat
  • Derz olursa derzin pozu ayrıca ödenir.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın