Radya Temel - Radyal Sistem Temel Ne Demek?

Aslında doğru kullanımı "radye temel" olan radyal sistem temele halk arasında pek çok farklı isim verilmiş durumda. Radyal temel, radyan temel gibi...

Radya Temel - Radyal Sistem Temel Ne Demek?
 Radya temel, radyal sistem temel gibi isimlerle bilinen ve doğrusu "radye temel" olan temel yapısını bu yazımda kaleme alacağım.

Radyal Sistem Temel - Halk Arasında Bilinen Adıyla

Aslında doğru kullanımı "radye temel" olan radyal sistem temele halk arasında pek çok farklı isim verilmiş durumda. Radyal temel, radyan temel gibi isimler de bu temel tipine verilen isimlerden. Ancak sonuç olarak herkesin kast ettiği temel çeşidi aynı: RADYE TEMEL!

Radya Temel Nedir?

Radya temel, binadan gelen düşey yükleri ve momentleri üzerine alan ve binanın oturduğu zemine aktaran betonarme bir temel çeşididir. Günümüzde yüzeysel temeller arasında sıkça karşımıza çıkan tekil temellerden ve sürekli temellerden sonra radya temel; maliyet olarak en pahalı temel çeşidi olsa da depreme karşı da en dayanıklı temel çeşididir. Diğer temel çeşitleri ile radye temellerin kıyaslamasını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:
Radyal sistem temellerin dayanıklılık, yalıtım, taşıma kapasitesi gibi pek çok avantajı bulunmaktadır. Radyal sistem temelin avantajlarına ve dezavantajlarına detaylı bir şekilde göz atmak isterseniz sizi böyle alalım: Radye temelin dezavantajları

Radyal Sistem Temel Hakkında Biraz Genel Kültür

Radyal sistem temellerin ingilizcedeki karşılığı raft foundation'dur. Yani "sal temel". Evet sal, yani şu denizde yüzey şeyler. İngilizler radye temeli, toprak denizinde yüzey sal olarak kabul etmişler.

Radya Temel Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde uygulanan birkaç farklı radya temel sistemi bulunmaktadır. Düz radya temel, kirişli radya temel, ters kirişli radya temel ve mantar şeklinde radya temel bunlardan bazılarıdır.

Genellikle karşımıza çıkan tip, klasik düz radye temeller ile kirişli radye temellerdir. Radye temellerin daha ekonomik bir hale getirilmesi için tasarlanan kirişli radye temeller; "sürekli temellerle radye temellerin arasındaki bir geçiş formudur" diyebiliriz.

Radye Temel Türkiye'de Neden Yanlış Yazılıyor?

Radye temel, Türkiye'de sık sık yanlış yazılan bir terimdir. Bu, belki de "radye" kelimesinin "radyal" olarak algılanmasından kaynaklanır. Ancak doğru kullanımı "radye"dir ve bu terim, inşaat sektöründe yaygın bir şekilde kabul edilmiştir.

Sonuç olarak radye temel, Türkiye'deki inşaat sektöründe giderek daha fazla tercih edilen bir temel sistemidir. Yüksek taşıma kapasitesi, zemin değişikliklerine uyum sağlama yeteneği, yalıtım avantajları ve zemin oturması sorunlarına karşı dayanıklılığı, radye temelin bu popülaritesinin arkasındaki nedenlerden sadece bazılarıdır. Ancak, bu önemli inşaat teriminin doğru yazılmasına özen göstermek, iletişimde doğruluk ve tutarlılık sağlar ve sektördeki profesyoneller arasında anlaşılabilirliği artırır.

Diğer Kaynaklar

Radye temel kalınlığı hakkında detaylı olarak hazırladığım yazıyı okumak için buraya tıklayın: Radye temel kalınlığı
Radye temelin nasıl yapıldığı konusundaki yazıma ulaşmak için sizi böyle alalım: Radye temel nasıl yapılır?
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın