Evimi Boyattım - Ne Kadar Harcadım?

Bu yazımda ev boyatma sürecimizi ve maliyetleri kaleme alacağım. Duvarların rengi bence evdeki en önemli seçimlerden biri. Buradaki renk seçimi, eğ...
Sevim Hanım'la birlikte evimizde tasarımını İç Mimar Seda Ergunt'un yaptığı değişiklikleri hayata geçirmeye devam ediyoruz. Ve özellikle ada mutfak, TV arkası niş, mutfak dolaplarının elden geçmesi gibi bir dizi iş devam ederken bizim için oldukça önemli olan bir başka kalemi de tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.
iç cephe boyasında hangi marka daha iyi?
Ancak tabii ki evi baştan başa boyatmanın bu kadar maliyetli olacağını düşünmemiştim. Daha birkaç sene öncesine kadar 1.000 TL'ye malzeme dahil ev boyanan ülkemizde şimdi sadece işçilik ücreti bile bunun birkaç katına çıkmış.

Öncelikle tasarımlarla başlamak gerek söze. Seda Hanım'ın tasarımlarını çok beğendik. Tabii uygulama esnasında bazı değişiklikler yapmak aklımızda var ve bunlar için Seda Hanım'dan kesinlikle azar işiteceğiz ancak yine de şu ana kadar sürecin keyifli ilerlediğini belirtmeliyim.

Bu yazımda ev boyatma sürecimizi ve maliyetleri kaleme alacağım.
Yazıyı okumak yerine videolu içeriğimi de izleyebilirsiniz.

Ev Boyatırken Renk Seçimini Nasıl Yaptık?

Duvarların rengi bence evdeki en önemli seçimlerden biri. Buradaki renk seçimi, eğer biz gibi mobilyalarınızı sıfırdan alıyorsanız mobilyalarınızın rengine dahi yön verebilir. Bu nedenle bu aşamada azami dikkatli olmamız gerekiyordu.

Neyse ki İç Mimar Seda Hanım tasarımlarıyla, evin bitmiş haldeki görüntüsünü bizlere tasarım halinde sunduğu için bu konuda risk almıyorduk. Yani Seda Hanım'ın hazırladığı görseller sayesinde, tadilatlar tamamlandığında ve mobilyalar yerleştiğinde evin nasıl bir hale geleceğini gözümüzde canlandırabiliyorduk.
Amerikan mutfak bölümü marshall tütsü rengi ile tasarlandı
Amerikan mutfak bölümü Marshall tütsü rengi ile tasarlandı
Evin hali hazırdaki mutfak dolapları koyu antrasit rengiydi. Tabii Sevim Hanım bu durumdan pek hoşnut değil. Mutfak dolaplarını beyaz renge boyatıp dolabın taç ve baza kısmının da ahşap olmasını istiyorduk. Fark ettiyseniz "istiyorduk" dedim. Sevim Hanım'ın düşüncelerini kendi düşüncemmiş gibi benimsemek... Sanırım bu işin kuralı bu. 

Tabii buradaki hem beyaz renk hem de ahşap rengi duvarların boyasını seçerken bizim için risk oluşturacak renkler değildi. Bu iyi haber. Ancak Seda Hanım'dan ilk tasarımlar geldiğinde özellikle çalışma odasındaki duvar boyası renginin "bir tık" koyu olup olmadığı konusunda endişelerimiz oluştu.
Çalışma odası 30GY 56/023 kodlu boya ile tasarlandı.
Çalışma odası için 30GY 56/023 kodlu boya tercih edildi.
"Bir tık" kelimesini özellikle vurguladım. Hem iç mimarların hem de grafikerlerin nefret ettiği bir söz sanırım. "Bir tık rengi açalım, logoyu bir tık büyütelim, bir tık sağa kaydıralım"

Neyse konuya döneyim. Boya rengi seçerken genelde müteahhit firmadan daire satın alıyorsanız sarıya çalan renklerde bir boyanız olmuş olur. Hatta çoğu müteahhit firmanın klasik renk seçimidir "Kum Beji". Dolayısıyla gözüm sarı rengi arıyor. Alışmışım yani duvarda sarıya çalan bir renk görmeye. Gerçi son teslim ettiğimiz projede de gri tonlarını (Marshall, Buz Saçağı) kullanmıştık. Orada da yine Seda Hanım'la çalışmıştık. Burada da bizi gri tonlarına ikna etti ve projeye kendi imzasını atmış oldu.

Tasarım kafamızda netleşince Seda Hanım'la birlikte boya rengini yerinde seçmeye gittik. Renklere hem kapalı ortamda hem de gün ışığında baktık. Tabii kapalı ortamda bakmakla gün ışığında bakmak arasında çok büyük fark var. İç cephe boya kartelasında seçtiğimiz rengi her açıdan değerlendirdik. Ve sonunda Marshall'ın Tütsü rengine karar verdik.
ev boyatma maliyeti, hangi marka boya daha iyi
Tabii çalışma odası için daha koyu bir renk tasarlamıştık ve orası için de 30GY 56/023 kodlu boyayı tercih ettik. Böylece tasarımdaki kadar koyu bir renkten ziyade; Tütsü renginin biraz daha koyusu gibi bir renk seçmiş olduk.

Yapay Zekayı Kullanarak Evin Boya Rengini Seçmek

Tabii her zaman iç mimar ile çalışmak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda yapay zekadan görüş almak, kulağa fena fikir gibi gelmiyor. Bu konuda iki ayrı yol izleyeceğiz ve kısa sizlere izah edeceğim.

Uyumlu Renkleri Seçmek İçin;

Diyelim ki bir ana renk buldunuz. Örneğin benim evimden ilerleyecek olursak tütsü rengi. Hemen şu adrese gidip bu rengin fotoğrafını yüklüyoruz ve renk kodunu öğreniyoruz: https://imagecolorpicker.com/#google_vignette

Ardından da https://www.sessions.edu/color-calculator/ adresine giderek bu kodu giriyoruz ve yapay zeka bize; ana rengimizle uyumlu renkleri sunuyor. Örneğin duvarları tütsü rengi ile boyadıktan sonra kolon ve kirişleri yapay zekanın önerdiği yakın bir renk ile kombinleyebilirsiniz.

Google Bard'dan Öneri Almak

Artık günümüzün kurtarıcısı haline gelen Google Bard da bu konuda size yardımcı olabilir. Doğru soruları sorarak güzel öneriler almanız mümkün. İşte benim denediğim güzel yanıtlar aldığım sorularım.
  • Merhaba, evimi #d9d9d7 kodlu boya ile boyatmak istiyorum. sence buna uyumlu renkler hangileri?
  • Bu rengi (#d9d9d7) duvarlarımda kullanacağım. Ancak TV arkasını daha koyu bir renk tercih etmek istiyorum. Sence hangi renk uygun olacaktır? Lütfen kod ile cevap ver.
Google Bard'ı kullanmak için buraya tıklayın: https://bard.google.com

Neden Marshall Boyayı Tercih Ettim?

Blogumun daimi okurları hatırlayacaktır. Buradaki yazımda son anda kararımı değiştirene dek Marshall ile Jotun arasında kalmıştım. Wintergarden projesinde de Marshall'ın Buz Saçağı rengini denemiştim ve çok memnun kalmıştım. Bu nedenle evimde de Marshall kullanmaya karar verdim. 

Ancak şöyle bir ayrıntı var ki bunu belirtmeden geçmek istemiyorum. Tavan boyasını Marshall aldım ancak, ustam elindeki malzeme bittiğinde ısrarla Permolit tavan boyası istedi ve Marshall'dan tavan boyası konusunda memnun kalmadığını bildirdi. Bu durum, sadece ustamın el alışkanlığı ile ilgili olabilir ancak tavan boyası denince akla direkt olarak Permolit geldiğini de göz ardı etmemek gerekiyor.

Terzi Kendi Söküğünü Dikemez

Boyayı yapacak ustamla, sürekli olarak işlerimi yapan Kamil Usta sayesinde tanıştık. O referans oldu yani. Boyayı yapan ustamın ismi Tuncer. Tuncer Usta ile fiyat konusunda çok cüzi bir pazarlığımız oldu ve 2+1 bir ev için 4.000 TL ücret karşılığında anlaştık. Aslında birkaç kişiye fiyat sordum ve benim şehrimde bu fiyat standartın üstünde kalıyor. Genelde fiyatlar 2.000 TL-3.000 TL bandında geziyordu.

Ancak özellikle Kamil Usta'nın yönlendirmesi ve Tuncer Usta'nın da güven verici konuşması ve benim de kusursuz iş istiyor olmam nedeniyle işi Tuncer Usta'ya verdim.
30GY 56/023 kodlu boya ve Marshall Tütsü rengi uyumu
Boya, diğer inşaat kalemlerine göre basit bir iş. İncelikleri var ama birbirimizi kandırmayalım. Basit bir iş. Bu nedenle boya başladığında ilk gün evden ayrılmadım. Şunu biliyorum, işin başını sağlam tutmak ve kuralları belirlemek gerek. Sonrasında taşeron veya usta, işi nasıl istediğinizi anladığı için bundan sonraki süreç sorunsuz ilerliyor.

Dolayısıyla ilk gün ciddi anlamda istediklerim gerçekleştirildi. Mümkün olan ve gerekli olan her yere bant çekildi. Yerler ve eşyalar pratik örtülerle tamamen kapatıldı. Sökülebilen prizler söküldü, geneli kağıt bant ile bantlandı. Süpürgelikler de keza öyle. Muazzam! Yani tam bir Alman disiplini.

Ertesi gün ve sonraki gün işlerim dolayısıyla evi ustaya teslim ettim ve işin başında duramadım. Özellikle son gün aniden eve geldiğimde inanılmaz bir manzarayla karşılaştım. Yerlerde örtü yoktu. Hiçbir yere kağıt bant çekilmemişti. Kan beynime sıçradı. Alman disipliniyle başladığımız iş Tanzanya disipliniyle ilerliyordu. (Google Bard, en disiplinsiz ülkeler listesinde Tanzanya'yı önerdiği için bu ülkeyi kullandım. Niyetim ırkçılık değil.) Tabii kan beynime sıçradı ama olan olmuş. Yapacak bir şey yok o saatten sonra.

Neyse, her tarafı temizlettim. Sonrasında da temizlikçi ablalar evi baştan aşağı temizlediler. Ancak bu yediğim kazığı da not ettim. 

Ev Boyatma Maliyetleri

  • Marshall Tütsü rengi boyanın kovasını 1.575 TL'den satın aldım. (14 Ağustos 2023)
  • Marshall beyaz tavan boyasının kovasını 420 TL'den satın aldım.
  • Marshall koyu renk boyayı (kodunu yukarıda yazdım) 4 galon aldım ve galonun tanesi 350 TL'ye mâl oldu.
Aldığım sarf malzemelerle birlikte ürünlerin tam listesini fotoğraf halinde sizlerle paylaşıyorum.
Evimi Boyattım - Bu Kadar Pahalı Olmamalı!
Böylece 2+1, 110 m²'lik bir evi boyatmanın maliyeti işçilik dahil 9.141,50 TL civarına mâl oldu. İşin kötüsü, ben boya işini bitirdikten sonra HepsiBurada'da aynı ürünün çok daha ucuz olduğunu fark ettim. Bu linke tıklayarak ürünü satın alabilirsiniz: https://app.hb.biz/lpwBuDrbyUP7

Bir sonraki yazımda mutfak dolaplarına yaptığım tadilatı ve diğer mobilya işlerini kaleme alacağım. Yazılarımdan ve içeriklerimden haberdar olmak için beni sosyal medyadan takip etmeyi unutmayın: https://www.instagram.com/emirhanaydincomtr/
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın