İç Mimarlık Nasıl Bir Meslek? Ne Kadar Para Kazanıyorlar?

İç mimar Seda Ergunt ile youtube kanalım için hoş bir röportaj yaptık. Seda Hanım'a iç mimarlık nedir, iç mimarlar ne kadar kazanırlar, iç mimarlı...

iç mimarlık nasıl bir meslek? iç mimarlık taban puanları, iç mimarlık başarı sıralaması
 İç mimar Seda Ergunt ile youtube kanalım için hoş bir röportaj yaptık. Seda Hanım'a iç mimarlık nedir, iç mimarlar ne kadar kazanırlar, iç mimarlık zor bir bölüm mü gibi pek çok soru sordum. Videonun tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Nedir? İç Mimarlar Neler Yapar?

İç mimarlık mekanın tasarımını, mobilya gibi objeleri; mekanın estetiği ve fonksiyonunu göz önünde bulundurarak tasarlayan meslek dalıdır. Kaba inşaat dışındaki tesisat ve mekanik işler dışındaki genelini iç mimarlık kapsıyor.

İç mimarla mimarın farkı ne tam olarak?

İç mimarlar daha çok detay olarak bakıyor. Mimarlar daha geniş perspektiften kütlesel bakarlar. Biz duvardaki tablonun detayına kadar tasarlarız. Sanırım aradaki en büyük fark bu.

İki yıllık iç mimarlıklar var dört yıllık iç mimarlıklar var. Hangisi iç mimar? Fark nedir?

Aslında 2 yıllık iç mimarlık yok. 2 yıllık olanlar görselleştirme temelli eğitim alıyorlar. Biz daha teknik ilerliyoruz. Fark bu. İç mekan tasarımı ve restorasyon; o 2 yıllık bölümün tanımı.

Herkes iç mimarım diyor biliyorsun değil mi?

Evet malesef bu çok büyük bir sorun. Odamız da biz de büyük bir savaş halindeyiz bu durumla ilgili ama iç mimarlıkla ilgisi olmayıp iç mimarım diyen pek çok insan var. Firmasında iç mimar bile bulundurmadan iç mimarlık hizmeti veren firmalar var.

Bu durumla ilgili odanızın sağlam ve temelli adımları var mı yoksa formaliteden mi sizce?

Şahsi görüşüm biraz formalite olduğu yönünde. Biraz politik ilerliyor süreç. Ama meslektaşlarımızla bu duruma karşı büyük savaş halindeyiz. Hukuken de yaptırım gücümüz var böyle bir şey tespit edersek. Ki ediyoruz da... Ben stajımı bile mimar olan birinin yanında yaptım, ne yazık ki. 

Bu sene sınava gireceklere, iç mimarlık okumak isteyen öğrencilere söylemek istediğin şeyler var mı? İç mimarlığın iş alanlar neler? Hangi meslek dallarıyla beraber çalışabilirler? İç mimarlığın istihdam alanları nasıl?

Öncelikle iç mimarlık deyince sadece konut odaklı bakıyor insanlar ama aslında sadece konut değil işimiz. Biz hastane de tasarlıyoruz yat da tasarlıyoruz. Evet, yat! Ama insanlar sadece konut ve ofis tasarlıyormuşuz gibi algılıyor ama çok geniş kolları var bu mesleğin.

Gelelim iç mimarların imza yetkisi konusuna. İç mimarların imza yetkisi var mı?

Sadece iç mekan tasarımı projelerinde imza yetkimiz var. Mimarın yerine imza atamıyoruz örneğin. Ama yakın zamanda artık büyük projelerde artık iç mimarlar da imza atacak.

İç mimarlar ne kadar para kazanıyor?

İç mimarların "şu kadar kazanıyor" gibi sabit bir kazancı yok. İş bazlı ilerliyor. İşin detayına göre; uygulama yapılacak mı, metrajı çıkarılacak mı, kontrolörlüğü var mı vs. Genel olarak aldığımız baz fiyat iç mimarlar odasının belirlediği fiyat.

Tabi tecrübeye göre kendi fiyatını kendin belirliyorsun. Zaman geçtikçe, kendine güvendikçe ciddi güzel paralar kazanabiliyorsun. Örneğin 120 m²'lik bir konut için 38.000-40.000 TL'den bahsedebiliriz. Tabi bu minimum fiyat. 

Bir ay içerisinde eş zamanlı olarak 2-3 projeyi götürebilir bir iç mimar. Tabi bir proje bir ay içerisinde bitmeyebilir. Çünkü sürekli revizeler oluyor. Müşteri beğenene kadar revizeler hazırlanıyor. 

Röportajın devamını buradan izleyebilirsiniz:

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın