İnşaatta Beton Vibratörü Nedir? Nasıl Kullanılır?

Beton vibratörü; inşaatta dökülen betonun sıkışmasını, yoğunluğunun artmasını ve taze betonun içindeki hava kabarcıklarının betondan uzaklaştırılma...
İnşaatta Beton Vibratörü Nedir? Fiyatları Kaç TL'dir?

 Başlıktaki kelimeleri özenle seçtiğimi belirterek; "İnşaatta Beton Vibratörü Nedir? Nasıl kullanılır? Betonda kaç saniye kalması gerekir ve çekiş hızı ne olmalıdır?" konulu yazıma başlıyorum. 

İçerik videosu: Beton vibratörü nasıl kullanılır? Neden kullanılır? Betonda kaç saniye kalmalı? Deneyler!

Bu yazıyı okumak yerine içerik videosunu da izleyebilirsiniz!

Beton vibratörü nedir? Ne işe yarar?

Beton vibratörü; inşaatta dökülen betonun sıkışmasını, yoğunluğunun artmasını ve taze betonun içindeki hava kabarcıklarının betondan uzaklaştırılmasını sağlayan bir makinedir. Beton vibratörünün kullanılması göz ardı edilemeyecek kadar hayati bir işlemdir.

Vibrasyon nedir?

Beton vibratörü ile betonun sıkıştırılması, içindeki hava kabarcıklarının betondan uzaklaştırılması ve bu suretle betonun yoğunluğunun artırılması işlemine betonun vibrasyonu denir.

Vibratör çeşitleri nelerdir?

İnşaatlarda vibrasyon işlemi için dört tip vibratör kullanılır. Bunlar; iç vibratörler, dış vibratörler, yüzey vibratörleri ve titreşimli tablalardır.

İç vibratörler

İç vibratörler; dalgıç vibratör veya iğne vibratör olarak da bilinir. İnşaatlarda en çok kullanılan ve benim de tüm inşaatlarımda kullandığım vibratör tipidir. Bir güç ünitesi, uzun esnek hortum ve titreşimli başlıktan oluşurlar.
İnşaatta Beton Vibratörü Nedir? Fiyatları Kaç TL'dir?

İç beton vibratörleri kullanılırken titreşimli uç betonla temas eder. Betonla doğrudan etkileşimde olduğu için en etkili vibratör tipidir.

Dış vibratörler

Harici vibratörler olarak da adlandırılan dış vibratörler veya kalıp vibratörleri; kalıp yüzeyinde her iki yönde 90 cm aralığı geçmeyecek şekilde konumlandırılırlar. Kalıp üzerinden vibrasyon işlemi gerçekleştiği için çok fazla enerji boşa harcanır. Bu nedenle iç vibratör kullanımının pratik olmadığı durumlarda kalıp vibratörleri tercih edilir.
kalıp vibratörü nedir? dış vibratör nedir?

Yüzey vibratörleri

Kalınlığı 20 cm'i geçmeyen yüzey betonlarında, şap betonlarında kullanılırlar. Daha kalın betonlarda iç vibratörlerle birlikte kullanılmaları uygundur.
yüzey vibratörü nedir? nerelerde kullanılır?

Titreşimli tablalar

Prekast yapı elemanları üretiminde, fabrikalarda karşımıza çıkan bu vibratör tipi, hem kalıbı hem de betonu titreştirerek vibrasyon işlemini gerçekleştirir.

titreşimli tabla vibratörü nedir, nerelerde kullanılır?
Vibratör kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Bu alt başlıkta vibratörün betonda kaç saniye kalması gerektiğini, vibratörün betondan çekiş hızını, ne kadar aralıklarla dalgıç vibratörün betona daldırılması gerektiğini ve vibratör kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri görsellerle ve animasyonlarla birlikte anlatacağım. Vibratör kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
  • Vibratör betona dik bir şekilde girmelidir.
  • Vibratör kendi ağırlığıyla ancak hızlı bir şekilde betona girmelidir.
  • Vibratör 7-10 saniye betonun içinde kalmalıdır.
  • 7-10 saniye beton tabakasında kalan vibratör; saniyede 5-8 cm'lik hızla yukarı doğru çekilmelidir. Yani oldukça yavaş bir şekilde betondan çıkartılmalıdır.
7-10 saniye beton tabakasında kalan vibratör; saniyede 5-8 cm'lik hızla yukarı doğru çekilmelidir. Yani oldukça yavaş bir şekilde betondan çıkartılmalıdır.
  • Vibratörlenecek beton katmanları 20 inçi yani yaklaşık 50 cm'i geçmemelidir.
  • Vibratörleme esnasında titreşimli uç; bir alt katmana 15 cm kadar girmelidir.
  • Vibratörleme esnasında titreşimli uç; bir alt katmana 15 cm kadar girmelidir.
  • Titreşimli uç demir donatıyla temas etmemelidir.
  • Vibratör kalıp ile temas etmemelidir.
  • Vibratörün betona daldırıldığı noktalar arası mesafe; vibratörün etki çapının 3/4'ünden fazla olmamalıdır. Düzenli aralıklarla, noktalar arası karelaj oluşturularak ilerlenmelidir. 50x80 cm bir kolon için 45 mm çapında bir şişe ile nasıl vibratörleme yapılacağı aşağıda gösterilmiştir.
vibratör etki çapı ne kadar olmalı
  • Vibratörlerin şişeleri farklı çaplarda olabilir. Donatı aralıklarınızın müsaitliğine göre şişe çapını daha büyük veya daha küçük seçebilirsiniz.

Vibratör kullanılmazsa ne olur?


Beton dökümü esnasında vibratör kullanılmazsa;
  • Betonda segregasyon oluşur.
  • Beton, homojen bir yapı halini almaz.
  • Betonda dayanım düşer.
  • İşlenebilirlik düşer, betonu yerleştirmek zorlaşır.
  • Betonla donatı arasındaki aderans azalır.
  • Kalıp söküldüğünde, bozuk, estetikten uzak bir görüntü ortaya çıkar.

İç vibratörlerin (Dalgıç vibratör) fiyatları kaç TL?

İç vibratörlerin fiyatları özelliklerine, kalitesine ve markasına göre değişse de; butik konut projelerinde işinizi görecek vibratör fiyatları 3.000 TL'den başlamaktadır. Daha iyi vibratör arayanlar içinse Wacker marka vibratörlerün fiyatları 10.000 TL'ye kadar ulaşmaktadır.

Kaynak 1: MEGEP
Kaynak 2: IMO
Kaynak 3: Thespruce
Kaynak 4: Enggweb
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın