Gün Gün İnşaat - Derzli Laminant Parke Maliyeti - Laminat Seçimi
Gün gün inşaat yazı dizisinin 26. bölümünde laminant parke nedir, derzli laminant park nedir, laminat parke döşetme maliyeti nedir, lamine parke i...
Gün gün inşaat yazı dizisinin 26. bölümünde laminant parke nedir, derzli laminant parke nedir, laminat parke döşeme maliyeti nedir, lamine parke ile laminant parke arasında ne fark vardır gibi soruları cevaplamaya çalışacağım. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
Laminant Parke Nedir?
Öncelikle kelimenin doğru yazılışından başlayalım. Doğru yazılışı laminat mı yoksa laminant mı? Türk Dil Kurumu'na göre laminat sözcüğünün herhangi bir anlamı yok. Yani doğru yazılışı "laminant"!
Peki laminant parke nedir? Laminant parke, ısıl işlemlerle preslenmiş talaşın dekor tabakası ve koruma tabakası kaplanmış halidir.
İçeriğin videosu:
Laminant Parke Sınıfları ve Laminant Kalınlıkları - AC4 32 Laminant Parke Nedir?
Laminant parke sınıfları kalitesine göre numaralandırılır. 21, 22, 23 olarak adlandırılan yirmili sınıflar mesken olarak kullanılan alanlar için uygunken (yani az aşınma, az kullanım) 31, 32, 33 olarak adlandırılan otuzlu sınıflar ticari alanlar için kullanılır. Günümüzde artık mesken veya ticari alan ayırt edilmeksizin otuzlu sınıflar daha çok kullanılmaktadır.
Kamu ihalelerinde sıklıkla karşılaşılan AC4 32 sınıf laminant parke, orta yoğunluktaki ticari alanlarda kullanılmaya uygun, aşınmaya karşı iyi dirençli laminant parke sınıfındadır.
Laminant parkelerin kalınlıkları ise 6 mm'den başlamaktadır. Ancak en çok kullanılan laminant parke kalınlığı 8 mm'dir. Tercihe göre 10 mm'lik laminant parkeler de kullanılmaktadır ancak yerden ısıtmalı dairelerde 10 mm'lik laminant parke tercih etmek pek mantıklı değildir.
Derzli Laminant Parke Nedir?
Laminant parkelerin arasındaki 1 mm'lik V şeklindeki boşluk ile oluşan laminant parke modeline derzli laminant parke denir. Derzli laminant parkeler göze daha estetik geldiği için derzsiz laminant parkelere göre daha çok tercih edilmektedir.
Laminant Parke ile Lamine Parke arasındaki fark nedir?
Laminant, yukarıda da bahsettiğim gibi, ısıl işlemlerle birleştirilmiş talaşların dekor kağıdı ile kaplanması ile elde edilir. Bunun üzerine de koruyucu tabaka kaplanır. Ancak lamine parkede durum daha farklıdır. Lamine parkede ısıl işlemlerle preslenmiş talaş yerine tamamen doğal ağaç kullanılır. Bu nedenle tamamen doğal bir malzemedir ancak bununla orantılı olarak da laminant parkeye göre oldukça pahalı bir malzemedir.
Laminant Parkenin Avantajları
- Laminant parke ekonomik bir kaplama malzemesidir.
- Laminant parke, lamine parke gibi kaplamalara göre ağaç katliamını azaltır.
- Laminant parkenin bakımı daha kolaydır.
- Üzerinde ayakkabı ile yürünebilir.
- Dayanıklı bir malzemedir.
- Leke tutmaz.
- Montajı oldukça basittir ve çok kısa sürede montaj edilir.
- Cila gerektirmez.
- Yerden ısıtmalı alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Yerden ısıtmalı dairelerde laminant parke mi yoksa seramik kaplama mı tercih edilmeli?
Bana en çok sorulan sorulardan biri de bu. Alttan ısıtmalı dairede seramik kaplama mı mantıklı yoksa laminant parke mi? Bu soruyu cevaplamak için birkaç farklı açıdan konuyu ele almak gerekiyor. Bu açıların ilki tabi ki ısı iletkenliği açısı. Bu açıdan konuyu ele aldığımızda seramiğin laminant parkeden birkaç adım önde olduğunu söylemeye gerek bile yok. Seramik yapısı gereği ısıyı, ahşap malzemeden çok daha iyi iletir. Bunun anlamı; yaz aylarında ayaklarınızın serin bir yüzeye temas etmesi ve kış aylarında da ayaklarınızın sıcak bir yüzeye temas etmesi. Laminant parke kaplı bir dairede ise ısı iletkenliği konusunda verim seramiğe göre düşük olacaktır.
Ancak konuya mimari açıdan bakacak olursak; seramik kaplama, laminant kaplamanın verdiği o samimi havayı yakalayamıyor. Seramiklerde de artık, laminant parke görüntüsünü taklit etmeye başladılar, bu doğru. Ancak yine de; tam anlamıyla laminant kaplama havasını yakalayamıyorlar. Ben evimde otururken ahşap malzemenin görsel sıcaklığını hissetmeyi tercih ediyorum. Hastane koridorunun soğukluğunu değil!
Maliyet açısından bakacak olursak da; ortalama seramik kaplama maliyeti 63 TL/m² iken, ortalama laminant parke kaplama maliyeti 49,50 TL/m² civarında.
Benim fikrimi soracak olursanız; ben oyumu direkt olarak laminant parkeden yana kullanırım.
Hangi laminant parke evime yakışır?
Hangi laminant parkenin evinizde daha şık duracağına karar veremiyorsanız, telefonunuza mobil olarak indirebileceğiniz "Yıldız Entegre" programı ile odanızın fotoğrafını çekip yükleyerek, farklı modelleri fotoğrafa entegre edip deneyerek, evinize hangi parkenin uyacağını bulabilirsiniz.
Laminant parke kaplama maliyeti kaç TL?
Ben sıkı bir pazarlıktan sonra KDV dahil 32 TL/m² bedel ile laminant parkemi satın aldım. Buna 60 kuruşluk şilte bedeli de dahildi. Süpürgelikleri ise 3,5 TL/metre bedelle satın aldım. Ayrıca 15 metre alüminyum gümüş rengi kapı eşik profili aldım ve bunun bedeli de 150 TL oldu. Projemdeki 445 m² laminant parke ve 630 metretül süpürgelik için 500 m²'lik parke sipariş ettim (nedenini aşağıda açıkladım).
Ancak süpürgelikleri beyaz renkli seçmiştim ve çiviler beyaz rengin üzerinde tam anlamıyla sırıtınca iade ettim ve farklı bir süpürgelik beğendim. Bu süpürgeliğin bedeli 4,75 TL/mtül oldu. Böylece toplam maliyetim 19.142 TL oldu. Süpürgelik bedeli ve şilte dahil bu tutarı 445 m²'lik laminant parke alanıma böldüğümde ise yaklaşık 43 TL / m²'yi buldum. Tabi ki bu sadece malzeme bedeli. Buna 6,5 TL/m² işçilik ilave ettiğimde ise 49,50 TL/m² olarak derzli laminant parke kaplama maliyetini buldum.
Hesapladığım laminant parke alanından daha fazla metrekarede sipariş vermemin sebebi ise uygulamada laminant parkenin derzlerinin birbirini takip etmesini istememden kaynaklandı. Bu da malzeme zaiyatı anlamına geliyordu. Bu nedenle miktarı bir miktar artırarak malzeme siparişi verdim.
Şantiyede neler yaptık?
Laminant parke döşenmesi işlemlerine başlamak için PVC pencere işlerinin bitmesini bekledik. Malum; kış aylarına geldik ve pencerelerim takılmadan laminant parkeyi yapmak benim için risk oluşturacaktı. Laminant parkelerin zarar görmesi sert bir yağmura bakardı. Bu nedenle camlarım takıldıktan sonra işe koyulduk.
Süpürgeliklerin montajı
Yukarıda da belirttiğim gibi esasında beyaz süpürgelik satın almıştım. Ancak çivi izleri beyaz süpürgelikte çok sırıtınca o malzemeyi iade ettim ve onun yerine aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz laminantı satın aldım.
Esasında ankastre süpürgelikler bu sıralar çok moda. Bu yöntemle hiç çivi izi görmeden süpürgelikleri montaj etmeniz mümkün. Ancak bana önerilen; verevsiz odalarda bu malzemenin kullanımının uygun olduğu. Ne yazık ki benim projemde odalarda yer yer verevler var. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları
5 yorum