Otopark Yönetmeliği Ertelendi: 31 Mart'tan 30 Haziran'a

Otopark Yönetmeliği Ertelendi, uzatıldı
Yılan hikayesine dönen yeni otopark yönetmeliği 30 Haziran 2020 tarihine ertelendi. 31 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girmesi beklenen yeni otopark yönetmeliği; Covid-19 virüsünün ülkemizde büyük bir hızla yayılıyor olmasından dolayı 30 Haziran 2020 tarihine kadar ertelendi.

Otopark Yönetmeliği Ertelendi: 31 Mart'tan 30 Haziran'a Uzatıldı

Esas olarak bu ertelemenin sebebinin sadece Covid-19 salgınından kaynaklanmadığını düşünüyorum. Bana göre yönetmeliğin birtakım iyileştirmelere ihtiyacı var. Ve yönetmeliği hazırlayanların bunu farkettiğine de eminim. Örneğin yönetmelik bu haliyle devreye girerse şehir içi ticari alan yapılaşmaları bıçak gibi kesilecek. Çünkü otopark sorununun mutlak suretle parsel içerisinde çözülmeye çalışılması, sadece İstanbul gibi metropol kentlerde değil, irili ufaklı tüm il ve ilçe merkezlerinde de büyük sorun yaratacak.

Otopark Yönetmeliği Büyük Sorunlara Yol Açacak

Gönül isterdi ki tüm yapılar ada bazında inşa edilsin ve otopark sorunu ada alanı içerisinde çözülebilsin. Ama şöyle düşünün, İstanbul gibi bir şehirde; bitişik nizam, ticari alan, cephesi 12 metre olan ve sadece ön cepheden yol geçen bir yapıda otopark inşa etmek; ticari vasfın kaybolmasına yol açacak ve binanın değerini öldürecek. Ayrıca bu tarz ticari alanlar genelde önünde geniş kaldırım alanları, yaya yolları ve engelli yolları barındırırlar. Böyle alanlarda genelde binaların ön bahçeleri bulunmaz. Dolayısıyla rampa yapıp bodrum kata araç sokmak, yaya yolunu öldürmek anlamına gelir.

Böyle yerlerde UKOME ile otopark yapılamayacağı kararı alınabiliyor, bu doğru. Ancak böyle durumlarda da belediyelere çok fahiş otopark harçları ödenmesi gerekecek. Tüm bu sebeplerden ötürü yönetmelikte yumuşatmalar ve birtakım iyileştirmeler bekliyorum.

Otopark yönetmeliğinin ertelendiğine dair ilk kaynak Kayseri Melikgazi Belediye Başkanı'nın attığı twit oldu. Mustafa Palancıoğlu attığı twitte "yoğun temaslarımız neticesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafınca "Yeni Otopark Yönetmeliği" nin uygulama tarihi 30 Haziran 2020 olarak uzatılmıştır. Beklenen oldu, hayırlı olsun." dedi.
Otopark Yönetmeliği Ertelendi: 31 Mart'tan 30 Haziran'a uzatıldı

Resmi Gazete'de Otopark Yönetmeliği Ertelendi Yazısı

Halihazırda ülkede büyük endişe yaratan Covid-19 salgınına rağmen 31 Mart 2020 tarihinde uygulamaya konulacak olan yönetmeliğe yetişmesi gereken projeler yüzünden birçok mimar ve mühendis belediyelere akın ediyor. Defalarca ertelenen yönetmelik ise daima süresi dolduktan sonra erteleniyor. Son olarak 31 Aralık 2019'da ertelenen yönetmelik, 31 Aralık akşamında ertelenmişti.

Bu defa işlerin bu şekilde yürümemesi için, Covid-19 salgını zamanı mimarların ve mühendislerin belediyede kalabalık oluşturmaması için, twitter'da yoğun bir hashtag kampanyası düzenlendi. Bu kampanyada mimarlar ve mühendisler, zaten erteleneceği belli olan yönetmeliğin şimdiden ertelenmesi yönünde talepte bulundular.

Nihayet beklenen oldu ve resmi gazetede de karar yayımlandı. Yine de resmi gazetede yayımlanmasından günler önce yönetmeliğin uzatıldığını bizlere ileten kişi Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu'ndan başkası değil. Buradan şahsım adına kendisine teşekkürlerimi iletiyorum.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın