Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Hakkında Bilinmeyenler

Wuhan'daki hastanelere başvuran 41 yeni koronavirüs vakası üzerinde yapılan çalışmada; hastaların enfeksiyona yakalanmadan önce gayet sağlıklı oldukları, ancak bu hastaların dörtte birinden fazlasının yoğun bakıma ihtiyaç duyacak hale geldiği tespit edilmiştir. Yani sağlıklı...

Ardarda kötü haberlerle başladığımız 2020 yılının en büyük felaketlerinden biri şüphesiz ki "Yeni Koronavirüs (2019-nCoV)" oldu. Çin'deki pek çok şehrin karantina altına alınmış olması, virüsün çok hızlı bir şekilde yayılması ve virüsün Avrupa'da da kendine yer bulması, salgının nasıl ciddi boyutlara ulaştığının kanıtı niteliğinde.

Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Hakkında Bilinmeyenler
Yeni Koronavirüs (2019-nCoV) Nedir?

Esas olarak 2019 yılında baş gösteren salgın Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2019-nCoV olarak adlandırıldı. Ancak "Wuhan koronavirüsü" olarak da anılıyor. Virüs ilk olarak Çin'in Wuhan şehrinde, kasım ayının ortalarında tespit edildi. Çin dışında Tayland, Japonya, Tayvan, Güney Kore, Avustralya, Fransa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'ne yayılan virüs, insandan insana bulaşabiliyor.

26 Ocak 2020 tarihi itibariyle tespit edilmiş 2794 adet virüs enfekte olmuş hasta var. Bunların 2737 tanesi ise Çin'de. Bugüne kadar ölen hasta sayısı ise 80.
Yeni Koronavirüs'ün Belirtileri ve Tedavisi

Yeni Koronavirüs'ün Belirtileri ve Tedavisi

Rapor edilen başlıca belirtiler: ateş, yorgunluk, kuru öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı. Virüs; zatürre, böbrek yetmezliği veya ölüme neden olabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros, hastalığa yakalanıp ölenlerin çoğunda; hipertansiyon, diyabet veya kardiyovasküler rahatsızlıklarının olduğunu belirtti.

Wuhan'daki hastanelere başvuran 41 hasta üzerinde yapılan çalışmada; hastaların enfeksiyona yakalanmadan önce gayet sağlıklı oldukları, ancak bu hastaların dörtte birinden fazlasının yoğun bakıma ihtiyaç duyacak hale geldiği tespit edilmiştir. Yani sağlıklı bir bireyin koronavirüs ile mücadelesi %25 ihtimalle yoğun bakım gerektiriyor.

Koronavirüse karşı yapılan çalışmalarda henüz kesin bir tedaviye ulaşılamadı. Yapılan müdahaleler semptomların hafifletilmesine yönelik. Yani henüz bir tedavi ya da aşı yok. 

Yeni Koronavirüs'ten korunmak için ne yapılmalı?

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsten korunmak için şunları öneriyor:
  • Düzenli olarak eller yıkanmalı
  • Öksürme, hapşırma vb. sırasında ağız ve burun kapatılmalı
  • İnsanlarla yakın temastan kaçınılmalı
  • Bol sıvı tüketilmeli
  • Dinlenilmeli
Kaynaklar:
[1][2]
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın