2021 Otopark Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

2021 Otopark Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi
Yürürlüğe girmesi yılan hikayesine dönen yeni otopark yönetmeliği, 25 Mart 2021'de yayımlanan resmi gazete ile yürürlüğe girdi.

Yeni otopark yönetmeliğine göre kaç metrekarelik daireye kaç otopark yapılacak?


Yeni otopark yönetmeliğine göre;
  • 80m² altındaki meskenlerde; her üç daireye bir otopark,
  • 80m² ile 120m² arasındaki meskenlerde (120m² hariç); her iki daireye bir otopark,
  • 120m² ile 180m² arasındaki meskenlerde (180m² hariç) her daireye bir otopark, 
  • Daha büyük metrekaredeki meskenlerde her bir daireye iki adet otopark yeri ayrılması gerekecek.

İşyerlerinde ve ticari dükkanlarda otopark yönetmeliği nasıl uygulanacak?

Ticari yapılarda dükkan, mağaza, banka, market ve süpermarket gibi işletmelerde her 40m² için bir adet otopark ihtiyacı olacak. 40 metrekareden daha küçük işyerlerine ise bir adet otopark yeri gerekecek.

Büro binaları içinse her bağımsız bölüm için en az bir tane otopark yeri ayrılması kaydıyla, her 50m² için bir adet otopark yeri ayrılması gerekecek. Yani örneğin 20 adet 30m² ticari büronun olduğu bir binada 20 adet otopark yeri oluşturulması gerekecek.

Alışveriş merkezlerinde ise her 35m² için bir adet otopark ihtiyacı olacak.

Yeni otopark yönetmeliğinden kimler muaf tutulacak?

Yeni yönetmeliğe göre otopark alanının parsel içerisinde karşılanması esas. Bunun için de arka ve yan bahçenin tamamında ve ön bahçede parsel sınırına üç metre kalana kadarki bölümde bodrum kat büyütülebilecek. Tabi bu büyütülecek alanlar sadece otopark için kullanılabilecek.

Son olarak; bu yılın sonuna kadar bazı projeler yeni otopark yönetmeliğinden muaf olacak. Noterde kat karşılığı sözleşmesi yapmış olanlar, yapı ruhsatı başvurusu yapmış olanlar veya ihalesi yayına çıkmış olan kamu işlerinde yeni otopark yönetmeliğini uygulamak yıl sonuna kadar mecburi değil. Ayrıca yeni otopark yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihte önce veya sonra yapılan yapı ruhsatı başvuruları; talep edilmesi halinde 31 Mart 2021 tarihine kadar bir önceki yönetmeliğe göre ruhsatlandırılabilecek. 

31 Mart 2021'de yürürlüğe girmesi beklenen yeni otopark yönetmeliği 25 Mart 2021'de yürürlüğe girince pek çok kişi mağdur olacağını düşünmüştü. Ancak bu konuda da güzel bir adım atılmış ve 31 Mart 2021'e kadar eski yönetmelikle yapı ruhsatı başvurusu yapmak mümkün hale gelmiş.
Yeni otopark yönetmeliğinden kimler muaf tutulacak?
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın