Kentsel Dönüşümde Müteahhit Yüzde Kaç Teminat Verecek?

Riski alanlarda ve riskli yapılarda verilmesi gereken oranlar değişkenlik gösteriyor. Riskli alanlarda bu oran 50bin metrekareye kadar yüzde 10 iken, metrekare arttıkça bu oran düşmekte. Riskli yapılarda ise durum daha farklı...
kentsel dönüşümde müteahhit yüzde kaç teminat vermek zorunda
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile birlikte artık özel konut inşaatı yapan müteahhitler ilgili belediyelere teminat mektubu verecek. Peki kentsel dönüşümde, riskli alanlarda veya riskli yapılarda verilmesi gereken teminat oranları nedir?

Riski alanlarda ve riskli yapılarda müteahhitlerin teminat oranları

Kentsel dönüşüm için riskli alan olarak tespit edilen veya incelemeler sonucunda riskli yapı olarak tespit edilen binalarda inşaat yapmak isteyen müteahhit ilgili belediyeye başvurarak konuyla ilgili evraklarını belediyeye sunacak.

Riskli alanda inşaat yapmak isteyen müteahhit ne kadar teminat verecek?

  • Yapı inşaat alanı 50bin metrekareden küçükse veya bu rakama eşitse yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 10'u kadar teminat verecek.
  • Yapı inşaat alanı 50bin metrekareyi geçtiği durumlarda ise; 50bin metrekareye kadar olan bölüm için yüzde 10 oranında, 75bin metrekareye kadar olan bölümü için yüzde 8 oranında, 75bin ile 100bin metrekare arası olanm bölüm için yüzde 6 oranında ve 100bin metrekarenin üzerindeki bölüm için ise; yüzde 4 oranında teminat mektubu verecek.

Kentsel dönüşümde riskli olduğu tespit edilen yapıları yıkıp yeniden yapmak isteyen müteahhit ne kadar teminat verecek?

  • Riski yapı olduğu tespit edilen binayı yıkıp yeniden yapmak isteyen müteahhit, yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 10'u kadarını teminat olarak belediyeye verecek.
Teminatlar TL cinsinde nakit para olacak veya teminat mektubu olarak verilebilinecek. Verilen bu teminat mektupları iskan alındıktan sonra müteahhite iade edilecek. Ancak müteahhit işi tamamlayamazsa, bu durumda teminatlar yeni müteahhite aktarılacak. Ayrıca müteahhit işi, teknik şartnamede veya projede verdiği taahhütlere uygun yapmazsa, teminatlar, eksiklikleri tamamlamak için anlaşılan yeni müteahhite aktarılacak. Bu şekilde projenin eksiksiz tamamlanması amaçlanıyor. Ancak müteahhit tüketici kanunu kapsamında bina tamamlama sigortası yapılmış işe teminat verme zorunluluğu yok.

Ayrıca müteahhitler artık inşaatı tamamladığı oranda satış yapabilecek. Yani diyelim ki müteahhit topraktan daire satmak istiyor. Bu artık mümkün değil. Önce tüm arsa sahiplerinin onayını almak zorunda. Ardından da inşaatı bitirdiği oranı tespit ettirerek ilgili belediyeden izin almak zorunda. Bu yasa çok geç kalan bir yasa. Kütahya inşaat sektöründe pek çok müşteri, kötü niyetli müteahhitler yüzünden mağdur oldu. Aynı satılık daire birden fazla kişiye satıldı. Umalım da bundan sonra aynı senaryolar yaşanmasın.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

3 yorum

  1. 22 Kasım, 2022 00:28
    merhaba. teminat mektubu mal/arsa sahiplerinin mağduriyetini önlemek için. peki mal/arsa sahibi ile müteahhit aynı firma ise yine gereklimidir ?
    1. 30 Kasım, 2022 00:41
      Mantıken gerekli olmaması lazım. Bu konuda kanunda ayrıca bir madde var mı bakmam gerek. Baktıktan sonra yeniden buraya yorum olarak yazacağım.
    2. 05 Aralık, 2023 23:02
      Arsa sahibi ve mütehhit ayni kişi ise ilgili idareye teminat mektubu verilmesi zorunlumudur , bakabilmişmiydiniz ,Arif okur
      05418407519