Bir Metrekareye Ne Kadar Demir Gider?

Bu yazımda sizlere metrekareye kaç kilo demir gideceğinden bahsedeceğim. İnşaat demiri ya da teknik tabirle demir donatı, betonarme elemanlar için...

Bir Metrekareye Ne Kadar Demir Gider?
 Herkese merhaba, bu yazımda sizlere metrekareye kaç kilo demir gideceğinden bahsedeceğim. İnşaat demiri ya da teknik tabirle demir donatı, betonarme elemanlar için olmazsa olmazdır. Dolayısıyla yapılacak inşaatlarda kesin olmamakla birlikte, yaklaşık olarak ne kadar demir donatı harcanacağı öngörülebilir. Gelir hep beraber metrekareye kaç kilo demir gideceğine göz atalım.

100 Metrekareye Kaç Kilo Demir Gider?

100 metrekarelik bir alana kaç kilo demir gider sorusunu yaklaşık olarak cevaplamak mümkün. Ancak bu cevapta temel demirini ayrı tutmak istiyorum. Nedenini birazdan açıklayacağım.
  • 100 metrekarelik bir kat döşemesine yaklaşık olarak 3.000-3.600 kilogram arasında demir gider.
Az önce de belirttiğim gibi, bu sadece kat betonu için giden demir. Çünkü sadece kat betonunun alanını baz aldık. Kat betonu; kolonları, betonarme perdeleri, kirişleri ve döşemeyi içeriyor. Peki neyi içermiyor? Subasman perdesi ve temel demirini bu hesap içermiyor.

Şimdi gelelim temel konusuna. Temeller; sürekli temeller, tekil temeller ve radye temeller olarak çeşitli seçeneklerde tercih edilebilirler. Temel konusunu burada detaylıca anlatmıştım hatırlayacağınız üzere: https://www.emirhanaydin.com.tr/2023/06/temel-nedir-temel-cesitleri-nelerdir.html

Tercih edilecek temel tipine göre buradaki demir tonajı çok fazla değişeceği için temele gidecek demir hesabını ayrıca değerlendirmek istedim. Temel tercihine göre değişiklik gösterse de; temel alanının her bir metrekaresine ortalama 40-45 kilo arasında demir donatı harcandığını söylemek mümkün.
  • Böyle olunca 100 m²'lik bir temele yaklaşık olarak 4000-4500 kilo arasında demir gittiğini söylemek mümkün.

100 Metrekarelik Müstakil Eve Ne Kadar Demir Gider?

Bu sıralar müstakil ev yaptırmak isteyenlerden bu soruyu çokça duyduğum için özellikle bu sorunun yanıtını buraya eklemek istedim. Tabii ki projenin pek çok değişkenine göre bu sorunun cevabının değişeceğini biliyorsunuz. Yine de radye temeli olan, subasman perdesi olmayan 100 metrekarelik müstakil bir ev için;

150 Metrekarelik Villaya Ne Kadar Demir Gider?

Peki 150 metrekarede durum ne olur? 150 metrekare, tek katlı, üzerinde çatısı olan ve temeli radye temel olarak inşa edilmiş bir projede harcanacak demir donatı miktarını yaklaşık olarak söylemek mümkün. (Bu yazı ilginizi çekecek: Radye temelin dezavantajları)
  • 150 metrekarelik müstakil ev / villa için harcanacak demir miktarı yaklaşık olarak 10-12 ton civarında olacaktır.

200 Metrekarelik 2 Katlı Müstakil Eve Ne Kadar Demir Gider?

İşleri biraz karıştıralım. Bu defa evimiz 100 metrekarelik iki kattan oluşan ve temeli; ampatmanlarla beraber 150 metrekare olan bir yapı olsun. (Bkz: Ampatman nedir?)
  • 200 metrekarelik 2 katlı müstakil ev için harcanacak demir miktarı yaklaşık olarak 12-14 ton bandında olacaktır.

Bir Metreküp Betona Ne Kadar Demir Gider?

Hep metrekareden bahsettik. Ama aslında metreküp üzerinden ilerlemek bizlere daha doğru sonuç verecektir. Çünkü örneğin temelin kalınlığı arttığında; beton miktarı arttığı gibi yönetmeliğin minimum pursantaj koşullarından dolayı demir donatı miktarı da artabilir. Metrekare aynı kalmasına rağmen demir donatı miktarı değişkenlik gösterebilir.

Bu nedenle biz inşaat mühendislerinin bu konuda başvurduğu yöntem; birim metreküp betona kaç kilo demir gittiğidir esas olarak. Peki 1 metreküp betona ne kadar demir gider?
  • Bir metreküp betona yaklaşık olarak 110-130 kilo arası demir gider.

Evim İçin Ne Kadar Demir Harcayacağım?

Müstakil eviniz için ne kadar demir ihtiyacınız olduğunu öğrenmek istiyorsanız iletişim bölümünden benimle iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın