1 Ocak 2024 Japon Denizi Depremi'nin İvmesi - PGA

Merak edilenlerin başında ise Japon Denizi Depremleri'nin ivme değeri (PGA) geliyor. Hatırlayacağınız üzere, 6 Şubat tarihli Maraş Depremleri'nde b...

1 Ocak 2024 Japon Denizi Depremi'nin İvmesi  - PGA
 Yeni yılın tüm dünya için güzellikler getirmesini diledik ancak yeni yılın başlangıcı oldukça dehşet verici oldu. Japonya'da 7.5 büyüklüğüne bir deprem meydana geldi. İlk belirlemelere göre 159 kişiden fazla yaralanma ve 57 can kaybının olduğu deprem büyük paniğe sebep oldu.

1 Ocak 2024  Japonya Depremi

Sabah saat 7.10 sıralarında Japonya halkı büyük bir depremle sarsıldı. Tsunami alarmı verilen depremin richter ölçeği (Mjma) 7.6 iken daha hassas bir ölçüm olan Mw magnitüd değeri 7.5 olarak açıklandı.

Noto yarımadasında 3 yıldır süren depremler silsilesi, 1 Ocak 2024 tarihinde, 1983'ten bu yana Japonya'da meydana gelen en büyük depremi ile devam etti. En son Mayıs 2023'te 6.3 Mw ile sallanan bölge 20-25 yılda bir 7'den büyük bir depremle karşı karşıya kalıyor.

İlk belirlemelere göre depremin şiddeti ise 9, yani şiddetli. Mercalli Şiddet Endeksine göre 9 şiddetindeki depremlerde özel tasarlanmış yapılarda önemli hasarlar, kötü tasarlanmış yapılarda ise büyük hasarlar, kısmen çökmeler oluşması muhtemel. Bu yazı da ilginizi çekebilir: Depremin büyüklüğü ve şiddeti arasındaki fark nedir?

Artçı Depremler ve Öncü Depremler

Yaşanan 7.5 Mw'lik depremden tam 4 dakika önce 5.5 büyüklüğünde bir öncü deprem meydana geldi. Ana şokun gelmesinden tam 9 dakika sonra da 6.2 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi Artçılar 2 saat içerisinde 5.0 büyüklüğünde en az 7 deprem ile devam etti. 2011 Tohuku Depremi'nden sonra ilk kez bölgede tsunami alarmı verildi ve kıyı bölgelerin tahliyesine başlandı.

Hasar Durumu Nasıl?

Ishikawa eyaletinde pek çok binada hasar olduğu, yer yer göçmelerin olduğu bilgisi alındı. 36.000 hanenin elektriksiz kaldığı depremde şu ana kadar 57 kişinin öldüğü kaydedildi.

Depremin İvmesi (PGA)

Merak edilenlerin başında ise Japon Denizi Depremleri'nin ivme değeri (PGA) geliyor. Hatırlayacağınız üzere, 6 Şubat tarihli Maraş Depremleri'nde bazı istasyonlarda 2g ve daha yüksek ivme değerleri kaydedilmişti. Oysa öngörülen değerler 0.4g bandındaydı.

1 Ocak 2024 tarihli Japon Denizi Depremleri'nin ivme (PGA) değerleri ise henüz resmi kaynaklar tarafından açıklanmadı. Ancak ilk görüşler PGA değerlerinin yer yer 2.8g'ye kadar ulaştığı yönünde. Eğer resmi kaynaklar da bu verileri doğrularsa, bu depremin ivmesinin Türkiye'de yaşanan depremlerin ivmesine göre daha büyük olduğunu söyleyebiliriz.

Depremin Ortaya Çıkardığı Enerji 167 Atom Bombasına Eş Değer

Japonya'da meydana gelen depremin açığa çıkardığı enerji 167 atom bombasının patlamasına eş değer. 7.8 büyüklüğündeki Maraş Depremi ise 472 atom bombasına eş değer bir enerjiyi açığa çıkarmıştı. Birkaç saat arayla meydana gelen ikinci depremi de ilave edersek 6 Şubat'ta 639 adet atom bombası kadar enerjinin açığa çıktığını söyleyebiliriz. [Kaynak: Baturhan Öğüt]

Gelişmeleri takip etmek için sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmeyi unutmayın! Instagram üzerinden beni takip etmek için arama bölümüne emirhanaydincomtr yazın!
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın