2023 Yılı Benim İçin Nasıl Geçti?

2023 yılı hem benim için hem de ülkemiz için olabilecek en kötü senaryoyla, 6 Şubat depremleriyle başladı. 2023 yılında tüm Türkiye için damgasını...

2023 Yılı Benim İçin Nasıl Geçti?

2023 yılı hem benim için hem de ülkemiz için olabilecek en kötü senaryoyla, 6 Şubat depremleriyle başladı. 2023 yılında tüm Türkiye için damgasını vuran olay sanırım bu depremlerdir. Yine de bir rutini bozmayarak, 2023 yılının benim açımdan nasıl geçtiğini detaylarıyla izah edeceğim.

Genel Tablo

Genel tabloya bakacak olursak; fiziksel gelişim hedeflerimde başarısız olduğumu, kültürel hedeflerde, kariyer hedeflerimde ve diğer hedeflerimde genel anlamda başarılı olduğumu söyleyebilirim 2024 yılı için. Bunlarla ilgili genel yorumlarımı Hedef Listesi Oluşturmak - 2024 adlı yazımda kaleme aldım.

Ben bu yazıda genel tablodan daha çok diğer konulara değinmek istiyorum.

Özel Tablo

6 Şubat Depremleri

Depremlerin ardından İnşaat Mühendisleri Odası hızlıca örgütlendik ve daha pek çok kurum olayın dehşetini algılayamazken biz konteyner satın alarak bölgeye göndermeye başladık. Bizim gibi küçük bir temsilcilik için 12 adet konteyneri içleri dolu bir şekilde bölgeye ulaştırmak gerçekten çok anlamlı. Üstelik de sadece bölgeye malzeme göndermedik. Her konteyner ile birlikte bir adet de temsilci gönderdik ve malzemelerin yağma edilmesini önledik. Bu konudaki detayları bu yazımda kaleme aldım: https://www.emirhanaydin.com.tr/2023/03/deprem-gunlugu-neler-yaptik-bolum-1.html
6 Şubat Depremleri
Ardından, yoğun baskılarımız sonucunda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kütahya İl Müdürlüğü tarafından görevlendirmemiz çıktı ve görevlendirme bölgemize, Malatya'ya doğru tam 45 kişi yola çıktık. Yani neredeyse üyelerimizin %10'u gönüllü olarak görev aldı.

Hasar tespiti çalışmalarımız, hepimize büyük tecrübeler kazandırdı. Hatta bir depreme de hasarlı binaların içinde yakalandık. Ama her ne olursa olsun vatanımıza, milletimize hizmet ediyor olmanın coşkusu bizleri motive ediyordu. Bu konuda yazdığım makaleyi buradan okuyabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2023/03/deprem-gunlugu-hasar-tespiti-bolum-2.html
2023 Yılı Benim İçin Nasıl Geçti?

Röportajlar, TV kanalları ve Gazeteler

Aslı Kahveci ile Ortak Payda adlı program için Cem TV
Depremlerin ardından;
  • Aslı Kahveci ile Ortak Payda adlı program için Cem TV'de, 
  • TürkHaber televizyon kanalında,
  • Gazete43 gazetesinde,
  • Ortadoğu gazetesinde 
  • KRTTV'de röportajlarım yayımlandı.
Davet eden, sesimi duyurma şansı veren tüm basına teşekkür ederim ancak özellikle Gazete43'ün, sahibi Erkan Sağlam'ın ve gazeteci Şeyma Dönmez Demirdaş'ın bende yeri hep ayrı olacak. Kendilerinin inşaat sektörüne katkısı belki de pek çok şehrin belediye başkanından daha fazladır.

Çalıştaylar, Alınan Kararlar ve İyileşmeler

Tabii yaşanan depremlerin ardından resmi kurumların birtakım aksiyonlar alması gayet olağan karşılanabilirdi. 6 Şubat Depremleri çok büyük bir kriz olsa da, yaşadığımız şehir için atılacak adımlar açısından da en uygun zamandı. Hemen belediyeden toplantı talep ederek öneri listemizi verdik.

Kütahya Belediyesi, Belediye Başkanı Alim Işık önderliğinde çalıştay organize etti ve bütün meslek odaları ile resmi kurumların temsilcilerinin katılmasını sağladı.

Öneri listemizde yer alan pek çok maddenin kabul edildiğini memnuniyetle bildirmek isterim. Ancak bizim için oldukça kritik bir madde vardı ki, eğer o madde kabul edilmeseydi zaten toplantının geri kalanında orada bulunmamıza gerek kalmayacaktı.
Çalıştaylar, Alınan Kararlar ve İyileşmeler
İnşaatın iş kalemlerine baktığımızda yoğunluk inşaat kalemlerinden oluşuyorsa bu inşaatın şantiye şefinin inşaat mühendisi veya mimar olması gerektiğini yıllardır savunuyoruz. Ancak bir makine mühendisi dahi şantiye şefi olabiliyor. Bu durum büyük bir kanun açığıydı ve alınan ortak kararla bu süreç sonlandırıldı. Bildiğim kadarıyla Uşak, Eskişehir gibi pek çok şehirde durum hala böyle.

Şantiye şefliğini sadece inşaat mühendislerinin ve mimarların üstlenmesi yeterli değildi tabii, bir de bu vatandaşların "imza mühendisi" olmasının önüne geçmek gerekiyordu. Bu konuda da Çevre Şehircilik İl Müdür İbrahim Çatladan muazzam bir adım attı ve her gün betonlarda ani denetimler yaptırıyor personeline. Denetim esnasında şantiye şefi sahada yoksa bile sahaya gelmek zorunda kalıyor. Tabii bu denetim sadece beton dökümünde, şimdilik.

Bunun dışında Belediye'nin jeoloji mühendisi, jeofizik mühendisi ve geoteknik mühendisi alması gerektiğini savunduk. Düşünün ki bir Belediye'de yılda yüzlerce ruhsat veriliyor ama zemin etütlerini inceleme yetkinliğine sahip bir jeoloji mühendisi yok. Komik, ama böyleydi. Ve bu konuda da olumlu karar alınmasını sağladık.

Bazen bu işler kelebek etkisiyle ilerliyor. Belediyenin istihdam ettiği o mühendisler şimdi didik didik ediyor projeleri ve biz İMO'da göreve geldiğimizde tüm şehirde 6 metre derinliğinde yapılan uydurma bir işlemle "zemin iyileştirmesi" yapılırken, bugün 13-15 metre derinliğinde jet grout uygulamaları rutin olmaya başladı. Ve bu konuda mütevazı olmayacağım. Süreçteki aslan payı İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği'ydi. Bu konunun nasıl başladığıyla ilgili makalemi buradan okuyabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2022/09/hatali-uygulanan-tas-kolon-ulkeye.html

Yüksek Lisans

6 Şubat depremleri ve sonrasındaki süreçle ilgili yazmaya başlarsam bu makaleyi saatlerce okumanız gerekebilir. Bu nedenle bu konuyu çok uzatmayacağım. Üstelik de 2023 yılını sadece kötü anılarla hatırlamak da istemiyorum. Güzel olaylar da yaşadım ki bazılarını yazımın ilerleyen bölümlerinde anlatacağım.

Yüksek lisansa başlamayı gerçek anlamda istiyordum ve bu nasip oldu. Şehrimin üniversitesinde, sadece 10 dakikalık mesafeye gidip gelerek yüksek lisans yapma şansı önüme geldiğinde bunu geri çevirmem ahmaklık olurdu. Ve yapı malzemesi ana bilim dalından yüksek lisans yapmaya başladım.

Bu konuyla alakalı çok güzel tez çalışmaları var aklımda. Bakalım önümüzdeki süreç bana nasıl fırsatlar tanıyacak...

Yunanistan

Yıllardır hayalimdi yurtdışına çıkmak. Pandemi olmasaydı belki daha önce yurtdışına gitme fırsatım olurdu ama nasip 2023 yılınaymış. Özkan Bey, Merve Hanım, Sevim Hanım ve ben Yunanistan'da 6 gün geçirdik. Yunanistan'a bayıldığımı söylemeliyim. Bu konunun detaylarını buradan okuyabilirsiniz: https://www.emirhanaydin.com.tr/2023/06/yunanistan-gezisi-toplam-ne-kadar-para-harcadik.html

Odalar ve Dernekler

Kügiad

Kügiad, yani Kütahyalı Genç İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği yönetim kurulu üyesi oldum. Esasında dernek başkanı, çok sevgili Zafer Abi, beni bu konuda daha önce aradığında İMO'ya verdiğim ağırlık nedeniyle kabul edemeyeceğimi iletmiştim. Ancak hem onun tekrar aramasının, hem de değerli mimar büyüğüm Alper Abi'nin aramasının ardından kabul ettim. Gerçi sonrasında Alper Abi yönetimde olmama kararı aldı ancak ben çoktan "evet" demiştim.

İMO

6 Şubat Depremleri alt başlığında bir miktar değindiğim İnşaat Mühendisleri Odası'nın sonraki sürecini de burada anlatmak istiyorum. Depremin psikolojik etkisi ülkenin batısında azalmaya başladığında biz de üyelerimizin eğitimini yeninden ön plana çıkarmaya karar verdik. Bu minvalde birçok kurs açtık. 17 Ağustos için geçen senenin ardından ikinci kez "Deprem Semineri" düzenledik. Konuşmacı olarak ODTÜ bölüm başkanı Erdem Canbay'ı ve Gazi Üniversitesi'nden Mehmet Orhan'ı davet ettik. İkisi de harika sunumlar yapmış olsalar da, katılımcılar Erdem Hoca'yı soluksuz izlediler.

Tabii sadece eğitimle de ilerlemedik. Sosyal etkinliklere de ağırlık verdik. Odamızın hem futbol takımı hem de masa tenisi takımı; kurum ve kuruluşlar arası turnuvalara katıldı. Masa tenisi takımımız aldığı başarılı sonuçların ardından ulusal turnuvaya davet edildi. Ancak takımımız oyuncularının iş programı nedeniyle bu turnuvaya katılamadık.

Sonrasında odamız üyeleri ve GENÇ-İMO üyeleriyle dart, bowling, halı saha turnuvası gibi bir dizi sosyal etkinlik düzenledik. Bu yılın sonuna doğru da TMMOB'a bağlı meslek odaları arasında bir halı saha turnuvası organize edeceğiz.

Yıl boyunca üyelerimize hukuki destek sağlamak amacıyla "Danışman Avukat" hizmeti vermeye devam ettik.

KUTSO

KUTSO olarak, 6 Şubat Depremleri'nin ardından Hatay'da 1.000 konteynerden oluşması planlanan bir konteyner kent kurmak için kolları sıvadık. Biz esas olarak İMO ile bu işi yapıyor olsak da, kampanyamızı bitirdikten sonra artan paramızı KUTSO'nun hesabına göndererek sürece destek verdik.

KUTSO ile hem Belediye'ye hem de Bakanlık'a bir dizi öneri listesi yolladık. Bunların bir kısmı karşılık buldu ve bunlarla ilgili çalışmalar başlatıldı.

Sevim Hanım

Evet gelelim benim açımdan 2023 yılının en mutlu olayına. Pek çok makalemde adını andığım Sevim Hanım ile 11.11 tarihinde evlendik. Kendisini çok sevdiğimi bir kez daha buradan iletmiş olayım 💓
İnşaat mühendisi Emirhan Aydın evlendi.
Yazmak istediklerimin yarısından daha azını yazabildim. Pek çok konuda, değinmek istediğim pek çok detay var. Ancak belki daha sonraki makalelerimde onları da kaleme alırım. Beni sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın!
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın