Güncel Mühendis ve Mimar Maaşları - 2024 Nisan

Bu yazımda sizlere güncel mühendis ve mimar maaşlarından söz edeceğim. Ne yazık ki bu yıl TMMOB, mühendisler ve mimarlar için sürekli olarak yayıml...
Güncel Mühendis ve Mimar Maaşları - 2024 Nisan
Bu yazımda sizlere güncel mühendis ve mimar maaşlarından söz edeceğim. Bu yıl TMMOB, mühendisler ve mimarlar için sürekli olarak yayımladığı maaş tutarını öneri formatında 33.173 TL net maaş olarak yayımladı.

Mühendisler ve Mimarlar Ne Kadar Maaş Alıyor? Güncel - 2024 Yılı

Yeni Mezun Mühendisler ve Mimarlar Ne Kadar Maaş Alıyor?

Anket sonuçlarına göre özel sektörde çalışan yeni mezun (0-3 yıl) mühendisler ve mimarlar ortalama olarak 23.760 TL net maaş alıyorlar. En düşük maaş asgari ücret olurken ankete katılan mühendislerin ve mimarların %46'lık kısmı 22.500 TL'den düşük maaş alıyor.

30.000 TL'den yüksek maaş alanların sayısı da azımsanmayacak kadar çok. Ankete katılanların %26'sı 30.000 TL'den daha yüksek maaş alıyor.

3-10 Yıl Arası Tecrübeli Mimarlar ve Mühendisler Ne Kadar Maaş Alıyor?

Anket sonuçlarına göre 3-10 yıl arası tecrübeli mimarlar ve mühendisler ortalama olarak 36.340 TL net maaş alıyorlar. Ankete katılanların %9'luk kısmı 60.000 TL'nin üzerinde maaş aldığını beyan etti. %29'luk kısmın maaşı ise 37.000 TL ile 60.000 TL arasında.

10-20 Yıl Arası Tecrübeli Mimarlar ve Mühendisler Ne Kadar Maaş Alıyor?

Anket sonuçlarına göre 10-20 yıl arası tecrübeye sahip mühendisler ve mimarlar ortalama olarak 46.000 TL net maaş alıyorlar. Katılımcıların %41'lik bölümünün maaşı 37.000 TL ile 60.000 TL arasında. Ancak tecrübe arttıkça maaşın da arttığı çok açık. Çünkü 10-20 yıl arası tecrübeye sahip mühendislerde ve mimarlarda 60.000 TL'nin üzerinde maaş alanların ortanı %33! Yani her üç kişiden biri 60.000 TL'nin üzerinde maaş alıyor.

Maaşı Etkileyen Faktörler Neler?

Özel sektörde maaşı etkileyen pek çok faktör var. Bunların başında da tabii ki "tecrübe" geliyor. Tecrübe, özellikle mimarlık ve mühendislik mesleklerinde en kritik özelliklerden biri. Ancak maaşı etkileyen tek faktör tecrübe değil. Gelin, maaşı etkileyen faktörlere kısaca bir göz atalım:
  • Tecrübe
  • Çalışılan firma
  • Çalışılan şehir
  • Yabancı dil
  • Yetkinlikler
Çalışılan firma ve şehir maaşı epeyce etkileyen kriterlerden. Örneğin büyük bir firmada çalışmanız ile butik ve yerel bir firmada çalışmanız arasında maaşınız muhakkak farklı olacaktır.

Yine aynı şekilde, İstanbul'da çalışmanızda Bayburt'ta çalışmanız arasında da maaşlar farklı olacaktır. İstanbul'da alım gücüne, kira ortalamalarına göre maaşlar da bir hayli yüksek olacaktır, Bayburt'a göre.

Yabancı dil konusu oldukça önemli. Ülkemizin para biriminin değer kaybetmesiyle bu faktör iyice önemli bir hale geldi. Ruslar, İngilizler, Araplar ülkenin dört bir yanından arsa, daire satın alıyor, hatta inşaat projelerine yatırım yapıyor. Böyle bir durumda yabancı dil bilmek, sizi kesinlikle birkaç adım öne geçirecektir.

Yetkinlikler konusu ise kolunuzdaki altın bilezik sayısı gibi... Bildiğiniz her mesleki programı kolunuzdaki bir altın bilezik olarak görebilirsiniz. Örneğin, autocad programını bilenle bilmeyen hiç bir olur mu? Tabii autocad gibi temel bir programın dışında da onlarca farklı program var. Her biri, ek bir bilezik demek!

Yetkinlikleri sadece program bilmeyle sınırlamamak gerek. Örneğin ilk yardım konusunda veya iş güvenliği konusunda belgenizin olması da yine birer yetkinliktir.

Maaşı Etkileyenler Sadece Bunlar Değil!

Tabii maaşı etkileyen faktörler sadece bunlarla sınırlı değil. Yurtdışı tecrübesi, yüksek lisans ve mezun olunan üniversite de hem iş bulma konusunda hem de maaş konusunda fark yaratabilir.

Maaşlardaki Artış Nasıl?

2023 yılının başında yeni başlayan bir mühendis 8.500-12.000 TL maaş alırken, bu tutarların Eylül ayı itibariyle 15.840 TL bandına yükseldiğini görmüştük. Bu artış oranında Maraş Depremleri'nin etkisinin olduğuna hiç şüphe yoktu. Şimdiyse bu tutarın 2024 itibariyle %50 oranında yükseldiğini görüyoruz.

Kariyer.net adresinde ise ortalama mühendis-mimar maaşı 42.500 TL dolaylarında. En düşük maaş 34.000 TL olurken en yüksek maaş 137.500 TL olarak görünüyor.

Sık Sorulan Sorular

Soru: Mimarlar ne kadar kazanır?
Cevap: Bu sorunun cevabı mimarın veya mühendisin kendi işini yapıp yapmadığı, maaşlı çalışıp çalışmadığı, maaşlı çalışıyorsa hangi projede çalıştığı ve yetkinlikleri gibi pek çok detaya bağlıdır. Ancak en azından kafanızda fikir oluşması açısından şu sayfaya göz atmanızı öneririm: Mimari plan proje fiyatları
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın