Autocad Komutları - Kısayolları - Resimlerle Adım Adım Açıklamaları - BÖLÜM 1

Bu yazımda sizlere resimlerle autocad komutlarını tek tek açıklayacağım. Her iki üç komut açıklamasının altında bir hareketli resim yer alacak ve o...
Autocad Komutları - Kısayolları - Resimlerle Adım Adım Açıklamaları - BÖLÜM 1

Autocad Komutları - Resimli Anlatım - Birinci Bölüm

Bu yazımda sizlere resimlerle autocad komutlarını tek tek açıklayacağım. Her iki üç komut açıklamasının altında bir hareketli resim yer alacak ve o resimde autocad komutlarının kullanımı izah edilecek. Lütfen takıldığınız noktalarda en aşağıdaki yorum bölümünü kullanarak bana danışmaktan çekinmeyin. Not: Görseller yüksek boyutlu olduğu için gecikmeli bir şekilde gelecektir.

Line Komutu, Kısayolu: L - Çizgi Çizer

Autocad'de line komutu en sık kullanılan komutlardan biridir. Kısayolu L harfidir. L harfine tıklayıp enter tuşuna veya space tuşuna basarak komutu aktif hale getirebilirsiniz. Ardından farenizin sol tuşu ile çizginin ilk noktasını seçmeniz gerek. Çizginin ikinci noktasını da yine farenizle seçebilirsiniz. Veya komutlarla da çizginin ikinci noktasını belirleyebilirsiniz.

  • İlk noktayı seçtikten sonra sayı yazıp enter tuşuna basarsanız, yönlendirdiğiniz doğrultuda yazdığınız sayı uzunluğunda çizgi çizer.
  • İlk noktayı seçtikten sonra @ tuşuna basıp, sayı yazıp, küçüktür işaretine basıp (<), açı yazarsanız; ilk noktadan başlayan, belirlediğiniz uzunlukta ve açıda çizgi çeker.
  • İlk noktayı seçtikten sonra ikinci noktanın koordinatlarını da ilk noktaya göre yazarsanız yine çizginizi çekebilirsiniz. Örneğin; ilk noktaya tıkladıktan sonra 500,600 yazarsanız, x yönünde izdüşümü 500 birim, y yönünde izdüşümü 600 birim olan çapraz bir çizgi elde etmiş olursunuz.

Autocad Line Komutu Örnek Uygulama

Line komutu örneğimizde x yönündeki uzunluğu 400 birim olan ve y yönündeki uzunluğu 300 birim olan bir dikdörtgeni bu yöntemleri kullanarak çizelim.

Autocad Line Komutu Örnek Uygulama

Görselde de görüldüğü gibi ilk olarak ilk nokta seçilmiş, ardından 400,0 yazarak 400 birim sağa ve 0 birim yukarı gitmesi sağlanmıştır. Ardından da açı komutlarıyla diğer iki çizgi çekilip, finalde de C (Close) komutu ile şekil tamamlanmıştır. Bu komuta da yeri gelmişken değinelim.

Close Komutu, Kısayolu: C - Şekli Kapatır

Polyline ve line komutu aktif iken; mevcut bulunduğunuz noktadan başlangıç noktasına bir çizgi çekmek isterseniz, yani örneğin dikdörtgen çiziyorsanız ve üç kenarını çizdiyseniz ve artık başlangıç noktasına dönmeniz gerekiyorsa, c komutunu yazıp enter'a veya space tuşuna bastığınızda şekli kapatmış, yani tamamlamış olursunuz. Bir üstteki komut olan Line komutunun görselinde bu uygulama mevcut.

Polyline Komutu, Kısayolu: PL - Çokgen Çizer

Polyline komutu ile line komutu uygulamada tamamen aynı olsa da; line komutu ile bir dikdörtgen çizdiğinizde 4 ayrı eleman çizmiş olsanız da; polyline komutu ile tek eleman çizmiş olursunuz. Aradaki fark, polyline komutu ile tek eleman olarak çokgen çizebilmenizdir.

Erase Komutu, Kısayolu: E - Siler

Erase komutu bir öğeyi silmek için kullanılır. Ama aynı işlem için komut kullanmaktan ziyade, klavyenizdeki "delete" tuşunu da kullanabilirsiniz, ki herkes delete tuşunu kullanır. Yine de erase komutunu detaylarıyla anlatalım.

İlk olarak e tuşuna basıp space tuşuna bastığınızda, hangi ögeleri seçmek istediğini sorar. Bu andan itibaren silmek istediğiniz öğeleri seçip space tuşuna bastığınızda bu öğeler silinir. Veya önce öğeleri seçip ardından e tuşuna basıp space yaptığınızda yine aynı işlemi yapmış olursunuz. Ben nasıl yapıyorum? Öncelikle silmek istediğim öğeleri seçiyorum, ardından da delete tuşuna basıyorum.

Trim Komutu, Kısayolu: TR - Budama Yapar

Autocad trim komutu benim çok sık kullandığım bir komut. Bir sınırdan taşan çizgileri veya iki çizgi arasında kalan ve istenmeyen parçaları budamanızı sağlayan bir komut. Peki en pratik haliyle nasıl kullanılır?

TR komutunu yazıp iki kez space tuşuna bastıktan sonra budamak istediğiniz tüm bölümleri budayabilirsiniz. Trim komutunun farklı kullanım stilleri de bulunmakta. Ama dediğim gibi, en pratik kullanım şekli bu. Ve ben de daima bu şekilde kullanıyorum. Autocad'in farklı versiyonlarında iki kez space yapmak yerine tek enter ile de budama işlemi yapılabiliyor. Test ettikten sonra kullandığınız versiyona göre budama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Extend Komutu, Kısayolu: EX - Uzatma Yapar

Trim komutunun zıttı olan Autocad extend komutu da benim sık kullandığım komutlardan biri. Çizdiğiniz çizgi hedef noktaya ulaşmadıysa, hedef noktada da bir referans varsa bu komut sayesinde hedefe ulaştırabilirsiniz. Nasıl kullanılır?

EX yazıp iki kez space tuşuna bastıktan sonra uzatmak istediğiniz çizginize tıklarsanız, çizgiyi bir sonraki hedefe kadar uzatır.

Extend Komutu, Kısayolu: EX - Uzatma Yapar, trim komutu budama yapar

Circle Komutu, Kısayolu: C - Çember Çizer

Circle komutu birkaç farklı yöntem ile kullanılabilir. C harfine bastıktan sonra space tuşuna basarak komutu aktif hale getirebilirsiniz. En pratik yöntem olarak bu aşamada çemberin merkez noktası fare ile seçilir. Ardından da çemberin yarıçapı girilir. Bu sayede yarıçapını ve merkezini sizin belirlediğiniz bir çember oluşturulur.

Diğer bir yöntem olarak da çemberin üç noktasını veya iki noktasını belirlemek mümkün. Örneğin iki çizgi arasında bir çember yapmanız gerekiyorsa; C tuşuna basıp space tuşuna basarak aktif ettiğiniz komutu, 2p yazarak iki noktasını seçeceğiniz çember haline dönüştürebilirsiniz. Yine bu aşamada 3p seçeneğini de seçebilirsiniz.

2p yazdıktan ve space tuşuna bastıktan sonra; çemberin teğet geçeceği iki noktayı seçmeniz gerek.

Rectangle Komutu, Kısayolu: Rec - Dikdörtgen Çizer

Rec komutu hızlı bir şekilde dikdörtgen çizmek için kullanabileceğiniz bir komut. REC komutunu girip space tuşuna basıp, ardından ilk noktayı ve ikinci noktayı seçtiğinizde dikdörtgeninizi çizmiş olacaksınız. Ancak hepsi bu kadar değil. Bu komutu bir başka yöntemle daha kullanabilirsiniz.

Rec komutunu yazıp space tuşuna bastıktan sonra ilk noktaya tıkladıktan ve "@" işaretine bastıktan sonra dikdörtgen ölçülerinizi manuel olarak da girmeniz mümkün. Örneğin @300,500 yazdığınızda genişliği 300 olan ve yüksekliği 500 olan bir dökdörtgen çizmiş olacaksınız. Eğer ilk noktaya tıklamazsanız; doğrudan 300,500 yazarsanız, dikdörtgeninizin ilk noktası autocad'in 300,500 koordinatı olur. İkisi arasındaki farka dikkat! :)

Arc Komutu, Kısayolu: Arc - Yay Çizer

Arc komutu ile yay çizmek mümkün. Arc komutunu yazıp space tuşuna bastıktan sonra yayın geçmesini istediğiniz üç noktayı farenin sol tuşuyla işaretleyin, yayınız hazır!

Circle Komutu, Kısayolu: C - Çember Çizer, rectangle komutu, dikdörtgen çizer, arc komutu, yay çizer.

Autocad Text Komutu, Kısayolu: T - Yazı Yazma Komutu

Autocad'de yazı yazmak istiyorsanız ihtiyacınız olan tek şey T yazıp space tuşuna basmak. Ardından fare ile ilk noktayı ve karşılık noktasını seçmek. Açılan komut penceresinde istediğiniz yazıyı yazabilir, üstteki menülerden tıpkı word kullanır gibi yazı tipini ve boyutunu değiştirebilirsiniz.

Autocad Hatch Komutu, Kısayolu: H - Alan Taraması Yapar, Alanı Boyar

En sevdiğim komutlardan biri: Hatch komutu. Duvar çizdiğiniz, duvarların içini dolu mu göstermek istiyorsunuz? (Bkz: Pratik Duvar Metrajı) Ya da karışık kuruşuk bir alanı mı hesaplamanız gerekiyor? Veya cephenin görünüşlerinden mantolama alanı mı çıkarmanız gerekiyor? Tek yapmanız gereken hatch komutunu doğru bir şekilde kullanmak.

Autocad Hatch Komutu, Kısayolu: H - Alan Taraması Yapar, Alanı Boyar, text komutu, yazı yazar

Scale Komutu, Kısayolu: SC - Ölçeklendirir - Küçültme ve Büyütme Komutudur

Autocad'de bulunan bir elemanı ölçeklendirmek için SC komutunu kullanırız. Örneğin üstteki görseldeki gibi, yazıyı oluşturduğumda yazının boyutu küçük kaldı. Hemen elemanı seçip; SC komutunu girip space bastım ve elemanı köşe noktasından tutup ölçeği yazdım. Örneğin ben 4 yazıp space tuşuna bastım ve 4 kat büyüttü. 0,25 yazıp space tuşuna bassaydım tam tersini yapacaktı.

Move Komutu, Kısayolu: M - Taşıma Yapar, Elemanları Kaydırır, Taşır

Move komutu, autocad üzerinde en sık kullanılan komutlardan biridir desek sanırım bu yanlış olmaz. İlk olarak taşınacak elemanlar farenin sol tuşu ile seçilir. Ardından M komutu yazılıp space tuşuna basılır. Ardından referans nokta seçilir; bu, tercihen elemanın sol üst köşesi. Ve son olarak hedef nokta seçilir. Böylelikle eleman ilk hedeften ikinci hedefe taşınmış olur.

Bu işlem tıpkı diğer komutlarda olduğu gibi ölçülerle de yapılabilir. Eleman seçilip komut verildikten sonra ilk nokta seçilir, ardından da istikamet fare yordamıyla verilerek ölçü yazılabilir. Örneğin 1000 yazarsanız eleman 1000 birim fare yönünde hareket eder.

Explode Komutu, Kısayolu: X - Patlatma Komutudur

Çokgenleri patlatıp her bir parçayı ayrı bir eleman haline getirir. Benim de en sık kullandığım komutlardan biridir. Kullanımı da oldukça basittir. İlk olarak patlatılacak elemanlar seçilir. Ardından x komutu yazılıp space tuşuna basılır. Ve... Bum!

Explode Komutu, Kısayolu: X - Patlatma Komutudur

Bu yazıma burada son verirken, çok yakın bir zamanda daha detaylı bir şekilde youtube kanalımda autocad komutlarını anlatacağım. Bu nedenle şimdiden abone olursanız çok sevinirim: Youtube Kanalım

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın