İnşaat Sektörünün Nabzı Bu Hesaplarda Atıyor!

Bu yazımda sizlere inşaat sektörüyle ilgili yaptıkları paylaşımlarla, inşaat sektörüne ilgi duyan herkese büyük katkı sağlayan instagram sayfaların...

İnşaat Sektörünün Nabzı Bu Hesaplarda Atıyor!
Bu yazımda sizlere inşaat sektörüyle ilgili yaptıkları paylaşımlarla, inşaat sektörüne ilgi duyan herkese büyük katkı sağlayan instagram sayfalarından bahsedeceğim. Tabii bahsederken "kuru kuru" bahsetmek olmaz. Şeflerimizin hobileri, son zamanlarda en çok dinledikleri şarkılar ve, mezun oldukları okullar da yine bu içeriğin konularından olacak. (Liste alfabetik sıraya göre oluşturulmuştur.)

Not: Bu yazı, hazırladığım videonun metin belgesidir.

Mutlaka Takip Etmeniz Gereken Instagram Sayfaları

@ahmetsef_

Hem eğlenceli hem de bilgilendirici içerikler sunan Ahmet Özdemir, ya da bilinen adıyla Ahmet Şef, instagram'da oldukça aktif bir inşaat mühendisi. 26 yaşındaki Ahmet Şef, 2020 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden mezun oldu. 

Ahmet Şef ile şöyle bir anımız var bizim. Yani, "neredeyse" anımız var... 6 Şubat tarihli Maraş depremlerinin ardından ikimiz de Malatya'da görevlendirilince iletişim kurup, yüzyüze de tanışmayı çok istemiştik ancak o dönem yoğunluğumuz nedeniyle nasip olmadı. Tabii o dönemi hatırlarsınız, kaotik bir süreçti. O yüzden tam anı diyemiyorum. "Neredeyse anı..."

Bu arada Ahmet Bey'in son zamanlardaki favori parçası Semicenk - Canın Sağ Olsun.

@bay_muhendis1

Gelelim Mert Aksoy'a ya da bilinen adıyla Mert Şef. İstanbul Beykent Üniversitesi'nden mezun olan 30 yaşındaki Mert Şef, uzun yıllardır mesleki alanda çeşitli platformlardan canlı ve online eğitimler veriyor. Özellikle Udemy'de yayımladığı kurslar çok beğeniliyor. Ortalama 4.5 eğitmen puanı olan Mert Şef, iyi bir eğitmen olmasının yanı sıra iyi de bir yazar. Evet yanlış duymadınız. Mert Şef'in "Hayat O'na Değer" adlı bir kişisel gelişim kitabı da var. Kitabı buraya tıklayarak satın alabilirsiniz: https://www.kitapyurdu.com/kitap/hayat-ona-deger/479577.html

Yapı anabilim dalındaki yüksek lisansını Karabük Üniversitesi'nde sürdüren Mert Şef'in tez aşamasında olduğunu ve yüksek mühendis ünvanını almak üzere olduğunu söylemeliyim. Gerçi yayımlanmış kitabı var, benim gözümde zaten oldukça yüksek bi' mühendis! Mert Şef'in favori parçası ise Semicenk - Pişman Değilim

Bu arada Sevim Hanım benimle dalga geçse de ben hiç Semicenk dinlememiştim. Dolayısıyla "first reaction" videosu bile çektim Mert Şef'in mesajının hemen ardından. Ama Sevim Hanım dedi ki "saçmalama çok popüler bir şarkı, nasıl bilmezsin bu şarkıyı" dedi. Ama ben bilmiyordum. Hatta Ahmet Şef de Semicenk şarkısı atmış. Evet kabul ediyorum bu durum benim cahilliğim. 

Yahu ben hep böyle opera falan dinlediğim için kaçırmışım bu şarkıcıları 😂 (YALAN)

Gerçekler - Emirhan Aydın En Çok Dinlenenler Listesi

Gerçekler - Emirhan Aydın En Çok Dinlenenler Listesi
Bu arada Mert Şef'in Udemy sayfasını ziyaret etmek istersiniz diye düşünüyorum: https://www.udemy.com/user/mert-aksoy2/

@birmuteahhit

Oldukça yeni bir sayfa olan birmuteahhit sayfası, 2015 yılı Sakarya Üniversitesi mezunu Onur Kolak'a ait. Özellikle "Ev mi almak daha mantıklı yoksa kepçe mi" videosuyla ses getiren Onur Bey, futbola oldukça düşkün. Yani... Düşkündü. Jübilesini bel sakatlığı ile halı sahada yapan Onur Bey, bir müteahhit olmanın gereği olarak öncelikle müteahhit göbeği bırakmış ve 105 kiloya çıkmış. Bilirsiniz, inşaat sektöründe yer almanın temel kuralıdır müteahhit göbeği bırakmak. Müteahhitlik belgesi verirken ödeme yaptığınız dekontun yanında müteahhit göbeği bırakmanızı da şart koşuyorlar.

(Sevim Hanım: Saçmalama!)

Tamam tamam onu bile şart koşmuyorlar parayı verdiğin an müteahhitlik belgesini alabiliyorsun.

Kafasına koyduğunu mutlaka hayata geçirdiğini söyleyen Onur Kolak, öyle ki hafızalara kazınan müteahhit algısını değiştirmek için 105 kilodan 65 kiloya düşmüş. Valla ne diyelim. Helal olsun. 

Waffle yemeyi bıraksam ben de kilo vericem de... Neyse kilo verip müteahhitlik belgemizi kaybetmeyelim şimdi durduk yere.

Onur Bey'in en sevdiği şarkıya geldi sıra. Tom Odell - Another Love. Ancak bu şarkı, editleriyle meşhur olduğu için, en sevdiğim edit'in en sevdiğim sahnesiyle sizleri başbaşa bırakmak istiyorum.

@bisantiye

Gelelim çok sevdiğim bir diğer sayfaya: BiŞantiye! BiŞantiye kurucularından Hasret Hanım BiŞantiye'nin kuruluş amacının; öğrencilere, yeni mezunlara ya da mezun olmak üzere olanlara yardımcı olmak olduğunu söylüyor. Tecrübeli meslek profesyonellerinin, kendi meslek dallarında deneyimlerini gençlere aktarmasının temel gayeleri olduğunu savunuyor. Ve ben bizzat şahidim ki gerçekten de öyleler.

Hemen kendi hikayemi sıkıştırmam lazım araya. Kendi instagram sayfamı ciddi manada yönetmeye başladığım sıralarda takipçim yoktu ve sayfada kendi kendime konuşuyor gibiydim. Hani twitter'da sıfır takipçisi olup da bir de hesabını kilitleyen hesaplar gibi yani.

Ve o günlerde bir çekiliş yapıp, en azından bir ivme yakalamak istemiştim. O süreçte koşulsuz bir şekilde destekleyen nadir sayfalardan biriydi bişantiye!

Gelelim sayfanın kurucularına...

bişantiye ekibi, hasret yüksel, vaovmimarlık, muhammet şef, furkan şef, cansu şef
Fotoğrafa göre soldan sağa doğru gidecek olursak; 
  • Furkan Şef için arkadaşları, sarı kolaya ve baklavaya bayıldıklarını söylediler.
  • Cansu Şef ise, ojesiz asla şantiyeye gitmezmiş.
  • Muhammed Şef için ise şantiyede kaosa bayıldığını söylediler.
  • Hasret Şef'in ise lakabı "Falçata Hasret"miş. (Gülmememizi talimat olarak verdiği için not düşmek istedim.)
Pekiii gelelim Bişantiye ekibinin favori parçalarına!
  • Furkan Şef'in favori şarkısı Oliver Tree & Robin Schulz - Miss You
  • Cansu Şef'in favori şarkısı Drop The Gun - Be Svendsen
  • Muhammet Şef'in favori parçası Gims, Maluma - Hola Senorita
  • Hasret Şef'in favori parçası ise Yaşar - Gel Benimle

@bitanidik_santiyemuhendisi

Sıradaki şefimiz: Ahmet Salman! (Yaş: 35) Ya da bilinen adıyla "Bi'Tanıdık". Instagramda oldukça aktif bir kitlesi olan Ahmet Bey'in youtube videoları da oldukça popüler. Balıkesir Üniversitesi'nden 2012 yılında mezun olan Ahmet Bey, aşşşırı detaycı bir mühendis. 
Instagramdaki paylaşımlarıyla oldukça büyük bir kitleye hitap eden Ahmet Bey, takipçileriyle de çok sıcak bir iletişime sahip.

Bu yazımda genel anlamda instagram sayfalarından bahsediyorum ancak, youtube'a girdiğinizde de bi tanıdığınızın olduğunu unutmayın!

Ahmet Bey'in favori parçası ise Murat Boz - Harbi Güzel.

@cvdsenturk

Cevdet hocamız 1966 doğumlu deneyimli bir mühendis. İstanbul Aydın Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Cevdet Şentürk, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi seçimlerinde başarılı bir kampanya süreci de yürütmüştü. Genellikle ana haber bültenlerinde görmeye alışık olduğumuz Cevdet Hoca da bu içeriğe katkı sağlayanlar arasında.

6 Şubat Depremlerinin ardından Malatya'da uzun süreli bulunan Cevdet Şentürk, aynı zamanda Malatya doğumlu bir mühendis.

Son zamanlardaki favori parçasını sorduğumda Sezen Aksu'dan Firuze olduğunu söyledi ve ben de derin bir oh çektim. Nihayet bildiğim bir şarkı.

Son olarak da "Mühendislikte Yapısal Sorular" isimli bir kitap çıkartan ve yok satan Cevdet Hoca, seneye yapılacak olan İnşaat Mühendisleri Odası seçimlerinde tekrar aday olur mu dersiniz?

Bu arada, Cevdet Hoca'nın kitabını buraya tıklayarak satın alabilirsiniz: https://www.kitapyurdu.com/kitap/muhendislikte-yapisal-sorular/651664.html

@emreaydinlik

Gelelim bir başka youtube fenomenine. Tam adı Mehmet Emre Aydınlık olan 1991 doğumlu mühendis, yaş anketlerinde eli 18-24 yaş aralığına gitse de 25-34 aralığını tıklamak zorunda kalanlardan 😔 2014 yılında Bitlis Eren Üniversitesi'nden mezun olan Emre Aydınlık, 150'den fazla konutu anahtar teslim bitirerek teslim etti.

Dalış yapmayı çok seven Emre Bey, aynı zamanda eski lisanslı bir futbolcu. Ancak yaşadığı sakatlık sonucu 18 yaşında futbolu bırakmak zorunda kalmış.

Kendini inşaat konusunda oldukça takıntılı olarak tanımlıyor ve şantiyede işler istediği hale gelene kadar zorladığını söylüyor.

Bu sıralar favori parçası ise Mode XL - Bir Uyandım

@genc1muhendis_

Merve Berik, ya da bilinen adıyla genç bir mühendis, Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu. Geçmişte atletizm dalında ödüller kazanan Merve Hanım, geçtiğimiz günlerde de "Kendine Geç Kalma" isminde bir kitap çıkardı. Yani on parmağında on marifet! 

Merve Hanım sosyal medya aracılığıyla uzun süredir izlediğim bir isim ve eğer kendisini biraz olsun tanıyorsam, inşaat sektöründe önümüzdeki yıllarda kendi adından sıkça söz ettirecektir.

Bu arada bu yazıyı yazmak için enerjimin yüz üzerinden 70'in üzerine çıkmasını gerçekten bekledim. Sanırım Merve Hanım'ın kitabını okuyanlar neyden bahsettiğimi anlayacaktır.

Merve Hanım'ın son zamanlardaki favori şarkıcısı ise Kubilay Karça.
Bu arada bu yazıda sözünü ettiğim kişilerden neredeyse yarısının kitap çıkarmış olması, sadece teknik açıdan değil, kültürel açıdan da inşaat mühendislerinin bu ülke için nasıl önemli bir değer olduğunu gösteriyor. Umarım farkına varması gerekenler de bir gün bunun farkında varırlar.

Son olarak, Merve Hanım'ın kitabını buradan satın alabilirsiniz: https://www.kitapyurdu.com/kitap/kendine-gec-kalma-/652856.html&manufacturer_id=260712

@insaat_ve_deprem

Gelelim listemizin bir başka akademisyenine... Fatih Sütçü hocamız, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde lisans eğitimini, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisansını, Japonya'nın en iyi üniversitesi (Kaynak: [1] ) Tohoku'da doktorasını yapan Fatih Hocamızın eğitim hayatı adeta yıldızlar geçidi gibi.
Üstüne üstlük, ingilizcenin yanında japonca da bilen Fatih Hoca, 2019 yılında Japonya'da "Yılın en iyi teknik kitabı" ödülünü de kazandı. [2]

Televizyon kanallarında sıkça görmeye alışık olduğumuz Fatih Sütçü'nün mekanik saatlere karşı epey bir ilgisi var. Hatta mekanik saatlerden oluşan bir koleksiyonu da var. Hocam, çıtayı daha nereye kadar yükselteceksiniz?

Son olarak Fatih Hocanın favori şarkısı ise Muse'dan geliyor!

@sahadakimimar

Gelelim Ömer Şef'e! Ya da bilinen adıyla sahadakimimar. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık bölümünden bu sene mezun olan, tam adıyla Ömer Zahid Akpınar 2000 yılı doğumlu.

Ailesi üç kuşaktır inşaat sektöründe olan Ömer Şef, aslında sektöre işin mutfağından gelen bir isim. Ve sanıyorum ki listenin en havalı hobilerinden birine sahip. Ömer Bey kayak yapmaya bayılıyor. (Kayak yapmak mı denir? Kaymak mı denir? Kaymaya bayılıyor mu demem lazım? O da çok kaba oldu yahu! Dur dur ben en başa dönücem. Ömer Bey kayak yapmaya bayılıyor.)

Son zamanlardaki favori parçası ise Emir Can İğrek'ten Bıçaklandım şarkısı.

@sanalsantiyecom

Sektörün öncülerinden birine geldi sıra. Evet sanal şantiyedeyiz! Mustafa Aksu, Muhammed Demirkollu ve Halil Çağatay Güneş, Pamukkale Üniversitesi'nde henüz öğrenciyken Sanal Şantiye'yi açtılar. Ve platform, 2009 yılından beri yayın hayatına kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 

İnşaat sektöründe Türkçe kaynağın çok az olduğunu fark eden üç mühendis, diğer meslektaşlarının ve öğrencilerin Türkçe bilgiye erişimini kolaylaştırmak için kolları sıvamışlar. Web sitesindeki başarılara ilaveten neredeyse bütün sosyal mecralarda da çok büyük kitlelere ulaşan Sanal Şantiye, 2020 yılında adını da tescilleyerek markalaştı.

Kuruculardan Mustafa Aksu web yazılımlarına ve kripto sektörüne büyük ilgi duyuyor. Bu arada henüz dört aylık olan kızı Bilge Güneş'e de kocaman sevgilerimi gönderiyorum. Mustafa Aksu'nun favori sanatçısı ise bu sıralar Altın Gün!
Muhammed Demirkollu ise doktora öğrencisi ve koyu bir Galatasaray taraftarı. Evet, acaba ilk kim konuyu taraftarlığa getirecek diyordum. Muhammed Bey zehirli oku ilk atan kişi oldu. Öyleyse bu yazı aracılığıyla Muhammed Bey'e bir iddia teklifinde bulunacağım. Ağustos ayında oynanacak olan Süper Kupa maçında; Galatasaray kazanırsa, ben Galatasaray forması giyip instagram sayfama yüklüyorum. Fenerbahçe kazanırsa, sizin Fenerbahçe formalı bir fotoğrafınızı sanalsantiyecom instagram hesabında görmek istiyorum.

Bu arada benim ömrüm Galatasaray'ın kupa kaldırdığını görmekle geçti. Avrupa Kupaları, Türkiye Kupaları ve Süper Lig derken ben doğduğumdan beri Galatasaray 26 tane kupa kazanmış. Fenerbahçe ise 10 tane. İnşallah bir de Süper Kupa'da bize forma giydirmezler 😀

Bu arada Muhammed Bey'in favori sanatçısı ise Sagopa Kajmer!

@vaovmimarlik

BiŞantiye'den bahsederken Hasret Hanım'dan söz ettik ancak Hasret Hanım'ın kendi sayfasından ayrıca bahsetmezsek olmaz. Çünkü bişantiye'den ayrı olarak başlı başına bir otorite haline gelen bu sayfanın inanılmaz aktif bir sayfa olduğunu ve takipçileriyle inanılmaz bir bağ kurduğunu söylemem gerek. Tamam sayfayı övmeyi burada bırakıyorum, çünkü aldığım ödeme bu kadarlık 😂 

Hasret Hanım da tıpkı benim gibi; yaş anketlerinde eli 18-24 yaş aralığına gitse de 25-34 yaş aralığını tıklamak zorunda kalanlardan. Lisans eğitimini ve yüksek lisans eğitimini Sakarya Üniversitesi'nden tamamlayan Hasret Hanım, lisede de inşaat okuduğu için oldukça uzun süredir sektörde. 10 yıl kadar proje hazırlayan ve 7 yıldır da proje yöneticiliği yapan Hasret Hanım, bu 7 yılda her şantiyesini bir patili dostumuzla birlikte teslim ediyor. 

@vaovmimarlik
Şantiyeye gelen zor durumdaki patili dostlarımızın hem bakımını hem de doğaya adapte olma sürecini yöneten Hasret Hanım, şantiyedeki ustaları da buna alıştırmış.

Tabii her şey bu kadar toz pembe değil. Hasret Hanım, 2017 yılında kangal cinsi bir köpek tarafından şiddetli bir saldırıya da uğramış.

Sosyal medya aracılığıyla hem öğrenci arkadaşlarımıza hem de meslektaşlarımıza sorumluluk bilinci aşılamayı görev edindiğini söyleyen Hasret Hanım, özellikle şantiyeye geçmekte tedirginlik yaşayan kadın şeflere destek oluyor ve onların da mesleki bilgi paylaşımı yapmalarına aracılık ediyor. Yani şantiyedeki cam tavanları kırıyor!

Son 3-4 aydır da online olarak metraj ve mimari proje eğitimleri veren Hasret Şef, depremzede meslektaşlarımıza bu eğitimleri ücretsiz bir şekilde veriyor.

Tam bir doksanlar aşığı olan Hasret Şef; İzel, Çelik, Sezen Aksu, Tarkan, Sertab Erener, Yaşar, Kenan Doğulu, Kayahan, Levent Yüksel gibi yıldızları dinlemeden bir saatini bile geçirmiyor. Hatta 90'lar sevgisi öyle had safhada ki sadece müzik konusunda değil; 90'ların dekorasyonları ve kıyafetleri de Hasret Şef'in aşık olduklarından.

Hasret Şef'in evi çok zengin bir kütüphaneye sahip aynı zamanda. Çocukluğundan beri hep kitaplarla büyüyen Hasret Şef, sahafları gezip eski mesleki dergileri ve eski kitapları toplamaya da bayılıyor. Örneğin ben de kitap satın almayı çok severim. Okumayı değil ama... Sadece satın almayı... 

Hasret Hanım'ın şöyle bir hayali var ve ben bu hayali çok sevdim. Hasret Hanım 50'li yaşlarında bir sahaf açmak istiyor ve meslektaşlarıyla bu dükkanda sohbet edebileceği bir ortam oluşturmayı hayal ediyor. Tabii dükkanın bir bölümünde antika ürünlerin mezatını yapacağı bir alan da olacakmış. Ve tabii tahmin edebileceğiniz üzere dükkanın her yerinde patili dostlarımız meslektaşlarımızı selamlıyor olacak.

@yekmuhendis

Geldik ustalara kan kusturan şef Yunus Gümüştaş'a. Ya da bilinen adıyla yekmühendise. Bayburt Üniversitesi'nden mezun olan Yunus Şef, bağlama çalabiliyor. Aynı zamanda iyi futbol oynayan Yunus Şef, özellikle yayımladığı reels videolar ile büyük bir kitleye hitap ediyor.

Alfabetik sıralama yaptığım için listenin sonunda kendisine değinebiliyor olsam da, "Hala emirhanaydincomtr instagram hesabını takip etmeyenler" listesi yapıyor olsaydım Yunus Şef'i sanırım ilk sıraya yazardım 😂 Eğer "takip etmeyenler" listesine girmek istemiyorsanız, siz değerli izleyenler de, bu yazımdaki değerli şeflerimin yanında beni de takip ederseniz çok memnun olurum.

Bu arada Yunus Şef'in son zamanlardaki favori parçası ise Mir Perwer - Bajar.

Son

Bu yazımda instagram hesaplarıyla sektöre yön veren kişilere değindim. Bu yazımın ikinci bölümünü çekmek için sabırsızlanıyorum. Tabii ikinci bölümde bambaşka isimler olacak. Sayfamı takip etmeyi unutmayın!
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın