Müstakil Ev İçin Proje Masrafları | Mimari - Statik - Elektrik - Tesisat

Bu yazımda sizlere müstakil ev - villa yaptırmak isteyenler için ruhsat aşamasına kadar harcayacakları mimari proje, statik proje, tesisat projesi...

 Müstakil Ev İçin Proje Masrafları | Mimari - Statik - Elektrik - Tesisat

Bu yazımda sizlere müstakil ev - villa yaptırmak isteyenler için ruhsat aşamasına kadar harcayacakları mimari proje, statik proje, tesisat projesi, elektrik projesi, harita tus giderleri, zemin etüdü raporu, akustik rapor ve yapı denetim hizmet bedelinden bahsedeceğim. Bu yazıyı sonuna kadar dikkatlice okuduktan sonra proje maliyetlerinizi hesaplamayı öğrenmiş olacaksınız.

Müstakil Ev - Villa İçin Mimari Plan Proje Fiyatı Ne Kadar?

Mimarlar ve inşaat mühendisleri, proje fiyatlarını belirlerken meslek odalarının açıkladıkları fiyatları baz alırlar. Ancak piyasadaki rekabet koşulları, meslek odasının açıkladığı fiyat üzerinden iskonto yapılmasına neden olur. Bu bölümde mimari plan proje fiyatlarının nasıl hesaplandığını, piyasada nasıl bir iskonto yapıldığını detaylıca anlatacağım.

Öncelikle mimari plan proje fiyatları şehirden şehire, ilçeden ilçeye değişen bir unsur. Çünkü her bölgenin, her şehrin kendi zorluk katsayıları var ve aslında bu zorluk katsayılarını belirlerken de oradaki yerel meslek odasının görüşlerini dikkate alıyorlar.

İçeriği anlattığım videoyu buradan izleyebilirsiniz.

Mimari Plan Proje Bedeli Hesaplama - Nasıl Yapılır?

Peki mimarlar odasının en az bedel fiyatını nasıl hesaplarız? Bunun için öncelikle şu linke tıklıyoruz: Mimarlar Odası

Ardından da proje tipi bölümünde "Yeni Mimari Proje Bedeli Hesabı" seçeneğini seçip "Devam" tuşuna basıyoruz.

Mimari Plan Proje Bedeli Hesaplama - Nasıl Yapılır?
Ardından yukarıda görüldüğü gibi, il-ilçe ve belediye seçimi yapıyoruz. Daha sonra proje yılını bulunduğumuz yıl yapıyoruz. Proje sınıfını seçiyoruz. Bu bölümde seçim yaptığınızda altında proje sınıfının açıklaması çıkıyor. Yani yanlış seçim yaptığınızı düşünürseniz bunu değiştirme şansınız var.

Genellikle villa projeleri için artık 4B yapı sınıfı kabul ediliyor idarelerce. Yukarıda belirttiğim seçimleri yapıp diğer değişikliklere dokunmasanız da olur. Genellikle başlangıçtaki değerler herkes tarafından kabul görüyor. Ancak eğer özellikli bir durum varsa bu bölüme de el atabilirsiniz.
Mimari Plan Proje Bedeli Hesaplama - Nasıl Yapılır?
Hesapla tuşuna bastıktan sonra karşınıza mimari proje ücreti ne kadar sorusunun cevabı çıkıyor.

Mimari Projelerde Kırım (İskonto) Oranı Nedir?

Yukarıda mimarlar odasının önerdiği en az bedeli hesapladınız. Normalde mimarların bu en az bedelin üzerinde fiyatlar vermesi gerekiyor. Yani örneğin en az bedel 58.000 TL çıktıysa; mimarların tecrübesine göre, marka değerine göre, çözüm farklılığına göre 60.000 TL,  80.000 TL gibi fiyatlar vermesi gerek.

Ama evdeki hesap çarşıya uymuyor. Rekabet koşulları sektörde zorlayıcı. Bu nedenle hesaplanan bu en az bedel değeri üzerinden kırımlar (iskontolar) yapılıyor. 

En yaygın iskonto değeri ise %40. Yani hesaplanan en az bedel üzerinden %40 indirim yapılıyor ve müşteriye fiyat veriliyor.

Tabii daha yüksek kırım oranları görmek veya daha düşük kırım oranları görmek mümkün. Burada da kıstas; mimarın yetenekleri, mimarın marka değeri ve rekabet koşulları gibi unsurlar. Bu kıstaslara göre mimarlar %40'tan daha fazla veya daha az iskonto yapabiliyor.

Statik Proje Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Statik proje, inşaat mühendislerinin hazırladığı projedir. Yapının güvenli bir şekilde ayakta kalmasını sağlayan ve depremlerle sınanan bu projelerin ücretleri için de yine inşaat mühendisleri odasının hazırladığı formülden yararlanmak mümkün.

Ancak formülle uğraşmak istemeyenler için; statik proje hesaplama aracı oldukça pratik bir şekilde bu hesabı yapıyor. 
Statik Proje Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Üstteki görselde göreceğiniz gibi; yapı alanı, yapı sınıfı gibi kriterleri girerek hesap yapabilirsiniz. Burada temel tipi kafa karıştırabilir. Radye temel, sürekli temel gibi temel tipleri yüzeysel temel olarak geçer.

Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra toplam tutarı en altta görebilirsiniz.

İnşaat Mühendislerinin Hazırladığı Statik Projelerde Kırım (İskonto) Oranları Nasıl?

Az önce de bahsettiğim gibi, normalde bu hesaplama aracının verdiği sonuç taban fiyat olmalı ve mühendisler mesleki tecrübelerine göre bu fiyatın üzerine çıkmalı. Ancak rekabet koşulları ne yazık ki bu bedeli tavan fiyata dönüştürmüş durumda. Yani mühendisler bu fiyat üzerinden indirim yapıyorlar.

Örneğin KDV hariç 100.000 TL yapılan hesap için mühendisler genelde %40 oranında indirim yapıyorlar ve 60.000 TL + KDV fiyat teklifi veriyorlar. Buradaki kırım oranı da yine rekabet koşulları ve mühendisin tecrübesine göre değişiyor.

Örneğin ben, projelerimde hiçbir zaman kırım (iskonto) yapmıyorum.

Tesisat Projesi ve Elektrik Projesi Bedelleri Nasıl Hesaplanır?

Makine mühendisinin hesapladığı tesisat projeleri ve elektrik mühendisinin hazırladığı elektrik projeleri; mimari ve statik projelere göre oldukça ekonomik kalıyor. Bir yapının ana projeleri olarak mimari ve statik ikilisi kabul edildiğinden tesisat ve elektrik projeleri ne yazık ki hak ettiği değeri görmüyor.

Makine mühendisleri odasının ve elektrik mühendisleri odasının tıpkı diğer odalar gibi ücret tarifeleri olsa da piyasada bunların geçerliliği yok. Makine mühendisleri ve elektrik mühendisleri yapının toplam metrekaresini belli bir bedel ile çarpıp fiyat teklifi veriyorlar.

Yapı Denetim Bedeli Nasıl Hesaplanır?

Yapı ruhsatına alana kadar geçen sürede en çok cüzdan yakan kalemlerden biri de şüphesiz ki yapı denetim hizmet bedelleri. Yapı denetim hizmet bedelini hesaplamaksa oldukça kolay.
1. ve 2. sınıf yapılar için birim maliyet; 2.395 TL,
3. sınıf yapılar için birim maliyet; 5.813 TL,
4. ve 5. sınıf yapılar için birim maliyet 11.522 TL'dir. (2023 yılı için)

Yapı denetim hizmet bedelini hesaplarken;

Bedel = Yapı alanı x Birim Maliyet x Hizmet Bedeli Oranı

Örneğin 420 metrekarelik 4B sınıfında villa için hesap yapacak olursak;
Bedel = 420 m² x 11.522 TL x %1.43 = 69.200 TL olarak sonucu buluruz. Gördüğünüz gibi oldukça basit bir hesaplama.

Yapı denetim hizmet bedelinde iskonto uygulanmıyor.

Harita  - Zemin Etüdü - Akustik Rapor - 3D Cephe Çalışması Fiyatları

Harita dosyası, zemin etüdü, akustik rapor gibi evraklar yapı ruhsatı almanız için gerekli. Bunlarda da genellikle oda fiyatlarının uygulanmadığını ve şehirden şehire piyasa koşullarının fiyatları belirlediğini görüyoruz.

3D cephe çalışması, render işleri yapı ruhsatı için genellikle zorunlu değil. Ancak bazı belediyelerde, belediye dış cepheyi görmek ve ona da onay vermek istiyor. Bu amaçla da caddelerin sağlıklı ve estetik kalmasını sağlıyorlar. Bu nedenle bu kalemi de bu yazının içine ekledim.

3D cephe çalışmalarında da fiyatı belirleyen yine piyasa koşulları oluyor.

Örnek Müstakil Ev / Villa İçin Proje Maliyetleri

420 metrekarelik 4B sınıfındaki bir müstakil ev için; hem piyasa fiyatlarıyla hem de hesaplayabildiğimiz fiyatlarla bir tablo oluşturalım.

Mimari Proje Bedeli

420 m² müstakil ev için mimari proje bedeli şehirden şehire değişse de oda fiyatlarıyla 58.000 TL çıkıyor. Buna %40 iskonto yaptığımızda yaklaşık 35.000 TL mimari proje için fiyat almamız mümkün.

Ancak burada şehir konusu çok önemli. Çünkü örneğin aynı projenin Kütahya için oda fiyatı 117.000 TL çıkıyor. İskonto ile birlikte 70.000 TL oluyor.

Statik Proje Bedeli

420 m² müstakil ev için statik proje bedeli yine şehirden şehire hatta ilçeden ilçeye değişse de oda fiyatlarıyla 88.000 TL. Kırım uyguladığımızda da 52.800 TL oluyor. Mimari projede de dediğim gibi, Gebze'de fiyat farklı, İstanbul'da fiyat farklı çıkar. Bu nedenle hesap edilmesi gerekir. Bunun için statik proje hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Tesisat Proje Bedeli

420 m²'lik müstakil bir ev için makine mühendisine, hazırlayacağı tesisat projeleri için yaklaşık 8.400 TL ücret ödemeniz gerekir. Yani metrekaresi 20 TL.

Elektrik Proje Bedeli

Elektrik mühendisine ise yaklaşık 4.200 TL ücret ödemeniz gerekir. Yani metrekaresi 10 TL.

Harita TUS Bedeli

Harita dosyası için ise yaklaşık 5.000 TL ödemeniz gerekir.

Zemin Etüdü Raporu Bedeli

Zemin etüdü için yaklaşık olarak 15.000 TL ücret ödemeniz gerekir.

Temel Akustik Rapor Bedeli

Akustik rapor için ise sadece 2.000 TL ödemeniz piyasa koşullarında yeterli olacaktır.

Yapı Denetimi Hizmet Bedeli

Yapı denetim hizmet bedeli, iskonto olmayan tek kalemdi hatırlayacağınız gibi. Yapı denetim için ödemeniz gereken ücreti çok basit bir şekilde yukarıda hesaplamıştık. Yaklaşık 69.200 TL gibi bir bedel çıkmıştı.

3D Cephe Çalışması

3D cephe çalışması için de yaklaşık 5.000 TL ödemeniz yeterli olacaktır.

Özetle;

Özetle müstakil ev için proje masrafları 196.600 TL + KDV oluyor.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın