Sokağa Çıkma İzin Belgesi Nasıl Düzenlenecek?

İçişleri Bakanlığı tarafından "Görev belgesi düzenlenmesi" genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre sokağa çıkma muafiyeti kapsamında yer al...
Sokağa Çıkma İzin Belgesi Nasıl Düzenlenecek?

İçişleri Bakanlığı tarafından "Görev belgesi düzenlenmesi" genelgesi yayımlandı. Yayımlanan genelgeye göre sokağa çıkma muafiyeti kapsamında yer alan iş yerlerinde çalışanlar, e-devlet üzerinden başvuru yaparak sokağa çıkma izin belgesi edinecek. Ancak sistemde yaşanan yoğunluk nedeniyle sisteme giriş yapmak oldukça zor.

Tüm illere "Görev belgesi düzenlemesi" genelgesi gönderildi

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında 26 Nisan 2021 tarihinde ülke genelinde tam kapanma kararı ilan edilmişti. Yayımlanan genelgede üretim, imalat, tedarik, inşaat ve lojistik zincirlerinde aksama olmaması adına "Sokağa çıkma yasağından muaf yerler ve kişiler" listesi yayımlamıştı. 

Bu da ilginizi çekebilir: Tam kapanmada inşaat şirketleri muaf olacak mı?

Sokağa çıkma kısıtlamasından muaf iş yerleri, çalışan personellerine izin kağıdı düzenleyerek çalışanların işlerine devam etmesini sağlayacaktı. Ancak daha önceki sokağa çıkma kısıtlamalarında bu konunun çok fazla suistimal edilmesi birtakım düzenlemeleri beraberinde getirdi.

İçişleri Bakanlığı yasağın başlamasına saatler kala bir genelge yayımlayarak sistem üzerinden görev belgesi düzenlenmesi gerektiğini belirtti. 

Aynı genelgede yer alan bir diğer maddede ise sistemlerde yaşanan yoğunluk veya sisteme erişilememesi problemleri nedeniyle sistem üzerinden başvuru yapılamaması durumunda; elle doldurulabilecek aşağıdaki form ile en fazla üç gün geçerli olmak üzere muafiyet koşullarının sağlanmış sayılacağı belirtildi.

Sokağa Çıkma İzin Belgesi Nasıl Düzenlenecek?
Tıklayarak büyük halini görebilirsiniz veya bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
Düzenlenecek olan bu belge polis kontrollerinde ibraz edilecek olduğundan çalışanın mutlak suretle bu belgeyi yanında bulundurması gerekecek. Ancak unutmayın! Elle doldurulacak olan bu formun geçerliliği sadece üç gün. Bu üç gün içerisinde başvuruların e-başvuru sistemi üzerinden tamamlanması gerekiyor.

E-başvuru sistemi üzerinden yapılan kayıtlar kolluk kuvvetlerinin sistemi ile entegre halinde olacak. Bu sayede sokağa çıkma yasağının suistimal edilmesinin önüne geçilmesi planlanıyor.

İşverenler hangi belge ile sokağa çıkacak? 

26 Nisan 2021 tarihli genelge ile sokağa çıkma yasağından muaf tutulan iş yeri sahipleri, yine e-başvuru sistemiyle izin belgesi alacaklar.

Sokağa çıkma yasağı izin başvuruları nereden yapılıyor?

Sokağa çıkma yasağından muaf tutulan iş yerlerinde çalışanlar buradaki link üzerinden online başvurularını yapacaklar: https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-e-basvuru

Sosyal güvenlik kayıt belgesini almak için ise bu link kullanılacak: https://www.turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-kayit-belgesi-sorgulama

29 Nisan 2021 tarihli "Görev belgesi düzenlemesi genelgesi"nin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: https://www.icisleri.gov.tr/81-il-valiligine-gorev-belgesi-duzenlenmesi-genelgesi-gonderildi

Adım Adım Sokağa Çıkma Yasağı İzni Almak

Adım 1

Buraya tıklayarak e-devlet'e giriş yapın ve karşılaştığınız sayfada "Yeni başvuru" butonuna tıklayın.
sokağa çıkma izin belgesi almak için başvuru yapma anlatımı adım adım

Adım 2

Başvuru türünü seçin ve alt başvuru türünü işaretleyin. Ardından "Devam et" butonuna basın.
sokağa çıkma izin belgesi almak için başvuru yapma anlatımı adım adım

Adım 3

Otomatik olarak doldurulan bilgilere dokunmanıza gerek yok. Ancak doldurulmayan yerler varsa kendiniz doldurmalısınız. Bu aşamada iletişim adresi, e-posta adresi ve cep telefonu eksiksiz olarak doldurulmalı.
sokağa çıkma izni nasıl alınır 2021 tam kapanma

Adım 4

Bu adımda otomatik olarak standart başvuru metni ekrana gelecek. Burayı değiştirmenize gerek yok. Ardından ek belge yükleme bölümünde de herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok. Şu an bulunduğunuz adresi dikkatli bir şekilde girin. Çünkü iş yerinizle şu anki adresiniz arasındaki güzergah, kolluk kuvvetlerince kontrol edilecek ve alakasız bir güzergahta olmanız halinde bu durum tespit edilecek.

Örneğin inşaat firmasında çalışıyorsanız, ev bilgilerinizi doğru girdiğinizde; evinizle işiniz arasındaki güzergahtaki kontrollerde sıkıntı yaşamazsınız.
tam kapanmada sokağa çıkma izni nasıl alınır, e başvuru sistemi resimli anlatım

Adım 5

Son olarak girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu onaylamanız gereken kutucuğa büyük harflerle EVET yazmanız ve "Başvur" butonuna basmanız yeterli olacak.
tam kapanmada sokağa çıkma izni nasıl alınır, e başvuru sistemi resimli anlatım


Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın