Gün Gün İnşaat - Seramik Kaplama Maliyeti Kaç TL?

Gün gün inşaat serisinin 22. bölümünde seramik kaplama maliyetinden, seramik kaplama işçiliğinden, tavan ve duvar seramiklerinden bahsedeceğim...

seramik klips ve takozları kaç tl, seramik klips ve takozları nasıl döşenir 

Gün gün inşaat serisinin 22. bölümünde seramik kaplama maliyetinden, seramik kaplama işçiliğinden, tavan ve duvar seramiklerinin uygulamasından bahsedeceğim. Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları

İçeriğin videosu:

Seramik seçimi süreci

Öncelikle projemde sadece banyolarda, balkonlarda ve teraslarda seramik kaplama bulunmaktaydı. Bu nedenle seramik ihtiyacım çok fazla değildi. Yine de seramik bulmakta epey güçlük çektim. Ki seramiğin membağı Kütahya'da bulunmama rağmen... Kütahya Seramik'in, pandemiden ve kurdaki dalgalanmadan ötürü ihracatının katlanarak artması ve elindeki tüm malı yurt dışına göndermesi ön göremediğim bir durumdu. Dolayısıyla kısıtlı seramik seçeneği arasında projeme uygun bir seramik bulamadım.

En sonunda Çanakkale Seramik'in bir ürünü olan 30x60 boyutlarındaki Metropol serisi seramiği satın aldım. Neden artık demode olmaya başlayan küçük ebatlı seramik seçtiğim konusuna gelirsek; banyolarım ve balkonlarım oldukça küçük olduğu için küçük ebatlı seramik seçtim, diyebilirim. Büyük ebatlı seramikler küçük alanda oldukça eğreti duracaktı. Ebatlar tam denk gelmeyeceği için 2 bütün seramikten sonra parça seramik girecekti ve hoş bir görüntü ortaya çıkmayacaktı. Banyo ve balkonların dışında, odaları ve holleri de seramik yapsaydım, o zaman büyük ebatlı seramik daha mantıklı olabilirdi.

Malzemeyi şehir dışından satın almıştım. Satın aldığım firma, teslimat tarihini ve saatini bana önceden bildirmemişti. Mesai saati dışında, akşam vakti aniden telefon geldi ve seramiklerin şantiyeye ulaşmak üzere olduğu söylendi.

Şantiyede kimse yoktu ve malzemenin şantiyeye indirilmesi ve teslim alınması için kendim şantiyeye gittim. Ancak firmanın elemanları seramikleri şantiye içine sokamayacaklarını, yola bırakmak durumunda olduklarını söylediler. Ben de "mal şantiyeme inmezse malı teslim almam, geri götürün malzemenizi" dedim. Epey uzayan bir tartışmanın ve gerilen sinirlerin ardından seramikleri şantiye sahasına indirdiler. 

Mal satarken, ödeme alırken sıkıntı çıkarmayan firmalar, mal teslimi konusunda bu sıkıntıyı hep yaşatıyorlar.

Seramik kaplama maliyeti kaç TL?

Çanakkale metropol serisi için duvar seramiklerini KDV dahil 32.50 TL/m²'den taban seramiklerini ise 34 TL/m²'den satın aldım. 270 m² duvar seramiği için 8.775 TL, 63 m² taban seramiği için 2.142 TL ödedim. Teras ve balkonlarda kullanmak için ise 15x90 Seramiksan Wood Dream Noce seramiği tercih ettim.

Seramik işleri için 525 TL bedelle 15 torba klips satın aldım. Takozların bedelini ise taşeronum karşıladı. Duvarlarda takoz ve klips, tabanlarda ise derz artısı kullandım. Tanesi 20 TL'den 40 adet 2,70 metre uzunluğunda dış köşe çıtasını 800 TL bedelle satın aldım. İç köşe çıtası veya ayna kullanmadım. 

seramik klips ve takozları kaç tl, seramik klips ve takozları nasıl döşenir

110 torba Atışkan marka seramik yapıştırıcısını tanesi KDV dahil 11 TL'den satın aldım. Bir seramik yapıştırıcısı yaklaşık 3 m² seramik yapıştırmak için kullanılıyor.

seramik yapıştırıcısı fiyatları, seramik yapıştırıcısı kaç tl

Duvar ve taban seramiği fiyatları için taşeronumla 16 TL/m² karşılığında anlaştık. Banyo seramiklerinin tabanına yapılacak izolasyon için harcanacak her yevmiye içinse 150 TL harcamayı kabul ettim. Teraslarda ve balkonlarda süpürgelik olarak yaptığım seramik içinse metresine 4 TL ödemek üzere anlaştık.

seramik kesimi işçiliği, panç ile seramiklerde tesisat deliği açılması

Böylece seramik taşeronuma ödediğim toplam bedel 330 m² seramik kaplama için 6.000 TL oldu. Yalıtım ve süpürgelik işleriyle birlikte ortalama m² işçilik fiyatım ise 18 TL/m²'ye yükseldi.

Banyoların tabanına yaptığım sürme yalıtım için ise KYK'nın sürme yalıtımını kullandım. 25 kg'lık torbası 185 TL olan üründen 7 torba kullandım. Derz dolgusunu ise yine KYK'dan 5 torba x 70 TL = 350 TL ücret karşılığında satın aldım. Derz artısı içinse toplamda 5 torba sarfettim ve 55 TL harcadım.

Bir adet banyonun seramik maliyeti kaç TL?

Gelelim bir adet ortalama büyüklükteki banyonun seramik maliyetine.
  • 4,30 m² taban seramiği x 34 = 146 TL
  • 18 m² duvar seramiği x 32,50 = 585 TL
  • 8 torba seramik yapıştırıcısı x 11 = 88 TL
  • 3 adet köşe çıtası x 20 TL = 60 TL
  • 1 torba klips = 35 TL
  • 22,30 m² işçilik x 18 TL = 400 TL
  • Yalıtım malzemesi 20,50 TL x 4,3 = 88 TL
  • Derz artısı 0,87 TL x 4,3 = 4 TL
4,30 m² büyüklüğündeki ortalama bir banyonun seramik kaplama maliyeti 1.406 TL oldu. Bir metrekare seramik kaplama için ortalama maliyet ise yaklaşık 63 TL/m² oldu.

Şantiyede neler yaptık?

Şap imalatının tamamlanmasının ardından duvar seramikleri ile seramik kaplama imalatına başladık. Taşeronum, takozların kendisinde mevcut olduğunu ancak klipsleri bizim almamız gerektiğini söyledi. Bu, anlaşılabilir bir durum. Çünkü takozları tekrar tekrar kullanılabiliyor ancak klipsler kırılıyor. Dolayısıyla takoz almama gerek kalmadı ancak klipsleri satın aldım.
seramik kaplama işçiliği, seramik kaplama maliyeti kaç tl?
Taban seramiklerine başlamadan önce ise duşakabinin altına gelecek mermeri koydurdum. Bunun bana avantajı; süzeklere doğru iki ayrı eğim verebilme şansımın oluşması oldu. Yani duşakabin içindeki süzeğe doğru ayrı bir seramik eğimi ve klozetin yanındaki süzeğe doğru ayrı bir seramik eğimi verebilecektim. Mermer ile ortalama 4 metrekarelik banyoyu ikiye ayırınca, tabanlarda klips ve takoz kullanmama gerek kalmadı ve derz artısı kullandım.
seramik kaplama işçiliği, seramik kaplama maliyeti kaç tl?

seramik kaplama işçiliği, seramik kaplama maliyeti kaç tl?

seramik kaplama işçiliği, seramik kaplama maliyeti kaç tl?
Yazı dizisinin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: Bir binanın yapım aşamaları


Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

6 yorum

  1. 17 Ocak, 2021 14:59
    Merhaba,
    bazi sayfalarda KDV dahil yada degil yazmiyorsunuz, rica etsem bundan sonrakilerde de belirtir misiniz?
    1. 17 Ocak, 2021 17:15
      Merhaba, yorumunuz ve öneriniz için teşekkür ederim. Yazdığım fiyatlar genellikle KDV dahil. KDV hariç fiyat yazdığımda yanına "+KDV" ibaresini koyuyorum. Yine de unuttuğumu düşündüğünüz bir yer varsa belirtirseniz sevinirim.
  2. 18 Ağustos, 2021 19:10
    Emeğine sağlık.Faydalı olmuş.
    1. 19 Ağustos, 2021 17:14
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
  3. 08 Kasım, 2021 22:54
    Emirhan bey emeklerine sağlık, 2021 fiyatlı versiyonunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Hiç olmazsa döviz olarak bari yaparsan şahane olur. kolay gelsin.
    1. 13 Kasım, 2021 17:26
      Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Ocak ayı içerisinde hemen hemen tüm analizlerin 2022 Ocak ayı fiyatlarını yayımlayacağım. Maliyetler korkunç bir hızla yükseliyor ne yazık ki :( Ayrıca dediğiniz gibi sanırım artık döviz bazlı fiyat belirlememiz gerekiyor. Bu çok çok üzücü.