Otopark Yönetmeliği Yine Ertelendi

Otopark Yönetmeliği Yine Ertelendi
Daha önce 4 kez ertelenen yeni otopark yönetmeliği yine şaşırtmadı ve 31 Aralık 2020 tarihine ertelendi. Bu; otopark yönetmeliğinin 5. kez ertelenişi oldu. Bu yönetmelik; uygulamaya girmeden "yeni" özelliğini kaybeden ilk yönetmelik olabilir.

Resmi gazetede yayımlanan karara göre yeni otopark yönetmeliği bir süre daha uygulamaya konulmayacak.

Otopark Yönetmeliği Ertelendi mi?

Uzun süredir müteahhitleri ve mimarları düşündüren yeni otopark yönetmeliği bir kez daha ertelendi. Bu ertelemenin arka planında yine Covid-19 salgını olsa da, asıl sebep yönetmeliğin birtakım değişikliklere ihtiyaç duyması. Beklentiler; hali hazırda uygulamaya sunulması düşünülen yönetmeliğin birtakım iyileştirmelerden sonra uygulamaya konması yönünde.

Bu iyileştirmelere göre her daireye bir otopark zorunluluğu yerine dairenin metrekaresine göre değişen otopark sayısı gündeme geliyor. Bunun anlamı ise apart daire tarzındaki küçük daireler için yarım otopark yeterli olacak. Diğer bir deyişle 2 adet apart daire için 1 adet otopark istenecek. Buradaki küçük daire sınırı ise 80 m²'!

Ancak büyük dairelerde de durum tam tersine dönebilir. 180 m²'nin üzerindeki her bir daire için 2 adet otopark istenmesi gündemde.

Ticari amaçlı binalarda da dükkan, mağaza ve banka gibi işletmeler için her 40 m² alan için bir araçlık; market gibi işletmeler için her 30 m² alan için bir araçlık; alışveriş merkezleri için her 35 m² alan için bir araçlık otopark yapılması istenebilir.

Otopark Yönetmeliği Uygulanabilir mi?

Otopark yönetmeliğinin yeni yapılaşmaya uygun ayrık nizamlı imar planlarında uygulanması oldukça kolay olacak gibi görünüyor. Ancak şehir merkezinde, bitişik nizamlı ticaret bölgelerinde uygulanması epey zor. Böyle durumlarda UKOME kararıyla otoparkın yapılamayacağı tespit edilecek. Ancak bu durumda da müteahhit firmanın çok fahiş otopark harçları ödemesi söz konusu olacak.

Beklentiler şehir içi yerleşkelerinde ve bitişik nizamlı imar plan alanlarında bu uygulamaların ve harç bedellerinin hafifletilmesi yönünde. Diğer bir yandan kentsel dönüşümle ya da riskli bina tespiti ile yıkılıp yapılan alanlarda müteahhit firmaların otopark harçlarından muaf olup olmayacağı merak konusu.

Bu yazı da ilginizi çekebilir: İnşaatta yapılan hataların sorumlusu kim?
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın