Kiralara %20 Stopaj Vergisi Geliyor
Her gün bir yenisine şahit olduğumuz vergi düzenlemelerinde sıra kira ödemelerine gelmiş görünüyor. 2025 yılı itibariyle, bankadan yapılan kira ödemelerinin %20'lik bölümü stopaj olarak kesilecek ve kalan bölüm ev sahibinin eline geçecek.
40 Milyar TL'lik Vergi Toplanacak
Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek kiralarda %20 stopaj vergisi uygulamasını devreye sokarak 40 milyar TL'lik bir vergi toplanacağını ön görüyor.
Bu yasal düzenlemeye kadar kira vergileri bir sonraki yıl beyan edilmek suretiyle ödeniyordu. Yeni düzenlemeyle her ay peşin peşin vergiler toplanmış olacak.
Kiralar Yükselecek mi?
Bunun kiralara yansımasının nasıl olacağı ise halkımızın merak ettiği asıl konu. Çünkü örneğin 10.000 TL kira alan bir ev sahibi, artık 8.000 TL alabilecek ve kalan 2.000 TL'lik bölüm stopaj vergisi olarak maliye tarafından alınacak.
Bu durumda eve yeni girecek kiracılara, bu verginin ilave edilerek kira bedeli söyleneceği açık bir gerçek. Tıpkı şahıslara ait işyerlerinin kira stopajlarının yıllardır kiracı tarafından ödeniyor olması gibi... Yani kira bedellerinin artacağı çok açık. Nas ekonomi modelinin faturasını yine dar-orta gelirli vatandaşlarımız ödeyecek gibi görünüyor.
Tabi mevcut kiracılar, evlerinden ayrılmazlarsa onlar açısından değişen bir şey olmayacak. Banka üzerinden ödedikleri kiradan otomatik olarak kesinti yapılacak ve kalan tutar ev sahibinin eline geçecek. Bu durumda da ev sahipleri, kiracılarını evden çıkarabilmenin yollarını arayacaklardır.
İnşaat Sektörüne Zarar Verir mi?
Diğer yandan bu durumun konut yatırımına sert bir darbe olduğu da düşünülüyor. Konut yatırımının cazibesini yitirdiğini düşünen ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu; X hesabından paylaştığı gönderide, artık konut yatırımı yapılmasını tavsiye etmediğini belirtti.
Özetle bu düzenleme uygulamaya alınmadan önce artısı ve eksisi iyice değerlendirilmeli. Konut yatırımına olumsuz etkisi olacağına inanılıyorsa, bu durum zaten darboğazda olan inşaat sektörünü tamamen olumsuz etkileyebilir.
Ayrıca bu uygulamanın; kiracı konumundaki vatandaşlarımızın omuzlarına ilave yük getireceği de açık.
Diğer yandan ülkemizin bu konuda vergi kaçaklarının olduğu da göz ardı edilemez bir gerçek. Bu anlamda da adil olan, bu vergilerin toplanmasıdır.
Tam da bu aşamada benim düşüncem zamanlamanın hatalı olduğu yönünde. Alım gücünün en dip noktasını yaşadığımız bir dönemde atılacak adımlara azami dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle bu uygulamanın; 2025 yılında değil, 2030'lu yıllarda, enflasyon kabul edilebilir seviyelere gerilediğinde hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Tabi 2030'lu yıllarda enflasyonu kabul edilebilir seviyelere düşürebilirsek...
Görüşmeye katılın