Şantiye Şefliği - 2024

2024 yılı hayatımıza şantiye şefini hatırlatarak girdi desek sanırım yanlış olmaz. Sadece prosedür olarak imzada kalan şantiye şefi kavramı nihaye...

Şantiye Şefliği - 2024
 2024 yılı hayatımıza şantiye şefini hatırlatarak girdi desek sanırım yanlış olmaz. Sadece prosedür olarak imzada kalan şantiye şefi kavramı nihayet gerçek anlamda hayat bulmaya başladı. Hatırlayacağınız gibi şantiye şefliği sisteminin değiştiğini ilk olarak bu sayfada sizlerle buluşturmuştum: Şantiye Şefliği Yönetmeliği Değişti

2024 yılıyla beraber yürürlüğe giren yeni şantiye şefliği sistemine Şubat ayında entegre edilen e-şantiye şefi sistemi de eklenince şantiye şefliği ilk kez ciddiye alınır bir hale geldi. E-şantiye şefi sistemiyle beraber şantiye şefleri tıpkı yapı denetim firmaları gibi beton dökümü esnasında sahada bulunacak ve mobil yazılım aracılığıyla sürece şahitlik edecek.

Bu yazımda değişen şantiye şefliği yönetmeliğini, e-şantiye şefliği sistemini ve bundan sonra karşılaşacağımız süreci kısaca izah etmek istiyorum. Siz de konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum bölümüne yazın ve şantiye şefliği konusunu birlikte değerlendirelim.

Şantiye Şefliği Sistemi - 2024

"Şantiye şefleri sahada yok" diye diye dilimizde tüy bitmişti. Nihayet ciddiye alındığı bir süreç yaşıyoruz ve artık şantiye şefleri en azından şantiyenin adresini öğrenerek birkaç kez de olsa betonun kokusunu almak durumunda kalacak. Çünkü yayımlanan tebliğe "şantiye şefi" ibaresi eklendi.

Öyle ki bugüne dek sadece "imzacı şef" konumunda olanlar artık en azından beton dökümünde sahada bulunacak ve taze betondan numune alınırken şahitlik edecek. Tabii artık iş yükü olduğu için; şantiye şefi kotası da azaltıldı. Eskiden bir mühendis veya mimar beşer adet şantiye şefliği alabiliyorken artık bu sayılar değişti.
  • 0-1500 m² arasında 4 iş
  • 1500-4500 m² arasında 3 iş
  • 4500-7500 m² arasında 2 iş
  • 7500 m²'den büyük 1 iş alınabilecek.
Yani örneğin hiç şantiye şefliğiniz yoksa 7500 metrekareden büyük bir iş alabileceksiniz. Ancak bunun da bir şartı var. O da daha önce 4500-7500 m² arasında bir işte şantiye şefliği yapmış olmanız koşulu. Bu noktada küçük işleri toplayarak 4500'ü geçmeye çalışırsanız bu kabul edilmeyecek. Tek bir işte 4500-7500 m² arasında iş yapmış olmanız gerekiyor. Aynı kural diğer klasmanlarda da var. Yani;
  • Yeni mezunlar veya deneyimi olmayanlar 0-1500 m² arasında 4 iş alabilir.
  • Bir tane başlangıç işi bitirdiyseniz artık 1500-4500 m² arasındaki kategoriye yükselebiliyorsunuz.
  • Bir tane 1500-4500 m² arasında iş bitirdiyseniz 4500-7500 m² arasındaki kategoriye yükselebiliyorsunuz.
  • Bir tane 4500-7500 m² arasında iş bitirdiyseniz 7500 m²'den daha büyük işleri alabiliyorsunuz.
En öne çıkan yönetmelik koşulu bu olsa da aslında yönetmelikte belirtilenler bununla sınırlı değil.
  • Fiilen çalışma engeli olanlar, 75 yaşını geçenler veya başka bir yerde tam zamanlı çalışanlar şantiye şefi olamayacak.
  • Meslek odası tarafından yasaklı olanlar şantiye şefi olamayacak.
  • Pursantaj oranına göre bir meslek grubu şantiye şefi olabilecek. Yani örneğin bir trafo inşaatında elektrik mühendisi şantiye şefi olabilirken, özel konut inşaatında inşaat mühendisi veya mimar şantiye şefi olabilecek.
  • Teknikerler ve teknik öğretmenler pursantajı kendi bölümlerine uygun 3 işi ve iş başına 1.500 m²'yi aşmamak koşuluyla şantiye şefliği yapabilecekler.

Şantiye Şefleri Beton Dökümüne Şahitlik Edecek

Şubat ayı itibariyle entegre edilen bu sistem ile de taze betondan alınan numunelerde tıpkı yapı denetim firmaları gibi şantiye şefleri de şahitlik edecek. Bu sayede beton dökümü esnasında şantiye şefleri sahada bulunmak zorunda kalacak. Oldukça kaliteli bir adım.

Bu arada söylemeden edemeyeceğim. 6 Şubat depremlerinin ardından şehrim Kütahya'da biz bunu uygulamaya başlamıştık. Yani tabi bir yazılım kullanmadık ancak Çevre Şehircilik İl Müdürümüzün talimatıyla her gün ani beton baskınları yapıldı ve şantiye şefi sahaya gelmeden beton dökümüne müsaade edilmedi. Bu cesur tavrı için İl Müdürü İbrahim Çatladan'a ve yönetiminde yer almaktan gurur duyduğum İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği'ne bir kez daha teşekkür etmek istiyorum.

Konuya dönecek olursak; artık farklı ilçelerde ikamet eden veya farklı ilde ikamet eden ancak oda kaydını taşımamış olan şantiye şefleri muhtemelen istifa etmek zorunda kalacak veya beton günlerinde sahaya gelecekler. En azından mevcut projeler bittiğinde yeni işlere salça olmaları pek mümkün görünmüyor.

Diğer bir açıdan bakacak olursak şantiye şefliği ücretleri de epey yükselecek. Bu yönetmelik çıkmadan önce hem pursantaja göre şef belirlenmesi konusunda hem de beton dökümünde sahada şef bulunması konusunda adımlar attığımız için Kütahya'da şantiye şefliği ücretleri İstanbul'un iki katına çıkmıştı.

Şimdi ise olay tamamen yazılıma bağlanmış durumda ve fiyatların daha da yükselmesi gerekiyor. Bu konuda da bir çalışma yapıp uygulanabilir şantiye şefliği fiyatlarını yayımlamayı ümit ediyorum.

Bundan sonraki süreç nasıl olacak?

Bundaki sonraki süreçte şantiye şeflerinin aylık kazancı epey yükselecek. Yapı denetim firmalarında veya diğer firmalarda düşük ücretlerle çalışan mühendisler ve mimarlar işlerinden istifa ederek piyasaya atılacaklar ve şantiye şefliği yapmaya başlayacaklar.

Yapı denetim firmaları personel kaybedecek ve yerine yeni bir teknik eleman almak istediklerinde talep edilen ücretlerin çok yüksek olduğunu fark edecekler. Yani asgari ücrete mühendis/mimar çalıştırma devri bitti yapı denetim firmaları için.

Biz son bir yıldır Kütahya'da tam olarak bu senaryoyu yaşadığımız için sürecin nasıl ilerleyeceğini sizlere rahatlıkla anlatabiliyorum. Tabi Kütahya'da, ortada bir yazılım olmadığı için ve denetimler ÇŞB inisiyatifinde olduğu için bir süre sonra maddi açıdan canı yanan yapı denetim patronları sürece isyan ederek denetimleri güçleri yettiğince azalttırdılar ve şantiye şefleri bir süre sonra şantiyeyi aksatmaya başladı. Ancak bu defa durum ciddi, böyle bir problem yaşanmayacaktır.

İşin özeti, inşaat mühendisleri ve mimarlar için şantiye şefliği açısından iyi bir dönem başlıyor. Bunu daha da iyileştirmek elimizde. Bu konuda her şehrin inşaat mühendisleri odasına ve mimarlar odasına büyük iş düşüyor. Hatta teknikerlerin ve teknik öğretmenlerin de katılacağı toplantılarla asgari şantiye şefliği ücretleri konusunda daha makul süreçlerin izlenmesi gerekiyor. Üstelik bu durum teknik personeller arasındaki örgütlenmeyi de kuvvetlendirecektir.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

2 yorum

  1. 22 Mart, 2024 12:26
    inşaat teknikerinin kaç kata kadar imza hakkı vardır
  2. 25 Nisan, 2024 16:01
    30 yıldır gördüğüm; kasaplar berberler pazarcılar tuhafiyeciler ameleler örgütlendi de mühendis ve mimar odaları örgütlenemediler mühendis ve mimarın sahibi yok . mühendis mimar piyon gibi yıllarca kullanıldı bedava paralara imza attılar hapislere atıldılar ve de hala böyle devam ediyor ne yazıkki ...şantiye şefi imzası şantiye şefini hapise attırabilir yani bu imza öyle oyuncak değil. madem imza atıyorsun hapise atılmayı göze alıyorsun be birader be mühendis kardeşim neden imzanın bedelini almıyorsun en kücük tekkat bir ev inşaatı için bile aylık her aya en az 20bintl nin altında imza atmamak gerek bu işin bedeli bu olmalıki en az amele kadar mühendisinde değeri olsun . mühendis mimar odaları bu konuda şehirlerde ne bir toplantı ne bir uyarı hiçbir şey yok yazık yazık boşa geçen yıllara bedavaya alınan sorumluluklara yazık