Şantiye Şefliği Yönetmeliği Değişti!

"ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" 18 Kasım 2022 Cuma günü yayımlandı...
"ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" 18 Kasım 2022 Cuma günü yayımlandı.

"ŞANTİYE ŞEFLERİ HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK" 18 Kasım 2022 Cuma günü yayımlandı. 

75 yaşını dolduranlar şantiye şefliği yapamayacak

Yayımlanan yönetmeliğe göre artık 75 yaşını dolduranlar ile şantiyede fiilen çalışmasına engel durumu olanlar şantiye şefi olamayacak. Mevcut yönetmeliğe ilave edilen bu madde oldukça haklı gerekçelere sahip. Mevzuata göre şantiye şefliği yapmasının önünde engel olan durumlar "tam zamanlı olarak başka bir işte çalışmak" ve "meslek odası tarafından o süre zarfında yasaklananlar" idi. 
Yayımlanan yönetmeliğe göre artık 75 yaşını dolduranlar ile şantiyede fiilen çalışmasına engel durumu olanlar şantiye şefi olamayacak.
İlave edilen bu maddeyle beraber 75 yaşını dolduran mimar ve mühendisler ile teknikerler de artık şantiye şefliği yapamayacak.

İşin pursantajına göre şef belirlenecek,

Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre artık yapım işinin kaba ve ince inşaat işleri, mekanik işleri ve elektrik işleri ayrı ayrı gruplandırılarak inşaat maliyetine etkisi tespit edilecek. Ve buna göre bir meslek dalından şantiye şefi idare tarafından kabul edilecek.
Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre artık yapım işinin kaba ve ince inşaat işleri, mekanik işleri ve elektrik işleri ayrı ayrı gruplandırılarak inşaat maliyetine etkisi tespit edilecek. Ve buna göre bir meslek dalından şantiye şefi idare tarafından kabul edilecek.
Yani örneğin apartman tipi bir konut projesinde inşaat mühendisi veya mimar şantiye şefi olabilecekken, trafo inşaatı gibi bir işte ise elektrik elektronik mühendisi sahneye çıkacak.

Bir önceki yönetmelikte de aslında benzer ifadeler vardı ancak bu yönetmelikte bunun açık açık yazılmış olması, pek çok şehirde hatalı olarak ilerletilen bu durumu da açıklığa kavuşturmuş oldu.
Yani örneğin apartman tipi bir konut projesinde inşaat mühendisi veya mimar şantiye şefi olabilecekken, trafo inşaatı gibi bir işte ise elektrik elektronik mühendisi sahneye çıkacak.

Skandal karar: Yine her şantiyede bir şef yok!

Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre mimar veya mühendisler artık;
Skandal karar: Yine her şantiyede bir şef yok!
  • 1.500 m²'yi geçmeyen dört (4) işi,
  • 4.500 m²'yi geçmeyen üç (3) işi,
  • 7.500 m²'yi geçmeyen iki (2) işi,
üstlenebilecekler. İş eğer 7.500 m²'yi geçiyorsa o şantiye şefi sadece bir işte şantiye şefi olabilecek. Kamu işlerinde görev alan şantiye şefleri de sadece o işte şantiye şefi olabilecek. Ve son olarak aynı ada içerisinde yer alan, aynı yapı sahibine ait olan ve aynı müteahhit firma tarafından yapılan işler tek iş sayılacak.
Ve son olarak aynı ada içerisinde yer alan, aynı yapı sahibine ait olan ve aynı müteahhit firma tarafından yapılan işler tek iş sayılacak.

Yıkım işlerindeki şantiye şefliği de kotayı dolduran işlerden olacak. Ancak yıkım işlerinde metrekare hesabı yapılmayacak.

İnşaat teknikerleri şantiye şefi olabilecek mi?

Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre "inşaat teknikerleri ve teknik öğretmenler, meslek alanlarına uygun olarak aynı anda üç (3) işi geçmemek üzere ve yapı alanı 1.500 m²'ye kadar 1. sınıftaki
Evet! Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre "inşaat teknikerleri ve teknik öğretmenler, meslek alanlarına uygun olarak aynı anda üç (3) işi geçmemek üzere ve yapı alanı 1.500 m²'ye kadar 1. sınıftaki yapıların; 2. sınıf B (2) ve B (3) grubu yapıların; 3. sınıf A (3) ve A (7) grubu yapıların; 3. sınıf B (8) ve B (12) grubu olup yapı yüksekliği 17,5 m’yi ve bodrum kat sayısı ikiyi geçmeyen yapıların; 5. sınıf D (2) grubu olup restore edilecek yapıların; şantiye şefliğini üstlenebilirler." denilmiştir.

Yeni mezun mühendis ve mimarlar büyük şantiyelerde şantiye şefi olamayacak!

Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre bir şefin 4.500 m²'yi geçmeyen bir sahada şef olabilmesi için daha önce 1.500 m²'yi geçmeyen bir işte şantiye şefi olarak işin tamamında görev alması gerekiyor. Yine aynı şekilde 7.500 m²'yi geçmeyen bir işi üstlenmek içinse şantiye şefinin daha önce 1.500 metrekareyi bu defa "geçen" bir işte şantiye şefliği görevini işin tamamında gerçekleştirmiş olması gerekiyor.

Yeni mezun mühendis ve mimarlar büyük şantiyelerde şantiye şefi olamayacak!
7.500 metrekareyi geçen bir iş üstlenmek için ise daha önce 4.500 metrekareyi geçen bir işte şantiye şefliği yapmış olmak gerekiyor.
Yayımlanan şantiye şefleri hakkındaki yönetmeliğe göre bir şefin 4.500 m²'yi geçmeyen bir sahada şef olabilmesi için daha önce 1.500 m²'yi geçmeyen bir işte şantiye şefi olarak işin tamamında görev alması gerekiyor.

e-Şantiye Şefi sistemi devreye giriyor!

e-Şantiye Şefi sistemi hakkında yönetmelikte şu ibareler mevcut:
  • "Şantiye şefleri, Bakanlıkça gerekli bilişim altyapısı sistemi oluşturulduğunda, resmi internet sitesinden duyurulacak usul ve esaslara göre, şantiyelerde yürütülen faaliyetleri iş programına uygun şekilde e-Şantiye Şefi Sistemine işlemek zorundadır. Kamu yatırımı niteliğindeki işlerde bu fıkra uygulanmaz."
  • "Şantiye şefi, yapının fenni mesullerin/denetçi elemanların talimatlarına uygun olarak inşa ettirilmesinde, yıktırılmasında görev aldığı şantiye ile alakalı her türlü defter, tutanak ve benzeri belgelerin muhafazasında, düzenlenmesinde ve imzalanmasında, e-Şantiye Şefi kayıtlarının tutulmasında bu Yönetmelik ile birlikte ilgili imar ve denetim mevzuatının gerektirdiği sorumluluklarını yerine getirir."
Yönetmelik 31 Aralık 2023 tarihinde yürürlüğe girecek.

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

15 yorum

  1. 18 Kasım, 2022 09:56
    helal olsun ne ara incelediniz de sunum yaptınız. bence bu da iyi bir gelişme.. en azından bir yerlerde tam zamanlı çalışanlar şantiye şefliği yapamayacak.
    1. 19 Kasım, 2022 18:15
      Merhaba, bunlar da birer adım ama yeterli olmadığı görüşündeyim.
  2. 18 Kasım, 2022 21:02
    yönetmelik şu anda yürürlüğe girdi mi yoksa 31 aralık 2023 te mi girecek o konu biraz karışık galiba net bilginiz var mı? yani yarın bir sözleşme yapacak olsak bu yönetmeliğe mi uyulacak?
    1. 19 Kasım, 2022 18:15
      Merhaba, aralık 2023 tarihinde girecek.
  3. 22 Kasım, 2022 12:39
    SELAM... aynı anda farklı gruplardan olmak üzere bir şantiye şefi max kaç iş alabilir.. teşekkür ederim. Madde sanki aynı anda 4+3+2 toplam 9 iş alabilecek gibi anlaşılabiliyor, yanılıyor muyum?
    1. 30 Kasım, 2022 00:41
      Selam, umarım yanılıyorsunuzdur. Öyle yorumlamamıştım.
  4. 25 Kasım, 2022 12:33
    Merhaba, yapı denetim teknikerliği mezunu olacağım. Şantiye şefliği yapabilir miyim?
  5. 16 Aralık, 2022 20:12
    Merhaba, Konut Projelerinde Elektrik Müh. Şantiye Şefi olamayacak mı ?
    1. 16 Aralık, 2022 20:15
      Merhaba, evet doğru yorumlamışsınız. Olamayacak.
  6. 26 Aralık, 2022 22:37
    Merhabalar üzerimdeki ilk şantiyem 35bin m2 üzerinde. Ve önümüzdeki yıl içinde tamamlanacak. Yönetmelik yürürlüğe girdiğinde benim imzamda bi sınırlama olur mu?
  7. 30 Aralık, 2022 12:12
    Şantiye şefliği çok ucuza yapılan bir iş. Verilen ücret arabanın benzin masrafını karşılamıyor.
  8. 03 Ocak, 2023 19:15
    Yeni mezun şantiye şefi 1500m2 yi geçmeyen sadece 1 iş mi alabilcek yoksa ilk etapta 1500m2 geçmeyen 4iş alabilcek mi?
  9. 24 Şubat, 2024 18:48
    Daha önce 1500 m2 yi geçmiş iş yapmış kişiler denilen mevzuda; tek seferde mi yapmış olmak lazım yoksa iş toplamı gibi bir durum olabiliyormu acaba mesela 3 tane 600 m2 iş toplamı gibi?
    1. 27 Şubat, 2024 15:31
      Tek işte 1.500 m²'yi geçmiş olması gerek.