İMO Kütahya - Neler Yaptık? Eylül 2022 - Taş Kolon Uygulaması Son Buldu

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği olarak oldukça kaotik bir Eylül ayı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Zannediyorum ki bu ay ilk defa al...

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği'nin girişimleri sonucunda Kütahya'da taş kolon zemin iyileştirme yöntemi artık uygulanmayacak.

 İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği olarak oldukça kaotik bir Eylül ayı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Zannediyorum ki bu ay ilk defa aldığımız kararlara ve hayata geçirdiğimiz uygulamalara karşı muhalif sesler yükselmeye başladı. Tabi bu durum mühendislik alanında duayen olarak kabul ettiğimiz isimlerden gelince bizi içten içe üzdü. 

Ancak temsilcilik komisyonlarının ve yönetim kurulumuzun oy birliğiyle aldığı kararları, ortaya koyduğu iradeleri kimsenin yok saymasına müsaade edemezdik. Etmedik de...

EKB eğitimini başlattık

Geçtiğimiz ay ilan ettiğimiz EKB kursunu 22-23-24-25 Eylül 2022 tarihlerinde gerçekleştirdik. 25 Eylül tarihinde gerçekleştirilen sınavda başarılı olan meslektaşlarımız bu belgeyi almaya hak kazandılar.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Eğitimi

Temel bina akustiği sertifika eğitimi için gün belirledik

Temel bina akustiği eğitimi için şehrimizde düzenleyebilmemiz için gereken minimum kişi sayısını toplayamadığımız için, bağlı bulunduğumuz Bursa Şube'sinin eğitimine dahil olduk. 12-20 Kasım 2022 tarihleri arasında temel bina akustiği sertifika eğitimi Bursa Şube'sinde düzenlenecek.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Temel Bina Akustiği Eğitimi

Diksiyon eğitimi bu ay da devam etti

Eray Özden Akça'nın eğitmenliğinde devam ettiğimiz diksiyon eğitimi oldukça keyifli bir şekilde bu ay da devam etti. Katılımcıların çarşamba akşamlarını iple çektiği eğitimin ikinci kez de düzenlenmesi yönünde talepler temsilciliğimize ulaştı.

İndirim protokolleri imzalamaya devam ettik

Temsilciliğimiz bu ay pek çok farklı sektörde indirim protokolleri imzalayarak, üyelerimizin kendisini ayrıcalıklı hissetmesini sağlamaya devam etti.

British Town Dil Okulları

Temsilciliğimiz ile British Town Dil Okulları arasında %45'e varan oranlarda indirim protokolü imzalandı.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği ile British Town Dil Okulları arasında indirim protokolü imzalandı

Beyazgüller Müzik

Müziğe ilgi duyan tüm üyelerimiz için, oda kartını gösteren üyelerimize müzik aleti alımlarında %15, müzik ve dans kurslarında ise %10'luk indirim için karşılıklı protokol imzalandı.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği ile Beyazgüller Müzik arasında indirim protokolü imzalandı

İnci Lounge & İnci Pastaneleri

Şehrimizde pek çok şubesi bulunan İnci Pastaneleri'nde geçerli olmak üzere temsilciliğimiz indirim protokolü imzaladı. Protokole göre üyelerimiz %10'luk indirimden faydalanabilecek.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği ile İnci Lounge & İnci Pastaneleri arasında indirim protokolü imzalandı

Fittime Spor Salonu

Temsilciliğimiz ile Fittime Spor Salonu arasında %15'lik bir indirim protokolü imzalandı.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği ile Fittime Spor Salonu arasında indirim protokolü imzalandı

Yapı denetim komisyonu ilk toplantısını yaptı

Şehrimizde bulunan 10 yapı denetim firmasının temsilcilerinin katıldığı İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Yapı Denetim Komisyonu toplantısında pek çok farklı konu konuşuldu. Yapı denetim firmalarının sektörde yaşadığı zorluklar tek tek masaya yatırıldı. Yapı denetim komisyonunun toplantısında üç ana başlık öne çıktı.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Yapı Denetim Komisyonu ilk toplantısını yaptı.

Karar 1 - Şantiye şefi, denetim esnasında sahada olacak!

1 Ocak 2023 tarihine kadar; yapı denetim şirketleri denetime gittiği şantiyelerde şantiye şefinin denetim esnasında şantiyede bulunması gerektiğini tebliğ edecek,  1 Ocak 2023 tarihi itibariyle de şantiye şefinin denetim esnasında sahada bulunmaması durumunda imalat teslim alınmayacak.

Karar 2 - Proje dataları yapı denetimlere teslim edilecek!

Yapı denetim şirketlerinin proje kontrolleri esnasında yeterli verilere ulaşamaması nedeniyle proje müelliflerinden çizilen projelerin datalarının istenmesi ve bu konunun proje müellifleri komisyonunda görüşülmesi ve ondan sonra karara bağlanması konusunda karar verildi.

Karar 3 - Taş kolon uygulaması son bulacak!

Zemin iyileştirme adı altında yapılan "Taş Kolon" zemin iyileştirme uygulamasında, taş kolon imalatının TSE standartlarında yer almaması sebebiyle, 17 Eylül 2022 tarihi itibariyle yapı denetim firmalarına iletilen taş kolon projelerinin doğrudan reddedilmesine oy birliğiyle karar verildi.

Yaptımız basın açıklaması şu şekildeydi:

"6 Eylül 2022 tarihinde düzenlenen ve tüm yapı denetim firmalarının katılımının sağlandığı yapı denetim komisyonu toplantısında;

"17 Eylül 2022 tarihi itibariyle taş kolon zemin iyileştirmesi projeleri, taş kolon imalatının TSE standartlarında bulunmaması nedeniyle doğrudan reddedilecektir" kararı alınmıştır.

Yapı denetim yönetmeliğine göre uygulanan tüm imalatların ilgili standartlara uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu nedenle taş kolon zemin iyileştirme yöntemi zaten çevre illerde uygulanmamaktadır. Şehrimize hayırlı olmasını gönülden temenni ediyoruz.

Bu kararın alınmasındaki süreçte dik duruşlarıyla bize destek veren Çam Yapı Denetim, Uzman Yapı Denetim, Ladin Yapı Denetim, Mesnet Yapı Denetim, Han Yapı Denetim, Özkalkan Yapı Denetim, Detay Yapı Denetim, Hedef Yapı Denetim, Tekno Yapı Denetim, Dumlupınar Yapı Denetim firmaları, Jeoloji Mühendisleri Odası Kütahya Temsilcisi Yahya Daban ile Gazete Kırküç'e teşekkürlerimizle...


-İMO KÜTAHYA TEMSİLCİLİĞİ YÖNETİM KURULU
"

Basında İMO Kütahya

GazeteKırküç: http://gazetekirkuc.com/2022/09/20/artik-uygulanmayacak/
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği'nin girişimleri sonucunda Kütahya'da taş kolon zemin iyileştirme yöntemi artık uygulanmayacak.

İlk muhalif tepkiler sosyal medyada yer aldı

Kararların üyelere tebliğ edilmesinin ve sosyal medyada paylaşılmasının ardından, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği'nin eski temsilcisi inşaat mühendisi Kemal Somun sosyal medya hesabından şöyle yazdı:

"İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği bir STK dır. Bu tür konularda onay ya da karar mercii değildir. REDDETME ya da kabul etme yönetmelikleri çıkaran ilgili bakanlık ve kurumlara aittir. Şu an mevzuattaki yönetmelikte taş kolon sistemi bir iyileştirme yöntemi olarak kabul edilirken biz reddediyoruz diyemeyiz. Bizim sıkıntımız taş kolonun doğru uygulanıp uygulanmadığıdır. Bunun da denetimini ilgili arkadaşlar yaparak doğru uygulanmasını sağlamaları gerekir."

Açıkçası bilinçli bir mühendis olarak Kemal Somun'un böyle bir yorum yapması beni üzdü. Çünkü Prof. Dr. Mehmet Orhan, Prof. Dr. Kutay Özaydın, Doç. Dr. Eyübhan Avcı gibi isimler, Kütahya'daki taş kolon zemin iyileştirmesi hakkında zehir zemberek açıklamalar yapmışken, bu sorunu kökten çözmeye dair aldığımız kararı desteklememesi beni şaşırtmıştı.

Çünkü TSE standartlarında yer almayan ve TBDY 2018'de sadece EK 16'da vibroflotasyon yöntemi adı altında anılan bir yöntemin, Türkiye'deki toplam vibroflot makinesi sayısı 5 iken ve Kütahya gibi neredeyse bütün yapıların bitişik nizam olduğu bir şehirde teknik imkansızlıkların gün gibi ortada olduğu bir durumda bu muhalif tepkileri beklemiyordum.

Tabi alınan kararın basına yansımasının ardından Jeoloji Mühendisleri Odası ortak bir toplantı yapılması için temsilciliğimiz ile irtibata geçti.

Jeoloji Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği'ni odamızda kabul ettik

Jeoloji Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, İMO Kütahya'nın taş kolon imalatı hakkında aldığı karara tam destek verdiğini belirterek bizleri tebrik etti. JMO Kütahya ile İMO Kütahya arasında imzalanan protokole göre 13 Ekim 2022 tarihinden itibaren iletilen hiçbir projede taş kolon imalatının kabul edilmemesi kararı alındı.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Jeoloji Mühendisleri Odası Kütahya Temsilcisi Yahya Daban ve beraberinde Mustafa Tuğlu, Hasan Hüseyin Benzer ile Mahmut Yılmaz'ı kabul etti.
Böylece İMO Kütahya Yapı Denetim Komisyonu'nun aldığı karar ile JMO Kütahya ile imzalanan karar arasında verilen neredeyse 1 aylık zaman dilimi, şehrin yeni uygulamalara geçiş süreci açısından da olumlu karşılandı.

11. Geleneksel Halı Saha Turnuvası için kayıtları başlattık

İMO Kütahya'nın gelenekselleşen halı saha turnuvalarının onbirincisi için kayıtları başlattık. Bu sezon, geçmiş sezonların aksine İMO üyesi olmayan hiçbir kimseyi turnuvaya kabul etmeme kararı aldık.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği'nin 11. Geleneksel Halı Saha Turnuvası için kayıtlar başladı.
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği olarak bir önceki ay (Ağustos) neler yapmıştık? Ağustos ayı faaliyet raporu
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın