İMO Kütahya - Neler Yaptık? Temmuz 2022

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Yönetim Kurulu olarak Haziran 2022 oldukça yoğun geçmişti. Temmuz ayı ise Kurban Bayramı nedeniyle Haz

 İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği Yönetim Kurulu olarak Haziran 2022 oldukça yoğun geçmişti. Temmuz ayı ise Kurban Bayramı nedeniyle Haziran ayına göre bir tık daha sakin geçse de yine de oldukça yoğun bir tempo içinde çalışmalarımızı sürdürdük.

Resmi Kurum Ziyaretleri

Temsilcilik Yönetim Kurulumuz ile Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık'ı makamında ziyaret ettik. Mevcut projeler üzerinde fikir alışverişi yaptık ve Alim Hoca'dan net bir şekilde işbirliği mesajı aldık. Bu mesaj oldukça değerliydi, çünkü bir şehrin belediye başkanının, meslek odasının arkasında durması mesajı çok değerli.

Kütahya Temsilciliği'nin en büyük sıkıntılarından biri olan şantiye şefliği meselesini dile getirdik. Konuyu sizlere de kısaca hatırlatmak isterim. Şantiye şefliği yönetmeliğine göre şantiye şefi, projedeki imalatların oranı dikkate alınarak ilgili idare tarafından onaylanır. Yani örneğin bir özel konut projesinde imalatların %80'i inşaat kalemi olduğundan, inşaat mühendisi veya mimarın şantiye şefi olması gerekir.

Ancak örneğin bir trafo inşaatında da inşaat mühendisinin şantiye şefi olarak kabul edilmemesi gerekir. Pek çok belediye ve kurum bu konuda hassas davranırken, Kütahya Belediyesi bu konuyu görmezden geliyordu ve biz de bu durumu Alim Hoca'ya karşı dile getirdik. O da bizleri odamızda ziyaret etmek üzere ve bu konuyu gündeme getirmek üzere söz verdi.

Kütahya Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Alim Işık ve İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği

Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık'tan Odamıza iade-i ziyaret

Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Başkan Yardımcısı İnşaat Mühendisi Murat Artık ve Yapı İşleri Kontrol Müdürü Memiş Özüş odamıza iade-i ziyarette bulundu.

Alim Hoca, şantiye şefliği meselesinin teknik adamlarca çözülmesi gerektiğine inandığını ve bu nedenle ekibiyle geldiğini söyledi. Oldukça haklıydı da...

Şantiye Şefliği yönetmeliğinin 7. maddesinin 8. fıkrası gereği, zemin iyileştirme işi olan bütün projelerde sadece inşaat mühendislerinin şantiye şefi olabileceği hususunda anlaşma sağladık. Ancak diğer konuda, şantiye şefinin ilgili idarenin insiyatifine bırakıldığı, net bir husus belirtilmediği tarafımıza iletildi ve bu konuda sonuç alamadık. Ek olarak Uşak'ta benzer bir ruhsat iptali davasının açıldığı ve olumsuz sonuç alındığı gündeme getirildi.
Belediye Başkanımız Prof. Dr. Alim Işık'tan (inşaat mühendisleri odası) Odamıza iade-i ziyaret

Dijitalleşme süreci

Projelerin dijital ortamda kontrol edilmesi, onaylanması ve ruhsattan iskana kadar tüm sürecin dijital ortamda gerçekleştirilmesi hususunda adımlarımızı attık. Buna göre, birçok kağıt israfının önüne geçmenin de ötesinde hem proje müellifleri hem de yapı denetim firmaları çok önemli bir şeyi de kazancaklardı: zaman.

Yapı denetim firmaları en az bir elemanları süreci takip etmek için bu işe ayırmak zorunda. Oysa onu çok farklı bir iş için kullanabilir, örneğin proje kontrolü. Proje müellifleri için de durum aynı. Bir statik proje müellifi projesinin çıktısını ozalite göndermek, oradan almak, yapı denetim firmasına bırakmak ve onay sürecini bekledikten sonra oradan alıp belediyeye bırakmak için neden vakit kaybetsin ki?

Bu süreç ayrıca rekabet ortamını yok edip aralarında anlaşma sağlayarak fahiş fiyatlarla ozalit işi yapan firmalara da bir cevap niteliğinde olacaktı.

Bunun için de araştırmalarımızı yaptık ve Konya'da üç farklı yazılım firmasının ürünlerinin kullanıldığını öğrendik. Ve oradaki mimar proje müellifleriyle konuşup hangi yazılımı önerdiklerini öğrendik. Ve bunun akabinde de İş Yazılım firmasından Ali Bey ile irtibat kurduk. Alim Hoca'dan da randevu aldık.
Kütahya'da projelerin dijital ortamda kontrol edilmesi sürecini inşaat mühendisleri odası Kütahya Temsilciliği başlattı

Toplantıya Başkan Yardımcısı Murat Arık, Yapı İşleri Müdürü Memiş Özüş ve ekibi de katıldı. Tabi biz Ali Bey ile görüşmesi için Belediye'den randevu aldığımızda İl Özel İdaresi bizimle irtibata geçti ve onlar da bir görüşme talep ettiklerini iletti. Böylece il özel idaresinde de dijitalleşme sürecini başlatmış olduk.

Kütahya İl Özel İdaresi projelerin dijital ortamda kontrol edilmesi sürecini başlattı

Bu durum İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği için oldukça değerli. Çünkü uzun zaman sonra ilk defa Kütahya'daki bir meslek odası, şehrin gelişimine de katkı sağlamış oldu. Ve bu, atacağımız adımların ilkiydi.

Bu süreç ulusal medyaya da pek çok sayfada yer buldu. 

Örnekler: 

https://www.iha.com.tr/kutahya-haberleri/projeler-dijital-ortamda-takip-edilecek-3828655/

https://www.dokuz8haber.net/kutahyada-projelere-dijital-takip

https://kiostv.net/kutahyada-projelere-dijital-takip/

https://www.sondakika.com/yerel/haber-projeler-dijital-ortamda-takip-edilecek-15110796/

https://www.haberturk.com/kutahya-haberleri/98561431-projeler-dijital-ortamda-takip-edilecek

https://www.pusulahaber.com.tr/projeler-dijital-ortamda-takip-edilecek-1678629h.htm

https://www.yeniufuk.com.tr/kutahya-da-projelere-dijital-takip-49283-haber/

https://www.haberyildizi.com/yerel/kutahya-da-projelere-dijital-takip-h68815.html

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği kahvaltı etkinliği ve tanışma toplantısı

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği kahvaltı etkinliği ve tanışma toplantısı

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği kahvaltı etkinliği ve tanışma toplantısı

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği kahvaltı etkinliği ve tanışma toplantısı

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği olarak hem üyelerimizle tanışmak, kendimizi tanıtmak ve projelerimizden, etkinlik takvimimizden haberdar etmek adına üyelerimizde toplantı tertip ettik. Kahvaltıya Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Kazım Uysal da katıldı. Bu etkinliğimiz yerel basında ve yazılı basında yer buldu.

https://dumlupinargazetesi.com/kutahya-icin-yemin-ettiler

http://gazeteyenikutahya.com/2022/07/04/insaat-muhendisleri-basinla-bir-araya-geldi/

Diksiyon Kursu

Şehrimizin büyük kıymetlerinden biri Türk Haber kanalının spikeri Eray Özden Akça ile inşaat mühendislerine özel diksiyon kursu tertip etmek istedim. Ancak Eray Bey'in 22 yılın ardından Kütahya'dan ayrılmak üzere olduğunu öğrenince bu büyük bir hayal kırıklığı yaşattı. Yine de online olarak bana yardımcı olabileceğini söyledi. Biz de kendisiyle %10'luk bir indirim üzerinden anlaşma sağladık. Ve üyelerimize bu durumu bildirerek temsilciliğimize isim yazdırmalarını talep ettik.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsicliliği'nden inşaat mühendislerine özel diksiyon kursu

Meslektaş Ziyaretleri

Meslektaş ziyaretlerine bu ay Çam Yapı Denetim firmasının sahipleri Mete Çetinkaya ve Burak Kayış ziyaretleri ile devam ettik.

Ziyaretimizde yapı denetim firmalarının sorunları hakkında istişare ettik.
  • Şehrimizde uygulaması hatalı yapılan "taş kolon zemin iyileştirme yöntemi"ne karşı neler yapılabileceği konusunda fikir alışverişi yaptık.
  • Statik projelerin dijital verilerinin yapı denetim firmalarıyla paylaşılmasının incelemeleri daha hassas bir hale getireceği konusunda taleplerini dinledik.
  • Şantiyelerde imalatların ustalardan değil, şantiye şefinden teslim alınması gerektiği konusunda daha kararlı adımlar atılması gerektiği konusunda talepleri dinledik.
  • Projelerin dijitalleştirilmesi hakkındaki süreç hakkında bilgi verdik.
Çam Yapı Denetim sahibi Mete Çetinkaya ve Burak Kayış'ı makamında ziyaret ettik.

Komisyon toplantıları

Kurduğumuz komisyonlardan olan proje komisyonu ilk toplantısını yaptı. Toplantıya hakim olan konu proje fiyatlarıydı. Proje fiyatlarının dip yapması, imo tarafından açıklanan proje fiyatlarının piyasada karşılık bulmaması gündeme getirilen temel sorundu.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciği Proje Komisyonu ilk toplantısını yaptı
Üyelerimiz bu konu hakkında çözüm önerilerini gündeme getirdiler. Beş kişilik bir yönetim kurulu oluşturuldu. Yönetim kurulunda eski temsilci Kemal Somun, Osman Gönen, Alparslan Benzer, Emin Vançin ve Yunus Şahin yer almayı kabul etti.

Aynı hafta içinde proje komisyonu yönetim kurulu toplandı. Neler yapılabileceği ve nasıl adımlar atılabileceği gündeme getirildi. Sürecin gizli kalması gerektiğine inandığım için bu konudaki detayları daha sonraki yazılarımda ele alacağım.

Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliği odamıza "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu

Mimarlar Odası Kütahya Temsilciği yönetim kurulu odamıza hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Taraflar arasında işbirliği mesajı verildi.

Gündeme getirilen konulardan biri yıkılan cumartesi pazarı pazaryerinin yeniden inşa edilip edilmemesi konusuydu. Tarafların ortak görüşü, yeniden yapılmamasının daha iyi olacağı, şehrin silueti ve tarihi yapıların görünür hale getirilmesi konusunda önemli bir adım olacağı yönündeydi.
Mimarlar Odası Kütahya Temsilciliği odamıza "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundu

Oda kartına özel indirimler

İnşaat mühendisleri odası üye kartına sahip olmak bir ayrıcalık ve üyelerimizin bunu hissetmesi için durmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bu hususta bu ay üç ayrı firma ile indirim protokolü imzaladık. Bunlar;
  • İngiliz Kültür Dil Okulları
  • Suit Güzellik Merkezi
  • Botanica Coffee Co.
oldu.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği ile İngiliz Kültür Dil Okulları arasında indirim protokolü imzalandı.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği ile Suit Güzellik Merkezi arasında indirim protokolü imzalandı.

İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği ile Botanica Coffee Co. arasında indirim protokolü imzalandı.
Merak edenler için, Haziran 2022 döneminde neler yapmıştık? Detaylar: https://www.emirhanaydin.com.tr/2022/07/imo-kutahya-neler-yaptk-temmuz-2022.html

Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın