Makine Mühendisliği Nasıl Bir Meslek? Ne Kadar Kazanıyorlar?

 Herkese merhaba, bu yazımda makine mühendisliğinin nasıl bir meslek olduğunu tane tane anlatmaya çalışacağım. Makine mühendisleri ne kadar kazanıyor, makine mühendisliğinin çalışma alanı geniş mi gibi sorulara da yine bu yazı içerisinde yanıt arayacağım. Eğer yazıyı okuyarak vakit kaybetmek istemezseniz hemen aşağıdaki videoyu da izleyebilirsiniz.

Makine mühendisliği nedir? Nasıl bir meslek?

Makine mühendisi, adından da anlaşılacağı üzere "makine ve mekanik" üzerine çalışmalar yapan, analiz eden, bakımlarını gerçekleştiren ve projeler yürüten en eski ve en köklü mühendislik dallarından biridir.

Çalışma alanı en geniş mühendislik dalı olan makine mühendisliği ünvanı, üniversitelerin dört yıllık bölümlerinin tamamlanmasıyla elde edilir. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi gibi teknik üniversitelerin ağırlıklı olduğu üniversiteler makine mühendisliği konusunda en başarılı üniversitelerdendir.

Makine mühendisleri ne kadar kazanıyor?

Kariyer.net verilerine göre ülkemizde ortalama makine mühendisi maaşı net 7.150 TL, en düşük maaş 4.250 TL ve en yüksek maaş da 14.000 TL. Devlet kurumlarında ve özel sektörde çalışıyor olmak, çizim ve analiz programlarına hakim olmak, yabancı dil gibi faktörler makine mühendisi maaşını etkileyen faktörlerden.

Devlette çalışan makine mühendislerinin maaşlarını etkileyen faktörler şunlardır:
  • Hizmet yılı
  • Kademe
  • Eşinin çalışıp çalışmaması durumu
  • Çocuk sayısı
  • Görev yapılan il ve ilçe
  • Görev yolluğu
  • Yabancı dil
  • Sendika üyeliği
Özel sektörde maaşı etkileyen ana faktörler şunlardır:

Makine mühendisliği bitti mi?

Her şeyden önce şu konu çok önemli; Makine mühendisliği bitecek bir meslek değil. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi makina mühendisliği en temel mühendisliklerden biri. Ancak ülkemizdeki ekonomik sıkıntı ortamı bir miktar makine mühendisliğinin önünü kapatmaktadır.

Makine Mühendisliği Kadınlar İçin Uygun Bir Meslek mi?

Kaldı ki makine mühendisliği hem kadına hem de erkeğe göre uygun bir meslektir. Bu konuda çok cinsiyetçi yaklaşımlar var, bu doğru. Ancak ben bu mesleğin kadını veya erkeği olacağını düşünmüyorum. Çünkü meslek hayatımda gördüğüm kadarıyla kadınlar da bu mesleği oldukça başarılı bir şekilde ifâ edebiliyorlar.

Dolayısıyla yine bahsettiğim konuya geri dönüyoruz. Kişinin kendini geliştirmesi çok önemli. Makine mühendisliği zor bir meslek. Bunu çok açık bir şekilde söyleyebilirim. Çünkü sadece teknik bilginizin en üst seviyede olması ya da sadece kişisel olarak kendinizi mükemmel bir şekilde geliştirilmiş olmanız yetmiyor zaman zaman.
Bu yazı da ilginizi çekebilir: İnşaat mühendisliği nasıl bir meslek?
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın