Hedef Listesi Oluşturmak - 2022 - Örnek Hedef Listesi

2022 yılı herkes için yeni umutlar, yeni hedefler ve yeni başlangıçlar taşıyor. Biz de 2022 yılı için arkadaşlarımızla kendi aramızda bir "hedef li...

Hedef Listesi Oluşturmak - 2022 - Örnek Hedef Listesi

Örnek Hedef Listesi - 2022

 2022 yılı herkes için yeni umutlar, yeni hedefler ve yeni başlangıçlar taşıyor. Biz de 2022 yılı için arkadaşlarımızla kendi aramızda bir "hedef listesi" oluşturduk. Bu hem hepimiz için motive edici bir unsur oluştururken; hem de 2022 yılının sonuna geldiğimizde, geriye dönüp bakacağız ve neleri başardığımızı, neler için çabaladığımızı daha net göreceğiz. Bu benim 2022 yılı için hedef listem:

Fiziksel Gelişim Hedefleri
  • 90 kg ağırlığa düşeceğim. Daha düzenli bir spor hayatına sahip olacağım.
Kültürel Gelişim Hedefleri
  • Üçüncü dili (Rusça) en az B1 seviyesine kadar geliştireceğim.
  • En az 6.000 sayfa kitap okuyacağım.
  • En az 50 adet makale kaleme alacağım.
  • Sosyal medya uygulamasında 10.000 aktif kullanıcıya ulaşacağım.
  • Kişisel blogumda 200.000 ziyaretçiyi ağırlayacağım.
  • Youtube kanalımda en az 40 video yayımlayacağım.
  • Youtube kanalımda en az 10.000 aboneye ulaşacağım.

Kariyer Hedefleri

Kamu Hizmeti Hedefleri
  • Birtakım hayır işleri yapılacak.

Hedef Belirleme ve Motivasyon

Hedef kelimesi TDK'da "Yapılması tasarlanan iş, amaç" olarak tanımlanıyor. Okulu bitirmek, sınavları geçmek, işe girmek vb. en gündelik hedeflerimizden olabilir. Sıradan hedeflere sahip olabileceğimiz gibi, daha özel veya daha uzun vadeli hedef listesi ile hayatımızı hedeflerimize göre şekillendirebiliriz ve bu hedefler uğruna çabalayabiliriz. Benim bugüne kadar duyduğum en özel hedef içinse Atatürk'e kulak vermemiz gerekecek: "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!"

Bu yazımda daha çok kişisel gelişim konusu olarak çokça lafı edilen "hedef listesi oluşturma", "hedef belirleme", "hedef belirleme ve motivasyon", "örnek hedef listesi" konularına değineceğim.

Hedef Nasıl Belirlenir? - Hedef Belirleme

Hedeflerinizi belirlemeniz için yapmanız gereken ilk şey hedeflerinizi yazmak. Neyi hedefliyorsunuz? Kilo verme hedefi? Yabancı dil öğrenme hedefi? Ya da bir sanat dalında kendinizi geliştirme hedefi? Belki de dünyayı daha güzel bir yer haline getirecek hedefler... Aklınıza ne geliyorsa yazmalısınız. Ancak yazdığınız hedeflerin belli başlı birtakım özellikleri olmalı.

Uygulanabilirlik

Hayaller ile hedefleri ayıran en önemli fark, akla yatkınlık. Yani belirlediğiniz hedef her şeyden önce akla yatkın, erişilebilir ve uygulanabilir olmalı. Bu sizi hayal kurmaktan alıkoymamalı tabi ama; hayal konusu, başka bir makalenin konusu.

Ölçülebilirlik

Hedefleriniz ölçülebilir olmalı. Örneğin bu sene 1500 İngilizce kelime ezberleme hedefiniz varsa ve 1300 kelime ezberlediyseniz, hangi seviyede hedeflerinize ulaştığınızı ve geriye ne kadar yolunuzun kaldığını tespit edebilmelisiniz. (Cambly mi daha iyi yoksa Konuşarak Öğren mi? Cevabı için bu yazıyı okuyunuz: Cambly - Konuşarak Öğren ve English Central kıyaslaması)

Parçala - Ulaş - Kutla

Ülkeler üzerinde uygulanan "Parçala - Böl - Yönet" yönteminin hedef belirleme ve motivasyon konusuna uyarlanmış hali olan "Hedefleri Parçala, Hedefe Ulaş ve Zaferi Kutla" yöntemi, motivasyonunuzu koruyacak en iyi sistemdir.
Bundan 4-5 yıl önce, "10 Kasım Atatürk'ü Anma" için düzenlenen, Ege Bölgesi'nin en yüksek ikinci dağı olan Murat Dağı'nın zirvesine yürüyüş organizasyonuna katıldığımda saatler süren yürüyüşün ardından iyice yorulmuştum.

Organizasyona beni davet eden Koray Bey'e zirveye kaç kilometre kaldığını sorduğumda Koray Bey kafasını kaldırdı, eliyle tam karşımızda duran tepeyi işaret etti ve "Zirveye vardık sayılır şu karşıdaki tepe, dağın zirvesi" dedi. Aradan geçen yarım saatin ardından o tepeye ulaştık ve daha ileride daha yüksek bir tepenin olduğunu gördüm. Koray Bey, yanıldığını söyledi ve aslında karşıdaki tepenin zirve olduğunu söyledi. Oraya vardığımızda da daha arkada daha yüksek bir tepe gördük ve Koray Bey'in benimle dalga geçtiğini anladım. Yaşadığım bu durum dağcıların "Gizli Zirve" dedikleri olaydı. Görünen tepenin arkasında daha büyük bir tepe vardı ancak, ilk hedefe ulaşmadan arkasındakileri görmek ve onlara ulaşmak mümkün değildi.

Daha da önemlisi, Koray Bey ilk sorduğumda bana "Daha çok fazla yolumuz var" deseydi, motivasyonum kırılacaktı ve belki zirve yürüyüşünü tamamlamadan aşağı inecektim. Ancak "Hedefe az kaldı" düşüncesi, benim motivasyonumu canlı tuttu ve hedefe ulaşmamı sağladı.

Hedefleri Parçala, Zirveye Ulaş ve Zaferi Kutla yöntemi tam olarak budur. Doğrudan doğruya çok büyük bir hedef koymak, kişinin motivasyonunu kırar. Bunun yerine hedefi parçalara bölmek, motivasyonu dinç tutan bir yöntemdir.

Zamana Dayalı Hedefler

Hedefleriniz zaman konusunda kısıtlı olmalı. Yani "İngilizceyi öğreneceğim" hedefi, "ne zaman?" sorusunu beraberinde getirir. Doğru hedef zamana dayalı olmalıdır. Örneğin: "İngilizceyi bu yıl öğreneceğim!"
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın