Tretuvar Nedir? Tretuar Ne Demek?

Tretuvar, halk arasında bilinen adıyla tretuar, Fransızca kökenli bir kelime olup (Trottoir) yaya kaldırımı anlamına gelmektedir. Araç yolu ile yay...
Tretuvar Nedir? Tretuar Ne Demek?

Tretuvar nedir?

Tretuvar, halk arasında bilinen adıyla tretuar, Fransızca kökenli bir kelime olup (Trottoir) yaya kaldırımı anlamına gelmektedir. Araç yolu ile yaya yolunu ayırmak için, araç yolundan daha yüksek seviyede inşa edilen yürüyüş yoluna tretuvar denir.

Tretuvar terimi aynı zamanda binaların etrafını çeviren yürüyüş yoluna da verilen isimdir. Binaların etrafında yapılan tretuvarın amacı, binanın temelini su, yağmur, kar gibi dış etkenlerden korumak ve suyu uzaklaştırmaktır.

Binanın çevresine tretuvar nasıl yapılır?

Tretuvar yapmak oldukça özen isteyen bir iştir. Çünkü doğru bir şekilde inşa edilmezse tretuvar çökme problemleri peşinizi bırakmaz. Tretuvar çökme problemlerini yazımın ilerleyen bölümlerinde anlatıp reçetesini de yazacağım. Ancak şimdi tretuvarın nasıl yapıldığına bir göz atalım.

Alt yapı hazırlanır

Tretuvar yaparken iş alt yapı ile başlar. Alt yapı malzemesi iyice sıkıştırılır. Eğer sıkıştırılma işlemi yeterli olmazsa tretuvarda çökmeler ve çatlamalar olacaktır.

Beton dökülür

Alt yapı iyice sıkıştırıldıktan sonra kalıplar kurulur ve ilk olarak grobeton dökülür. Ardından hasır çelik döşenir ve dayanımı yüksek beton uygun eğimle dökülür. Bu aşamada C25/30 ideal bir beton sınıfıdır.

Kaplama malzemesi

Beton prizini aldıktan sonra kalıplar sökülür ve tretuvara son görüntüsünü verecek uygun kaplama malzemesi döşenir.

Tretuvar için en uygun kaplama malzemesi hangisidir?

Bina etrafındaki tretuvarlarda en uygun kaplama malzemesini seçerken malzemenin kaymaz özellikte olması oldukça önemlidir. Bu nedenle mucartalı andezit kaplama, kilit taşı kaplama ve washbeton kaplama gibi kaplamalar oldukça sağlıklı olacaktır.

Tretuvar olmazsa ne olur?

Bina etrafında tretuvar olmazsa binanın temeli ve bodrum kat suyla karşı karşıya kalabilir. 

Tretuvar çökmesi neden olur?

Tretuvar çökmesinin başlıca sebebi tretuvar betonun altındaki dolgunun yeteri kadar sıkıştırılamaması veya dolguya uygun malzeme kullanılmamasıdır. Burada dolguya uygun malzeme kullanmak ve iyi sıkıştırmak oldukça önemlidir. Veya tam tersi; sıkışmayan malzeme ile dolgu yaparsanız bu da oturmaları önleyecektir ve tretuvar çökmesini engelleyecektir. En yakın taş ocağından 12-22 mm malzeme sipariş ederseniz, tretuvar çökmesi problemleri başınızı ağrıtmaz. Veya kum ile de geri dolgu yapabilirsiniz. Malzeme seçiminde önemli olan malzemenin zaman içinde oturmamasıdır.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın