Örneklerle Beden Dili Nedir?

Beden dilini anlamak, yorumlamak, karşımdaki kişinin baskı altında olup olmadığını anlamak ve hatta yalan söyleyip söylemediğini anlamak, oldum ola...

beden dili hareketlerini yorumlamak? yalan söyleyen biri nasıl anlaşılır? Beden dilini anlamak, yorumlamak, karşımdaki kişinin baskı altında olup olmadığını anlamak ve hatta yalan söyleyip söylemediğini anlamak, oldum olası ilgimi çekmiştir. Bir pazarlık esnasında karşımdaki kişinin söylediklerinden çok, söylemediklerini duymak, ticari olarak da en çok ihtiyacım olan şeylerden biri aslında. Bu konuda bilgi sahibi olabilmek için eski bir FBI ajanı olan Joe Navarro'nun Beden Dili adlı kitabını okudum. Kitap oldukça etkileyiciydi. Kişisel gelişim kitaplarının "kendinize güvenin" rutininden sıkıldıysanız ve gerçekten kendinizi geliştirmek istiyorsanız bu kitabı okumanızı şiddetle öneririm. Kitap, 2020 yılında okuduğum en iyi kitaptı. Puanım 10/10!

Kitapla ilgili ufak bir bilgi verdikten sonra, gelin biraz da kitapla ilgili spoiler vereyim.

Beden dili nedir?

Beden dili, kelimelerin aksine fiziksel davranışların bilgiyi ifade etmek veya iletmek için kullanıldığı sözsüz bir iletişim türüdür. Beden dili davranışları arasında yüz ifadeleri, vücut duruşu, jestler, göz hareketleri, dokunma ve alan kullanımı yer alır. Beden dili sadece insanlarda değil, hayvanlarda da mevcuttur.

İnsan beynini anlamak

Beden dilini doğru bir şekilde yorumlamak için öncelikle insan beyninin nasıl çalıştığını kavramak gerekir. Çünkü insanların bilinçli olarak yaptıkları davranışlar, sizi yanıltabilir. Ancak bilinçsizce verilen tepkiler, çoğunlukla gerçek tepkilerdir.

Limbik sistem nedir?

İnsan beyninin üç ana kısma ayrıldığını düşünebiliriz. Sürüngen beyni, memeli beyni (limbik sistem) ve insan beyni (neokorteks beyin). Beden dilini yorumlamak için ise özellikle limbik sistemi iyi kavramak gerekir. Çünkü limbik sistem, refleks ile cevap verir. Bu nedenle de beynimizin en dürüst kısmı limbik sistemdir.

Neokorteks ise düşünen beyindir. Yani insanı memelilerden ayıran kısım. Karmaşık düşünce yeteneği sayesinde limbik sistemin aksine neokorteks; yalan söyleyebilir, aldatabilir. Çoğunlukla da bunları yapar.

Örnek:

Partnerinize "Dün gece sana ulaşamadım, neredeydin? sorusunu sorduğunuzda söyleyeceği "Evdeydim" cümlesi neokorteks tarafından söyletilirken; partnerinizin bu cevabı verirken terlemeye başlaması limbik sistemin tepkisidir. Kişinin terlemesi kesin olarak yalan söylediğinin veya sizi aldattığının göstergesi değildir. Ancak stres altında olduğunun, bu sorudan hoşnut olmadığının göstergesidir.

Örnek:

Yasa dışı mal taşıyan şoför, polis çevirmesine girdiğinde; "Arabamda yasa dışı hiçbir şey yok." diyebilir. Bu neokorteks tarafından rahatlıkla söylenebilir. Ancak şoförün; polis çevirmesinin bitmesini beklerken sırılsıklam terlemesi, kişinin stres altına olduğunu gösterir. Bu terleme ve gerginlik limbik sistemden kaynaklanır.

İnsan beyni ile ilgili ufak bir giriş yaptıktan sonra kitaptaki en can alıcı beden dili işaretlerini paylaşmak istiyorum.

Kişinin boynuna dokunması ne anlama gelir?  - Örneklerle Beden Dili

Kişinin boynuna dokunması, alnına dokunması, boyun bölgesinde bulunan kolyeye veya kravata dokunması kişinin baskı altında olduğunu, rahatsız olduğu bir durum içerisinde olduğunu gösterir. Çünkü boyna dokunmak "yatıştırıcı hareket" grubundadır ve kişinin limbik sistemi gerildikten sonra kişi; yatıştırma hareketleriyle normale dönmeye çalışır.

Aşırı derecede esnemek, elleri dizlerin üzerine koyup ovuşturmak da yine yatıştırıcı hareket grubundadır.

Kişinin ayak hareketlerini yorumlamak

Ayakta yapılan yüz yüze sohbetlerde kişilerin ayakları birbirine paralel durur. Ancak taraflardan biri, bir ayağının veya iki ayağının yönünü değiştirirse bu hareket, o kişinin gitmek istediğini gösterir. Kişinin belirli aralıklarla saatine bakması ya da çıkış kapısına doğru bakması da yine kişinin ayrılmak istediğini gösteren beden dili hareketi örneklerindendir.
örneklerle beden dili nedir? kişinin ayak hareketlerini yorumlamak

Ayakların birbirine temas etmesi beden dilinde ne anlama gelir?

Genellikle flört eden çiftlerde görülen bu durum, işlerin iyiye gittiğine işaret eder. Vücudumuzun en dürüst organları olan ayaklar, hoşlanılan kişiye temas etme eğilimindedir. Çift arasında tartışma ya da gerginlik oluştuğunda ayak temasının aniden kesildiği gözlenecektir.

Omuz hareketleri

Omuzların yukarı doğru kalkarak kişinin boynunu yok edercesine kapatması, kişinin özgüven eksikliği hissettiğini, bulunduğu ortamdan ya da durumdan rahatsız olduğunu gösterir. Bu hareket bariz bir zayıflık göstergesidir. Vücudun diğer organları (ayak uçları, kaşlar, baş parmak, kollar...) yer çekimine karşı koyan hareketler sergilediğinde bu genel olarak pozitif yönde yorumlanırken, omuzların havaya kalkması direkt olarak negatif yönde yorumlanır. 

Elleri belde tutmak (akimbo duruşu) beden dilinde ne anlama gelir?

Kolları V biçimine getirerek elleri belde tutmak otoriter ve güçlü bir imaj verir. Daha çok askerlerde, polislerde ve inşaat mühendisi gibi üst düzey yöneticilerde gördüğümüz bu hareket; "Bu bölgenin hakimi benim" mesajı verir. Bu nedenle akimbo duruşu zaman zaman karşı tarafı tahrik eden bir beden dili hareketidir.
beden dili hareketlerini yorumlamak? yalan söyleyen biri nasıl anlaşılır?

Eller cebe nasıl konulmalı? 

Günlük hayatımızda birini beklerken, bir yere giderken sık sık ellerimizi cebimize koyarız ve bu şekilde bekleriz veya yürürüz. Elleri cebe koyma şekli ise kişinin duyduğu güveni ya da sahip olduğu özgüven eksikliğini, çekingenliği açık eder. Karşınızdaki kişi ellerini cebine koyarken sadece baş parmağını cebine sokup diğer dört parmağını dışarıda bırakıyorsa; bu onun özgüven eksikliğini, çekingenliğini gösterir. 

Yüksek konumdaki kişilerde bu duruşu asla göremezsiniz. Doğru olan, baş parmağın dışarıda kalması ve diğer dört parmağın cebe sokulmasıdır. Bu duruş, kişinin kendine duyduğu güveni gösterir ve yüksek pozisyona işaret eder.
beden dili hareketleri: güçlü özgüven nasıl yansıtılır?

İnsan yüzü, gövdesi, elleri, bacakları ve gözleri limbik sistemin etkisi altında pek çok işaret verir. Bu işaretlerin doğru yorumlanması, yalan söylenip söylenmediğinin anlaşılması tabi ki iyi bir uzmanlık gerektirir. Eski bir FBI ajanı olan Joe Navarro'nın kaleme aldığı "Beden Dili" kitabı okuduğum en iyi kitaplardan biri. Her ne kadar bu yazıda kitap içeriği hakkında daha fazla spoiler vermek istesem de hem bir FBI ajanıyla telif hakkı yüzünden mahkemelik olmamak için 😂 hem de gerçekten okuduğum en iyi kişisel gelişim kitabı olduğu için ve sizin de bu kitabı okumanızı istediğim için bu yazıya burada son vermek istiyorum. Kitabı hemen satın almak için buraya tıklayın.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

Görüşmeye katılın