Sta4cad'de Perde Tanımlamak; Poligon Perde, Panel Perde
Sta4cad programında perde kolon tanımlamanın 3 ayrı yolu bulunmaktadır. Bunlar; normal perde, poligon perde ve panel perdedir. Bu yazımda bu üç ayrı yöntemi tek tek inceleyeceğiz. Yazıyı okumak istemeyenler aşağıdaki videoyu da izleyebilirler....
Sta4cad programında perde kolon tanımlamanın 3 ayrı yolu bulunmaktadır. Bunlar; normal perde, poligon perde ve panel perdedir. Bu yazımda bu üç ayrı yöntemi tek tek inceleyeceğiz. Yazıyı okumak istemeyenler aşağıdaki videoyu da izleyebilirler. (Not: Video 11. dakika 25. saniyeden başlamaktadır.)
Yine aynı şekilde; bina girişlerinde bodrum perdesinin üst kotunu alçaltmamız gerektiğinde; bina girişinin her iki yanına perde başlığı koyup, ortada kalan panelin kotlarıyla rahatça oynayabiliriz.
Sta4cad'de Perde Tanımlamak: Perde, Poligon Perde ve Panel Perde
Sta4cad programında perde kolon tanımlamanın üç ayrı yolu vardır. Bunlar normal perde, poligon perde ve panel perde olarak adlandırılırlar. Projeleri hazırlarken pek çok ayrı yerde bu üçünü kullanmak zorunda kalabiliriz. Bu nedenle üçüne de hakim olmamız oldukça önem arz eder. Hazırsanız başlayalım...
Normal Perde Tanımlamak
Sta4Cad programında perde tanımlamak oldukça basittir. Sıradan bir kolon tanımlar gibi "Kolon bilgisi" butonuna basılır, kolonun özellikleri ve boyutları seçilir. Ardından da aks seçimi yapılır ve kaçıklık ile yön ayarlanarak perde tanımı yapılmış olur.
Videoda da anlatıldığı gibi;
- Kolon no: Kolonun numarasını belirtir.
- Bx: Kolonun x yönündeki genişliğini belirtir.
- By: Kolonun y yönündeki uzunluğunu belirtir.
- Kolon tipi: Kolonun yuvarlak mı yoksa dörtgen olup olmadığını belirtir.
- Kolon x aksı: Kolonun x yönündeki aksını belirtir.
- Kolon y aksı: Kolonun y yönündeki aksını belirtir.
- Dx: Kolonun x yönündeki kaçıklığını belirtir.
- Dy: Kolonun y yönündeki kaçıklığını belirtir.
- Kolon açısı: Kolonun yatay düzlemde açısını belirtir.
- Kolon alt kotu: Kolonun kat seviyesinden farklı bir kotta alt kotu varsa onun tanımlanmasında yardımcı olur.
- Eğik kolon alt Zx ve Zy: Kolonun düşey yönde eğimi varsa alt noktasının konumunu belirtir.
- Kolon uç koşulu: Kolonun uç mafsal tipini belirtir.
- Malzeme: Malzeme tipini belirtir.
- Kolon eğriliği: Kolonun eğrilik tipini belirtir.
Perde tanımı yaparken yeni deprem yönetmeliğine göre perdenin eni ve boyu arasındaki oranın 6 kat olduğu unutulmamalıdır.. Bu durumda 30 cm x 180 cm boyutlarındaki bir eleman perde sınıfına girer.
Tablodaki tüm değerler seçildikten sonra "aks düzenleme" tuşuna basılarak perdenin aksı seçilir. Perdenin aksı seçilirken Bx ve By değerlerinin ters girildiği fark edilirse; space tuşuna basılarak yön seçimi düzeltilir. Aynı şekilde Dx ve Dy değerleri hatalı seçildiyse klavyenin yön tuşlarıyla perdenin konumu netleştirilir. Yukarıdaki videoyu izleyerek konuyu daha rahat öğrenebilirsiniz.
Poligon Perde Tanımlamak
Poligon perde; yapılaşma alanının verevli olduğu alanlarda, eğik akslarda, saplama yapmamak için kullandığımız L perdelerde, asansör perdelerinde vb. pek çok yerde karşımıza çıkan bir perde türü. Poligon perdeleri Sta4cad programında kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli durum ise tanımlayacağınız perdenin kol boylarından biri 3-4 metreyi geçiyorsa poligon perdeyi kullanmamanız gerektiğidir.
Aynı şekilde tanımlayacağınız poligon perde çok büyükse veya çok karmaşık bir yapıdaysa yine poligon perdeyi kullanmanız önerilmez. Böyle elemanları tanımlarken daha doğru sonuçlar almak için panel perde tercih edilir.
Poligon perde tanımlamak için poligon perde bilgisine girilir, aks seçilir ve ardından tıpkı lego oynar gibi elemanın köşelerinden tutarak çokgen perde oluşturulur. Bunu yaparken kalibrasyon ayarının önceden belirlenmesi önemlidir yoksa Sta4cad; istemediğiniz noktaları yakalayabilir.
Panel Perde Tanımlamak
Panel perde Sta4Cad programının joker elemanıdır desek yeridir. Bodrum perdelerinde, tünel kalıplarda, kat perdelerinde, poligon perdelerin yetersiz kaldığı yerlerde kısaca her yerde panel perde tercih edilebilir. İki adet perde başlığı tanımladıktan sonra kiriş tanımlama menüsünden panelinizin gövde bölgesini tanımlayabilir ve modelinizi oluşturabilirsiniz.
Sta4cad programıyla ilgili, projenizle ilgili takıldığınız her noktada bana danışabilirsiniz. Bunun için yorum bölümünü veya iletişim sayfasını kullanabilirsiniz.
Okurlarımdan gelen sorular
Perde üst kotu nasıl değiştirilir?
Sta4cad programında perde üst kotunu değiştirmek için otopark örneğini verebilirim. Araçların rampadan çıkabilmesi için; her iki kolon arasında sürekli olarak değişen ve sol kotuyla sağ kotu arasında fark olan bir modellemeye ihtiyacımız vardır otoparklar için. Aşağıdaki görselde de göreceğiniz üzere; elemanı seçip panel bilgisine girdikten sonra; Sol kot ve sağ kot değerlerini oynayarak panelinizin üst kotunu ayarlayabilirsiniz. Eğer sol kotunuz ve sağ kotunuz aynıysa; Kiriş [sol kot=sağ kot] seçeneğini tikleyerek perde üst kotunu aynı hizaya getirebilirsiniz.Yine aynı şekilde; bina girişlerinde bodrum perdesinin üst kotunu alçaltmamız gerektiğinde; bina girişinin her iki yanına perde başlığı koyup, ortada kalan panelin kotlarıyla rahatça oynayabiliriz.
6 yorum
Sen sorduktan sonra yazıda; "Okurlarımdan gelen sorular" adlı bir alt başlık açtım ve sorduğun soruyu dilim döndüğünce yanıtlamaya çalıştım.
Eklediğim görsellerde de göreceğin üzere, panel bilgi girişine girip; sağ kot ve sol kot değerlerini değiştirerek üst kotta oynama yapabilirsin. Eğer anlamadığın veya zorlandığın bir yer olursa yine buradan yazabilirsin. Ben de böylece kullanıcıların en çok nerelerde zorlandıklarını tespit ederek ona göre video çekebilirim :)
İyi günler...
2018 deprem yönetmeliğiyle alakalı bahsettiğiniz madde bu;
"4.5.3.4 – Bölüm 7’de perde kesitinin betonarme tasarımı için tanımlanan perde uç bölgeleri’nin birer kolon gibi, aralarındaki gövde bölgesinin ise çok rijit bir kiriş gibi modellendiği kayma çerçevesi modelleri perdeler için kullanılmayacaktır."
Ancak dikkat ederseniz yasaklanan durum, çok rijit bir kiriş gibi gövde modellemesinin yapılması durumu. Ancak sta4cad programında bizim yaptığımız, onun panel olduğunu işaretlemek. Siz gövde bölgesini panel olarak işaretledikten sonra paneliniz 6 noktalı düğüm noktası ile çözülüyor. Artık o bir kiriş değil.
Sta4Cad programının yardımcı dökümanlarında şu ibare mevcut;
"Panel perdeler, sonlu elemanlarla oluşturulan gerilme elemanları ile boşluklu veya boşluksuz olarak modellenir. Üst diyaframa bağlantı düzleminde, dönme birim rijitliğinin bulunması için I-J arasına rijit link elemanı bağlantısı her mesh aralığında yapılır. 6 noktalı sonlu eleman elde edilmesi için, genel rijitlik matrisi, alt indirgeme ile, I, J, K, L, Io, Jo noktalarına indirgenerek, panelin birim rijitlik matrisi elde edilir. Elde edilen 36x36 lık panel rijitlik matrisi dönüşüm matrisleri kullanılarak, yapı genel matrisinde kullanılır. Burada yapılan büyük matristen alt indirgeme ile daha küçük matrise indirilme işleminin sebebi; global matrisdeki denklem sayısını azaltmak ve çözümü hızlandırmaktır.
Deprem Bodrum perdelerinin tanımlanmasında kesinlikle sadece bu tip perdeler kullanılmalıdır. Panel perdelerde başlık bölgeleri kolon elemanlarıyla kullanıcı tarafından oluşturulmalıdır ve diğer perdelerde hasır donatı kullanılamazken panel perdelerde hasır donatı kullanılarak dizayn yapılabilir. Tünel kalıp ve güçlendirme projeleri için, hasır opsiyonları ve başlıklarına farklı özelliklerde malzeme ve donatı atanabilmesi nedeniyle panel perdeler daha çok kullanılabilmektedir."
Kaldı ki kafanıza takılan duruma bir de şu açıdan bakmak gerekir. Eğer panelli perde tanımlaması yapamayacaksak;
1- Bodrum perdelerini nasıl tanımlayacağız?
2- Tünel kalıp projelerinde nasıl projelendirme yapacağız?
Bu nedenle sorduğunuz sorunun cevabı panelli perdedir. Yine bu konuyla ilgili kafanıza takılan bir soru olursa benim cevabımla birlikte destek@sta.com.tr adresine mail atabilirsiniz. Gelen cevabı da burada paylaşırsanız çok sevinirim.