Çatı su yalıtımında 6 Önemli Nokta

Çatılarda su yalıtımı problemi, çok sık karşılaşılan bir problem. Kiremitlerin kırılması, su sızıntıları, yağmur borularının çürümesi, özellikle 15 yaşından eski binalarda oturanların en büyük sorunu. Peki çatı su yalıtımı işlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli 5 nokta ....
çatı su yalıtımı
Çatılarda su yalıtımı problemi, çok sık karşılaşılan bir problem. Kiremitlerin kırılması, su sızıntıları, yağmur borularının çürümesi, özellikle 15 yaşından eski binalarda oturanların en büyük sorunu. Peki çatı su yalıtımı işlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli 6 nokta nedir? Gelin, bundan önce sık yapılan hatalara değinelim.

Çatı Su Yalıtımı İşlerinde Yapılan 3 Hata

1 - Çatı su yalıtımı işlerinde en çok yapılan hata çatıda kiremit aktarması işlemi. Çünkü kırık ve sağlam kiremidi ayırt etmesi çok zordur ve en ufak bir hatada çatıdaki su yalıtımı boşa gitmiş olur.

2 - Kiremitleriniz eskidiyse teneke işleri de eskimiş demektir. Uzun vadede en iyi çözüm bunları tamir etmekle uğraşmayıp doğrudan, sıfırdan yenilemektir.

3 - Kiremit kadar kiremidin altındaki yalıtım da önemlidir. Bu alt yalıtım kaplaması yoksa mutlaka yapılmalıdır. Membran türü uygulamalar seçilebilir.

Çatı su yalıtımı işlerinde dikkat edilmesi gereken 6 nokta

1 - Kiremit aktarması işlemi yerine komple yenilenmesi tercih edilmelidir. Uzun vadede kesin çözüm isteyen mülk sahibi mutlaka komple yenilemeyi seçmelidir.

2 - Kiremit altında mutlaka su yalıtımı olmalıdır. Membran tarzı ürünler tercih edilmelidir.

3 - Çatıdaki gizli derelerden su sızıntısı olduğu tespit edildiyse, bu geniş yüzeyli çinko gizli derenin, sıcaklık farklarından ötürü yarattığı bir sorun olabilir. Bu nedenle daha elastik bir çatı su yalıtımı malzemesi tercih edilebilir. UV dayanımlı PVC membran gibi...

4 - Baca dibi yada aydınlık kenarından su sızıntısı farkettiyseniz, bunun da çözümü yine UV dayanımlı PVC membran kullanmaktır.

5 - Çatı su yalıtımı işlerinde dikkat edilmesi gereken beşinci madde; çatının komple kaldırılıp, teras çatıya dönülmesi durumunun göz önünde bulundurulmasıdır. Teras çatıya dönme işleminin şu avantajları göz ardı edilmemelidir:
  • Çatıdan gelen düşey yük büyük ölçüde azalır.
  • Eski çürümüş çatı ahşapları, yakacak odun olarak değerlendirilir.
  • Baca dibi, aydınlık kenarı gibi teneke işçiliği detayları ortadan kalkacağı için daha kesin bir çözüme ulaşılmış olur. Ve teneke malzemesiyle teneke işçiliği gideri ortadan kalkmış olur.
  • Yalıtım metrajı azalır.
6 - Yatay yağmur oluklarında ve düşey yağmur iniş borularında oluşan buzlanmaları, buralara yerleştirilecek elektrikli ısıtma telleri ile çözebilirsiniz.

Teras su yalıtımı yaptırırken dikkat etmeniz gereken 5 madde için tıklayın!
Müteahhit firma seçerken dikkat edilmesi gereken 5 maddeyi öğrenmek için tıklayın!
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 11 Eylül, 2019 02:08
    çatı yalıtımında yapılan en önemli hatalara ve tüm püf noktalara bir uzman olarak çok güzel değinmişsiniz emeğinize sağlık