SAP2000 İle Yay Ataması ve Mesnet Koşulları Ders 3

Sap 2000 ile betonarme kutu menfez hesabı çözümlü örnek konulu dersimizin üçüncü kısmında, yay atamalarını yapıp ve mesnet koşullarını belirleyeceğiz. Daha önceki dersimizde SAP 2000'de malzeme tanımlamasını yapmıştık.


Sap2000 programında yay atamaları ve mesnet koşulları

YAY ATAMASI VE MESNET KOŞULLARI

DERS 3 

Sap2000 ile kutu menfez çözümünde hash işlemini yaptıktan sonra sırada yay atamalarını yapmamız gerekmektedir. 3 numaralı dersimizin konusu budur.

Şekil 3.1: Sap2000'de View menüsü
Bunun için Şekil 3.1'de görüldüğü gibi ilk olarak View menüsüne tıklamalıyız. Ardından Set 3D View butonuna basmalıyız. Bunu CTRL + Shift + F3 tuşlarına aynı anda basarak da yapabiliriz.



Şekil 3.2: Sap2000'de Set 3D View penceresi
Ardından Şekil 3.2'de açıklandığı gibi ilk olarak XZ butonuna basarız. Ve aperture kutusunu 0 yaparız. Bu kutu, modelimizin perspektif özelliğini tanımlar. Bizim yapmamız gereken şu anda işlem kolaylığı açısından bu kutucuğa 0 yazmaktır. Ardından Apply ve OK tuşlarına basarak bu pencereyi kapatabiliriz.

Şekil 3.3: Sap2000 programında seçim yapılırken soldan sağa seçim yapılmalıdır.
Şekil 3.3'de görüldüğü gibi, perspektifi sıfırladıktan sonra menfezin alt yüzeyini sol üst köşeden başlayıp sağ alt köşede sonlanacak şekilde farenin sol tuşu ile seçmeliyiz. Eğer sağdan sola doğru bu işlemi gerçekleştirirsek, düşey elemanları da seçeriz. Ancak bizim istediğimiz şu anda bu değil. Biz sadece menfezin alt yüzeyini seçmek istiyoruz.




Şekil 3.4: Sap2000 programında yay ataması yapılması
Şekil 3.4'de görüldüğü gibi; seçimimizi yaptıktan sonra Assign > Area > Area Springs menüsüne tıklamalıyız.

Şekil 3.5: Sap2000 programında zemin düşey yatak katsayısı tanımlama
Şekil 3.5'de; Spring Stiffnes per Limit Area yazan bölüm Zemin Düşey Yatak Katsayısını ifade eder. Bu değeri zemin etütü raporundan alabiliriz. Ben şimdilik örnek bir değer yazdım. Ardından Tension and Compression seçeneğini seçeriz. Ardından Area Object Face bölümüne Bottom seçeneğini işaretlemeliyiz. Çünkü toprakla temas eden yüzey, alt elemanın altıdır.Ve Spring Tension Direction bölümünde, Parallel to Area Object Local Axis bölümünde 3 Axis seçeneğini seçeriz. İşlemlerimizi tamamladıktan sonra Apply ve OK tuşlarına basarak bu pencereyi kapatabiliriz.

Şekil 3.6: Get Previous Selection seçeneği
Sol menüde yer alan Get Previous Selection butonuna basarak (Şekil 3.6) en son yaptığımız seçimi yeniden, hızlıca yapabiliriz. Bu butona basalım.


Şekil 3.7: Sap2000 programında mesnet koşulları tanımlama
Get previous selection butonuna bastıktan sonra Assign > Joint > Restraints seçeneklerini seçmeliyiz. (Şekil 3.7) Çünkü yapacağımız atama bir mesnet atamasıdır.

Şekil 3.8: Sap2000 programında mesnet koşulları tanımlama
Mesnet koşullarını Şekil 3.8'deki pencereden belirleyebiliriz. Bizim seçmemiz gereken koşullar ekranda görüldüğü gibi Translation 1 ve Translation 2 seçeneği ile, Rotation about 3 seçenekleridir.
Çünkü lokal z ekseninde ötelenebilir olmasını, ancak x ve y yönünde ötelenemez olmasını isteriz. Ve z ekseninde dönemez olmasını isteriz.
Bu seçenekleri tıkladıktan sonra Apply ve OK butonlarına basarak bu pencereyi kapatabiliriz.

Şekil 3.9: Sap2000 programı yay atamaları
Alt yüzey ile ilgili mesnet atamalarımızı tamamladıktan sonra sol yüzeyi seçeriz. (Şekil 3.9) Yine alt yüzeyi seçerken yaptığımız gibi, yüzeyin sol üst köşesinden sağ alt köşesine doğru seçimi yapmamız gerekir. (Set 3D View menüsünden XZ seçeneğini seçip perspektifliğini sıfırlamadıysanız önce bu işlemi yapmalısınız.)
Seçimi tamamladıktan sonra Assign > Area > Area Springs menüsünü tıklamamız gerekir.

Şekil 3.10: Sap2000 programında zemin yanal yatak katsayısı tanımlama
Şekil 3.10'da açılan pencerede Spring Stiffness per Limit Area kutusuna yine zemin etüdü raporundan alabileceğimiz Zemin Yanal Yatak Katsayısını yazmamız gerekir. Ben örnek bir değer yazdım. Bu bölümde birimlere dikkat edilmeli. Sol yüzey ile işlem yaptığımız için ve sol yüzeyde toprak teması, mavi okun ucunun yönünde değil, tam zıt yönünde olduğu için Area Object Face bölümünde Bottom seçeneğini işaretlememiz gerekir. Sağ yüzeyde işlem yapıyor olsaydık, sağ yüzeyde mavi okun ucu, toprağın temas ettiği yüzeyi gösterdiği için TOP seçeneğini seçecektik. Diğer seçimler, fotoğrafta olduğu gibi yapılmalıdır. Ardından Apply ve OK butonlarına basarak bu pencereyi kapatabiliriz.

Şekil 3.11: Sap2000 programında mesnet koşullarının tanımlanması
Şekil 3.11'de anlatıldığı gibi; sol yüzey için yaptığımız işlemlerin aynısını sağ yüzeyde de yapacağız. Ancak bu defa "Area Object Face" bölümünde TOP seçeneğini seçeceğiz. Aynı işlemleri sağ yüzey için yaptıktan sonra sırada bu yüzeylerde mesnet koşullarını belirleme işlemi var. Bunun için; önce hem sol yüzeyi hem de sağ yüzeyi tamamen seçelim. Ardından:
Assign > Joint > Restraints... menüsüne tıklayalım.

Şekil 3.12: Mesnet koşulları
Şekil 3.12'de görüldüğü gibi bu bölümde sadece Translation 2 seçeneğini seçeceğiz. Çünkü yatayda ötelenmeleri kısıtlamak istemiyoruz ve her yönde moment alabilmelerini istiyoruz. Ardından Apply ve OK tuşlarına basarak bu pencereyi kapatabiliriz.
Bu dersimizde yay atamalarını ve mesnet koşullarını tanımladık. Bir sonraki dersimizde Sap 2000'de yükler konusuna değineceğiz.
Merhaba, ben Emirhan Aydın, inşaat mühendisiyim ve aile şirketimiz 27 yıldır Kütahya inşaat sektörünün en önde gelen firması. Blogumdaki içerikler sizlere fayda sağlanması açısından hazırlanmış özenli yazılardır. Ancak unutmayın ki inşaat işlerinde bir profesyonele danışmak en iyisidir. Lütfen kafanıza takılanları bana sormaktan çekinmeyin. Bana sosyal medya hesaplarımdan veya buradan ulaşabilirsiniz.

1 yorum

  1. 06 Eylül, 2023 14:11
    Merhaba, area spring girerken - veya+ ne ifade ediyor. top -3 veya bottom -3 olması gerekmez mi?