5 Dakikada Kapadokya | Tüm Önemli Yerler
Avanos, Ürgüp, Göreme ve birçok önemli turizm alanının oluşturduğu bölgeye Kapadokya bölgesi ismi veriliyor. Biz, Sevim Hanım'la birlikte bu geziyi...
Herkese merhaba, alışageldiğiniz inşaat içerikleri ile hiç alakası olmayan bir yazı ile karşınızdayım. Bu kısa yazımda sizlere Kapadokya gezimi ve tatil sürecimi detaylarıyla izah edeceğim. Ancak Kapadokya bölgesine gitmek isteyenler için rehber niteliğinde bir yazı oluşturmak istediğimden, detaylara değil, oluşturulması gereken rota üzerine bilgilendirme yapacağım. Bu nedenle kısa bir yazı olacak. Öyleyse lafı hiç uzatmadan, başlayalım.
Kapadokya'da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
Avanos, Ürgüp, Göreme ve birçok önemli turizm alanının oluşturduğu bölgeye Kapadokya bölgesi ismi veriliyor. Biz, Sevim Hanım'la birlikte bu geziyi balayı tatilimizin ilk ayağı olarak belirledik. Ve konaklamamızı Avanos'ta yaptık. Şayet biz gibi Avanos'ta konaklama yapacak olursanız bu yazıda oluşturduğum rota sizlere epey kolaylık sağlayacaktır. Avanos, hem önemli noktalara araba ile çok yakın hem de Göreme'deki otellere göre daha ekonomik. Biz "Sevdalı Konaklar" adlı butik otelde kaldık. Aklınızda bulunsun!
1-Paşabağ
Peribacalarını bizim gibi sadece bir bölgede toplanmış doğa olayı zannediyorsanız yanıldığınızı anladığınız ilk yer Paşabağ oluyor. Paşabağ, peribacalarının en yoğun kümelendiği yer. Bazı peribacalarının içleri oyulmuş ve konaklamak için kullanılmış. Genellikle de keşişler tarafından. Bu eşsiz bölgeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz. Bu adrese gitmek için Google Haritalar linkini buraya koyuyorum, böylece linke tıklayarak mobil cihazınız sayesinde kolaylıkla buraya gidebilirsiniz: https://maps.app.goo.gl/QkaWTVfLca2hP5qi9
Bu arada Paşabağ'a girerken Müzekart alın. Bu sayede diğer turistik bölgelere ücretsiz bir şekilde girebileceksiniz. Eğer öğrenci iseniz ve öğrenci kartınız yanınızda değilse, E-Devlet'ten mobil cihazınıza indireceğiniz öğrenci belgesi ile de öğrenci müzekartı alabilirsiniz.
2-Zelve
Paşabağ'a oldukça yakın olduğu için genellikle Zelve-Paşabağ Ören yeri diye anılıyor ancak burası ayrı bir yer. Aşağıda harita görselini göreceksiniz. Araları araba ile oldukça yakın. Bu nedenle Paşabağ Ören Yeri'nden ayrıldıktan sonra Zelve'ye gidebilirsiniz. Zelve'de de eşsiz doğa harikasının tadını çıkaracaksınız. Zelve Açık Hava Müzesine gitmek için bu linke tıklayabilirsiniz: https://maps.app.goo.gl/nnfAaQF7qhEZvdQg9Paşabağ'da aldığınız Müzekart ile buraya ücretsiz bir şekilde girebilirsiniz.
Zelve'de çıktıktan sonra bir gözlemeci var. Gözlemesi çok lezzetli, burada hafifçe açlığınızı bastırın. Ancak merak etmeyin, akşam yemeği için size harika bir önerim olacak. Dediğim gibi, tıka basa doymayın ancak atıştırmak için iyi bir yer.
Zelve'de çıktıktan sonra bir gözlemeci var. Gözlemesi çok lezzetli, burada hafifçe açlığınızı bastırın. Ancak merak etmeyin, akşam yemeği için size harika bir önerim olacak. Dediğim gibi, tıka basa doymayın ancak atıştırmak için iyi bir yer.
3-Kapadokya Lezzet Sofrası
Evet sıra geldi akşam yemeğine. Akşam yemeği için biz önerimizi TripAdvisor'dan aldık. Ve akşam yemeği için bütün işletmeler arasında en yüksek puanı alan Kapadokya Lezzet Sofrası'na şans verdik. Genel olarak deneyimimizin iyi olduğunu söylemeliyim. Bölgenin en meşhur yiyeceği olan testi kebabını denedik ve çok beğendik.
Önünüze gelen testi kebabını sizin kırıp yemeniz gerekiyor ve bıçak ile vurarak testiyi kırıp tabağınıza yemeği döküyorsunuz. Bu işletmeye gitmek için: https://maps.app.goo.gl/xDJSUoRcj18DtEaD7
4-Göreme Açık Hava Müzesi
Şimdi olağanca hızımızla (tabii trafik kurallarına uyarak) Göreme Açık Hava Müzesi'ne gidiyoruz. Çünkü burası 16.15 itibariyle ziyaretçi kabul etmiyor. Dolayısıyla oraya yetişmemiz gerek.
Göreme Açık Hava müzesi şu ana kadar bahsettiğim müzeler arasında en ilgi çekici olanı diyebilirim. Dini inzivaya çekilmek isteyen ilk Hristiyanlar tarafından kullanılan ve pek çok kilise barındıran bu müze turistlerin de akın ettiği bir yer. Eğer sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanıyorsanız, fotoğraf çekinmek isteyeceğiniz pek çok alanın olduğunu da belirtmeliyim. Göreme Açık Hava Müzesi'ne gitmek için link: https://maps.app.goo.gl/JEVSax2CtZ2PfWQm7
5-Karanlık Kilise
Göreme Açık Hava Müzesi içerisinde yer alan ancak giriş için Müzekart'ın geçerli olmadığı, ayrıca bir bedel ödemenizin gerektiği Karanlık Kilise de mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden.
Karanlık Kilise'yi diğerlerinden özel kılan ise içerisinin neredeyse ışık almıyor olması. Tabii bunun avantajı, duvarlardaki çizimlerin ve renklerin ilk günkü canlılığını kaybetmemiş olması.
Karanlık Kilise için ayrıca bir link koymuyorum çünkü dediğim gibi, burası Göreme Açık Hava Müzesi'nin içinde!
6-Kızıl Çukur
Burayı bize çok fazla önerdiler ancak biz buraya gidemedik. Zamanımız yetmedi. Ancak yine de bu listeye burayı eklemek istiyorum. Doğa yürüyüşü ve fotoğraf çekimi için oldukça uygun bir mekan olan Kızılçukur, pek çok kiliseyi de içinde barındırıyor. Ulaşım için link: https://maps.app.goo.gl/PEjwyLUr5eBhJddA9
7-Seten Restoran
Göreme Açık Hava Müzesi, Karanlık Kilise ve Kızıl Çukur bir gün için yeterli! Öyleyse sırada akşam yemeği var. İkinci akşam yemeği önerim Seten Restoran olacak. Seten restoran, Kapadokya Lezzet Sofrası'na göre çok daha pahalı bir işletme. Yine de hem porsiyon büyüklüğü hem lezzet hem hizmet olarak sizi büyüleyecek bir işletme.
Açıkçası Kapadokya bölgesine yeniden gidecek olursam bütün akşam yemeklerimi Seten Restoran'da yiyebilirim. Ben o kadar çok beğendim! Porsiyonları ciddi anlamda büyük. Bu nedenle şov yapıp ara sıcaklara yüklenmeyin, derim :) Seten restrorana gitmek için link: https://maps.app.goo.gl/PKDuQNw5zcqYHSBK9
8-Ihlara Vadisi
Çok istediğimiz ancak zamanımız yetmediği için gidemediğimiz bir yer, Ihlara Vadisi. İçinde insanlar tarafından barınılmış en büyük kanyon olan Ihlara Vadisi, kolay yontulan taşları sayesinde pek çok oyma kiliseye de ev sahipliği yapıyor. Ihlara Vadisine gitmek için: https://maps.app.goo.gl/5TpyHWx9VvEBnmF28
9-Yeraltı Şehirleri
Toplam yerleşke sayısı 150-200 kadar olsa da en popüleri Derinkuyu Yeraltı Şehri. Ancak ne yazık ki vaktimizin yetersizliği nedeniyle burayı da gezemedik.
Daha önce de dediğim gibi, biz birkaç peribacası ve balon görmeyi beklediğimiz için Kapadokya bölgesi için üç günlük bir tatili yeterli görmüştük. Eğer bu şekilde bir rehberi daha önce görmüş olsaydım Kapadokya bölgesinin hakkının en az 5 gün olduğuna kanaat getirip ona göre planlama yapardım.
Neyse konuya dönüyorum. Düşünün ki öyle bir yeraltı şehri inşa edilmiş ki aynı anda 50.000 kişi burada ikamet edebiliyor. İnanılır gibi değil, değil mi? Yerin 8 kat altına kadar o dönemin koşullarında şehir inşa etmişler. Daha doğrusu 12-13 kat olduğu tahmin ediliyor ancak şu ana kadar keşfedilen 8 kat.
Sadece yeraltı şehirlerini görmek için bile Kapadokya'ya tekrar gideceğim. Bu arada Derinkuyu Yeraltı Şehri'ne gitmek için link: https://maps.app.goo.gl/RQSivNc1ezqArBdk6
10-Sacred House / Virtus Restoran
Gelelim listenin en pahalı restoranına. Bu restoranı bu listeye ekleme sebebim özellikle sosyal medya kullanıcıları için. Çünkü fotoğraf çekebileceğiniz oldukça güzel alanlar var. Romantik, loş bir ortam. Ancak fiyat konusunda cep yakan bir hesap ödeyeceğinizi bilerek buraya gitmelisiniz.
Porsiyonları Seten Restoran'a göre küçük olmasına rağmen ödediğimiz hesap neredeyse 2 katına yakın. Ancak yemekler lezzetli!
11-Olmazsa Olmazlar
11. maddede ise Kapadokya gezisinin olmazsa olmazlarına değinmek istiyorum.
Balonlar
Efendim Kapadokya bölgesinin olmazsa olmazı şüphesiz ki balonlardır. Balonların biniş ücreti kişi başı 250 Euro olduğu için Türk halkına izlemesi daha keyifli geliyor olabilir. Üzülerek belirtmeliyim ki balonlar artık turistler için, bizim halkımız için değil.
Balonların kaza yapmasından endişe duyan biri olarak size şunu söylemek istiyorum. Balonlar artık Sivil Havacılık tarafından kontrol ediliyor ve eğer hava koşullarının uygun olmadığına kanaat getirirlerse uçuşa izin verilmiyor. Bu nedenle ölümlü kazalar son yıllarda bir hayli azaldı.
Dalton Brothers At Çiftliği
Ben bu olayı çok sevdim. Yani Kapadokya bölgesindeki girişimcilik ruhunu. Hali hazırda turist geliyor, e bunları değerlendirmek lazım diyerek sürekli farklı aktiviteler popüler hale getirilmiş. Bunlardan biri de at çiftlikleri. Ben Dalton Brothers At Çiftliği'ne gittim. Koşan atların arasında yürürken hoş bir videomuz çekildi. Güzel bir hatıra bırakmak için bu tarz bir aktivite deneyebilirsiniz.
Diğerleri
Bu saydıklarım dışında Kapadokya bölgesinde pek çok aktivite yapabilirsiniz. ATV turları, safariler bu bölgedeki en popüler aktivitelerden. Tabii yakın olması vesilesiyle Tuz Gölü'nü de unutmamak gerek.
Bu arda siz de bizim gibi balayı çifti olarak gidiyorsanız ve fotoğrafçı ihtiyacınız varsa Serkan Karataş beyefendi ile çalıştık. Kendisine instagram hesabı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Görüşmeye katılın